Roundup

Voor het onkruidvrij maken van bestratingen werd vooral Roundup gebruikt. Terecht is dit middel nu in Amsterdam niet meer toegestaan. Nu komen drie, vier keer per jaar de borstelaars en blazers door mijn wijkje. Veel kabaal, maar snel snel gaan zij over de stoepen. Het zwerfvuil wordt meteen ook door de wijk heen geblazen. Onkruid trekt zwerfvuil aan.

Een schone stoep ziet er netjes en verzorgd uit.

Bij sommige huizen staat geen onkruid. En daar ligt ook geen zwerfvuil op de stoep. Prachtige geveltuinen zijn daar te bewonderen. Op een bankje tegen het schuurtje of aan een tafel met wat stoelen wordt gezamenlijk de dag afgesloten. Een kopje koffie, een glas thee en soms een glaasje wijn wordt met de buren gedronken. In verschillende potten staan de mooiste planten te bloeien.

Al dat borstelen en blazen verbergt iets. Want nutteloze bestrating wordt niet gebruikt. En wanneer er niemand over de bestrating loopt komen er eerst polletjes straatgras te voorschijn. Na het straatgras komt er ander onkruid te voorschijn. Omdat alle aandacht naar de bestrating gaat worden de plantsoenen bij ons verwaarloosd. De Japanse Duizendknoop overwoekert alle plantsoenen. Maar ook tussen de stoeptegels komt deze invasieve exoot te voorschijn.

Mijn idee is om een deel van de stoeptegels weg te halen. De hofjes waar al van alles bloeit en groeit kunnen verder door deze buren onderhouden worden.

Maar de versteende woestijnen waar het onkruid steeds maar weer terugkomt kan ook aangeplant worden. Een aantal buren is actief met een voedselbos. Eetbare planten en vruchtdragende stuiken willen zij in de wijk aanplanten en onderhouden. Voor mij is dat een mooi alternatief voor nutteloze bestrating en het zinloze borstelen.

De plaatselijke ondernemer kan hier ook iets van leren. Drie keer per jaar spuit hij nog steeds met roundup het plein voor zijn sportzaak. De kwalijke gevolgen van dit giftige middel deren hem niet denkt hij. Al zeggen alle buren dat zij nooit bij deze gifkikker zullen gaan sporten. Het openbare plein wordt door hem, zijn personeel en klanten als parkeerplaats gebruikt. Sportief als zij zijn kunnen ze de 20 meter van de parkeerplaats naar de ingang niet belopen. Zou Roundup naast kankerverwekkend ook voor hersenbeschadigingen zorgen?

Amerikaanse onderzoekers brengen glyfosaat in verband met verhoogde risico’s op lymfklierkanker (non-Hodgkin), miskramen en ADHD. Uit ander onderzoek blijkt dat glyfosaat ook kan leiden tot een vermindering van de productie van geslachtshormonen. Directe blootstelling aan een bestrijdingsmiddel met glyfosaat kan lijden tot hoesten, oogirritatie, diaree, korte ademhaling, overgeven en vermoeidheid. Er is sprake van lichte acute toxiteit.

https://www.professionalfitness.nl/

https://vroegevogels.bnnvara.nl/nieuws/wat-is-roundup

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, eten en drinken, gezondheid, Natuur, persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op Roundup

 1. Hier van hetzelfde laken een broek. Jaren geleden werden te pas en te onpas paden aangelegd die vaak niet eens worden bewandeld. Het onkruid staat op kontjeshoogte.
  Inderdaad uitbreken, die boel, en vervangen door groen!

  Geliked door 2 people

 2. Karel zegt:

  ja Rob
  ik denk dat het beeld wat jij schept bij ons allen hier wel aardig overeen komt
  gelukkig ook met de zeer goede voorbeelden hoe het wel kan
  als ook zo die met hersenbeschadiging geen 20 m meer kunnen lopen 😦

  bedroevende groet

  Geliked door 2 people

 3. basdew1922 zegt:

  Mijn vader had dus een jaar of twee terug wat tegels voor zijn raam, naast de voor deur weggehaald. Nu staat daar een plant van anderhalve meter hoog en die staat best in de weg eigenlijk. En fin, verder ben ik het roerend met je eens.

  Geliked door 1 persoon

 4. fialas zegt:

  ja dat bestraten is een dwanghandeling. niet alleen van de overheden, ook particulieren lijden eraan.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ferrara zegt:

  De gemeente komt af en toe langs met een trimmertje, maar daar is kort gras tussen de tegels niet gevoelig voor. Daarom houden wij ons eigen stoepje en steegje schoon met een brandertje van Action. Ik geef toe dat je daar dan weer een leeg busje aan overhoudt, maar er gaat in elk geval geen gif de grond in.

  Geliked door 1 persoon

 6. Rebbeltje zegt:

  Helaas denkt niet iedereen aan de gevolgen van hun handelen
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 7. Bertie zegt:

  Toch wordt het nog gebruikt door sommigen. Kennelijk mag dat, vreemd.

  Geliked door 1 persoon

 8. Matroos Beek zegt:

  Het middel wordt nog steeds gebruikt. Helaas. Het moest verboden worden.
  Milieuvriendelijke groet

  Geliked door 1 persoon

 9. Villasappho zegt:

  De boeren spuiten varkensstront over de velden en om die rotzooi er weer uit te krijgen moeten ze in de winter gras planten. In de lente moet dat gras eraf doen ze met gif zoals Roundup allemaal oranje velden dan ploegen ze het om en zetten ons voedsel erop. ik schreef er al over en verbaas me er nog over dat het nog te koop is. Een krabber werkt prima! En met ploegen ploeg je het gras ook weg. Waarschijnlijk is dat de reden dat konijnen het gras in onze voortuin eten en niet het boerenveld wat dichtbij ligt.

  Geliked door 3 people

 10. Rob Alberts zegt:

  Het gebruik van Roundup zou overal in nederland verboden moeten zijn.

  Bezorgde groet,

  Like

 11. Happy Hulk zegt:

  Toen ik 4 jaar oud was, riep mijn moeder mij binnen omdat er een vliegtuigje het allang verboden middel DDT ging sproeien.
  Toen het vliegtuig klaar was mocht ik weer buiten spelen.
  DDT is na 1000 jaar nog niet afgebroken.

  Er is heel veel chemische troep die leid tot vernietiging van natuur en mensheid.

  Geliked door 1 persoon

 12. Sjoerd zegt:

  Hier wordt tegenwoordig overal de brander opgezet… Volgens mij een betere oplossing.

  Geliked door 1 persoon

 13. afwaswater zegt:

  Gif is volgens mij geen oplossing. Toen we nog in een rijtjeshuis in een stad in NL woonden, heb ik de eerste tegelrij voor het huis eruit gehaald en zo’n geveltuintje aangelegd (wel met voldoende ruimte voor rolstoelgebruikers en ouders met kinderwagens). De gemeente heeft daar gelukkig nooit iets over gezegd. Daar groeide oa een blauwe regen en bloemen. Vaak zaten we (buren), op de stoep, hielden die ook bij en de kinderen konden daar ook spelen. Het was toch een fijn stukje buiten. Het plan om vruchtdragende bomen te planten vind ik ook mooi. groetjes, Hanneke

  Like

 14. wdfyfe zegt:

  I’ve seen Roundup up close and personal. They used to spray it on the cotton fields in Arizona. It killed everything including the bushes and grass around the local houses. Several lawsuits later it was banned. Good riddance! cheers

  Geliked door 1 persoon

 15. bentenge zegt:

  Het is om roundup (of andere gif) zou een betere uitspraak zijn dan “het is om zeep”.

  Geliked door 1 persoon

 16. Spontanity zegt:

  Roundup is
  Rotzooi, ook als
  onkruidverdelger.
  Uitzichtloos en
  naar, om maar niet te zeggen
  dramatisch. Gewoon een
  uitermate grote
  puinzooi.

  Geliked door 1 persoon

 17. roundup is alleen te koop in een lichte uitvoering dus dat wordt hier op het eiland weinig verkocht, ook hier gaan ze rond met een brander ,helaas even te dichtbij ,dus veel aangericht in mijn tuin daar ben je ook niet blij mee.

  Geliked door 1 persoon

 18. gewoonanneke zegt:

  Heb er al eerder op gereageerd. Het moet inderdaad verboden worden.

  Geliked door 1 persoon

 19. Willem zegt:

  Ik zou wel eens een rekensom willen zien, opgesteld door een volstrekt onafhankelijke instantie, over het een- of tweemaal per jaar toepassen van Roud-up jn vergelijking met het maandelijks (machinaal) borstelen of branden van diezelfde stoep, om het onkruid te bestrijden. En daarbij moeten alle factoren gewogen worden; aanschaf, arbeidsloon, materiaal en materieel, slijtage, uitstoot, langeduureffecten, enz.
  De ‘onderbuikgevoelens’ omtrent round-up of machinale verwijdering dan wel graag buiten beschouwing laten, want ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat die nog te vaak maatgevend zijn in een oordeel.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Een eerlijke vergelijking zal altijd mank gaan onder de onderbuikgevoelens. Mijn pleidooi is om alleen nuttige bestrating die gebruikt wordt te handhaven. Ik zie zelfs graag de zogenaamde olifantspaden bestraat worden.

   Maar ongebruikte bestrating waar voortdurend begroeiing op ontstaat kunnen naar mijn iedee gewoon beter een deugdelijke beplanting krijgen. Daarbij denk ik dan vooral aan nectarproducerende planten waar bestuivers voordeel aan hebben. Plus vruchtendragende planten waar het dierenleven iets aan heeft. Met name omdat de praktijk leert dat hierdoor ook minder zwerfvuil wordt gemaakt.

   Natuurvriendelijke groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.