Schoolwerk

In 2005 schreef James Surowiecki het boek The Wisdom of Crowds, waarin hij beschrijft dat een groep slimmer is dan een paar geselecteerden uit deze groep, hoe briljant die ook zijn. De groep is beter in het oplossen van problemen, vernieuwing vorm geven en wijze besluiten nemen. Het boek start met de anekdote over Francis Galton’s verbazing dat een menigte aanwezig bij een boeren markt nauwkeurig het gewicht van een aanwezige stier wist te bepalen door het middelen van de individuele schattingen.

Als docent vraag ik mij dan af of groepsopdrachten meer lerend vermogen opleveren dan individuele toetsen.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Kinderen, Onderwijs. Bookmark de permalink .

26 reacties op Schoolwerk

  1. Matroos Beek zegt:

    Samen weet men meer. Je vult elkaar aan. Je moet wel ‘kunnen samenwerken.’
    Als kind – nu nog – was ik een beetje een eenling. Het werken in groep ging mij niet goed af. De juf zei dat ik haar ontgoochelde in groepswerk. Daar heb ik me toen slecht onder gevoeld. Nu heb ik aanvaard dat ik zo ben. Je kan van een appel geen peer maken. Ik haat die nadruk op teamwork… Het is mijn ding niet.

    Je moet dus wel bepaalde persoonlijkheidskenmerken hebben om een goed teamspelers te zijn en in groep te kunnen werken. Als je dat niet hebt, en het lukt je niet om de vaardigheden te verwerven, laat het. Dan presteer je inderdaad beter op je eentje. Maar objectief gezien lijkt in groep werken inderdaad toch tot betere resultaten te leiden. Of zo zou het toch moeten.
    Zonnige maandagochtendgroet 😃

    Geliked door 8 people

  2. Karel zegt:

    mogge Rob
    ik laat dit aan de wijzen onder je bezoekers over

    warme groet

    Geliked door 2 people

  3. staartje zegt:

    In afwisseling denk ik. En je moet inderdaad kunnen samenwerken

    Geliked door 3 people

  4. Oudmaarnietversleten zegt:

    Iedereen heeft weer andere inzichten en zo vul je elkaar aan.

    Geliked door 2 people

  5. Bertie zegt:

    Het is nogal hard om dit zo stellig te beweren. Wat matroos Beek schrijft zal voor meerdere mensen gelden, inclusief mezelf.
    Vergelijk het met brainstormen, sommige deelnemers brengen weinig of niets bruikbaars is.

    Geliked door 2 people

    • Bertie zegt:

      Achteraf denk ik dat het werken in groepen geleerd moet worden. Dat een leerkracht kinderen klasgewijs kan stimuleren, gericht vragen stellend aan ongeïnteresseerde leerlingen: ‘wat vind jij daarvan?’
      Misschien helpt dat voor een paar procenten.

      Geliked door 1 persoon

  6. ms zegt:

    Ik had een hekel aan groepswerk. Ik zou nooit gefunctioneerd hebben in een school waar meer op de groep gericht werd. In tegenstelling tot wat Bertie zegt, had ik de ervaring andersom. Elke inbreng werd onmiddellijk op het conto van de favorieten bijgeschreven.

    Geliked door 3 people

  7. Rebbeltje zegt:

    Overleg brengt je ergens maar het in een groep werken is mijn ervaring dat er dan 2 al het werk doen en de rest rustig afwacht…groetjes

    Geliked door 4 people

  8. perdebytjie zegt:

    Ook gevind dat dieselfde mense altyd die werk moet doen en die ander rus op hul louere.Maandaggroete.

    Geliked door 4 people

  9. TaaltuinZuid zegt:

    Voor andere dingen is het ook wel eens een gevaar.Groepsdenken en dan geen andere mening meer durven geven..Had vroeger wel altijd moeite met groepswerk geef ik hierbij toe. Sommigen liften gewoon wat mee.

    Geliked door 2 people

  10. Sjoerd zegt:

    Een vraag die je uiteraard alleen zelf kunt uitproberen. Mijn ervaring is dat het niet werkt. Maar dat heeft veel met de inzet van iedere leerling te maken.

    Geliked door 2 people

  11. TaaltuinZuid zegt:

    Ik heb zelf altijd wel problemen met het verschijnsel groepsdruk. Mensen passen zich ook aan elkaar aan

    Geliked door 2 people

  12. Suskeblogt zegt:

    Bij de leerlingen zie je altijd één of meer die de leiding nemen en de rest hollen er achteraan. Dat ondervond ik toen ik op school zat en zag hetzelfde bij onze zoon die op het laatst alles alleen mocht oplossen in naam van de groep rondom hem.

    Geliked door 2 people

  13. Ik ben een LoneWolf en werk beter en efficiënter alleen. Bij groepswerken wordt er teveel gekletst.

    Geliked door 2 people

  14. karin zegt:

    ik ben getriggerd door deze zin: ‘wijze besluiten nemen’. dat kan namelijk ook niet persé een alles voordehandliggende beslissing zijn. …

    Geliked door 1 persoon

  15. ollieherman zegt:

    Laat die man met die blonde kuif uit dat land aan de andere kant van de oceaan dit maar niet horen 🙂

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Door zijn kinderlijk impulsieve reageren vraag ik mij af of hij een school heeft doorlopen.
      In alles zie ik een verwend kleine kleuter die het plezier van broertjes en zusjes heeft gemist.

      Vredelievende groet,

      Like

      • Willem zegt:

        Die ‘blonde kuif’, woonachtig aan de overkant van de grote visvijver, doet mij terugdenken aan klas 2 van mijn lagere school. Op mijn basisschool deelden klas 1 en 2 een lokaal en een onderwijzeres, waardoor we als tweedeklassers van (relatieve) afstand meemaakten hoe de volstrekt nieuwbakken leerlingen hun schoolcarrière startten. Om gevoel te krijgen voor schrijven werd de leerlingen een potlood en een papiertje in de hand gedrukt en moesten ze streepjes trekken. Een leerling was er erg trots op als hij weer een aantal streepjes gezet had en gaf daar luidkeels kond van met de woorden “Juffrouw, kijk eens” en wapperde enthousiast met het papiertje.
        Toen Trump zijn eerste officiële besluiten/documenten had getekend toonde hij ook trots aan de verzamelde pers de papieren met zijn nogal dominante handtekening, wat bij mij meteen de herinnering van nu 68 jaar geleden opriep. Wat ik miste was “Juf, kijk eens”, anders was het plaatje helemaal compleet geweest”.

        Geliked door 1 persoon

  16. de vraagstelling gaat er vanuit dat er een individu kan bestaan zonder een groep, en dat er een groep kan bestaan die niet gevormd wordt door individuen. Vooral het eerste deel van deze zin is het gevolg van een neo-liberaal mensbeeld, waarbij de wereld bestaat uit goedgeboren gelijkwaardige individuen die zelf bepalen wel of niet een deal aan te gaan met een van de andere vrij rondzwevende atomen op de wereld. Het zoeken van een antwoord op een zinloze vraag is ook zinloos.
    De groep bepaalt bijvoorbeeld in hoeverre het idee van het individu briljant is. Het kan zijn dat de groep bepaalt dat het individu met dat briljante idee moet worden opgesloten. De overlevingskracht van de groep is groter dan die van het individu.

    Geliked door 1 persoon

  17. Ik denk dat de groep het ook vaak mis kan hebben. Naar mijn idee is er geen slimheid die door kwantiteit bepaald wordt. Je hebt hele domme groepen. Sektes die met zijn allen zelfmoord plegen.

    Of neem bijvoorbeeld politiek. De Brexit bijvoorbeeld.

    James Surowiecki had het mis. Een groep is soms oliedom. Zelfs zo dom, dat het slimme individu niet opkan tegen het gegeven “we’re all individuals!”

    Geliked door 1 persoon

  18. Villasappho zegt:

    Ik heb van groepsopdrachten vooral geleerd dat je nooit op een ander kan vertrouwen.

    Geliked door 1 persoon

  19. gewoonanneke zegt:

    Ik weet niet precies hoe het werkt maar ik denk wel dat ze van elkaar ook wel dingen leren. Van mijn zoonlief hoorde ik wel eens dat er dan ook altijd wel een aantal zijn die de kantjes er bij aflopen en toch meeprofiteren van het eindresultaat.

    Geliked door 1 persoon

  20. Morgaine zegt:

    Als ik terug kijk naar de Brugklas maar ook examenklas juist, waarin wij projecten moesten leveren bij Nederlands bijvoorbeeld, met 4 dames in dit geval bij elkaar, over 1 onderwerp een soort van spreekbeurt, annex voorlichtingstijd moesten gaan maken, daar kregen we een maand voor, maar je moest dus wel, naast alle andere vakken met elkaar van alles regelen, en alleen al, wie doet wat, wat zijn de taken, is lerend en bepalend? voor later hoe je in elkaar steekt en wat je hiervan dus leert hoe het wel of juist niet te doen… leiding nemen of geven, of juist niet? Passief of actief zijn? Fanatiek? Met elkaar overleggen, lachen, maar dan ook individueel op zoek naar… het stukje wat je dan moest regelen om het dan in de groep weer samen te gaan brengen.

    Kortom, als de dynamiek van de groep goed is, leer je juist meer dan je lief is misschien.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.