Bloemetjes en bijtjes …

Door mijn woonwijk loopt een lange brede toegangsweg. De grasberm wordt soms door snelle chauffeurs gebruikt om sneller thuis te komen. De diepe bandensporen zijn hier de stille getuigen van. Het afgelopen voorjaar bloeiden er 1000 narcissen. Voor een aantal kinderen de uitgelezen kans om hun moeder te verwennen met een flinke bos zelfgeplukte bloemen.

Nu hebben we het plan om de grasberm te vervangen met een bloemenlint.

Voor mij is het door kinderen aangelegde bijenlint in Amsterdam-Noord het voorbeeld. Mijn buren denken vooral aan een prachtige bloemenzee.

De bijen hebben het moeilijk. Kinderen bouwen bijenhotels en hangen deze op in hun tuin. Maar de ondernemer van Kantershof  389 spuit nog steeds met Glyfosaat / Round Up. Alle buren klagen over hem. Maar hij geeft hier geen gehoor aan.

Er zijn twee groepen van bijen. De imkers werken met de honingbij. En wij eten weer de honing van deze bijen. Maar er zijn in Nederland nog meer bijen.  De kenners onderscheiden 360 verschillende soorten wilde bijen. Beide groepen hebben het moeilijk. Landbouwgif doodt bijvoorbeeld veel insecten en alle soorten bijen. Glyfosaat / Round Up is zo’n landbouwgif. Bij ons mensen kan het kanker veroorzaken.

De honingbij van de imker vliegt op gewassen die wij eten. De bestuiving door honingbijen is noodzakelijk voor onze voedselvoorziening. Simpel: geen honingbijen, geen eten.

Wilde bijen zijn zeer divers in uiterlijk en levenswijze. Van kleine, zwartglimmende maskerbijtjes tot grote, harige hommels. Van nesten in holle braamstengels tot zelfgegraven gangenstelsels in de grond. Sommige soorten verzamelen stuifmeel van elke bloem die ze tegenkomen, andere zijn kieskeurig en lusten uitsluitend stuifmeel van bijvoorbeeld klokjes, heggenrank of ogentroost. De Nederlandse wilde bijen hebben inheemse Nederlandse planten nodig.

De prachtigste exotische dubbele bloemen zijn misschien voor ons oog mooi. Maar meestal ontbreekt de geur. En dat is al een teken dat een bij hier niets aan heeft. Tuincentra mikken op impulsverkoop. Maar hebben daardoor geen oog voor onze bijen.

Een bloemenlint met de juiste bloemen kan van het voorjaar tot aan het najaar een lust voor het oog zijn. Maar graag wel met planten waar de wilde bijen dan ook een luilekkerland aan hebben.

Een bloemenlint / bijenlint is een mooi en levendig stukje natuur. En wees maar niet bang, de bijen zullen ons gewoon voorbij vliegen naar de volgende bloem. Dus een zwaar pak zoals een imker dat draagt bij zijn werk is helemaal niet nodig als je langs een bloemenlint / bijenlint loopt.

De volgende websites geven aanvullende informatie:

https://bijenstichting.nl/bijenlint/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Honingbij

https://www.wildebijen.nl/

https://www.bestuivers.nl/wilde-bijen/wilde-bijen

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, eten en drinken, Kinderen, Natuur en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

22 reacties op Bloemetjes en bijtjes …

  1. Rebbeltje zegt:

    Geniet hier in de tuin ook van veel verschillende bloemen en de bijen en hommels ook
    Zal er mooi uitzien zo’n lint
    Groetjes

    Geliked door 1 persoon

  2. Duidelijk verhaal, Rob. We kunnen met z’n allen nooit teveel doen om de insectenstand niet veel verder te laten dalen.

    Geliked door 1 persoon

  3. Willem zegt:

    Je richt je pijlen erg op glyfosaat als het om de bijen gaat en ik zal de laatste zijn om te zeggen dat glyfosaat een onschuldig middeltje is als het op onkruidbestrijding aankomt maar in vergelijking met neonicotinoïde, is glyfosaat voor bijen en andere insecten niet echt gevaarlijk. En hoe je het wendt of keert, maar neonicotinoïden mogen nog steeds toegepast worden, al wil heel insectenminnend Nederland dat graag anders zien. Maar de intensieve landbouw heeft ze nog steeds nodig, tenzij de consument wereldwijd bereid is om een reële prijs te betalen voor het voedselpakket.
    Ik ben opgegroeid in het boerenwereldje en weet ook dat mijn grootvader, geb. 1881, die schaalvergroting waartoe mijn vader gedwongen werd, ook maar niks vond omdat het evenwicht verdween. En hij was beslist niet tegen kunstmest , integendeel, hij zag het als een welkome aanvulling. Mijn vader heeft eind jaren ’60 ook de conclusie getrokken dat de weg die hij moest bewandelen om een fatsoenlijk gezinsinkomen te krijgen, een heilloze weg was die niemand gelukkig maakte en heeft de boerderij verkocht. Eerlijkheidshalve ook omdat geen van zijn kinderen enige interesse aan de dag legde om bij hem in het bedrijf te stappen.

    En wat de angst voor bijen, wespen en andere insecten aangaat; zolang je niet panisch reageert op ze, laten ze jou ook links liggen, want waar ze naar op zoek zijn heeft de gemiddelde passant niet bij zich. Sterker nog, bekijk eens op je gemak een bij of wesp die op je arm neerstrijkt en je raakt gefascineerd door de schoonheid ervan. Op het moment dat je gaat slaan of iets van dien aard zal ze zich verdedigen en dat is vaak steken en je mag er gevoeglijk van uitgaan dat je het op snelheid en behendigheid verliest.

    Geliked door 2 people

  4. Rob Alberts zegt:

    De opmerking: “tenzij de consument wereldwijd bereid is om een reële prijs te betalen voor het voedselpakket.” volg ik helemaal.

    Het mes snijdt ook hier aan twee kanten. Consument en producent kunnen samen het gebruik van Landbouwgif stoppen.

    Geen van de insecten in mijn tuin storen mij. Jouw laatste alinea is voor veel bange angstige mensen het lezen waard!

    Vredelievende groet,

    Geliked door 2 people

  5. Karel zegt:

    ha die Rob
    ik heb een makkie , kan me zo bij de woorden van Willem aansluiten
    op mijn wandelingen in het buitengebied zie ik meer en meer bloemenlinten om akkers staan

    rustdag groet

    Geliked door 1 persoon

  6. Ik vind het een prachtig idee zo’n bloemenlint/bijenlint!

    Geliked door 1 persoon

  7. Villasappho zegt:

    Als ze de boel dan ook meteen verhogen zodat ze er niet doorheen rijden is het helemaal prima. Dat gif wordt nog steeds verkocht terwijl ze niet zeker weten dat het niet ook schadelijk voor de mens is. Het zullen je buren maar zijn.

    Geliked door 1 persoon

  8. Oudmaarnietversleten zegt:

    Mooie stukjes natuur voor de bijen en andere dierlijke wezens. Bij ons zijn ze glasvezel aan het aanleggen en daarna komen er wilde bloemen in de bermen, ben zeer benieuwd wat daar op af komt.

    Geliked door 1 persoon

  9. Bertie zegt:

    Zou mooi zijn als dat op meer plaatsen gebeurt.
    Ik ben al blij met die narcissenbermen.

    Geliked door 1 persoon

  10. Spontanity zegt:

    Mooie laatste alinea, maar ik kan nier rustig blijven zitten als er bijen om me heen vliegen, echt niet.

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Je kunt je wel voorstellen dat wij te groot en te bedreigend zijn voor deze kleine insecten. Waarbij het ook zo is dat een stekende bij door het achterblijven van de angel zichzelf dood maakt …

      Zoetigheid op grote afstand van jouzelf zal ook de insecten bij jou vandaan houden.

      Vriendelijke groet,

      Like

  11. Sjoerd zegt:

    Voor mij horen insecten en vogels bij mijn tuin en zal er alles aan doen om dat zo te houden…

    Geliked door 1 persoon

  12. Matroos Beek zegt:

    Een prachtige oplossing voor de insecten!
    Groene avondgroet

    Geliked door 1 persoon

  13. gewoonanneke zegt:

    Ik zie ze momenteel best veel van die bloemenlinten naast mooi ook zo nuttig. Als ik planten voor in mijn tuin koopt bij het tuincentrum kijk ik altijd waar hommels of bijen al op zitten. Dan weet ik dat het goed zit.

    Geliked door 1 persoon

  14. afwaswater zegt:

    Mooi en goed zo’n bijenlint. (En fijn dat er steeds meer mensen en kinderen zich bewust worden van het behoud van de natuur). groetjes, Hanneke

    Geliked door 1 persoon

  15. Yova zegt:

    Toch zie ik minder insecten. Wel meer hommels te zien. Bloemenlint is zeker mooi. Dan trekken insecten aan. Wel goed idee om meer aandacht te geven voor de insecten.

    Geliked door 1 persoon

  16. joke_dev zegt:

    had nog niet over een bijenlint gehoord, maar ben eens gaan kijken op je bijgaande linken en veel wijzer geworden. Je ijvert voor het juiste!

    Geliked door 1 persoon

  17. meninggever zegt:

    In veel polders en langs de nodige akkers zie je veel van die linten met wilde bloemen. Goed voor de insecten. Goed voor ons. Minder goed is de neiging om juist weilanden en akkers vol te plempen met woningen om aan de steeds groeiende vraag daarnaar gehoor te geven. Want dat is het paard achter de wagen. Verstening doet onze bijen geen goed, maar ook de mussen verdwijnen uit het land. Minder mensen is de oplossing. De oplossing ligt voor de hand. Maar niet bij politici te vinden met een sociaal gevoel voor alles wat van elders komt. Keuze…mensen of bijen….voor mij is het simpel….

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      In de Jordaan ontstond het begrip een ondergeschoven kind. In een lade onderin de bedstee van de ouders lag een kind. Vaak waren dat ook nog eens eenkamerwoningen. Nu hebben we in Amsterdam vooral eenpersoonshuishoudens. Waarbij het oppervlak van de woningen velen malen groter is dan de voormalige arbeiderswoningen.

      Maar ook kunnen we veel vacatures niet meer invullen. En vraagt het bedrijfsleven om personeel dat veelal in Nederland niet meer voorhanden is. Met onze vergrijzende bevolking vraagt dit om een breder blikveld.

      Familie Mus leeft al jaren met veel plezier onder mijn daklijst. Roofvogels en buurtkatten maken dat het aantal rond de 20 blijft schommelen.

      Voor de inrichting, het beheer en onderhoud van het overgebleven groen in de Bijlmermeer heb ik mij aangesloten bij de groep Voedselbos Amsterdam-ZuidOost. Deze groep met deelnemers uit alle windstreken heeft het heft in handen genomen om de Natuur terug n de stad te brengen.

      Natuurvriendelijke groet,

      Like

  18. Hier in de tuin komt volgend jaar een bijenkast en een speciaal stuk reserveren we voor de wilde bijtjes. Alle beetjes helpen ❤ Glyfosaat zit hier al mijn leven lang in de ban. Mooi stuk Rob! Groene groet,

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.