Een dagje Amsterdam-ZuidOost

In 1988 werd Ganzenhoef mijn winkelcentrum. Volgens kenners is 1988 het dieptepunt van dit winkelcentrum. Nu na een gigantische vernieuwingsoperatie en een naamsverandering is het gebied niet meer te herkennen.

Ondertussen ben ik in 1995 verhuisd naar de K-buurt. Ook weer een beruchte buurt met internationale bekende problemen. Het finale plan van Aanpak voor de stedelijke vernieuwing en een naamsverandering maken deze buurt ook weer onherkenbaar.

Tussen Ganzenpoort ( het vernieuwde Ganzenhoef ) en de Kameleon ( het verplaatste winkelcentrum Kraaiennest, bruisend hart van de K-buurt ) ligt het Bijlmermuseum.

Op 29 mei 2019 heeft de gemeenteraad het gebied Bijlmermuseum tot gemeentelijk beschermd stadsgezicht aangewezen, het 1e in stadsdeel Zuidoost en het jongste van Amsterdam. De aanwijzing verwondert wellicht, vanwege het negatieve imago dat deze modern vormgegeven buurt ooit had.

Oude legendarische kroegen, eettentjes en winkels zijn verdwenen. Maar dat is de tol van een niet te stoppen vooruitgang.

In deze blogpost wil ik daarom een opsomming maken van nieuwe plekken waar ik graag naar toe ga.

Maandagochtend geeft http://www.juiciety.nl/ gratis gembershots. De manier om fris en monter aan de week te beginnen. Voor of na dit gembershot kun je bij http://www.buurthuizenzuidoost.nl/index.php?id=7 voor de extreem lage prijs van €1,50  een ontbijtje eten. Buurtbewoners, Groen en Reinigingsmedewerkers, jonge stelletjes, ouderen en moeders met kinderen ontmoeten elkaar tijdens zo’n ontbijtje. Voor je boodschappen kun je terecht bij de dagmarkt ( https://www.zuidoost.nl/markten-in-zuidoost/   op het Anton de Komplein. Uit het juiste Surinaamse hout gesneden bekijkt Anton de Kom dag en nacht over zijn eigen plein. Ontspannen winkelen is het in de Shopperhal ( https://amsterdamsepoort.nl/winkels/ ). Het platte en rauwe Amsterdams wordt hier afgewisseld met de geuren en kleuren van exotische ondernemers. Voor de lunch ga je naar Michael en Sandra van https://www.bijgein.com/lunchroom voor een zeer smakelijke en goed betaalbare dagschotel.  Voor de vroege borrelaars verwijs ik naar ( https://kleiburgpopup.nl/en/ ). Een goed glas zelf gebrouwen bier schenkt men hier. Al is de keuken en de koffie ook uitstekend.  Voor de vroege eters adviseer ik  ( http://www.smeltkroeszo.nl/ ).

De gesproken talen komen uit alle landen. De tenues varieren van het saaie kantoorgrijs tot kleurrijke gewaden uit India of Ghana. De een behoort tot de groep hangmannen, de ander tot de nu nog onbekende artiesten. Ongemerkt loop je langs een seriemoordenaar of zijn zorgzame grootmoeder. Ja, op de rauwe rafelrand tussen de zakelijke bovenwereld en de moordlustige onderwereld lopen de sappelende bijstandmoeder, het verwaarloosde kind en de verdwaalde toerist, de voedselbankier en de hipster hier langs en door elkaar.

De media gebruiken deze omgeving graag als achtergrond om hun eigen verhaal te vertellen. Een cameraploeg zal je onverwachts, gevraagd of ongevraagd een microfoon voorhouden.  Voor mij is het de plek waar ik mensen graag uitnodig om zelf te kijken, te proeven en te ervaren wat er waar is van al mijn verhalen ..

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

19 reacties op Een dagje Amsterdam-ZuidOost

 1. Bertie zegt:

  Al i Amsterdam niet groot, je mag het een wereldstad noemen.

  Geliked door 2 people

 2. Rebbeltje zegt:

  Ha je hebt genoeg plekjes waar je naartoe kan en binnen bent als het regent.
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 3. Ferrara zegt:

  Levendige buurt.

  Geliked door 1 persoon

 4. AnneMarie zegt:

  Bijzondere stad. Ken in Nederland geen andere stad die zo levendig is als Amsterdam.

  Geliked door 1 persoon

 5. Sjoerd zegt:

  En als het regent ga je gewoon ergens naar binnen…

  Geliked door 1 persoon

 6. Karel zegt:

  ik kwam er vaak toen mijn broers er woonden in Frissenstein , toen de uiterste rand van de stad 🙂
  dat was in de jaren ’80 , nadien reed ik er een enkele keer nog eens door
  er is veel veranderd sinds die jaren , je laat het ons goed zien

  nostalgische groet

  Geliked door 1 persoon

 7. Wat een interessant adressenlijstje. Hou ik bij de hand als ik ooit eens in jouw buurt kom aanwaaien, Rob 😉

  Geliked door 1 persoon

 8. Aan animatie zeker geen gebrek in je woonwijk. Zo super goedkoop ook, hoe raken ze er financieel aan uit? Geniet van de tijd samen!

  Geliked door 1 persoon

 9. ollieherman zegt:

  Een hele bijzondere buurt en een waar genoegen om daar te mogen wonen, lijkt me.

  Geliked door 1 persoon

 10. Karel zegt:

  dat zet geen zoden aan de dijk dus , die paar druppels
  nee hier was het echt ff een paar flinke buien , en gelukkig geen stortbuien , maar maai gestage regen\

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 11. Morgaine zegt:

  Ik heb er echt helemaal niets mee, dat stukje Amsterdam, en ja heb er ook rond gehobbeld omdat er ex familie woonde, en dan ook nog eensgezinswoning bij de Gaasperplas om de hoek, etc. etc. Maar ook nu kom ik er weer ivm de B12 kliniek, maar nee… ik ben blij als ik er weer weg kan, en over 6 maanden pas terug hoef te komen, sorry… Ik wandel dan liever door oud Amsterdam, waar ik zelf geboren en getogen ben, Oud West. Net zo kleurrijk overigens.. dat mensen niet denken dat het daaraan ligt.

  X

  Like

 12. matroos zegt:

  Mensen vragen mij wel eens of ik uit Amsterdam kom,eh nee maar mijn voorouders wel en zo heb ik een lichtelijk Amsterdamse tongval.Maar verder heb ik niets geerfd want ik houd niet van steden,te veel prikkels denk ik.Heel af en toe kom ik er wel via het water vooral,dat is nog te behappen.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   De Originele Amsterdamse tongval is naar Purmerend, Almere en Lelystad verhuisd.

   De ruimte en de rust in mijn omgeving zullen jou nog doen verbazen. Door mijn achteruit gaand gehoor zoek ik vooral die plekken op waar een normaal gesprek nog mogelijk zijn.

   Stille groet,

   Like

 13. Jij hebt altijd wel een doel om de deur uit te gaan! Toch hartstikke mooi! En ik kijk nog steeds met een goed gevoel terug op mijn periode van oktober 1973 tot juni 1976 toen ik daar woonde in de flat Klieverink!

  Geliked door 1 persoon

 14. gewoonanneke zegt:

  Mooi verslag, ik ben helemaal niet bekend in de buurt daar natuurlijk. Maar vaste stekkies voor wat te drinken, eten of een praatje altijd goed.

  Geliked door 1 persoon

 15. Het maakt me benieuwd naar deze buurt. Het klinkt bijzonder, levendig en multicultureel. Een bijzonder stukje Nederland.

  Geliked door 1 persoon

 16. Karel zegt:

  ha die Rob
  ja ik ga daar zoals altijd genieten hoor , in dat mooie dorp
  daar kom ik al sinds m’n baby tijd 🙂

  ik zag Cat gister nog op m’n blogspot
  http://fietszwerver.blogspot.com/2019/08/mooi-beeld.html#comment-form

  slaap wel groet

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.