Groene stroom

Hoe lang kunnen we in Nederland eigenlijk doen met de duurzame energie die we zelf opwekken én waarmee komen we de rest van het jaar dan door? Tijmen Klip zocht het voor ons uit:

Elk jaar viert de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) samen met de rest van Nederland Green Energy Day. Iedereen gaat in gifgroene outfit de straat op, gooit de groene vlag uit en drinkt spinazie-avocado-smoothies. Oké, misschien wordt het iets minder uitgebreid gevierd. Maar het is wel een dag om over na te denken. Green Energy Day is de dag dat we door ons aandeel groene energie heen zijn voor dat jaar.

Dit jaar was dat 6 februari (2019 dus). Op die dag waren we door de 10,3% duurzaam opgewekte energie heen, die we dit jaar naar verwachting te ‘besteden’ heb. Elk jaar schuift het een stukje verder op. Met als doel 31 december – of misschien nog verder – te redden!

En alleen stroom?

Als we het over jouw thuissituatie hebben, dan praten we al snel over het afnemen van groene stroom. Let op: dit is één onderdeel van het nationale totale energieverbruik (waar ook warmte en transport bij horen).

Wanneer zijn we door onze groene stroom heen? Opgelet, Nederlandse groene stroom dus, niet die neppe import. Wanneer zou onze Groene Stroom Dag vallen?

Kerst op kernenergie:

In 2018 was van alle stroom zo’n 15 procent Nederlands en dus écht groen op ons net. Dit is genoeg voor ongeveer 60 dagen aan elektriciteit. Halverwege de tweede dag van maart hebben we in Nederland ons aandeel groene stroom kapot geslagen. Dan is het op.

Hoe wordt de rest van het jaar dan ingevuld? Wat houdt Netflix en je Facebookfeed draaiend vanaf 2 maart? Verreweg het grootste deel van het jaar laden we op met ons ‘geliefde’ Gronings gas. Dit is goed voor 51 procent van de totale elektriciteitsproductie. Met het aardgas redden we het tot 1 september.

De volgende 24 procent lossen de kolencentrales voor ons op, dit is tot en met 28 november. De decembermaand komen we vervolgens door met stralende kernenergie en overige brandstoffen.

Wat kunnen we daar aan doen?

En die ruim twee derde van de Nederlandse huishoudens die denkt dat ze groene stroom afnemen? Hoe kan dat? Nou check even of het wel echt groene stroom is. Een groot deel van de “groene” stroom komt uit het buitenland, die eigenlijk niets bijdraagt aan duurzame stroom opwek.

Kies in plaats daarvan voor Nederlandse groene stroom. Zo kunnen we naast die eerste wintermaanden binnenkort ook in de lente genieten van ‘s Neerlandse zon en wind.

https://www.hier.nu/themas/stroom-en-gas/hoelang-kunnen-we-doen-met-nederlandse-groene-stroom?utm_source=Nieuwsbrief+hier.nu&utm_campaign=532a8ab20b-HIER_nieuwsbrief_augustus_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_07572cc66d-532a8ab20b-58526118

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in duurzame energie, gezondheid, Natuur, persoonlijk, windenergie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Groene stroom

 1. gewoonanneke zegt:

  Zal eens gaan kijken of ik echt groene stroom heb. Bij mijn komende renovatie willen ze meteen de meterkast veranderen voor zonne-energie. Mijn inziens kunnen ze beter meteen als ze toch ons dak gaan renoveren daar meteen zonnepanelen opleggen. Ga ik nog wel aankaarten in het persoonlijke gesprek dat ik nog ga krijgen.

  Geliked door 2 people

 2. Ximaar zegt:

  Mijn stroom wordt gezien als 100% groen uit Nederland. Toch zit er 10% biomassa in en voor mij is dat niet groen. Nu verbruik ik maar 400 kWh per jaar. Gas is veel erger, daar neem ik gemiddeld 770m3/jaar van af is circa 7700 kWh. Autobrandstof verbruik ik vrijwel niet. Heb geen auto en reis weing met het OV.
  Maar voor mij zijn ook allerlei bedrijven in de weer die 3x zoveel elektrisch en gas verbruiken.

  Geliked door 2 people

 3. Mack zegt:

  Die kernenergie daar moeten we zo snel mogelijk vanaf. Stel dat morgen iedereen behalve ik dood neervalt, dan heb ik geen idee hoe ik die dingen moet uitzetten en ontploffen ze op een gegeven moment. Lekker dan.

  Geliked door 2 people

 4. Matroos Beek zegt:

  In het najaar worden bij ons zonnepanelen geplaatst. Hier in de polder is een huis gebouwd met een eigen windmolentje erbij. Dat lijkt me ook wel wat, maar naar het schijnt kan/mag dit enkel als je in de verste verte geen buren hebt. Toch hoor ik geen lawaai als ik ernaast sta. Dat wil ik toch eens uitvogelen hoe dat nu zit. Zou ik ook wel willen met al die wind hier.
  Groene groet.

  Geliked door 2 people

 5. Karel zegt:

  ik geniet nu een jaar van de stroom van de zonnepanelen
  mijn rekening is enorm gedaald

  Geliked door 2 people

 6. Sjoerd zegt:

  Aan het eind van het jaar zal ik eens de balans opmaken m.b.t. de in januari geplaatste zonnepanelen. Eens kijken of ik al wat hoger zit dan die 10.3 %

  Geliked door 2 people

 7. Als ik kies voor Nederlandse groene stroom, dan steel ik van jullie koek. Zal ik dus niet doen. Eerder zal ik elektriciteit en gas aftappen van onze politici, die zodanig veel onzin verkopen dat dit misschien in stroom kan worden omgezet.

  Geliked door 3 people

 8. wdfyfe zegt:

  Those are serious facts and the Netherlands is much better at sustainable energy than most countries (including mine.) All of us need to make some choices — yesterday. cheers

  Geliked door 2 people

 9. Bertie zegt:

  Ik heb zonnepanelen en doe kalm aan met gas en stroom. En met water natuurlijk.

  Geliked door 1 persoon

 10. EJW zegt:

  Ben jaren gelden op Greenchoice overgegaan. Volgens mij is dat echt groene stroom.

  Geliked door 1 persoon

 11. Rob Alberts zegt:

  Greenchoice staat in ieder geval in het rijtje van duurzame energieleveranciers.

  Zonnige groet,

  Like

 12. Karel zegt:

  nou Rob , ik kan me aardig redden met stofdoek en zwabber hoor , maar de stofzuiger werkt weer en ja is wel makkelijker 🙂
  de pijn in de rug is weg , ik vermoed toch iets overbelast
  ja rek en strek oefeningen doen een boel goed
  ik geniet het weekend , droog met veel wind

  winderige groet

  Like

 13. Karel zegt:

  ja die is er , maar ik zou moeten zoeken waar precies
  de stofzuiger is mezelf gelukt , maar er kan natuurlijk altijd iets anders zijn
  om het daar te laten doen
  bedankt voor de tip

  Like

 14. ollieherman zegt:

  Even gecheckt bij de Groene Stroom Checker en via Greenchoice blijk ik dan 100% groene stroom te hebben van windmolens. Een zware last valt van mijn schouders……

  Geliked door 1 persoon

 15. Rebbeltje zegt:

  Zal het eens (samen met man) nakijken
  Fijne zondag

  Geliked door 1 persoon

 16. Morgaine zegt:

  Het is niet alleen in Groningen waar men wint… Smallingerland Friesland is van de week voor het gerecht gesleept omdat daar ook al gas wordt gewonnen, kleinschalig, maar er zijn grotere bellen ook, waar de Staat in wil gaan boren, natuurlijk wil de gemeente Smallingerland dat niet, nou goed, volg het nieuws maar…

  x

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.