Verrot goed

Schimmels en bacteriën worden vaak als ziekteverwekkers gezien.  Toch zorgen bacteriën en schimmels ook voor hele lekker eetbare produkten. Veel zuivelprodukten zijn gefermenteerd. Fermenteren klinkt ten slotte heel wat aantrekkelijker dan verrot. Al is daar taalkundig weinig verschil in te vinden. Karnemelk, yoghurt klinkt smakelijker dan verzuurde melk. Kazen dooraderd met schimmel of bacteriedraden zijn voor de liefhebbers een smakelijke borrelhap. Maar ik betwijfel of iedereen die in een exotisch gerecht vissaus, sojasaus of sojapasta gebruikt weet hoe deze smaakmakers gemaakt worden. 

Zelf ben ik dol op zuurdesembrood. Terwijl anderen weer liever gistbrood eten. Ik eet dus liever een brood dat door bacteriën is bewerkt. Terwijl de ander dus voor een schimmel kiest.

Samen met mijn buren voeren wij de wormen in ons Wormenhotel. Voor het composteren van ons keuken en tuinafval gebruiken wij een grote familie compostwormen. Maar zonder de juiste schimmels en bacteriën kunnen deze compostwormen niets beginnen. Gelukkig is het Wormenhotel goed afgesloten. Gekookte of dierlijke keukenafval verwerken wij niet. Daar zouden misschien ratten opaf kunnen komen. Maar de bacteriën en schimmels en de regenwormen koesteren wij.

Toch komen in veel gesprekken over composteren alle negatieve vooroordelen naar boven. Toch kun je met moderne gesloten systemen in je eigen keuken zonder problemen compost maken. Er zijn kant-en-klaar bakken te koop. Het zijn kleine handzame bakken die in de kleinste keukens een plekje kunnen krijgen. Het percolaat is verdund als plantenvoeding te gebruiken. De compost is goed bruikbaar bij het verpotten van de kamerplanten. Maar ik hoor ook steeds meer dat het percolaat en compost als bijzonder kado wordt weg gegeven. Vandaar mijn blogtitel: “Verrot goed”.

https://www.consumentenbond.nl/gezond-eten/bokashi-fermenteeremmer

https://vroegevogels.bnnvara.nl/nieuws/bouw-je-eigen-wormenhotel

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, gezondheid, Natuur, persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Verrot goed

 1. Morgaine zegt:

  Laat staan de microbiomen in onze darmen, dat er velen zijn en sommige mensen kunnen eten wat ze willen, dat is een bacterie die daarvoor zorgt, en je bent gezegend als je die hebt, en de minder goede bacteriën, als je last hebt van iets meer gewicht bijv. maar die gezonde kun je zeker aanmaken, alleen ja.. moet je wel weten hoe dan, en welke dingen je moet eten om die bacteriën de ruimte te geven in je darmen… goed, heb ik het nu erger gemaakt?

  😛

  X

  Liked by 3 people

 2. friedab2015 zegt:

  Met die ontlasting van mij daar is ook echt niks mis mee. Soms denk ik ook wel eens: Het is het enigste wat nog goed functioneert … Daarbij vind ik vieze luchtjes nog erger dan vuil, stof of rommel, want dat is mij leven: Troep! Alsjeblieft niet nog meer troep!
  Ik zeg ook “vaak” tegen me man: “Als we de Jackpot winnen laten we de troep-de-troep en kopen een appartement op de Houthaven aan het IJ … Maar, ik ben ook niet vies van een blokhutje … Balkan … Gewoon ergens in Nederland … Sommige mensen hebben wel vijf huizen … Elfriede Amsterdam, dinsdag 3 september 2019
  – Waarom wil ik altijd vluchten?
  Rob: “Ik denk, omdat je `n PLEASER bent en je het nooit goed kan doen, waar je ook gaat en staat . . . ” Hij wist het wel zeker, kon sociaal goed omgaan met mensen, want dat was zijn beroep . . .

  Liked by 1 persoon

 3. Bertie zegt:

  Ja, ik heb weet van gisten, schimmels en fermenteren (rotten).
  Maar verwacht niet van me dat ik ga lezen, laat staan kijken, over wormen. Ik vóél ze al … :-/

  Liked by 1 persoon

 4. Matroos Beek zegt:

  Wat een prachtig systeem Rob!

  Liked by 1 persoon

 5. Rebbeltje zegt:

  Eet graag schimmelkazen…maar hoef niet te weten hoe het gemaakt wordt 😉

  Liked by 1 persoon

 6. Ik vind het een erg leuke titel dat ‘verrot goed’. Zuurkool is rottende kool als ik me niet vergis, maar vind ik erg lekker.

  Liked by 1 persoon

 7. els zegt:

  Ik las ergens dat het fermenteren als bewaarmethode terug in opgang is. In mijn jeugd stond er thuis ook dikwijls een grote stenen pot vol koolsnippers te fermenteren, dat werd dan huisgemaakte zuurkool. En dat is toepasbaar op veel groentesoorten, echt niet zo moeilijk. Wel wat geduld nodig.
  https://www.velt.be/nieuws/fermenteren-hoe-doe-je-dat

  Liked by 1 persoon

 8. Villasappho zegt:

  Hmm lekker stinkend kaasje op toastje. Grappig wormen als huisdier;)

  Liked by 1 persoon

 9. Sjoerd zegt:

  Het bespaart in ieder geval op wat je weggooit.

  Liked by 1 persoon

 10. joke_dev zegt:

  Geef mij maar zuurdesembrood, beter voor de darmflora.

  Liked by 1 persoon

 11. Karel zegt:

  ha die Rob
  dit past mooi bij waar ik vandaag was
  het Nederlands open lucht museum , in vroeger dagen was alles , zo men nu zegt wat viezer
  ik zou een bacterie willen hebben die m’n buikje weg werkt 🙂

  slaap wel groet

  Liked by 1 persoon

 12. Maïté L. zegt:

  Leuk – we associëren inderdaad vaak schimmels en bacteriënt met wat niet goed voor ons is…maar we laten ze best niet overwoekeren 🙂

  Liked by 1 persoon

 13. Spontanity zegt:

  Nee, ik hou niet van wormen, echt niet.
  We gooien wel onze koffiedrap keurig in de tuin.

  Liked by 1 persoon

 14. gewoonanneke zegt:

  Heb eigenlijk wel een beetje spijt dat ik zo snel besloot na die rat er in om mijn compostbak weg te doen. De man van de rattenbestrijding zei ook als je er een gaas onder doet kunnen er geen ratten meer in…… maar ja het is niet anders.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.