Verweggistan

Sommigen verheerlijken de tijd dat Nederlandse kooplui voor hun handelswaar naar Verweggistan trokken. Maar steeds meer historici vertellen dat er ook plundertochten voorkwamen. Waarbij er allerlei verdoezelende en bagataliserende  verhalen over de slavenhandel en uitbuiting worden verteld.

In de verhalen van Donald Duck lezen we over; Verweggistan, Timboektoe, Afgelegerije en Djengolië. Maar er worden aan de borreltafel ook andere  buitenissige namen gebruikt; Schubbekutteveen, Allochtonië, Nergenshuizen, Utopia, Koepoekeradeel, Andijviegarijp, Boerenkoolstronkeradeel en Eldorado. Of Atlantis, Bommelskont, Lelijkendam, Costa del Balconia, Gran Balconia, Balkoniëbrug (een zelfbedachte persiflage op Balkburg en balkon), ‘tAiland (Gronings voor ‘het eiland’: Schiermonnikoog, en niet Thailand), De Kanarische Weilanden, Tuinesië, Gazonië of Oost-Begonië.

Soms hebben we het dan over een exotische naam voor een plekje dicht bij huis. Maar vliegtripjes naar verre nieuw te ontdekken oorden hebben Schiphol groot gemaakt. Zoals ook in Nederland velen neer kijken op hun nieuwe buren zo wordt erop vakantie vooral contact gezocht met Nederlanders. De plaatselijke horeca in die verre oorden speelt daar dan weer snel op in. Lokaal eten en drinken wordt vervangen door typisch Nederlandse produkten.

Nederlandse politici versterken deze xenofobie. De grenzen moeten dicht. En de buitenlanders al dan niet in Nederland geboren moeten terug naar eigen land …

Feiten, cijfers en de waarheid zijn voor sommigen niet van belang. Gelukkig is er een website waar wel over feiten, cijfers en de waarheid wordt geschreven:

http://www.republiekallochtonie.nl/

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

14 reacties op Verweggistan

  1. Karel zegt:

    mogge Rob
    dat is een mooi lijstje exotische namen
    ik wandel en fiets en eet van alles wat

    zonnige zondag groet

    Geliked door 1 persoon

  2. Rebbeltje zegt:

    Ha ik wil in Griekenland toch echt Grieks eten 😉
    Mooie benamingen in die Donald Duck
    Fijne zondag

    Geliked door 1 persoon

  3. Nil zegt:

    “Feiten, cijfers en de waarheid zijn voor sommigen niet van belang.”
    En dat het om mensen gaat al helemaal niet… 😦

    Geliked door 1 persoon

  4. Spontanity zegt:

    Wat een namen zeg.
    De Canarische Weilanden vind ik wel erg leuk 🙂

    Geliked door 1 persoon

  5. Villasappho zegt:

    Toen ik met asielzoekers werkte werd ik vaak aangesproken op het station meestal negatief. Ik zei maar 2 dingen. Een uitnodiging voor een avond dat ik aan het werk was zodat ik ze een rondleiding kon geven en als ze erg grof waren. Nederland heeft zijn grenzen al eens gesloten in 1940 voor de Joden.

    Geliked door 2 people

  6. Rob Alberts zegt:

    Spijtig genoeg herhaalt de geschiedenis zich.
    Juist door onze grenzen te openen maken we een vredelievende wereld.
    Jammer genoeg heeft niet iedereen dat door.

    Bezorgde groet,

    Geliked door 2 people

  7. Karel zegt:

    ja het blijft droog Rob
    en het is nog zo droog in de natuur
    wat je zegt , er liepen ook hier lui rond met een paraplu open in de zon

    fijne avond groet

    Geliked door 1 persoon

  8. Sjoerd zegt:

    Ik snap er geen jota van, ik ben absoluut niet decriminaliserend Ik had meer allochtonen dan autochtonen als collega en dat is me altijd prima bevallen.

    Geliked door 2 people

  9. Bertie zegt:

    Helaas, en we kunnen er niets anders aan doen dan wachten op verkiezingen.
    Neemt niet weg dat sommige namen van fantasie getuigen.

    Geliked door 1 persoon

  10. Als Nederlandse in Zuid Frankrijk heb ik ook enkele staaltjes van ‘dubieuse’ opmerkingen geïnkasseerd, niet zozeer kwetsend voor mij ( ik heb een pantser voor àl wat men van mij zegt of denkt waar ook ter wereld ) maar voor dorpsgenoten…
    Waaronder één opmerking in het kruidenierswinkeltje die me is bijgebleven ( of in het postkantoortje, weet ik niet meer, ’t is 38 jaar geleden )
    “Ah, maar u bent tenminste Europese” …
    Waarop ik antwoorde : Met andere woorden geen Arabische ?
    Zeg mij nu eens wààr dan al die ‘ras-echte’ Fransen zijn ? ! Uw ouders kwamen uit Polen, U bent van Italiaanse afkomst, u komt zelf uit Spanje, en u bent Frans maar geboren in Algerije, er zijn er ook hier in’t dorp die Portugees zijn en wat al meer van origines… Wààr zijn dan de “échte Frànsen” die wat te zeggen hebben ???
    Nooit heeft men mij nog ooit over afkomst gesproken.
    Goed, wij gingen destijds naar zuid Frankrijk voor meer leefruimte en minder vervuiling, dan is het logisch dat men zich aan het lànd aanpast, het emigratieland past zich niet aan de buitenlanders die komen, aan, en van ons was het een vrije keuze.
    Binnenshuis NLDs , buiten kontakten zoveel mogelijk aangepast aan het gastland…
    Zou ik in een Arabisch land wonen, zou ik buitenshuis op zijn minst een hoofddoekje op doen en broek of lange rok dragen ( hoed of hoofddoek dat ken ik nog van bijv. mijn moeder gewoon in NLD vroeger )
    Is men in een land aangespoeld uit doods-nood, dan mag men ook wel wat hulp verwachten, mits ook enige aanpassing hunnerzijds, komplete burka, nee, been- en hààr-bedekking oké…
    Wat de naamgevingen betreft, soms getuigt het van fantasie, kleinerende of schertsende benamingen herhaal ik niet, als iedereen dat doet bloedt het vanzelf dood.
    Ook in Frankrijk zijn er zulke situaties en zeggen we rond Toulouse ook wel eens voor de grap Toulouse-plage ( toulouse-strand ) terwijl het midden in het land ligt en evenwijdig verwijderd van beide zeeën, goéd, we hèbben er de rivier ” la Garonne” en in de zomervakantie laat de gemeente er ook zand opspuiten om voor de thuisblijvers een zonnig strand te créëren, dus toch …
    Een groet uit het zuidelijke Verweggistan
    hanny

    Geliked door 1 persoon

  11. Willem zegt:

    Op zich heb ik geen probleem met de wet op het verbod op gezichtbedekkende kleding in de openbare ruimte. Wat ik wel jammer vind is dat er bij die wet zo de nadruk gelegd wordt op die relatief kleine groep moslimvrouwen die gezichtbedekkende kleding dragen. Als ik bij een benzinepomp sta af te rekenen, en er komt iemand binnen met een (gesloten) integraalhelm voel ik me ook onveilig. Hetzelfde geldt voor een bivakmuts, en dus ook voor wat ikzelf ‘wandelende theemutsen’ noem. Aan een gezicht kun je veel aflezen en de West-Europese cultuur is nou eenmaal dat je elkaars gezicht zien kunt en mekaar in de ogen kijken kunt. Als ik in een ander land kom zal ik me ook aan moeten passen aan de daar geldende mores, al was het alleen maar uit respect voor het land waar ik (tijdelijk) verblijf.
    Achter de voordeur heeft iedereen het recht om te zijn wie hij/zij wil zijn en is het mij om het even of ze als nudist, wandelende theemuts, kat en hond, of wat ook maar, willen leven.
    Wat je je wel af kunt vragen is waarom die wet zo nodig was. Goed beschouwd is wetgeving over een dergelijk onderwerp een zwaktebod, maar in dit geval lijkt het fatsoen om je aan te passen aan de omgeving waar je leef te ontbreken. En dan heb ik het niet alleen over de boerka, ook de veelal jongere ‘autochtoon’ laat zich steeds minder gelegen liggen aan gebruikelijke normen en waarden. Wat dat betreft was Balkenende zijn tijd vooruit met zijn oproep om meer ‘VOC-mentaliteit’. Hij wordt nu op zijn wenken bediend en of het een vooruitgang is; ik betwijfel het.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.