Bas Haring: minder, minder

Op sociale media komt het laatste nieuws van Bas Haring voorbij. In het verleden heb ik samen met hem en Aafke Oldenbeuving wel eens geborreld en/of gegeten. Van daaruit heb ik ook zijn boeken gekocht en gelezen. Maar al jaren ben ik Bas uit het oog verloren. Hij blijkt nu een jonge vader te zijn. Twee kinderen hebben zij nu samen. Het huwelijk is mij ook ontschoten.

Nu lees ik dat 750 soorten vijgenwespen in Midden-Amerika voor Bas teveel zijn. Elke Vijgensoort heeft zijn eigen unieke bestuiver in de vorm van een vijgenwesp. Aafke Oldenbeuving heeft de samenwerking en afhankelijkheid tussen de vijgen en vijgenwespen onderzocht. Bas Haring vindt  de gigantische teruggang van de insectenpopulatie rondom zijn huis in het landelijke Ransdorp onbelangrijk. Het samenspel tussen de natuurlijke begroeiing, de insecten en vogels van het veenweidegebied interesseert hem niet.

De samenhang van planten- en dierensoorten in de Natuur blijft een interessant onderzoeksonderwerp voor biologen. Aafke OldenBeuving is zo’n onderzoeksbioloog van Naturalis. Zoals Aafke ook biologieboeken bij Educaaf heeft geschreven.  Je zou denken dat deze twee nadenkende mensen interessante gesprekken voeren. Maar nu blijkt dat Bas Haring vooral het mantra: minder, minder in zijn nieuwste boek heeft beschreven. Minder, minder planten, dieren en/of mensen, een bewering waar ik ondanks de Klimaatcrisis de koude rillingen van krijg.

Ik vind juist dat een jonge nadenkende vader zijn kinderen een open onderzoekende blik mee moeten geven. Verbazing voor alles wat leeft, bloeit en groeit is in mijn ogen de mooiste ontdekkingstocht die een mens kan maken. Respect en liefde voor alle planten, dieren en landschappen om ons heen geven een mens juist een rijker leven. Natuurlijk zijn dit mijn subjectieve ideeen. Maar als docent maak ik mijn leerlingen graag nieuwsgierig.

 

Bas is… hoogleraar en volksfilosoof

https://natuurwijzer.naturalis.nl/leerobjecten/onderzoek-vijg-en-vijgenwesp-werken-perfect-samen

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, gezondheid, Kinderen, Natuur, Onderwijs, persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Bas Haring: minder, minder

 1. Bertie zegt:

  Je bent een idealist Rob. Mooi dat je dit uitdraagt maar in de praktijk is het lastig vol te houden.
  Wij hebben ooit een klimop van de muur afgehaald en en vernietigd vanwege de insecten die met de loten mee naar binnen kwamen.
  Toch voel ik me niet schuldig.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Elke winter geniet ik van de vlinders op mijn bloeiende klimopboom. Door de vlinders wordt al het groen dan mooi gekleurd.

   In dit blog gaat het mij vooral on de biodiversiteit. Een voedselweb is gezonder en sterker door een grotere soortenrijkdom.
   Een plant- of dierensoort heeft een sterkere populatie door een grote genendiversiteit.

   Ook wij als mens worden kwetsbaarder door de afbraak van natuur.
   Waarbij het mooi is dat Biologen constateren dat ook in een versteende omgeving planten en diersoorten kunnen overleven.

   Dat jij jouw tuin inricht naar jouw wensen en afkeer aan insecten vind ik begrijpelijk.
   Maar is van een andere orde.
   Bas Haring pleit voor minder planten, minder dieren in het algemeen.
   Dat breekt voedselwebben en maakt plant, dier en ook de mens kwetsbaar.

   Vredelievende groet,

   Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  Ha die Rob
  Ransdorp mij zeer bekend uit m’n jeugd
  toen was er ook van alle dieren en insecten nog genoeg , nu breken ze alles af en zo ons eigen bestaan😥

  Ja ik probeerde iets uit op m’n mobiel en O wonder gelukt

  zonnige Friese groet

  Geliked door 1 persoon

 3. Matroos Beek zegt:

  Hoe kun je nu pleiten voor minder leven? Want daar komt het toch op neer…
  Paradijselijke groet vanuit mijn welig tierende tuin.

  Geliked door 2 people

 4. gewoonanneke zegt:

  Tja twijfelachtig. De laatste jaren ben ik echt op ontdekkingstocht in de natuur. Verwonder me nog iedere dag en leer iedere dag weer nieuwe dingen…….

  Geliked door 1 persoon

 5. Sjoerd zegt:

  Van sommige mensen verwacht je inderdaad zo’n reactie niet

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik ken Bas niet.
  Vermoedelijk bedoelt hij het zo: De natuur in zijn geheel, daar gaat het niet goed mee, als we de berichtgevingen serieus kunnen nemen. Fauna en flora komen in het gedrang. “Wie ‘overwoekert’ wie?” Inderdaad, de sterkste soort. Echter de natuur, moeder aarde, zal haar onvoorspelbare koers voortzetten.
  Mooi initiatief vond ik die miljoenen-boomplantdag in …. waar was het?….. Ethiopië? Ruimte genoeg op onze planeet; maak deze ruimte geschikt voor mens, plant, dier.
  Nogmaals ik ken Bas niet, dit is ook geen verdediging voor een ‘kromme’ uitlating.
  M.vr.gr. Hans.

  Geliked door 1 persoon

 7. Oudmaarnietversleten zegt:

  Minder insecten en dieren dat gaat vanzelf als we niet oppassen. De natuur is me heilig.

  Geliked door 1 persoon

 8. KnutzEls zegt:

  Minder mag, minder keuzes in supermarkten, minder auto’s minder spullen. Maar asjeblieft meer natuur, meer v!inders, bijen. Minder vlees, dus wel minder koeien in muffe stallen, indrr varkens en kippen ook. En minder fastfoodzaken en vette happen. Er is nog veel te regelen…. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 9. fialas zegt:

  Bas Haring is niet goed snik. Natuurmonumenten had hem eens als spreker uitgenodigd op een ledendag in Roermond, jf of wat geleden. Daar sloeg hij deze zelfde taal uit. Het deed hem kennelijk goed om ten overstaan van een groen publiek zijn ketterse stellingen te verkondigen Er stak bij de toehoorders een storm van protest op, wij wilden er nog de plastic soep tegenaan gooien, maar kregen de kans niet, het werd een Durcheinander.
  Ik stuur je blog door naar vrienden.

  Geliked door 1 persoon

 10. Trudy zegt:

  De natuur, zo prachtig als alles elkaar aanvult en invult, de geuren en kleuren van dieren, al die weetjes, al die soorten, al die dingen die wij niet kunnen, maar leren van de dieren.

  De schande dat wij mensen in de korte tijd alles stukmaken en vervuilen. Het raakt mij wel enorm, waar moeten we heen als onze denkers zo vervlakken.

  Geliked door 1 persoon

 11. Rebbeltje zegt:

  De leergierigheid van kinderen is het mooiste wat er is…en met de juiste mensen om ze heen lukt dat ook 😉

  Geliked door 1 persoon

 12. fialas zegt:

  reactie van mijn vriendin Annemarie die ook aanwezig was bij de speech van Bas Haring in Roermond.

  Ik herinner me zijn toespraak nog goed. Hij zag geen verschil tussen een boom en een lantaarnpaal.
  Ik vind het zo makkelijk om een totaal ander standpunt in te nemen om te verwarren en de aandacht te trekken.
  De makkelijke manier om in de publiciteit te komen. Waarom wordt deze “wetenschapper” niet terug gefloten?
  groet Annemarie

  Geliked door 1 persoon

 13. Volledig met je eens! Ik lees nu ‘Tot in de hemel’ van Richard Powers en daar staat ook in dat alles en iedereen aan elkaar hangt en elkaar nodig heeft. Alles heeft zijn functies, zelfs schimmels.

  Geliked door 1 persoon

 14. zem zegt:

  Met grote verbazing heb ik het stukje over Bas Haring in de Volkskrant gelezen.
  Ik heb destijds zijn prachtige kinderboek over de evolutie aan mijn kleinkinderen gegeven.
  Ik kan zijn zienswijze over de biodiversiteit totaal niet plaatsen, en zijn echtgenote is nota bene bioloog. Provoceert hij?
  Hartelijke groet van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 15. Rob Alberts zegt:

  In de nieuwsbrief van Bas Haring staat het volgende:

  “Ik hoefde vorig jaar alleen maar te zeggen dat ik een essay aan het schrijven was met de titel “Why biodiversity loss is not a disaster” (bijvoorbeeld hier en hier) en de negatieve reacties stroomden binnen. Ondertussen is dat essay nog niet eens gepubliceerd: het is nog onder review. Ik hou me dus verder even koest over biodiversiteit totdat ik zeker weet dat het essay gepubliceerd gaat worden. Ik wil er een digitale, interactieve samenvatting bij maken. Die komt er aan, even geduld nog.

  Ondertussen heb ik wel een hoofdstuk in een boek geschreven over hetzelfde onderwerp: “Natuurbeleid Betwist. Visies op legitimiteit en het natuurbeleid” (Arjen Buijs & Froukje Boonstra, 2020).
  In dat hoofdstuk vergelijk ik biodiversiteit met CO2. Ze veranderen alle twee – de een daalt en de ander stijgt – en van beide bestaat het idee dat die verandering tot verontrustende, of zelfs rampzalige consequenties zal leiden. In mijn hoofdstuk beargumenteer ik dat biodiversiteitsbeleid niet op dezelfde manier te rechtvaardigen is als beleid inzake CO2. De toename van CO2 heeft op een duidelijke manier rampzalige gevolgen; bij de afname van biodiversiteit is dat niet zo.”

  De samenhang van kringlopen, biodiversiteit, voedselwebben en voedselpiramiden mis ik nog steeds in zijn betoog!

  https://mailchi.mp/63c53907b814/de-nieuwe-haring-februari-1393211?e=8e31464979

  Stille groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.