Bugis bij de Canal Parade

Er zijn 6,4 miljoen Boeginezen (‘Bugis‘), waarvan de meesten in Zuid-Sulawesi wonen, maar ook velen in andere provincies in Sulawesi, Kalimantan en Maleisië. De provincie Zuid-Sulawesi wordt door de Boeginezen gedeeld met de Makassarezen en de Toraja’s. Terwijl de Makassarezen het zuiden van de provincie bestrijken (rond de hoofdstad Makassar) en de Toraja’s in de bergen wonen, leven de Boeginezen in de midden van het schiereiland van Zuid-Sulawesi. Bijzonder bij de Boeginezen is dat zij vijf verschillende geslachten (gender) onderscheiden: naast mannelijk en vrouwelijk zijn dat bissu (tweeslachtig), calabai (‘valse vrouw’: geboren als man maar gaat door het leven als vrouw) en calalai (‘valse man’: geboren als vrouw maar gaat door het leven als man). Zij ondergaan geen geslachtsveranderingen: een calabai is bijvoorbeeld fysiek nog steeds een man, maar leeft als vrouw en heeft een heteroseksuele relatie men een man.

Wat dit volk van onze Canal Parade zal denken weet ik niet. Wel merk ik dat er nog steeds veel weerstand is tegen deze uitbundige en feestelijk gender presentatie in de Amsterdamse grachten. Misschien dat we aan de Boeginezen of Bugis een voorbeeld kunnen nemen?

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Bugis bij de Canal Parade

 1. Karel zegt:

  ha die Rob
  ik wist niet dat er meer weerstand was tegen deze feestelijkheden , al lijkt het mij voor de bewoners zeker een verschrikking pppfffttt
  en al die bugis hebben geen problemen met al de andere bewoners zoals de Makassarezen en de Toraja’s
  we zullen denk ik nooit weten wat zij van Amsterdam vinden 🙂

  koers groet

  Liked by 1 persoon

 2. Moesten mijn ouders terugkeren, ze zouden deze ‘problematiek’ heel raar vinden.

  Liked by 1 persoon

 3. Bertie zegt:

  Misschien worden ze er vrolijk van. 😁

  Liked by 1 persoon

 4. Jokezelf zegt:

  Wat een weergaloos goed idee om vijf geslachten te onderscheiden. Daar zouden wij een voorbeeld aan kunnen nemen. Nemen zij die Canal Parade vast wel op de koop toe. Is toch wel gezellig hoor, mensen moeten (in het algemeen) niet zo zeuren vind ik. Een keer per jaar zo’n feestje moet toch kunnen? (je ziet ik ben van de ‘dat moet toch kunnen generatie’ 😇)

  Liked by 2 people

 5. Ik kan wel genieten van zo’n Canal Parade.. alhoewel mijn zoon zegt Alles wel te hebben gezien.. Ik heb zo mijn eigen gedachten waarom hier iedereen een eigen labeltje heeft.. Kijk maar naar Conchita Wurst .. de discussies blijven..wat is ze nou.. vrouw.. man.. ziet er dan weer uit als vrouw.. dan man.. Nederlanders willen duidelijkheid.. de Bugis kunnen gewoon ” zijn” misschien zonder zichtbaar labeltje.
  Ach de Canal Parade. Ik zie het net als carnaval. Een dag vol met plezier en lach.. met een hele duidelijke boodschap.. er is nog steeds moeite met het uit de kast komen. Laten we lief zijn voor elkaar

  Liked by 3 people

 6. Ezelgedachten zegt:

  Zoals een groot deel van de autochtone Nederlanders denken over de lhtbi enz. is vrees ik religieus bepaald. De invloed van de “opvoeding” vanuit Katholicisme en reformatorisch denken heeft een enorme impact. Overigens, laten we de Islam niet vergeten.

  Liked by 1 persoon

 7. Spontanity zegt:

  Ook al is er veel tegenstand, het trekt ook veel mensen aan.

  Liked by 1 persoon

 8. Villasappho zegt:

  Dat is interessant heb er nog nooit van gehoord. Ik vind de kanaalparade prima, maar denk altijd maar dat ik geen behoefte heb aan halfnaakte mensen op een boot, Amsterdam of die bizarre herrie. Zo heb ik ook gene behoefte aan het Rotterdamse zomercarnaval om bijna dezelfde redenen.

  Liked by 1 persoon

 9. gewoonanneke zegt:

  Wat bijzonder had dat nog nooit gehoord….. ja misschien is dat wel een goede oplossing voor een aantal mensen.

  Liked by 1 persoon

 10. Yova zegt:

  Er zijn ook mensen tegen zijn. Het is nogal wat… pfff… Het is wel misschien wel goede oplossing. De mensen van omgeving vinden wat minder. Maar ook de mensen vinden dan niet zo erg lijkt mij. Fijne dag… Feesten…..

  Liked by 1 persoon

 11. Stoor me er nooit aan behalve als ze erg opvallerig doen. Jaren 2 buurmannen gehad zo lief, vriendelijk en attent. Nooit geweten dat er nog andere mogelijkheden bestonden. Alhoewel je hier ook wel verklede vrouwen ziet of mannen. De 1e keer dat ik het zag was in een horecagelegenheid, ik was toen een jaar of 16, dus al jaren geleden toen was het nog héél ongewoon.

  Liked by 1 persoon

 12. Morgaine zegt:

  Ik wilde in de derde klas lagere school al een jongetje zijn, alleen het opstel wat wij moesten maken voor taal…. was, waarom je eventueel jongen of meisje, je hoefde er maar eentje te kiezen, ik koos jongen, en de reden? Bang voor de bevalling als ik ooit zwanger zou worden als meisje… toen al, hahahaha

  Nou goed, ik ben blij een meisje te zijn, verder moet iedereen dat voor zich weten… wel ben ik blij, dat ik ver van Amsterdam af woon inmiddels… en die rotzooi niet voor mijn deur heb…

  X

  Like

 13. Ik denk dat die Boeginezen de Canal Parade wel een tikje overdone zouden vinden!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.