De naam Bijlmer komt van “Bijlmermeer”, het water dat na 1626 een droogmakerij werd. Op bijna dezelfde plek ligt nu de wijk Bijlmer. Soms wordt het hele stadsdeel Amsterdam-ZuidOost bedoeld met de Bijlmer. Het Bijlmermeer is een voormalig meer van ongeveer 4 meter diep was. In 1159 komt het voor het eerst in geschriften voor. In de 13e eeuw wordt het Bindelmeer genoemd. Het meer ontstond uit een aantal in de Diemer Die afwaterende veenriviertjes die door oeverafslag en een aantal zware stormen uitgroeiden tot een middelgroot meer dat toen het Bylemermeer werd genoemd. Door de open zeeverbinding het IJ en door de zoute Zuiderzee is de Bijlmermeer niet een volledig zoet binnen water. Overstromingen zorgen er niet alleen voor dat het Bijlmermeer groter wordt maar ook zouter. Het ontbreken van een afgesloten bodemlaag maakt dat er bij de drooglegging veel zilte kwel optreedt. De droogmakerij is nooit een succes geweest. Meerdere malen is de droogmakerij weer onder water gelopen en weer droog gemalen.
Na de eerste droogmakerij werd de Bijlmermeer een ambachtsheerlijkheid, de kleinste bestuurseenheid op het platteland.
Na de Franse tijd werd het een zelfstandige gemeente bestaande uit de Oost Bijlmerpolder, West Bijlmerpolder en de Bijlmerbroek. Aan het zandpad van Weesp naar Amsterdam lag in het oosten het gehucht de Bijlmer. Deze gemeente had een eigen onderkomen nabij het Weesper tolhek, een klein vierkant gebouwtje met een torentje. Het inwonertal stelde weinig voor hooguit 100 inwoners.
Vooral het zout in de ondergrond van de Bijlmermeer maakte dat de boeren maar een moeizaam bestaan hadden. Winstgevend is de Bijlmermeer dan ook nooit geweest.
De bouw van de Bijlmer startte in 1966. Bovenop de weidegronden werd het schone zand van de Gaasperplas gespoten. De nieuwe stadswijk staat dan ook op schone grond. Alleen de luchtvervuiling van de landende en stijgende vliegtuigen van schiphol en de A10, A2, A4 en A9 geven steeds meer problemen.
Mooi is het om te zien dat steeds meer groepen een moestuin beginnen. Ook in de Bijlmermeer is er het besef dat we gezonder moeten gaan leven. Waarom het stadsdeel nu waterpompen slaat tot aan de zoute ondergrond op 13 meter diep? Het is mij een raadsel. Het grondwater in mijn tuin van ongeveer 2 meter diep is zoet, zuiver en goed drinkwater.
Achteraf bedenk ik mij wanneer de te diep geslagen waterpompen worden weggehaald de kans groot is dat er een uitgebreide zoute kwel te voorschijn kan komen. Er kan een bodemlaag lekgeprikt zijn ….
De Noordhollandse droogmakerijen zijn over het algemeen zilter dan die in Zuid Holland en Utrecht. De kaas daarvandaan is daarom ook zouter dan bijvoorbeeld de Goudse.
Maar goed, dat is dus geen reactie op jouw vraag waarom ze het zoute grondwater op willen pompen. Ik heb werkelijk geen idee!
LikeGeliked door 2 people
Weer mooi stukje geschiedenis. Nederlanders en zee veroveren, teruggeven, veroveren,… het zal een eeuwig verhaal blijven, tot generaties na ons.
LikeGeliked door 2 people
Wat een mooi stukje Rob, genoten.
LikeGeliked door 2 people
Oh, ja, ik weet geen antwoord op je vraag, of zouden ze het makkelijk kunne ontzouten en gaan gebruiken als drinkwater, of als warmtebron?
LikeGeliked door 2 people
Interessante lectuur, nu men hier wegens ontpoldering de kostbare landbouwgrond straks helemaal onder zout water zet…
Verontruste groet
LikeGeliked door 2 people
Kijk dat zijn nu dingen die we hier niet meemaken en waar ik wat van kan leren. Mooi verhaal Rob
LikeGeliked door 1 persoon
Baie interessant, Rob.
LikeGeliked door 1 persoon
Een interessant blog Rob, bedankt voor deze geschiedenis les.
LikeGeliked door 1 persoon
Leuk om te lezen, interessant om te weten.
Waarom die pompen? Ik heb geen idee. Wel weet ik dat zoute groenten meer en meer gepropageerd orden, heeft er misschien iets mee te maken?
LikeGeliked door 1 persoon
zou het niet weer een ambtelijke dwaling zijn van die zot die in de deelraad zit
een mooi stukje geschiedenis zet je ons voor Rob
fijne middag groet
LikeGeliked door 1 persoon
Jij kent het klappen van de zweep in de Bijlmermeer.
Vrolijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
niet echt , maar lees er hier nog wel eens wat over
best jammer want het is toch best een aardige wijk
rust groet
LikeGeliked door 1 persoon
Leuke geschiedenis.Die drinkwaterpompen snap ik niet
LikeGeliked door 1 persoon
Een ambtenaar zonder kennis van zaken zoekt het water te diep. En komt daardoor in een zilte bodemlaag terecht.
Vriendelijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Lijkt mij ook. De gedachte dat onze bestuurders deskundig zijn gaat misschien op wat het organisatorische deel aangaat, maar op het moment dat er praktische kennis aan te pas komt, laten diezelfde bestuurders het afweten en zijn vaak te eigenwijs (dom?) om deskundige hulp in te roepen.
Als je in de streek waar je woont maar diep genoeg gaat; ik begrijp dat het bij jouw al snel na de tien meter is, kom je in zout water, eigenlijk gewoon de voortzetting van de Noordzee, terecht. Iedereen die beroepshalve met grondwater te maken heeft kan je dat vertellen. Bovendien, Rijkswaterstaat neemt soms draconische maatregelen om infiltratie van zout water te voorkomen, en zo’n deelraadfiguur banjert daar met grote poten dwars doorheen.
LikeGeliked door 1 persoon
Het is op zich een alomgekend probleem, niet alleen bij bestuurders in de publieke sector. Sommigen denken zich slimmer dan anderen en hebben niet de neiging te luisteren naar deskundigheid.
LikeGeliked door 1 persoon
As my knowledge of the Netherlands increases (thanks to you and others) I’m more inclined to visit. cheers
LikeGeliked door 1 persoon
Ik kende deze geschiedenis van de Bijlmermeer helemaal niet. Nu snap ik ineens de naam!
LikeGeliked door 1 persoon
Gisteravond zaten mijn ega en ik op het terras enbedachten (na het wegnmen van wat potten op ons terras) dat het kleurverschil tgv roetdeeltjes (wegens zwart) nogal groot was. Wij wonen immers op een aantal km van onze nationale luchthaven en heel wat landings- en opstijgpistes lopen over ons dak.
LikeGeliked door 1 persoon
En dat ademen jullie dus ook in …..
Bezorgde groet,
LikeLike
Mooi stukje geschiedenis. Toch zou ik niet graag onder de rook van Amsterdam wonen met al die herry van verkeer, vliegtuigen. Zou het water echt zo schoon zijn?
LikeGeliked door 1 persoon
Het vliegverkeer geeft veel lokale werkgelegenheid, maar nog veel meer geluidsoverlast en luchtvervuiling.
Vredelievende groet,
LikeLike
Foto’s?
LikeLike
Tegen sommige fotobloggers kan ik niet op.
Daarom houd ik het bij schrijven.
Zonnige groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Ek is nuuskierig hoe dit lyk Onthou ek was nog nooit daar en sal daar nooit kom nie!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik zal een volgende keer weblinks naar foto’s plaatsen.
Vriendelijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Baie dankie!
LikeLike
En weer wat wijzer 🙂
Als ik het goed begrijp drink jij water uit eigen tuin?
LikeGeliked door 1 persoon
Soms, lekker fris en helder.
LikeLike
Het zal toch een grond- en waterbouwkundig bedrijf zijn dat deze werkzaamheden uitvoert. Die hebben dan toch de plicht om het stadsdeelbestuur op deze fout te wijzen?
LikeLike
De opdrachtgever voor het slaan van deze waterputten is het stadsdeel Amsterdam-ZuidOost. Maar wie het werk heeft uitgevoerd weet ik niet. Vriendelijke groet,
LikeLike
Simpel? Kunnen ze de mens weer meer laten betalen om het zout uit het water te halen zodat het drinkbaar wordt?
X
LikeGeliked door 1 persoon
De pompen worden niet gebruikt. Er wordt van heinde en verre leidingwater aangevoerd.
Stille groet,
LikeLike
Een interessant geschiedkundig overzicht. Weer wat geleerd.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik was er nog nooit, maar de geschiedenis van de naam vind ik wel leuk om te weten.
LikeGeliked door 1 persoon
Wat heb je mooie geschiedenis geschreven. Het is goed om te weten. Daar leer ik wat van. Fijne weekend. Groetjes,
LikeGeliked door 1 persoon
Heel interessant Rob. groetjes, Hanneke
LikeGeliked door 1 persoon