Bijlmermeer

De naam Bijlmer komt van “Bijlmermeer”, het water dat na 1626 een droogmakerij werd. Op bijna dezelfde plek ligt nu de wijk Bijlmer. Soms wordt het hele stadsdeel Amsterdam-ZuidOost bedoeld met de Bijlmer. Het Bijlmermeer is een voormalig meer van ongeveer  4 meter diep was. In 1159 komt het voor het eerst in geschriften voor. In de 13e eeuw wordt het Bindelmeer genoemd. Het meer ontstond uit een aantal in de Diemer Die   afwaterende veenriviertjes die door oeverafslag en een aantal zware stormen uitgroeiden tot een middelgroot meer dat toen het Bylemermeer werd genoemd. Door de open zeeverbinding het IJ en door de zoute Zuiderzee is de Bijlmermeer niet een volledig zoet binnen water. Overstromingen zorgen er niet alleen voor dat het Bijlmermeer groter wordt maar ook zouter. Het ontbreken van een afgesloten bodemlaag maakt dat er bij de drooglegging veel zilte kwel optreedt. De droogmakerij is nooit een succes geweest. Meerdere malen is de droogmakerij weer onder water gelopen en weer droog gemalen.

Na de eerste droogmakerij werd de Bijlmermeer een ambachtsheerlijkheid, de kleinste bestuurseenheid op het platteland.

Na de Franse tijd werd het een zelfstandige gemeente bestaande uit de Oost Bijlmerpolder, West Bijlmerpolder en de Bijlmerbroek. Aan het zandpad van Weesp naar Amsterdam lag in het oosten het gehucht de Bijlmer. Deze gemeente had een eigen onderkomen nabij het Weesper tolhek, een klein vierkant gebouwtje met een torentje. Het inwonertal stelde weinig voor hooguit 100 inwoners.

Vooral het zout in de ondergrond van de Bijlmermeer maakte dat de boeren maar een moeizaam bestaan hadden. Winstgevend is de Bijlmermeer dan ook nooit geweest.

De bouw van de Bijlmer startte in 1966. Bovenop de weidegronden werd het schone zand van de Gaasperplas gespoten. De nieuwe stadswijk staat dan ook op schone grond. Alleen de luchtvervuiling van de landende en stijgende vliegtuigen van schiphol en de A10, A2, A4 en A9 geven steeds meer problemen.

Mooi is het om te zien dat steeds meer groepen een moestuin beginnen. Ook in de Bijlmermeer is er het besef dat we gezonder moeten gaan leven. Waarom het stadsdeel nu waterpompen slaat tot aan de zoute ondergrond op 13 meter diep? Het is mij een raadsel. Het grondwater in mijn tuin van ongeveer 2 meter diep is zoet, zuiver en goed drinkwater.

Achteraf bedenk ik mij wanneer de te diep geslagen waterpompen worden weggehaald de kans groot is dat er een uitgebreide zoute kwel te voorschijn kan komen. Er kan een bodemlaag lekgeprikt zijn ….

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Driemond, eten en drinken, gezondheid, Kinderen, Natuur en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

37 reacties op Bijlmermeer

 1. Carel zegt:

  De Noordhollandse droogmakerijen zijn over het algemeen zilter dan die in Zuid Holland en Utrecht. De kaas daarvandaan is daarom ook zouter dan bijvoorbeeld de Goudse.
  Maar goed, dat is dus geen reactie op jouw vraag waarom ze het zoute grondwater op willen pompen. Ik heb werkelijk geen idee!

  Geliked door 2 people

 2. Weer mooi stukje geschiedenis. Nederlanders en zee veroveren, teruggeven, veroveren,… het zal een eeuwig verhaal blijven, tot generaties na ons.

  Geliked door 2 people

 3. Trudy zegt:

  Wat een mooi stukje Rob, genoten.

  Geliked door 2 people

 4. Trudy zegt:

  Oh, ja, ik weet geen antwoord op je vraag, of zouden ze het makkelijk kunne ontzouten en gaan gebruiken als drinkwater, of als warmtebron?

  Geliked door 2 people

 5. Matroos Beek zegt:

  Interessante lectuur, nu men hier wegens ontpoldering de kostbare landbouwgrond straks helemaal onder zout water zet…
  Verontruste groet

  Geliked door 2 people

 6. Sjoerd zegt:

  Kijk dat zijn nu dingen die we hier niet meemaken en waar ik wat van kan leren. Mooi verhaal Rob

  Geliked door 1 persoon

 7. perdebytjie zegt:

  Baie interessant, Rob.

  Geliked door 1 persoon

 8. Een interessant blog Rob, bedankt voor deze geschiedenis les.

  Geliked door 1 persoon

 9. Bertie zegt:

  Leuk om te lezen, interessant om te weten.
  Waarom die pompen? Ik heb geen idee. Wel weet ik dat zoute groenten meer en meer gepropageerd orden, heeft er misschien iets mee te maken?

  Geliked door 1 persoon

 10. Karel zegt:

  zou het niet weer een ambtelijke dwaling zijn van die zot die in de deelraad zit
  een mooi stukje geschiedenis zet je ons voor Rob

  fijne middag groet

  Geliked door 1 persoon

 11. staartje zegt:

  Leuke geschiedenis.Die drinkwaterpompen snap ik niet

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Een ambtenaar zonder kennis van zaken zoekt het water te diep. En komt daardoor in een zilte bodemlaag terecht.

   Vriendelijke groet,

   Geliked door 1 persoon

   • Willem zegt:

    Lijkt mij ook. De gedachte dat onze bestuurders deskundig zijn gaat misschien op wat het organisatorische deel aangaat, maar op het moment dat er praktische kennis aan te pas komt, laten diezelfde bestuurders het afweten en zijn vaak te eigenwijs (dom?) om deskundige hulp in te roepen.
    Als je in de streek waar je woont maar diep genoeg gaat; ik begrijp dat het bij jouw al snel na de tien meter is, kom je in zout water, eigenlijk gewoon de voortzetting van de Noordzee, terecht. Iedereen die beroepshalve met grondwater te maken heeft kan je dat vertellen. Bovendien, Rijkswaterstaat neemt soms draconische maatregelen om infiltratie van zout water te voorkomen, en zo’n deelraadfiguur banjert daar met grote poten dwars doorheen.

    Geliked door 1 persoon

 12. wdfyfe zegt:

  As my knowledge of the Netherlands increases (thanks to you and others) I’m more inclined to visit. cheers

  Geliked door 1 persoon

 13. Ik kende deze geschiedenis van de Bijlmermeer helemaal niet. Nu snap ik ineens de naam!

  Geliked door 1 persoon

 14. bentenge zegt:

  Gisteravond zaten mijn ega en ik op het terras enbedachten (na het wegnmen van wat potten op ons terras) dat het kleurverschil tgv roetdeeltjes (wegens zwart) nogal groot was. Wij wonen immers op een aantal km van onze nationale luchthaven en heel wat landings- en opstijgpistes lopen over ons dak.

  Geliked door 1 persoon

 15. Oudmaarnietversleten zegt:

  Mooi stukje geschiedenis. Toch zou ik niet graag onder de rook van Amsterdam wonen met al die herry van verkeer, vliegtuigen. Zou het water echt zo schoon zijn?

  Geliked door 1 persoon

 16. Spontanity zegt:

  En weer wat wijzer 🙂
  Als ik het goed begrijp drink jij water uit eigen tuin?

  Geliked door 1 persoon

 17. Marry zegt:

  Het zal toch een grond- en waterbouwkundig bedrijf zijn dat deze werkzaamheden uitvoert. Die hebben dan toch de plicht om het stadsdeelbestuur op deze fout te wijzen?

  Like

 18. Morgaine zegt:

  Simpel? Kunnen ze de mens weer meer laten betalen om het zout uit het water te halen zodat het drinkbaar wordt?

  X

  Geliked door 1 persoon

 19. Een interessant geschiedkundig overzicht. Weer wat geleerd.

  Geliked door 1 persoon

 20. Villasappho zegt:

  Ik was er nog nooit, maar de geschiedenis van de naam vind ik wel leuk om te weten.

  Geliked door 1 persoon

 21. Yova zegt:

  Wat heb je mooie geschiedenis geschreven. Het is goed om te weten. Daar leer ik wat van. Fijne weekend. Groetjes,

  Geliked door 1 persoon

 22. afwaswater zegt:

  Heel interessant Rob. groetjes, Hanneke

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.