Openbaar Onderwijs?

Ook al is het de zomervakantie wil ik over scholen schrijven.

Indertijd dat de basisscholen van Amsterdam-ZuidOost verzelfstandigd moesten worden was ik lid van de bestuurscommissie Sirius. De 14 Openbare Basisscholen van Amsterdam-ZuidOost vielen toen nog onder de verantwoordelijkheid van de portefeuillehouder Onderwijs van de Stadsdeelraad Amsterdam-ZuidOost. De toenmalige portefeuillehouder Harry Verzijl was een voormalig personeelslid van deze onderwijsgroep. Je zou denken dat er dan enige betrokkenheid is. Het tegenovergestelde was het geval. Uit rancune was Harry Verzijl niet bereid om de scholen een financieel gezonde basis te geven. De verouderde gebouwen met veel achterstallig onderhoud zag hij niet. Personeelstekort zoals dat bij alle scholen een probleem is en was speelde voor hem geen rol. De onderhandelingen zijn met heel veel moeite afgerond.

De verzelfstandiging betekende ook dat er zowel bij de overheid, het stadsdeel en de Stichting Sirius bekwame managers nodig waren. In die tijd waren er maar weinig mensen met de benodigde kennis beschikbaar.

Voor mij staat Openbaar Onderwijs voor goed onderwijs voor iedereen. Hoe iemand er uit ziet, waar iemand geboren is, welke kerk wel of niet bezocht wordt, in welke god er wel of niet geloofd wordt, of iemand hoog begaafd is of net even iets meer hup nodig heeft mag geen enkele rol spelen. Iedereen moet in mijn ogen het beste onderwijs krijgen.

Openbaar Onderwijs is voor mij belangrijk. Natuurlijk gun ik iedereen de mogelijkheid om vanuit een bepaald wereldbeeld of met een specifieke geloofsovertuiging en/of religie een eigen school te kiezen. Maar Openbaar Onderwijs is voor mij iets extra’s. Het is voor mij het symbool voor een open blik naar de toekomst in eerlijkheid en gelijkwaardigheid.

Goed taalonderwijs bijvoorbeeld heeft niets met een religie of geloofsovertuiging te maken. Een open blik naar de toekomst heeft oog voor de verscheidenheid van een kind, ouder of verzorger. Openbaar Onderwijs heeft in mijn ogen de taak om die open blik te geven en te stimuleren aan alle leerlingen.

Tot mijn verbazing hoor ik nu dat de Sirius de groep basisscholen van Amsterdam-ZuidOost wil fuseren met de evengrote oecumenische collega Bijzonderwijs. Schaalvergroting? Nog meer evenoude schoolgebouwen bij dezelfde koepel. Dus een grotere kwetsbaarheid in huisvesting. En waar blijft de neutrale niet gebonden school?

Kortom voor mij is het onbegrijpelijk dat de neutrale openbare basisscholen gaan verdwijnen uit Amsterdam-ZuidOost. Dit terwijl de organisatie van de basisscholengroep Sirius in Amsterdam-ZuidOost een stevig bouwwerk is.

https://www.stichting-sirius.nl/pg-27111-7-76057/pagina/stichting_sirius_openbaar_primair_onderwijs_amsterdam.html

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Kinderen, Onderwijs, persoonlijk, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

25 reacties op Openbaar Onderwijs?

 1. Matroos Beek zegt:

  Mijn hele leven al zat ik – en werk ik – op een katholieke school. Niet uit overtuiging, maar gewoon omdat het zo is gelopen. Gelukkig denkt en handelt men er vrij pluralistisch vanuit hun overtuigde verdraagzaamheid en open staan voor iedere medemens en zijn noden. Toch zou ik ook pleiten om alle scholen openbaar en pluralistisch te maken. Scholen mogen en kunnen eigenlijk geen aanhanger van een bepaald geloof zijn.
  Vakantiegroet!

  Geliked door 2 people

  • Rob Alberts zegt:

   Opgegroeid in het Katholieke Zuiden heb ik toch niet op een Katholieke school gezeten. Uit mijn omgeving kreeg ik de uiterlijke kant van het Rooms Katholicisme mee. Het heeft mij een zoektocht naar verschillende religies opgeleverd. Al was dat altijd een meer theoretisch onderzoek.

   Later heb ik 2 moeizame fusies op mijn werk meegemaakt. De relgieuze partners lagen altijd dwars. Het behoud van de eigen identiteit was dan het argument.
   Weer later werkte ik bij eocumenische scholengroepen. Hoe en waarom de eocumenische gedachte vorm te geven en uit te dragen gaf vooral heftige discussies. Maar in mijn ogen had dat vooral weinig om het lijf.

   Voor een basisschool blijft Taal&Rekenen het belangrijkste. In het voortgezet onderwijs geeft de evolutieleer enige wrijving. Maar tijdens het landelijke examen wordt dit onderwerp veiligheidshalve altijd maar overgeslagen …

   Kwalitatief goed en toegankelijk openbaar onderwijs hebben onze kinderen nodig.

   Zonnige vakantiegroet,

   Geliked door 3 people

 2. basdew1922 zegt:

  Schandalig! Hebben we na 25 jaar nog niet geleerd dat schaalvergroting in het onderwijs een gegarandeerd recept voor ellende is? Het lijkt wel de jaren ’90…

  Geliked door 1 persoon

 3. Rebbeltje zegt:

  Onze kinderen hadden het geluk om op een kleine openbare school te zitten en ze zijn er heel goed vanaf gekomen
  We hadden de keuze een oude katholieke school of een splinternieuwe openbare dus de keuze was snel gemaakt…En de leerkrachten lekker jong en enthousiast
  Warme groet

  Geliked door 1 persoon

 4. Karel zegt:

  ik zal het wel niet begrijpen Rob
  maar naar mijn bescheiden mening , hoort onderwijs als ook politiek , los te staan ven wel geloofje ook

  koers groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Bertie zegt:

  Het katholiek onderwijs dat ik volgde (grotendeels in de Zaanstreek) stond, voor zover ik weet, goed aangeschreven.
  Onze kinderen groeiden op in Oost-Brabant, dat was behoorlijk eenzijdig: de sfeer ademde katholieke kerk. Daarom had ik ze liever op een openbare school gedaan.
  Helaas was die niet voorhanden.

  Geliked door 1 persoon

 6. wdfyfe zegt:

  This all sounds very strange to me. In Canada most (90%) of schools are public with no affiliation to anything except education and though there is much talk about “quality” there’s never a suggestion they should be changed.

  Geliked door 1 persoon

 7. Happy Hulk zegt:

  Ik heb er een andere mening over.

  Ik had een pesthekel aan school en militaire dienst.
  Zie mijn blog en reacties?

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Pas op er zijn een paar Vrije Scholen bij jullie in de bossen.
   En iets verder weg staat dat bouwwerk uit de tijd van Napoleon. Ik heb mij laten vertellen dat de militairen uit tijdverdrijf aan dat bouwwerk moesten werken.

   Ik zal verdere verontrustende weetjes uit jouw omgeving niet verder beschrijven en/of benoemen.

   Warme groet,

   Like

   • Happy Hulk zegt:

    Beste Rob, ik neem je niets kwalijk, want jij bent ook net als ik een product van de Nederlandse scholing.

    Het bouwwerk waar jij op doelt staat bekend als de pyramide van Austerlitz, waar Treeske als vrijwilligster werkt en ik never nooit niet. Dat komt omdat het een monument is die olv een zeer hoogmoedig oorlogszuchtig, dus niet medemenselijk figuur is gebouwd.

    Zo zal ik ook nooit een hond nemen, omreden dat die verplicht aangelijnd dienen te worden. Dat betekent dat de hond geen hond meer mag zijn.
    Wij kregen schoolreisje naar een dierentuin waar alle dieren in een gevangenis zaten.
    De politiek kent een partij van de dieren. En de stemmers daarop hebben een hond en hebben allemaal weleens een bezoek gebracht aan een dierentuin. Daar zet ik mijn vraagtekens bij?????

    Wij mensen zijn een product van onze opvoeding en opleidingen waar scholing een groot onderdeel van is.

    En ipv geschiedenis, wiskunde, en al die andere vakken die er in mijn ogen weinig toe doen, zou ik liever vakken zien in mensenkunde.
    Bijvoorbeeld, hoe elkaar in alle facetten te beminnen, het vak naastenliefde, het vak mensenzorg, zelfstandigheid, voedselkunde, eigenlijk alle vakken om een mooi en goed mens te worden.
    Dit in plaats van jaartallen wanneer er oorlogen waren e.a. onzinnige onmenselijke dingen.

    Alles wat je voedt groeit, beste Rob!!!

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

     Beste Jan,
     jij bent een mooi en bijzonder mens.

     Toevallig krijg ik vanmorgen een berichtje over Austerlitz:
     In dit verhaal is de burger de held. Niet de politicus, niet de ondernemer of de bank die financiert. Steeds vaker doen burgers het helemaal zelf. In Austerlitz richtten burgers een zorgcoöperatie op.
     Op een woensdagavond in Austerlitz zitten 25 oudere dorpsgenoten samen te eten in het buurthuis. Ze komen hier iedere twee weken samen in het kader van Austerlitz Eet. Voor de gezelligheid. Het maakt niet uit waar je gaat zitten, iedereen kent elkaar en is in voor een praatje. Zo vertelt vaste bezoekster Erica Vuijk: “Iedereen hier leeft best op zichzelf en toch is er een echt wij-gevoel in Austerlitz. Dat vind ik bijzonder.”
     Iedere deelnemer aan het diner is lid van de zorgcoöperatie Austerlitz Zorgt. Deze coöperatie zorgt ervoor dat dorpsbewoners sneller zorg krijgen dan ze voorheen gewend waren. Geen twee weken wachten tot een zorgverzekeraar je vertelt of je recht hebt op thuiszorg. In dit dorp komt de dorpsondersteuner dezelfde dag bij je langs en zet meteen in werking wat nodig is. “Aandacht is hier het cruciale woord”, vertelt initiatiefnemer Jan Snijders van Austerlitz Zorgt. “Als je daar meer van kan geven, neemt de zorgvraag af.”

     Zonnige groet,

     Geliked door 1 persoon

 8. KnutzEls zegt:

  Zus en ikzelf kregen openbaar onderwijs en voor onze kinderen was dat ook vanzelfsprekend. Elk mens heeft recht op een goede scholing. Politiek en geloof moet iedereen zelf bepalen.

  Geliked door 1 persoon

 9. Sjoerd zegt:

  Daar word je als ouder toch ook niet gelukkig van

  Geliked door 1 persoon

 10. Willem zegt:

  Ik vind een discussie niet zo gauw zinloos, maar als er een onderwerp is dat vergeven is van de vooroordelen is het wel de kwestie openbaar vs bijzonder onderwijs en alleen daarom al volstrekt zinloos. Op een openbare basisschool worden je net zo geïndoctrineerd als op een bijzondere school. Het belangrijkste verschil is dat er bij de een, een andere overtuiging aan ten grondslag kan liggen dan bij de andere. Alle scholen moeten aan het eind voldoen aan een wettelijk vastgesteld kennisniveau en de manier waarop de kennis vergaart/toegediend wordt is veel meer afhankelijk van onderwijsgevenden dan van het feit of het wel of niet een openbare school is. Onder beide soorten scholen heb je hoogvliegers en laagvliegers.
  Voor mijn eigen kinderen had ik (jaren’80) volop keuze tussen zowel bijzonder als openbaar onderwijs en heb op grond van resultaten gekozen voor bijzonder onderwijs; een open protestants christelijke school. Bijkomend voordeel vond ik ook nog dat ze tijdens de weekopening op maandag en de weeksluiting op vrijdag ook iets meekregen van wat er nog meer in de wereld gebeurd.
  Het is geen schande om ook iets van andere culturen en/of religies te weten.

  Geliked door 1 persoon

 11. Rob, I too share your views on public education.
  Enjoy all that the summer vacation brings. 🌺🌸

  Geliked door 1 persoon

 12. Willem zegt:

  Ik wist betrekkelijk weinig van de geschiedenis van het openbaar en bijzonder basisonderwijs, maar viel wel even van de ene in de andere verbazing. Beide onderwijssoorten bestaan al sinds 1917 naast elkaar en slechts plusminus 30% ervan is openbaar, ca. 60% is op christelijke grondslag en ca 10% is Islamitisch, Jena-plan, Montessorie, etc.
  Als ik die getallen zo bekijk snap ik niet waarom het openbaar onderwijs zich in de afgelopen eeuw geen grotere plaats in dat veld behouden/verworven heeft, want de norm was toch echt openbare scholen. Dat moet ergens aan gelegen hebben, want het argument wat ik hoofdzakelijk hoorde voor de ‘slechtere’ schoolresultaten was “wij moeten elke leerling accepteren”. Wat ik een merkwaardig argument vind, want die andere scholen krijgen hun leerlingen grotendeels van ouders die om een bepaalde levensovertuiging voor die school kiezen. De kinderen hoeven geen toelatingsexamen te doen.
  Mijn conclusie is dat het openbaar onderwijs op een of andere wijze de boot heel erg gemist heeft, want het blijkt dat zelfs het bijzonder onderwijs beter en effectiever met geld omgaat dan de gemiddelde openbare basisschool. Dat is deels te verklaren door wettelijke maatregelen, maar beslist niet totaal. Bij nieuwbouw bijvoorbeeld wordt bijna standaard openbaar aanbesteed en het komt niet zelden voor dat scholen van verschillende gezindten in en-een-hetzelfde gebouw zitten. In mijn woonplaats zie ik daarvan diverse voorbeelden waar een openbare, RK-school en een protestanschristelijke school onder een dak gehuisvest zijn, een speelplein hebben en dat gaat, voor zover ik kan bezien, probleemloos.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   In het kader van de brede school voorzieningen zijn er steeds meer gedeelde schoolgebouwen. Er is dan iets meer ruimte binnen het gebouw voor gesubsidieerde bovenschoolse en buitenschoolse activiteiten.

   Sommige besturen binnen het Openbaar Onderwijs kijken jaloers naar de bijzondere scholen. Het idee is dan dat er heel veel schenkingen, erfenissen en legaten gaan naar de bijzondere scholen. Ook heeft men het idee dat er vanuit kerkelijke organisaties geld, hulp en hand- en spandiensten verleend worden.

   Uiteindelijk gaat het altijd om de geleverde kwaliteit. Ook bij instroom van zwakkere leerlingen kan er gescoord worden. Grote stappen bij de ontwikkeling van een leerling is daar een duidelijk voorbeeld van.

   Voor mij heeft de denominatie van mijn werkgever nooit een rol gespeeld. Of ik nu een agrarische beroepsgericht vak of een exact vak geef het vak curriculum is van belang.

   Jouw verbazing over de gemiste kans van het Openbaar Onderwijs deel ik.

   Vriendelijke groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.