Van ZuidWest naar NoordOost Nederland loopt de Nederlandse Bible Belt. De meeste orthodox Christelijke mensen leven in dit gedeelte van ons land. Toch is dit aan het veranderen. In mijn omgeving vind je bijna alle nationaliteiten. En veel van deze nieuwe Nederlanders hebben ook hun eigen geloof meegenomen. Jaren terug is er een overzicht van oude en nieuwe kerken in Amsterdam gemaakt. Natuurlijk staat er een Rooms Katholieke Kerk in Amsterdam-ZuidOost, zoals er ook Hervormde Kerk is. Maar het totaal overzicht kwam tot zo’n 200 kerken. Katholieke Javanen vieren hun eigen kerkdiensten. En er zijn 2 Koninkrijks Zalen van de Jehovagetuigen. De Maranathakerk heeft weer 3 kerken in het stadsdeel. Dat er maar 1 Moskee gebouwd is zal veel mensen verbazen. Maar uit alle landen en alle Islam stromingen komt men daar gewoon bij elkaar. De verschillende varianten van de Pinkstergemeente doen dat anders. Land van herkomst, de stroming en allerlei afsplitsingen maken dat deze gelovigen minder makkelijk door een deur kunnen.
Op mooie zondagen werd er zelfs in de openlucht gekerkt, bijna Middeleeuws. In de nu afgebroken parkeergarages vonden ook heel veel kerken hun plekje. Maar uiteindelijk zijn er Kerkverzamelgebouwen gekomen. Een eigenzinnige Pastoor van de Evangelische Broeder Gemeente stond er op om zijn eigen kerk te bouwen. Jarenlang gaven de bejaarde kerkbezoekers hun laatste dubbeltjes voor dit ambitieuze idee. In de rest van Nederland worden kerken gesloten en gesloopt. Maar de Evangelische Broeder Gemeente heeft haar eigen nieuwe Kerk gebouwd. Andere kerkgenootschappen huren wekelijks zaaltjes in scholen, buurthuizen en bejaardenhuizen. In de parken kom ik nu geen openlucht diensten meer tegen. De parkeergarages zijn verdwenen. Maar in huiskamers komen nog wekelijks talloze kleine groepen gelovigen bij elkaar. Bij de metro stations en in de winkelcentra staan vertegenwoordigers van alle geloofsrichtingen te prediken, te zingen. Sommigen delen uitnodigingen uit voor gratis lunches, concerten en speciale diensten.
Ik ga hier nooit op in. Maar de prachtige kledij van de kerkgaande vrouwen vrolijken mij altijd op. Zoals ik ook kan genieten van de gospels die plotseling uit onverwachte hoeken kunnen klinken.
De zorgen die dit alles bij mij oproept is de harde en openlijke verkettering van de LHBTI-mensen. Ik bedoel dan de Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender en Intersekse groepen. En dat er dan ook nu nog steeds gelovigen zijn die op de meest vreemdsoortige wijze denken dat zij AIDS kunnen genezen.
De oude Nederlandse Bible Belt heeft een zusje gekregen. In Amsterdam-ZuidOost groeit het aantal orthodoxe gelovigen. Waarbij ik denk dat in de hele Randstad het aantal orthodoxe gelovigen in aantal gelovigen de oude Nederlandse Bible Belt voorbij zal streven.
In mijn vorige woonplaats was ook een zwarte kousenkerk en daar kwanen héél veel kerkgangers met de mooiste hoedjes op en strak gesteven rokjes. Veel gewerkt ook in deze gezinnen met veel kinderen soms s’morgens 8 en s’middags 7. Maar gezellig was het altijd.
LikeGeliked door 3 people
Ik ben absoluut fan van een multiculturele samenleving waar iedereen respect heeft voor de ideeën van een ander.
LikeGeliked door 3 people
Hier zijn de kerken aan het leeglopen terwijl de moskee alhier uit zijn of haar voegen barst. De tijden veranderen zo te zien.
LikeGeliked door 1 persoon
Vrijheid van geloof is een groot goed maar het conservatisme van de diverse religies is er een naar uitvloeisel van.
Ik ben bang dat daar niet veel aan is te doen. Niets eigenlijk.
LikeGeliked door 1 persoon
Terwijl ik dit zit te lezen, gaan hier de kerklokken keihard omdat de dienst zo start, whahahahaha
Maar dan eerder en meer, de zwarte kousen 😉 start van de bible belt, die andere, Nijkerk
x
LikeGeliked door 1 persoon
Ik laat een ieder vrij om te geloven wat men wil Rob
maar ik las al dat er zijn die niet samen door een deur kunnen , dan is er in mijn ogen veel mis met hen
en als ze andere denkende afkeuren is er nog meer mis
Wandel groet
LikeGeliked door 2 people
Ik woon in een dorp met veel streng gereformeerde en hervormde gemeenschappen. De verdraagzaamheid naar elkaar is vaak ver te zoeken. Jammer.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik geloof dat de mens zijn god schiep/ schept om: te verklaren wat hij/ zij zelf niet kan verklaren resp. om zijn/ haar ideeën te bevestigen
LikeGeliked door 2 people
Zo jammer, dat waar het geloof een rol speelt, samen-leven en respect voor elkaars (geloofs)tradities zo vaak verdwijnt. De meeste oorlogen die worden gevoerd zijn uit naam van een god – alhoewel ook wel vaak de god die Geld heet… ik deel je zorg over de toenemende intolerantie!
LikeGeliked door 2 people
Ben een aantal dagen erg druk geweest en had nauwelijks tijd om blogs bij te houden, vandaar deze misschien wat late reactie. Waar ik nogal moeite mee heb is jouw zinnetje “De meeste oorlogen die worden gevoerd zijn uit naam van een god – alhoewel ook wel vaak de god die Geld heet… ”
De kruistochten waren inderdaad niet om trots op te zijn en hebben zeer zeker veel slachtoffers gemaakt en RK-kerk die naast kerkelijk leider ook vaak een wereldlijk leider was, is ook bepaald niet brandschoon. Maar een feit blijft dat die strapatsen relatief weinig slachtoffers maakten. Het aantal slachtoffers van oorlogen en revoluties in de twintigste eeuw is vele malen groter dan van alle oorlogen in de meer dan duizend jaar ervoor. Ik denk aan de Oktoberrevolutie van 1917, in Rusland, en het daaropvolgende schrikbewind van Stalin, de beide wereldoorlogen, waarbij WO II met zijn miljoenen slachtoffers in het oog springt, Mao met zijn culturele Revolutie, Vietnam, om er maar even een paar ‘grote vissen’ uit te pikken. Geen van alle een religieus getinte oorsprong, tenzij je het begrip ‘religie’ wilt uitbreiden of veranderen in levensovertuiging. Dan ga ik met je mee.
LikeGeliked door 1 persoon
Dank voor je uitgebreide reactie Willem! Levensovertuiging: prima… Voor wat betreft de ‘grote vissen’ die je noemt: helemaal eens. Dat had niks met geloof te maken. Toch denk ik wel dat achter elke conflict óók Geld als motivator een rol speelt. Gewin. Olie. Andere aard-schatten.
LikeGeliked door 1 persoon
Zeer zeker in deze tijd zal er sneller een geld- of bezit- gerelateerde oorlog uitbreken dan een religie- gerelateerde oorlog, ondanks Taliban en Al Qaida.
Die aanval op de Saoedische olievelden stemmen mij niet hoopvol, ook al doen we ons best, in NL althans, om van de fossiele brandstof af te komen. Nou ja, de intentie is er, nu het brede draagvlak nog. Maar ik denk niet dat ik nog meemaak, -ik ben nu 75-, dat we geen fossiele brandstof meer nodig hebben en ik hoop nog steeds dat ik geen oorlog aan de lijve mag meemaken in mijn leven en gun dat ook iedereen na mij.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik zeg maar zo:”Geloof is een persoonlijke aangelegenheid en dat deelt men met anderen.”
Vandaar de waarneembare groepsvormingen en variëteiten. Vergis je niet; er zijn ook vele overeenkomsten welke niet op het eerste gezicht opgemerkt worden! Ikzelf ben RK opgegroeid en probeer ernaar te leven. Ook dan kom je hindernissen tegen. Vele wegen leiden naar …. .
Ben zelf ook rebels geweest, maar heb geen schepen achter me verbrand of deuren toegedaan. Ken bijna alle afwegingen om juist niet te geloven. Toch ben ik tot andere gedachtes gekomen door bepaalde ervaringen.
LikeGeliked door 1 persoon
Hallootje! Van huis uit was ik ook rooms. Mijn lieve moeder lied me de eerste communie doen, maar nu ben ik alleen op 25 december eventjes katholiek, omdat ik de Sint Nicolaas baseliek aan de Prins Hendrikkade zó mooi vind op geknapt, zó feestelijk met bloemen, orgelmuziek en gezang en de preek is mooi, het kerststalletje: Alles! Ja … , mijn lieve moeder haar ding. * http://www.friedabblog.wordpress.com * Amsterdam, 19 – 9 – 2019 * Elfriede
LikeGeliked door 1 persoon
Roomse mensen kunnen het beste vloeken. Maar of ze ook heel vroom en netjes kunnen bidden?
Ik kom uit het toen nog nette Katholieke Zuiden. Maar gedoopt ben ik niet. Ze scholden mij altijd uit voor Heiden. Alsof ik in meerdere goden geloofde?
Vredelievende groet,
LikeLike
Nu ik geloof in mensen…mooi geloof toch?
LikeGeliked door 1 persoon
Zeer zeker mooi!
Alleen… Het schiet nogal eens tekort gezien door een geschiedenisbril. Naïviteit.
Mooi als jouw geloof in mensen, waarin ik overigens ook wel ‘wat’ geloof, ongeschonden is. Je bent een (groot-)moeder las ik.
Het één sluit het ander overigens niet uit.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja van 8
LikeGeliked door 1 persoon
Oma’s trots! 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Zeker weten ja
LikeGeliked door 1 persoon
Oh . . . , die kon ik nog niet … Volgens Spinoza is de Natuur God zelf en ik geloof in Spinoza en niet in die God van de Bijbel, die in zeven dagen alles eventjes schiep: en toen was er licht . . . Ja, doet maar weer uit! Ik heb het gezien. Elfriede * Amsterdam, 19 – 9 – 2019 * http://www.friedabblog.wordpress.com *
LikeGeliked door 2 people
Ieder gelooft in wat hij wil. Zolang hij de ander maar tolereert met zijn eigen geloof en gewoonten. Blij dat we verschillen. Het maakt het leven boeiend. Jammer dat de onverdraagzaamheid zo toeneemt.
LikeGeliked door 1 persoon
Visie!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben een boeddhist en heb geen kerk nodig, alleen mijzelf…
LikeGeliked door 1 persoon
De Thai denken daar iets anders over.
De tempels zijn voor hen erg belangrijk.
Daarbij plaatsen zij thuis, in hun tuin en op elke straathoek een Buddhabeeld.
Maar zo heeft iedereen weer een andere levenvisie.
Vredelievende groet,
LikeLike
Ik kan me vaak verbaasd dat sommige van die kerken, die zo vrolijk en opgewekt ogen, zo’n orthodoxe leer aanhangen van hel en verdoemenis. Dat gaat dan schuil onder de vrolijke opwekkingsliederen…
LikeGeliked door 1 persoon
Onverdraagzaamheid is nooit helemaal verdwenen, maar het lijkt wel weer toe te nemen, zorgelijke ontwikkeling.
LikeGeliked door 1 persoon
Geen geruststellende gedachte. Ben alvast de grens overgehopt en woon nu in een gebied met zondagsrust. Geen religieuze, maar gewoon omdat ze hier vinden dat er één dag in de week geen lawaai mag zijn. Houd je orthodoxen en fundamentalisten maar daar 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Ja … , mensen kruipen voor de gezelligheid bij elkaar. Hier zie je dat ook: Marokkanen bij Marokkanen, Turken bij Turken en daar komt echt géén enneu Belg tussen …
Allemaal vreemdelingen die bij elkaar wat troost denken te vinden … Nee, daarvoor moet je echt niet in de polder wezen, dat is nog erger: Je hebt dus veeteelt boeren, die heb je vooral in de polder, de landbouwers trekken daar hun neus weer voor op en de tuinbouwers, wat al generaties lang over gaat van vader op zoon, is ook een ras apart … Leuk, dat sociologische geneuzel … Elfriede * http://www.friedabblog.wordpress.com * Amsterdam * Westerpark * 19 – 9 – 2019 *
LikeGeliked door 1 persoon