Een geheimpje

Zo’n 20 jaar geleden zat ik in een klein parkje. Op de grens van Amsterdam, Diemen en Duivendrecht genoten we van een zomerse namiddag. Onze leerlingen werkten die dag aan een praktijkexamen. Het dunnen van een bosplantsoen was het tentamen van de beroepsopleiding.

De examinator vertelde na de puntentelling en de beoordelingen over zijn werk. Onder geheimhouding vertelde hij over de eerste Eikenprocessierupsen in deze regio. Precies op de scheiding van drie gemeentegrenzen waren de eerste rupsen gesignaleerd. In die tijd waren de problemen met de Eikenprocessierups vooral beneden de Grote rivieren in Nederland. Om te voorkomen dat er veel heisa in en rondom Amsterdam zou ontstaan werd de signalering geheim gehouden.

Vanmiddag fietste ik in langs deze plek. En in het gedeelte van Diemen in de driehoek van de drie gemeenten viel mij iets op. In alle Eiken hangt een nestkastje. Inspelend op landelijk onderzoek een slimme zet. Alle soorten mezen blijken de eikenprocessierupsen aan hun nestlingen te voeren. Een mooie natuurlijke bestrijdingswijze word hiermee door de Gemeente Diemen omarmd.

In mijn stadsdeel zag ik waarschuwingsborden en roodwitte linten op Eikebomen. Maar het simpel ophangen van nestkastjes is door de afdeling Groen nog niet overgenomen. Ach, Amsterdamse ambtenaren doorlopen liever langdradige protocollen of schrijven gedetailleerde protocollen. De gemeente Diemen is van de simpel en daadkrachtige oplossingen!

Voor dat laatste vraag ik jullie dit geheim te houden. Met de verwachting dat Amsterdamse Groen Ambtenaren mijn blog niet lezen.

Mijn buren heb ik wel gevraagd om in hun gevel-, voor- en achtertuin een vogelnestkastje op te hangen.

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, gezondheid, Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

30 reacties op Een geheimpje

  1. Morgaine zegt:

    Hier hangen overal nestkastjes in het park, ook op de eikenbomen, al jaren en jaren, nog voor die rups er was, althans, denk ik dan…. maar nog altijd worden de linten ook om de bomen gezet, kortom het zijn er teveel voor de vogels om op te eten?

    X

    Geliked door 2 people

  2. Sjoerd zegt:

    Hier in mijn tuin hanger er ook diversen, en ik kan je verklappen dat ze ook de buxusmot graag in de tuin zien al lekker hapje. Op mijn kleine tuin vind ik nu zo’n 3 koppels mezen…

    Geliked door 2 people

  3. fialas zegt:

    goed zo, compliment voor de kordate ambtenaren van Diemen.Tja die koolmezen zijn fijne beestjes.
    Wij hebben in Gronsveld nog geen processierupsen, in tegenstelling tot het beroemde volkslied staan er in Zuid-Limburg maar weinig eiken. Maar het barst hier van de tuinen met buxus dus overal zag je de verdorde buxus, kaalgevreten door de rups van de buxusmot, uitgraven dus. Maar de natuur doet haar werk, er zijn al koolmezen gesignaleerd die deze rupsen gulzig verorberen en aan hun jongen voeren. Maar wat moet je nou met de zulthoofden die hun dierbare buxushaagjes beschermen doormet gif te bespuiten? tja,……..niks aan te doen, dan hebben die koolmezen pech.

    Geliked door 1 persoon

  4. Karel zegt:

    ha die Rob ik keek ff op maps voor die grens , Diemen loopt met een flinke stuk de Bijlmer in , wist ik dus niet 🙂
    maar hoort het niet tot de gemeente Amsterdam , net zoals zeg Driemond ?
    inderdaad het ophangen van nestkasten voor de natuurlijke vijand van deze rupsen doet veel goed

    koers groet

    Geliked door 1 persoon

  5. Een goéde en simpele oplossing, want ” àl die voor je werken zijn je ‘knechts’ ” zei mijn vader vroeger … gezonder, ecologischer en voordeliger dan met een spuitende kar gif door de stad rijden !

    Geliked door 1 persoon

  6. Rebbeltje zegt:

    Een mooie oplossing en ook hier hangen nestkastjes.
    We hebben een kleine tuin maar toch hangen er 5
    Nu nog wat tegen de slakken verzinnen 😉
    Groetjes

    Geliked door 1 persoon

  7. Bertie zegt:

    Hier was de rups inderdaad al veel eerder.
    Maar er zijn wel erg véél eikenbomen, om die allemaal van nestkastjes te voorzien zou je haast een bomenzagerij moeten beginnen. ☻

    Geliked door 1 persoon

  8. Jan Jaap zegt:

    Ieder nadeel hep zijn voordeel 😉

    Geliked door 1 persoon

  9. Spontanity zegt:

    Ik zeg niets.
    Tussen ons gezegd en gezwegen.
    Andere gemeentes zouden een voorbeeld kunnen nemen aan Diemen.

    Geliked door 1 persoon

  10. Matroos Beek zegt:

    Daadkrachtig optreden, daar hou ik van. Een pluim voor Diemen!
    Vrolijke groet.

    Geliked door 1 persoon

  11. Ik zwijg als vermoord.

    Geliked door 1 persoon

  12. Oudmaarnietversleten zegt:

    Mooie natuurlijke oplossing. Heb hier inde buurt wel de rood-witte linten gezien maar de vogelhokjes. helaas nog niet. Wel langs de snelweg houten paaltjes waar uilen op kunnen zitten. Wie weet komen ze ook tot deze mooie oplossing.

    Geliked door 1 persoon

  13. Tja, hoe eenvoudig kan een oplossing soms zijn.

    Geliked door 1 persoon

  14. meninggever zegt:

    Vogelkastjes plenty. Zelfs een die ik in Staphorst kocht en er uitziet als een huisje uit die streek. Maar veel soelaas biedt het niet. De kleine Almeerse buxusstruikjes die ik hier voor de deur had staan zijn behoorlijke aangevreten. En niets hielp tegen die verrekte rupsjes. Toch eens zoeken naar een ouderwetse flitspuit met DDT….

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Staphorster mezen heb ik hier nog niet gezien.

      De buxusmotten hebben bij mijn buren maar half werk afgeleverd. Et staat nu een rijtje troosteloze buxusplanten.

      Flitspuiten zijn er vast nog wel in verlate tuinschuurtjes te vinden. DDT zal er vast naast staan.
      Al wil ik mij daar niet meer aan wagen …

      Stille groet,

      Like

  15. Happy Hulk zegt:

    Nog een geheimpje!
    In plaats van een gehaktbal eten wij vanavond een pond processierupsen.

    Nog een geheimpje!
    Gohar 2e fiets.
    Zie mijn blog?

    Geliked door 1 persoon

  16. Bizar hoeveel geld nu geloosd wordt, terwijl het simpel op te lossen valt

    Geliked door 1 persoon

  17. gewoonanneke zegt:

    Dat zijn betere oplossingen dan ze bestrijden. Werkt twee kanten op er komen meer vogels en we hebben geen last van die rupsen.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.