Wonen in Driemond

In deeltje 8 van de Historische Kring Driemond lezen we over bijna 100 jaar “De Goede Woning”. Op 9 februari 1920 werd in Driemond de arbeiderswoningbouwvereniging opgericht. Op 23 maart 1920 kreeg deze vereniging bij Koninklijk Besluit de naam: “De Goede Woning”. Eerst werden er 20 woningen gebouwd. En later volgde er nog eens 32 woningen. In 1982 kwamen daar nog eens 44 woningen bij. In 2015 werd de huuradministratie door de grote Amsterdamse woningbouwcooperatie Eigen Haard overgenomen. Een volle eeuw heeft deze kleine arbeiderswoningbouwvereniging dus net niet bestaan. Aan het einde van haar bestaan was het wel de kleinste zelfstandige woningbouwvereniging van Nederland.

Bij de laatste controle van het jaarverslag maakt Joost Kruiswijk van de Raad van Toezicht een legendarische opmerking naar de Heer Arnoldus, directeur Volkshuisvesting; ” U moet een ding begrijpen … ik vertrouw geen enkele Amsterdammer !!!”

Dat Driemond onderdeel is geworden van het stadsdeel Amsterdam-ZuidOost zit niet echt lekker bij alle Driemonders. Het gezicht en gemoed van veel Driemonders staat richting Weesp. Nu de gemeente Weesp een fusie aangaat met de gemeente Amsterdam hopen veel Driemonders op een bestuurlijke herschikking. Men wil graag samen met Weesp een apart stadsdeel van het grote Amsterdam worden. Het stadsdeelkantoor van Amsterdam-ZuidOost aan de Anton de Komplein ervaring zij als een bestuurlijke veste waar het slecht zaken doen is.

Z’n zelfde ervaring heb ik met een hovenier uit Driemond. Voor mijn voortuin van 4×4 meter wilde ik graag een tuinpoort hebben. Voor het plaatsen van een kant-en-klaar tuinpoort van een doe-het-zelf zaak heeft de hovenier voor 2 speciaal ingehuurde timmerlieden 6 werkuren in rekening gebracht. Voor het plaatsen van 4 meter  betonijzermatten met 5 palen waren volgens de rekening 6 tuinlieden 2 werkdagen aan het werk. Waarschijnlijk heeft men vooral op elkaars tenen gestaan. En heeft de vrouw van de tuinman de rekening met een vork geschreven. Het mooiste vind ik dat hij zich bij mij ook nog beklaagde dat hij door ondeskundig gebruik zijn eigen gereedschap beschadigde …..

Maar om nu te zeggen dat ik geen enkele Driemonder vertrouw?

In een At5 fragment over Driemond is te zien dat het er ook heel plezierig aan toegaat in Driemond:

https://www.at5.nl/artikelen/e27707/maanhof

 

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Driemond, persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Wonen in Driemond

 1. Karel zegt:

  duur poortje Rob
  zullen er nog veel echte Driemonders zijn , of is al veel import

  rustige avond groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Bertie zegt:

  Tja, we hoeven niet te oordelen over agressieve regeringen in bepaalde landen, in wezen zijn dit dezelfde praktijken.
  Het kleinzelige denken leeft volop, ik zie het hier ook.

  Geliked door 1 persoon

 3. Sjoerd zegt:

  Haha, ik vertrouw alleen mensen onder de grote rivieren.

  Geliked door 2 people

 4. bloggersterk zegt:

  Veel monden te voeden daar, zo ook de hovenier 😉

  Geliked door 1 persoon

 5. Happy Hulk zegt:

  Schitterend Rob!

  Ze hebben in Driemond een bijzonder gezellige snackbar eigenaar, zo heb ik persoonlijk ondervonden toen ik er tijdens een fietstochtje Zeist-Beverwijk-Zeist even binnen wipte.

  Geliked door 1 persoon

 6. Bij ons wordt gezegd: “Als je niet bedrogen bent van een Hollander, dan is hij het waarschijnlijk vergeten”. Schandalig, het doorrekenen van zoveel werkuren!

  Geliked door 1 persoon

 7. Het ziet ernaar uit dat hier met dubbel krijt geschreven is. Rob, jij hebt me daar een kostbaar poortje.

  Geliked door 1 persoon

 8. Rebbeltje zegt:

  Je poortje van goud?
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 9. Spontanity zegt:

  Een poortje met een verhaal wat je wellicht nooit zult vergeten 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.