Duurzaam leven

In mijn jeugd werden de keukenresten door de schillenboer opgehaald. Volgens mijn moeder werden de varkens hiermee gevoerd. De voetbalclub kwam met een platte wagen het oud papieren en het karton ophalen. Zo waren wij ook een beetje een sponsor van de lokale voetbalclub. Voor het oud ijzer en de lompen kwamen weer anderen aan de deur. Het gebruikte glaswerk bracht ik graag terug. Het statiegeld was een mooie aanvulling op mijn zakgeld en een manier om ongezien wat snoepgoed te kopen.

Zo kreeg alles weer een nieuwe bestemming en was iedereen hiermee gebaat.

Plastic kende we toen  nog niet.

Al is dat niet helemaal waar. Onze legostenen zijn van plastic gemaakt. Maar wie wil er nu zijn legostenen weggooien ???

Nu hoor ik velen klagen. Er is geen plek om al die rommel te bewaren. Als iets niet meer nodig is wordt het weggegooid. Al is het maar op de snelweg het autoraampje staat toch al open. Iets verder van huis staat tegenwoordig overal een gescheiden afvalbak. Maar iets dat je niet kent dat herken je niet. Zwerfvuil ligt overal en waait maar verder.

Ach, ik ben gewoon een oude zeur geworden. Met als teneur, vroeger was alles beter …

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, Kinderen, persoonlijk, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

44 reacties op Duurzaam leven

  1. shivatje zegt:

    Vroegen hadden we minder afval, nu gooien ze het vuil waar ze maar kunnen.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

  2. De afvalberg wordt steeds groter, het gemak waarmee men het op straat gooit eveneens. Hier is onlangs een gloednieuw containerpark geopend, maar er liggen tonnen zwerfvuil op de openbare wegen. Gemakzucht en onverschilligheid.

    Geliked door 2 people

  3. Suskeblogt zegt:

    De tijd dat we het als gezin moesen doen met één vuilnisemmer per week ligt lang achter ons. Kijk maar wat er aan de voordeuren staat tijdens de ophaalronde.

    Geliked door 2 people

  4. Jokezelf zegt:

    Er is gewoon veel meer afval. Als je. GFT en rest-afval heb ik nauwelijks, één vuilsniszak van 20 liter per week. Glas en papier houd ik apart, net als plastic, maar als je ziet wat ik in mijn eentje wekelijks naar de plasticbak breng… gewoon belachtelijk. En dan heb ik nog van die netjes om mijn losse groenten en fruit in te doen. Komkommers, paprika’s in hun eentje of met zijn drieën, broccoli, letterlijk alles is in plastic verpakt. Dat was vroeger allemaal niet. Maar gelukkig nemen mensen tegenwoordig weer veel vaker een boodschappentas mee, dat scheelt.

    Geliked door 2 people

  5. Bertie zegt:

    Niet dat het nu zo goed is maar met een groot gezin had je veel meer afval dan de vuilnisman kon meenemen. Vroeger ging het anders.
    Mijn vader -en de meeste buren- stookten een à twee maal jaarlijks restafval op, achter in de tuin in een grote kuil. Kapotte stoelen, stukkende stopcontacten en tassen, overtollige verfrestjes, versleten fietsbanden, letterlijk alles werd er in gekieperd.
    Tussendoor verdween er veel in de kachel.
    Gezond was het niet.

    Geliked door 1 persoon

  6. ms zegt:

    Vroeger was niet alles beter.

    Vroeger mocht je je grof huisvuil in het moeras gaan kiepen. Moerasgebieden die nu weer opengemaakt moeten worden.

    Vroeger haalde de vrachtwagen van de gemeente je huisvuil op dat open en bloot op het gemeentelijk stort op een hoop werd gegooid.

    Vroeger was het de norm dat de beenhouwer je vlees in een rood papier draaide en daarna in een gazet. De opkomende plastiekindustrie riep luid: “Hygiëne” en kreeg zijn goesting.

    Vroeger hadden wij nog een metalen meccano waar de verf van afschilferde. Dat is nu gevaarlijk voor de kindjes.

    “Vroeger” is nu gewoon commercie.

    “Vroeger” was gewoon anders en nu gewoon herinnering.

    “Vroeger” waren de mensen content met de gang van zaken.

    “Vroeger” mocht je nog gelukkig zijn zonder dat het openbare geweten met het wijsvingertje stond te zwaaien.

    Geliked door 4 people

  7. Karel zegt:

    ik sluit mij geheel aan bij MS
    het land van mijn 1ste baas grensde aan de Volgermeer
    ik voer daar met de kano , zette lijntjes en korfjes uit voor de paling
    voetbalde en zwom bij sportclub shell aan de Valentijnkade , aan de overkant lag de stort van de Diemerzeedijk
    wie weet wat ik er van overgehouden heb 🙂

    Geliked door 1 persoon

  8. careldem zegt:

    Vroeger gingen kleren binnen een gezin van kind op kind, evenals de fietsjes. Maar dat wil niet zeggen dat toen alles beter was. Als ik nu beelden zie van halve koeien bij de slager die buiten hangen, omringd door vliegen, griezel ik. Vroeger was dat hier ook zo. We zeggen nog steeds dat de Telegraaf alleen goed is om de vis in te verpakken maar ik betwijfel of dat wel nog klopt. De andere kant, al dat plastic is ook geen vooruitgang.

    Geliked door 1 persoon

  9. terrebel zegt:

    Er wordt én teveel geproduceerd én teveel geconsumeerd. 30% van al het geproduceerde voedsel wordt weggegooid voor het de consument bereikt, de consument gooit zelf 30% weg van al het voedsel dat men koopt. Jammer vind ik dat.

    Geliked door 1 persoon

  10. Rob Alberts zegt:

    Onvoorstelbare cijfers breng jij in.
    Wat zou het mooi zijn om rijkdom en welvaart beter te verdelen.
    Te beginnen met het stoppen van verspilling.

    Vriendelijke groet,

    Like

  11. joke_dev zegt:

    Helaas was dat niet hoor… De dingen waren anders maar niet altijd beter zoals overvolle treinen vol rokende mensen, fabrieken en huizen vol asbest, honger en armoede…Nu vind je dat ook nog wel en toen waren er inderdaad ook goede dingen, natuur, buiten spelen. Elke periode heeft wel iets niet?

    Geliked door 1 persoon

  12. kniepertie zegt:

    Alle verandering is geen verbetering, zei mijn moeder vroegâh al.

    Geliked door 1 persoon

  13. Rebbeltje zegt:

    Bij ons ging het rechtstreeks naar de 2 varkens en kippen die we hadden 😉

    Maar of vroeger alles beter was betwijfel ik…maar dat we er een zooitje van maken is duidelijk een aandachtspunt.
    Groetjes

    Geliked door 2 people

  14. Ximaar zegt:

    Vroeger, ruim 50 jaar geleden werd bij ons buiten het dorp alles op het ‘schateiland’ gedumpd. Je kon daar alleen met een bootje komen. En die hadden we. We vonden er soms leuke dingen. En af en toe ging de hele zooi in de hens. Zag het zwart van de rook. Niet alleen omdat de kistenfabriek er ook oude teerpotten dumpte, maar ook oud zeil. Verder had je toen ook al bakkeliet, nylon kousen en mica. Allemaal vreselijke rotzooi.

    Zwerfvuil is een ander verhaal. Hier in de stad is het behoorlijk minder als ik het met andere steden vergelijk. De gemeente doet er zeker wat aan, maar ik ben niet de enige die af en toe wat opraapt. Er zijn wel een paar hardnekkige plekken, maar zelfs daar valt her me tegenwoordig mee. 15 jaar geleden zag je hier veel meer zwerfvuil.

    Zelf heb ik 400 gram grijs per week en dat past precies in een lege chipszak die ik in de ondergrondse container dump. Voedsel gooi ik niet weg. Schillen net zo min omdat ik vaak voorgesneden groente of dergelijke koop. Die fabrieken gooien dan natuurlijk wel ‘mijn’ schillen weg, en meestal belandt dat in veevoer of compost.

    Ik koop geen dingen die ik niet ga gebruiken. Heb dus nog geen smartphone of dergelijke gekocht.

    Geliked door 1 persoon

  15. Sjoerd zegt:

    Ik vraag me ook af waarom mijn kliko iedere maand vol is…

    Geliked door 1 persoon

  16. Je bent geen oude zeur, Rob. Ik deel je gevoel dat het op milieugebied vroeger beter was.

    Geliked door 1 persoon

  17. Vroeger, vroeger, vroeger.
    63 Jaar nu! Weet inderdaad van de schillenboer, voor dag en dauw die kar met paard zowat de laatste in de stad. De voddenman, de oud-ijzerboer. Bùlleh.
    De Gruyter was hier op het plein de eerste ‘supermarkt’. Végé ergens op de hoek en nog een kruidenier. De walmende potkachel. Herinneringen aan een geborgen jongenstijd, onder moeders vleugels.
    Een hunkering naar toen? Vuile ETNA-fabriek, fysiek harde werkomstandigheden.
    O ja, “duurzaam leven” luidt de titel!
    Het grootste voordeel van toen was m.i. dat we met minder waren in den lande. De natuur zucht, ‘de mensen’ zuchten (ik niet). Hoe verder? SAMEN er wat van maken. Verbeteren kàn!

    Geliked door 1 persoon

  18. Matroos Beek zegt:

    Er wordt ook teveel afval verkocht in de winkels. Meer dan de helft wat in de winkelkar ligt hebben we niet nodig. Allemaal verpakkingen… Zo was het vroeger niet. Mensen consumeren ook veel meer. Veel prullaria zijn te goedkoop en hebben we niet eens nodig.
    Je hebt gelijk. Op dat vlak was het vroeger beter.
    Instemmende groet.

    Geliked door 2 people

  19. Je bent geen oude zeur maar je hebt groot gelijk! Ik heb opgegroeid met afval en plastic en ik erger mij ook aan al die overbodige verpakkingen. En al zeker met zwerfvuil dat overal rond ligt 😥

    Geliked door 1 persoon

  20. groengenot zegt:

    Maar je hebt wel gelijk Rob! Ik gruwel ook van die ‘weggooimaatschappij’ …

    Geliked door 1 persoon

  21. Oudmaarnietversleten zegt:

    Helaas is het de waarheid. Ooit een strijkplank gered die op een parkeerplaats was gedumd.

    Geliked door 1 persoon

  22. afwaswater zegt:

    Ik noem dat geen zeuren, er moeten (qua afval) dingen veranderen denk ik. Bewuster omgaan met de aarde. groetjes, Hanneke

    Geliked door 2 people

  23. Dat had ook best iets vind ik, die mensen die aan de deur kwamen. Het was best een duurzame manier van leven inderdaad. Ik weet van mijn moeder dat hier vroeger ook de ‘oud ijzer kerel’ (en dan op z’n Achterhoeks) langs kwam om oud ijzer op te halen langs de huizen.

    Geliked door 1 persoon

  24. Villasappho zegt:

    Dan ben ik ook een oude zeur, het irriteert me mateloos al die rommel langs de weg. Maar ondertussen in de steden is een zak vuil inleveren een kostenpost. Het zou geen verdienmodel moeten zijn voor de staat maar een kostenpost voor hun. Zodat we de natuur kunnen redden. En daarbij per direct ballonnen verbieden en meer van die troep die alleen maar wordt weggegooid.

    Geliked door 1 persoon

  25. Spontanity zegt:

    Ach, ik geloof niet dat je een oude zeur bent.
    Sorry.

    Geliked door 1 persoon

  26. Wat mij betreft kun je hier niet vaak genoeg over zeuren, dus: zeur vooral door! En ja, dat statiegeld en snoep… herkenbare herinnering! 😊

    Geliked door 1 persoon

  27. wdfyfe zegt:

    The great irony is that when I was growing up we didn’t recycle but nearly everything was used several times (jars, cans, string, paper bags, boxes, etc.) and things were repaired not tossed into the trash. My old clothes became next year’s quilts. And on and on. cheers

    Geliked door 1 persoon

  28. gewoonanneke zegt:

    Ja voor mij is ook dat afval een stokpaardje….. vind dat ik zelf ook vaak veel te veel plastic heb probeer het wel wat te voorkomen maar zoveel zit vaak zelfs dubbel verpakt.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.