De verscholen ambtenaar

De bewoners van Kantershof zijn georganiseerd. Er is een actieve bewonersvereniging. En er zijn diverse werkgroepen. Maar in deze blogpost wil ik het hebben over de verscholen ambtenaar van Kantershof. Maar dan moet ik het eerst hebben over Kantershof. Hier staan zo’n 600 woningen met iets meer dan 2000 bewoners. Voor het overleg met de gemeente zijn er een participatiemedewerker, een gebiedsmakelaar, een projectmanager, een communicatiemedewerker en nog een handvol ambtenaren. Op deelgebieden zijn er dan ook nog stadsdeelmedewerkers en stedelijke medewerkers. Deze groep van ambtenaren veranderd nogal eens. Er zijn promoties, taakveranderingen. Of er is sprake van afgesloten budgetten of nieuwe en veranderde subsidieregelingen.

In de wijk lopen dan ook nog de gemeenteambtenaren die niet praten maar gewoon het werk uitvoeren. De bewoners kennen deze ambtenaren van gezicht en sommigen ook nog  bij naam. Soms komt er door een overplaatsing een nieuw gezicht bij. Soms is er een andere onderaannemer met werknemers vanuit de provincie. Maar al met al blijft de werkploeg redelijk bekend.

Maar waar is dan de verscholen ambtenaar? Dat is de wijkopzichter die de mensen op de werkvloer moet informeren over gemaakte afspraken en de beleidsveranderingen. Hij is dus de spil waar alles omdraait. Dat is ook wat bij de opleidingen en bijscholingen voor beheerders van de Openbare Ruimte steeds voorop staat.

In Kantershof ligt het iets anders. De wijkopzichter is een verscholen ambtenaar. De toezeggingen en gemaakte afspraken tussen de bewoners en de gemeente uit het begin van deze blogpost worden volledig genegeerd. Bij navraag bij het uitvoerend personeel in de wijk wordt steeds herhaald dat zij niet, nooit geinformeerd zijn door de leidinggevende wijkopzichter.

Wel wordt door steeds meer mensen opgemerkt dat de wijkopzichter verscholen zit achter zijn buro in het stadsdeelkantoor. Onbereikbaar voor de bewoners en naar het schijnt ook niet te benaderen door de participatiemedewerker of de gebiedsmakelaar of  projectmanager of communicatiemedewerker en de beleidsmakers in de Stopera …

Sommigen denken dat het helpt om met nog meer ambtenaren te gaan overleggen. Andere zeggen dat er nog meer bewonersparticipatie nodig is. De rij van telefoonnummers en emailadressen en functies bij de gemeente wordt langer en langer. Herstel van de plantsoenen in Kantershof kost velen malen meer dan de jaarsalarissen van alle betrokken ambtenaren bij elkaar.

Terwijl ik heel simpel en rechtlijnig zeg de verscholen wijkopzichter moet gewoon zijn werk gaan doen!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Politiek. Bookmark de permalink .

19 reacties op De verscholen ambtenaar

 1. Bertie zegt:

  Klachten indienen bij het centrale gemeentebestuur? Tot vervelens toe, dan reageert misschien iiemand.
  Is dat een optie?

  Like

 2. Matroos Beek zegt:

  Dat lijkt me ook Rob. Zo simpel kan het zijn.
  Solidaire groet

  Geliked door 1 persoon

 3. Vechten tegen de bierkaai dus.. balen hoor!

  Geliked door 1 persoon

 4. Karel zegt:

  die zitten er dus enkel en alleen om hun zakken te vullen 😦
  in en in triest

  sombere groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Villasappho zegt:

  God je zou zo’n eikel maar nodig hebben.

  Geliked door 1 persoon

 6. Wij hebben een zogenaamd ‘sociaal werkster’ in onze wijk, maar die wordt zo de mond gesnoerd door de politiek dat haar inbreng nul komma nul is…

  Geliked door 1 persoon

 7. Sjoerd zegt:

  Ik hoop dat ze bij de gemeente wakker worden en er een andere neerzetten…

  Geliked door 1 persoon

 8. misschien wil de politiek het zo…

  Geliked door 1 persoon

 9. Willem zegt:

  Wat je beschrijft is een typisch geval van “op papier klopt het, maar het werkt voor geen meter” Waar ik me wel over verbaas is het aantal schijven en lagen dat ‘de wijk bestuurt’. Allemaal ingrediënten voor een effectief afschuifsysteem in stand te houden.

  Geliked door 1 persoon

 10. Oudmaarnietversleten zegt:

  Een echte ambtenaar dus!

  Geliked door 1 persoon

 11. Daar ben je mooi klaar mee. Sterkte in je quest om het weer zichtbaar te krijgen.

  Geliked door 1 persoon

 12. ollieherman zegt:

  Is er niet een soort van gemeentelijk ombudsman/vrouw, waar je met dit verhaal terecht kunt?

  Geliked door 1 persoon

 13. Zo merk je maar weer dat het systeem misschien goed op orde is, maar dat de mens daarin altijd weer de zwakke schakel is.

  Geliked door 1 persoon

 14. Dat lijkt mij ook ja!

  Geliked door 1 persoon

 15. Spontanity zegt:

  Inderdaad, gewoon, zichtbaar, zijn werk gaan doen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.