Bomen over bomen

In mijn jeugd leerde ik: Boompje groot, plantertje dood.

Nu hoor ik vooral geklaag over bomen. En als gevolg daarvan hoor ik veel gezaag van bomen. De schaduw, de gevallen vruchten, de vallende blaadjes, het getwetter van de vogels, het poepen van de vogels, het belemmerde uitzicht, lastige wortels en dan ben ik vast nog een paar andere klachten vergeten. Maar de bomen worden weggezaagd.

Met of zonder kapvergunning gaat de zaag erin.

Onze overheid helpt hierbij ook nog eens mee. Verkeersveiligheid laat bomen sneuvelen. Voor bouwvergunningen moeten bomen wijken. Voor biomassa stokende energiecentrales worden hele bossen gekapt.

De vleesindustrie kapt Tropische regenwouden voor plantages van sojabonen.

De margarine industrie kapt Tropische regenwouden voor palmolie plantages.

Voor zeep en cosmetica worden Tropische regenwouden gesloopt voor nog meer palmolie plantages.

Wordt het straks de uitdrukking: Boompjes dood, mensheid uitgestorven?

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, duurzame energie, eten en drinken, gezondheid, Natuur, persoonlijk, Politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

39 reacties op Bomen over bomen

 1. Zoals zo vaak is de overheid niet de oplossing maar deel van het probleem. Bij ons mag je bijna iedere boom zonder vergunning kappen. Dat gebeurd dan ook op grote schaal. Jammer. Onze stad is nog altijd heel groen. Als je op het dakterras gaat staan van onze enige wolkenkrabber(midden in het centrum) is de overheersende kleur groen. Maar hoe lang nog?

  Geliked door 2 people

 2. Bertie zegt:

  Zonde, de vele boomkap. Vind ik ook erg. Er worden dan ook serieuze pogingen ondernomen hier een halt toe te roepen, alle beetjes helpen.
  Maar dit is wel erg veel zwartkijkerij Rob. De mens overleeft heel wat.
  In verschillende artikelen lees je dat de uitdrukking ‘longen van de aarde’ een misvatting is, overgenomen door diverse kranten.

  Geliked door 1 persoon

 3. ms zegt:

  De oproep om de bomen langs de wegen weg te halen omdat er doden vallen. Net of de boom schuld heeft.

  Geliked door 1 persoon

 4. Karel zegt:

  ja langs die wegen staan bomen , welke plots voor de auto’s springen 😦
  die laatste uitdrukking zou het best eens kunnen worden

  bedroefde groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Willem zegt:

  DE kapvergunningen worden tegenwoordig wel erg gemakkelijk verleend en voor heel veel boomsoorten heb je zelfs geen kapvergunning meer nodig. Dit is het uiterste van deze tijd. Geboren en getogen op het allermooiste stukje Nederland, Midden-Drenthe, ben ik in mijn kinderjaren opgegroeid met veel bos en hei. Voor een kapvergunning moest je hemel en aarde bewegen bij de gemeente en dan nog was de kans groot dat die niet verleend werd omdat het quotum voor dat jaar overschreden was. Ik heb het nu over de veertiger en vijftiger jaren. Achteraf gezien was dat het andere uiterste. Tussen die beide uitersten zal wel weer een evenwicht ontstaan en in het ergste geval gaat de overheid terug naar het rigide beleid van de jaren ’50, omdat ze er ‘opeens’ achter komen dat de veelal puur economische redenen, landschappelijke armoede veroorzaken.
  Soms had je wel een erg vreemde reden dat de kapvergunning geweigerd werd. Het gekste voorbeeld maakt ik mee op 12-jarige leeftijd. Mijn vader had een nieuwe boerderij gekocht en op zeer korte afstand van de woning stond en, inderdaad, erg fraaie eik alle licht uit het huis weg te nemen. De kapvergunning werd niet verleend vanwege het landschappelijke schoon, maar werd er gesuggereerd, je krijgt al een stuk meer licht als je de onderkant iets ‘opsnoeit’. Dat nam mijn vader erg serieus en een paar dagen later stond er nog een lange stam met een pruik erop. De gemeente heeft nog getracht mijn vader ervoor te beboeten, maar vonden geen wettelijke grond, want de boom stond nergens geregistreerd als behorend bij het ‘landschappelijke schoon’.
  De kapvergunning werd daarna snel verleend en wij hadden een lichtte woning.

  Geliked door 2 people

  • Rob Alberts zegt:

   Ik herinner mij de uitdrukking; ‘boerenluxaflex’.

   Leilindes voor het woongedeelte, ‘s zomers schaduw en verkoeling geven en in de winter licht en warmte van de zon doorlatend.

   Maar ik weet ook dat men vroeger op het platteland niet makkelijk werd tegen gehouden.

   Zonnige groet,

   Geliked door 2 people

   • Willem zegt:

    Leilindes, jouw boerenluxaflex dus, ken ik niet uit mijn kinderomgeving. Buiten de naaldbomen had je hoofdzakelijk eiken, populieren en berken en langs slootkanten stond nog wel eens een els. Andere boomsoorten zag je bijna niet.
    De boom die ik beschreef was een ca 20 m hoge eik. Rondom het erf, iets minder dan 1 ha, stonden er een tiental van die grootte en nog meer die meer dan 10 m waren, dus als een groot verlies werd het door niemand ervaren.

    Like

 6. Sjoerd zegt:

  Daar kun je inderdaad wel een boompje over opzetten. En dan heb je ook nog bossen die spontaan in de brand vliegen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Rebbeltje zegt:

  Boompjes dood en wij in ademnood…klinkt ook goed toch?
  Groetjes

  Geliked door 4 people

 8. het zou al helpen indien de overheid haar eigen regels toepaste

  Geliked door 1 persoon

 9. Die uitdrukking kende ik niet, maar ik vind hem geweldig en erg waar natuurlijk. Ik houd juist erg van bomen, en vallend blad vind ik geen probleem!

  Geliked door 2 people

 10. Mack zegt:

  Van bomen moeten ze eens afblijven. Vooral in deze tijd waar we er steeds meer van nodig hebben. Partij van de Bomen, die moeten we nog hebben. 😉

  Geliked door 2 people

 11. fialas zegt:

  In mijn dorp zijn ze van mening: bomen moeten hun plaats weten: inhet bos en niet in mijn straat.
  maar kijk toch eens hoe een saaie suffe straat ineens fleur krijgt van een paar bomen.

  Geliked door 1 persoon

 12. joke_dev zegt:

  Heel goed beschreven Rob!

  Geliked door 1 persoon

 13. Matroos Beek zegt:

  Het is de mentaliteit die bij vele mensen leeft. Ze willen wel bomen, maar ze willen geen bladeren, geen vogelpoep, enz… Alsof dat allemaal vies is. Hier kwam een koppel op visite en de man zei: ‘mijn dochter is ook zo eentje die haar tuin vol lelijke, scheve bomen heeft staan.’ ‘Pardon, oude, scheve bomen lelijk?’ Zelf woont het koppel in een huis met betegelde tuin met een paar gevulde bloembakken. Ieder zijn ding, maar dat vind ik pas lelijk. Hier mogen de bomen nog oud worden en scheef groeien.
  Mogelijks moet er volgend jaar hier iets uitgebouwd worden en staat er een kastanjeboom in de weg. Of de muur moet wijken of de verbouwing gaat niet door. Het is ik of de kastanje. Iedere gezonde boom die wordt vermoord, gaat me door het hart.

  Geliked door 3 people

 14. Happy Hulk zegt:

  De mens vernietigd zichzelf.
  Daar zorgen de ‘knappe koppen’ voor.
  De dommen zullen altijd overleven!

  Geliked door 1 persoon

 15. Novelle zegt:

  laten we hopen van niet Rob

  Geliked door 1 persoon

 16. staartje zegt:

  Terwijl bomen met deze temperaturen zo belangrijk voor schaduw zijn.

  Geliked door 1 persoon

 17. ollieherman zegt:

  Gelukkig planten ze in Ethiopië ontzettend veel bomen 🙂

  Geliked door 2 people

 18. Echt triest 😥 Ik vraag me elke dag af… hoe zijn we zo kunnen vervreemden van de natuur. Ik hoorde onlangs dat er bomen langs een fietspad weg moesten omdat de wortels voor hinder zorgen op het pad

  Geliked door 1 persoon

 19. O, boompje lief
  Mijn hartendief
  Wat sta je daar alleen
  Fier zonder anderen om je heen
  Kom laat ik je omhelzen
  Met enkele vogels in de top
  Ben je toch één en compleet
  Is het dit wat heet:
  “Eenzaam maar niet Godvergeten”

  Geliked door 1 persoon

 20. zinderen zegt:

  Dit bericht maakt me droevig. Als ik mijn wijk binnen rij, passeer ik een wei waar achteraan prachtige grote bomen stonden. Nu liggen ze alle geveld in de wei totdat ze worden opgehaald….

  Geliked door 1 persoon

 21. HesterLeyNel zegt:

  Dis hartseer. Dis al wat ek kan sê.

  Geliked door 1 persoon

 22. Spontanity zegt:

  Op zich goed stukje, maar…………….
  Dat laatste gaat wel erg ver.
  We hebben niet alles zelf in de hand.
  De natuur regelt ook veel zelf.
  Vroeger hadden we ijstijden en noem maar op.
  Er is ook nog zoiets als evolutie, toch?

  Like

 23. Ik ben gek op bomen , ik denk niet dat vele mensen beseffen wat de natuur voor ons doet

  Geliked door 1 persoon

  • Inderdaad Karin, weinigen beseffen! Ook de wetenschap. Wij arrogante mensen die onnodig moeten vliegen, bossen in de hens zetten, …. de wereld is ziek, was ziek en zal ziek blijven. Het is niet best gesteld met de mentaliteit, de ‘vooruitgang’, het consumptief aangeleerde gedrag. We kunnen kennelijk niet anders en verkwisten. Me too. Heb mede hierom respect voor andersdenkende doeners, veganisten, natuurbewonderaars die meer kleinschalig het roer om trachten te gooien en zo gezamelijk de koers hopen te veranderen. Time will tell en hoop doet leven. Amen.

   Geliked door 2 people

 24. Karel zegt:

  ja Rob van dat water kunnen wij best nog veel van gebruiken
  hier viel ook bijna niets , al leek het er op dat er noodweer kwam , niet dus

  slaap wel groet

  Geliked door 1 persoon

 25. dhyan1234 zegt:

  Tja het is overvol aan het worden, een groot tekort aan huizen, tekort aan snelwegen, onvoldoende landbouwgrond. De mens gaat aan vlijt ten onder en de natuur hersteld zich weer.

  Geliked door 1 persoon

 26. gewoonanneke zegt:

  Een blog naar mijn hart. Ze willen vaak wel bomen in de tuin (ook vaak niet meer) maar de bladeren zijn dan wel lastig…..ook in straten en inderdaad bij verkeer. Langs de N210 stonden ooit heel veel bomen. Ieder seizoen waren ze zo mooi maar bij aanleg nieuwe weg werd alles gesloopt. https://gewoonanneke.wordpress.com/2017/01/18/nog-een-oudje/

  Geliked door 1 persoon

 27. friedab2015 zegt:

  Zelfs met lucifers sprong ik spaarzaam om, als ik hem tweemaal kon gebruiken, deed ik dat dus. . . Eitjes stonden te koken, ik nam die afgebrande lucifers, stak hem zo weer aan, om stukjes brood op te piepen. Lekker met citroen marmelade . . . Ja, tijd voor een bakkie: 13.20 uur . . . Elfriede, * http://www.friedabblog.wordpress.com * Amsterdam, 3 – 9 – 2019 *
  – Hoe slordig mensen ook met afvalkarton omgaan, doet me echt pijn … Die Idioten weten niet beter . . . Ik heb niet meer de leeftijd, om steeds naar buiten te rennen, om al dat kartonnen dozen naar de papierbak te slepen. Daar pleurde ik ze dan neer . . . Je moet ze in elkaar trappen, stuk scheuren en ze zo in de papierbak gooien … Ik schreef op een blog: Alleen al voor de papierverwerkende industrie hier in Velsen, gaat er een stuk Regenwoud verloren ter grote van Zwitserland: Het zal ze aan hun reten roesten en fok er nog een stuk of tien kinderen bij, ja … Het Rode Kruis en Artsen zonder grenzen zorgen er wel voor. Wij worden ook honderd keer door het Leger des Heils gebeld. Me man moet automatisch betalen … Urenlang gezeik … Wanneer ik wat aandacht wil of iets wil zeggen of schrijven, is dat ouwe wijf alleen maar lastig. Hoogste tijd dat ze oprot.

  Geliked door 1 persoon

 28. Helemaal mijn gedacht!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.