Respect

Bij de liquidaties in Amsterdam wordt een duidelijk daderprofiel omschreven. De daders zijn jong. De daders hebben een beperkt IQ. De daders komen vooral uit gebroken gezinnen. Geweld komt vaak voor in de thuissituatie. Jeugdzorg is meestal vroeg bekend met de daders. De daders hebben een verbrokkelde onafgeronde scchoolloopbaan. Werkervaring en/of zicht op werk ontbreekt meestal.

Deze gegevens wil ik koppelen aan een aantal andere nieuwsonderwerpen. Bezuiniging op Jeugdzorg. Bezuiniging op Maatschappelijke Hulp. Bezuiniging op Sociale Werkvoorzieningen. Weinig aandacht voor Speciaal Onderwijs en/of de salariering voor personeel in het Speciaal Onderwijs. Weinig aandacht voor Middelbaar Beroepsonderwijs en/of de salariering voor personeel in het Middelbaar BeroepsOnderwijs. Bezuinigingen mag ook gelezen worden als tekorten.

Ook wil ik een paar grotere terugkerende Politieke debatten aanhalen. Tweede en Derde generatie Nederlanders worden als minderwaardige inwoners neergezet. De terugkeurende opmerkingen t.a.v. deze in Nederland geboren jeugd “Ga terug naar eigen land.” Daarbij wordt dan ook vaak gezegd: “Het Nederlandse Paspoort van deze in Nederland geboren jongeren moet afgenomen worden.”

Oplossingen die ik nu hoor zijn vooral repressief. Meer Politie, meer cameratoezicht, meer fouilleren.

Dan lees ik ook dat het geweten van de jeugdige daders veelal niet functioneert of ontbreekt.

Maar hoe zit dat met de Nederlandse Normen en Waarden. Hoe zit het met onze naastenliefde? Heeft onze Maatschappij nog een geweten? Hebben wij respect voor alle Nederlanders? Gunnen wij iedereen een mooie toekomst?

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Kinderen, Onderwijs, Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

50 reacties op Respect

 1. Emigrant zegt:

  Je legt de vinger op en zeer wonde plek.

  Geliked door 3 people

 2. Het is een trieste trend in de hele westerse wereld: ‘wij’ is steeds meer exclusief, exclusief mensen uit andere landen en culturen. ‘Wij’ betekent dan ‘niet jullie’. En zo wordt het steeds moeilijker om lokale, regionale, landelijke problemen te lijf te gaan. Laat staan de problemen waar de aarde mee te kampen heeft…

  Geliked door 3 people

 3. Het is een beeld van de maatschappij, die achteruit holt Rob. Het is toch vreselijk, dat je je tegenwoordig nergens meer echt veilig voelt hoor. Bij mijn weten is de VIVO kruidenier vroeger nooit overvallen.

  Geliked door 2 people

 4. Karel zegt:

  mogge Rob
  ja je legt zeker de vinger op een zere plek
  op alles is bezuinigt , en dan vinden ze het vreemd dat er nu zoveel rottigheid is 😦

  regenachtige groet

  Geliked door 2 people

 5. Sjoerd zegt:

  Natuurlijk heb je gelijk als je dat zo stelt, maar we moeten vooral niet vergeten om die zere plek bij onszelf te zoeken…

  Geliked door 2 people

 6. KnutzEls zegt:

  Al sinds de jaren 70 moet er op alles bezuinigd worden. Dat kan niet goed gaan.

  Geliked door 2 people

 7. Hier heb ik persoonlijk een franse ervaring gehad ( wordt weer een heel verhaal Rob)
  In een ‘populaire wijk’ wonend, waar ik overigens een goéd kontakt had met veelal magrabin-buren en wijkbewoners, – en vaak kinderen bij mij in huis voor huiswerk-hulp en ook lol maken erna -, maar waar een naaste buurvrouw en ik erge làst hadden van een groepje leerplichtige, maar niet naar school gaande jongeren uit de naastliggende buurt, die onze flat hal ‘kraakten’ om er stickies te roken, alkohol te drinken, en de boel te vernielen… Omdat wij de enige waren die er wat van zeiden – proberend in alle reden met hen te discutiëren maar dat bleek onmogelijk, hadden we geen rust meer, werden werkelijk gemolesteerd, tot poging mijn voordeur in brand te steken, maar, niet slim, met glazuur papieren reklamefolders uit onze brievenbussen , niet wetend dat dàt niet gemakkelijk bràndt ( gelukkig voor mij ) toen maar mijn deur ingestampt… Mijn dochter belde meteen de politie terwijl ik op het kabaal afging kijken, maar de vogels waren natuurlijk al gevlogen … De politie vond bij aankomst het half verbande papier, had ik zelf nog niet gezien. Maar, géén bewijzen wié … ik wist het best, ook de politie wel want die ‘loerde’ al lang op hen maar minderjarig, een paar uur op het buro en verder “niks tegen te doen”…Mijn buurvrouw had bij een andere gelegenheid de andere dag een foto kunnen nemen van hun daden zonder dat ze het merkten en dààrmee hadden we een bewijs, en vroeg de politie ons aangifte te doen, nu konden zij ook wat doen… MAAR wij wonen dààr, broers, neven en familie van die jongens weten je te vinden in geval die aangeklaagde jongens opgepakt worden … dus, leefden mijn buurvrouwen haar 2kinderen, en mijn dochter en ik, onder politie bescherming, overdag de gemeente politie en ’s avonds de rijkspolitie … bellen als we weg gingen en bellen als we terug zouden komen… dan was er politie op de parking of ongezien ergens in een leegstaande flat . ( het was ook toén pas dat ik mobiele telefoontjes kocht voor dochter en mij …ik heb en gebruik mijn oude nokia nu nog ) Wij zijn intussen verhuisd naar een andere stad wel in de buurt , voor de scholen van onze kinderen.
  We zijn gekonfronteerd met hen voor een speciale rechter, daarna is er een rechtzaak van geweest waar wij ons niet hebben laten zien, ze zijn de eerste tijd in een jeugd gevangenis geweest en later in een soort heropvoedings tehuis, veel later gehoord dat ‘de leider’ weer rondspookte in de buurt waar zijn ouders woonden.
  Mijn ervaring :
  1. deze jeugd is op geen enkele manier door de ouders ‘opgevoed’, deden altijd al wat ze wilden;.
  2. werden ook niet gekontroleerd door de schoolinspectie, iedereen wist dat ze leerplichtig waren en al jaren niet naar school gingen, maar geen instantie die iets dééd;
  3.
  4. In veel kritieke wijken werden bijvoorbeeld de sociale ‘sporthal’ of voetbal tereintjes opgeheven
  5. ook de wijkpolitie werd opgedoekt GROTE FOUT ! !
  volgens de toenmalige binnenlandse zaken minister Sarkozy was de politie er niet om een balletje te trappen met de wijkjeugd , VERGETEND dat die politie agenten iedereen kenden, de jongeren die rondhingen en de verkeerde richting op dreigden te gaan te beredeneren want ze kenden elkaar goed ouders-jeugd-wijkagent;
  En sindsdien is er werkelijk een terreur mogelijk geworden in bepaalde wijken, drugdealers maken de wet uit, de poging weer een wijk-politie in te zetten loopt vast door vandalisme en agressie vàn die ‘dealers’ en hun handlangers.. Niemand durft nog in zo’n wijk te komen!
  Zo uit de hand gelopen zie ik ook geen oplossing meer voor dié gevallen…
  Maar idd, je hebt gelijk : er had meer ‘opvang’ en ‘begeleiding’ moeten blijven ! ook in la France !
  en deze situaties bevorderen de meningen als : eruit zetten , paspoort afnemen, niemand binnen laten, en meer van die extreem rechtse gedachten, gevolgd door de niet verder nadenkende bevolking, ( in feite is dat de meerderheid in een bevolking ) en een reden temeer wat me bang maakt voor de toekomst …
  Zuidelijke groetjes,
  hanny

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Dank voor jouw uitgebreide reactie.
   Wij zijn het met elkaar eens.
   Maar of de politiek en/of bestuurders ons volgen?

   Bezorgde groet,

   Geliked door 1 persoon

  • Beste Hanny,
   Wat een afschuwelijke ervaring vertel je me.
   Je bent een kranige dame om dit zo neer te kunnen schrijven en eerder nog aan den lijve te ondervinden.
   Anarchisme lijkt plaatselijk de kop op te steken. Slechte ontwikkeling! 😦
   Trauma-gevoelige toestanden die je het best bespaard kunnen blijven.
   Groet van Hans.

   Geliked door 1 persoon

   • Hallo Hans,
    Nu na zo’n 12 jaar geen trauma meer hoor. Tijdens die periode hield ik me kranig ja, zéker niet laten zien dat ik ‘bang zou zijn’ !!! ( mijn dochter trouwens ook ) Maar de zenuwen kwamen pas los toen ik verhuisd was , ik te weten kwam dat de jongens in een gevangenis ondergebracht waren aan het andere eind vàn dat stadje, terwijl ik aan de hoofdweg woonde waarlangs bus of auto moest rijden om er op bezoek te gaan… Toen was ik de eerste tijd bang ‘ontdekt’ te worden en wéér te moeten verhuizen … Maar ook dat ging over en ik ben sinds 2,5 jaar om heel andere redenen weer verhuisd op een rustig landelijker stekkie… Dank je voor je bezorgdheid ,
    merci, hanny

    Geliked door 1 persoon

 8. Soms wordt té ver gezocht naar de fout of de schuldige. Gewoon het gezond boerenverstand gebruiken en ‘respect’ instampen in de opvoeding.

  Geliked door 4 people

  • Nou Thomas,
   ik hoefde niet ver te zoeken hoor,
   het ‘club gebouw’ ( en het wijk-poltitie-kantoortje )i n die wijk waar ik het over had was gesloten, leeg, ongebruikt geraakt; Aan de verhuurs-organisatie heb ik toen nog gevraagd of ik er niet in mocht voor de huiswerk hulp aan de wijkkinderen, en om knutseluurtjes of zo te kunnen geven , maar néé, dat ‘kon’ niet ! Dank je wel Sarkozy, die dat allemaal opdoekte indertijd !
   Dus toen ik er woonde had ik wat kinderen bij mij in huis na schooltijd…
   Nadat ik weg was, was er dus weer NIETS meer en scharrelden veel kinderen die tijd maar buiten rond, want veel ouders werkten… en zo was het ook voordat ik dààr woonde… Al kende ik de ouders van “die lastige jongens” uit een naastgelegen buurt , die waren zowiezo zèlf al niet opgewassen tegen hun eigen zoons omdat die zelf nooit ‘nee’ hanteerden schiijnbaar … wat een” jeugd-gangreen” veroorzaakte en die jeugd is nu weer ouder en aan mafia-achtige praktijken begonnen…
   Speciale politie, militairen ?
   Dàn krijg je weer net als in Frankrijk :
   de politie is de verkeerde als ze daadwerkelijk optreden …
   Dus als jij het weet, ga d’r maar aanstaan dan …
   Met een zuidelijke groet,
   hanny

   Geliked door 1 persoon

 9. Bertie zegt:

  Je hebt wel gelijk maar hoe moet je doorgewinterde criminelen alsnog opvoeden? En poets je wraakideeën weg bij volwassenen?
  En hoe maak je onwillige ouders (ze bestáán!) attent op het gevaar voor hun kinderen?

  Bezuinigen in deze sector was en is verkeerd, toch vrees ik dat het ook voor andere kabinetten te duur wordt, ook zij zullen eerst de bestaande ellende willen aanpakken.

  Geliked door 2 people

 10. Rebbeltje zegt:

  Verbaas me altijd over de nieuwe regelingen die dan weer teruggedraaid moeten worden omdat het eerst toch beter was…wat is beter ?
  Respect voor al wat leeft en gun iedereen een goed leven maar wat hebben ze eraan?

  Geliked door 2 people

  • Rebbeltje, hallo,
   Beter was : een gedegen opvoeding van thuis uit, dààr leer je het eerste respekt voor alles en iedereen… Dat is de bakermat voor een normaal sociaal gedrag, en dat draagt bij om je ergens vor in te zetten en aan je eigen toekomst te werken …
   NU wil de jeugd alles hebben en metéén, wordt er veel toegegeven en weinig ‘verboden’, en ondanks dàt zijn er nog veel ontevreden … dus toch niet gelukkig …
   jammer voor hen, het kàn anders …
   Groetjes, hanny

   Geliked door 2 people

 11. Villasappho zegt:

  Ik weet niet of het gunnen is, ik denk altijd maar dat er zoveel zijn die het wel voor elkaar hebben. Dat er in elk klootzakken zitten maar het verbaasd me dat de straffen laag zijn. Trajecten erna zouden ze een nieuwe kans moeten geven.

  Geliked door 2 people

  • hallo Villasappho,
   In mijn geval waren die jongeren in oorsprong al helemaal niet opgevoéd door hun ouders, alles toegegeven, niet naar school gestuurd, nooit ‘néé’ gehoord … Het trajekt na hun gevangenis tijd , in een heropvoedings tehuis, heeft niet veel uitgehaald hoorde ik later.
   Enfin, het is zeer moeiilijk in ieder geval dat weer recht te trekken …
   Groetjes,
   hanny

   Geliked door 1 persoon

 12. HesterLeyNel zegt:

  Dieselfde probleem herhaal homself dwarsoor die wêreld en dieselfde oplossings (wat in werklikheid niks oplos nie) word altyd voorgestel. Hierdie probleme moet eerder by die oorsprong reggestel word.

  Geliked door 2 people

  • Ja Hester, je hebt gelijk, het begint alleréérst bij de opvoeding door de ouders ! ! !
   Groet uit zuid Frankrijk,
   hanny

   Geliked door 2 people

   • HesterLeyNel zegt:

    Dis waar hanny, maar ek dink die ouers is deesdae bang vir die kinders of ken nie goeie opvoedingsmetodes nie. Suid-Afrika het pas lyfstraf onwettig verklaar en baie ouers wonder nou hoe ’n mens ’n kind opvoed sonder ’n pak slae 🙄

    Geliked door 2 people

    • Hester, het is echt wel mogelijk zonder een pak slaag hoor, maar je moet echt strikt en consequent blijven, ja is ja, en nee is nee. Belonen als ze goed doen, en straffen als ze niet luisteren, door geen tv mogen kijken bijvoorbeeld of nagelang de leeftijd niet naar vriendjes mogen of uitgaan … Eén keertje, dan weten ze dat het ons serieus gemeend was 😉 en doen ze het niet meer … Met een beetje soepelheid mag… maar ze moeten weten wat wel en niet kan. Mijn zoon, de oudste, kreeg één keer een flinke tik tegen de billen, toen ie zich in gevaar bracht door de straat voor ons huis over te steken, wat echt verboden was door ons… De énige keer dat ik ‘sloeg’ , Nooit meer van de stoeprand afgegaan ! Zijn één jaar jongere zusje zàg het ( die tik voor zijn bil ) en is ook nooit over gestoken ! Zoon – nu 50 jr – herinnert zich dat nu nog steeds
     Baie goeie dag Hester,
     ( leuk dat zuid afrikaans te lezen )
     hanny

     Geliked door 2 people

     • HesterLeyNel zegt:

      Dankie hanny 😀 Jy is reg – ek het ook nie my kinders geslaan nie, maar hulle het van kleins af geweet wat die verskil is tussen reg of verkeerd. Roetine en dissipline moet saam met liefde ingegee word, elke dag.

      Geliked door 2 people

 13. elsjeveth zegt:

  Het is en blijft een dilemma. Als je gezin er zoals Hanny vertelt mee geconfronteerd wordt op uiterst pijnlijke wijze, en dat ondanks goede bedoelingen van wie dan ook de terreur blijft kan ik me heel goed voorstellen dat er reacties op je opkomen die niet altijd fijngevoelig zijn.
  Je legt de vinger op de zere plek Rob.

  Geliked door 2 people

  • Ja Elsje,
   Het zijn de minder nadenkenden die ‘doorslaan’ naar haat en racisme, Wat mij betreft weet ik dat één handvol oproerjeugd het voor de anderen verpest, daar sluit ik me niet door àf voor alle origines, kleuren en andere overtuigingen en vluchtelingen ! Ik heb een grote afkeer van die soort extreem-rechtse oordelen en praktijken ! ! !
   Ook mijn kinderen zijn ruim denkend opgevoed en leven in respect voor de mensheid en onze omgeving, ons aardbolletje, en geven dat ook weer door aan mijn kleinkinderen …
   Als iedereen dat deed…
   Groetjes, hanny

   Geliked door 1 persoon

 14. Sorry dat ik zoveel schrijf, maar het onderwerp gaat me nauw aan het hart…
  Ik heb vooral altijd alle kansen aan de jeugd willen geven, niet alleen de mijne,
  deed van alles voor buurtkinderen ( en met véél plezier ! ) hoe ‘gelukkig’ voel ik me als ik er nu af en toe nog eens tegenkom die me dan zeggen, ” weet je nog Johanna ( in het frans is’t Johanna want ze spreken de H van hanny niet uit, dus dan de J maar 😉 ) dat we na het huiswerk engelse muziek draaiden en zo ongemerkt engels ‘huiswerk’ deden ” ( we are the champions, en dat soort hits toen ) Als ik dan van hen hoor dat ze hun diplomas haalden, een goede baan hebben,in een betere buurt wonen en gelukkig zijn, dan ben ik dat ook ! ..
  Dank je Rob, voor.hetr geduld met me ❤
  hanny

  Geliked door 1 persoon

 15. Morgaine zegt:

  Ik zag en zie het al jaren als algemeen… wat leren de kinderen nog tegenwoordig, geen biologie meer zoals vroeger, ze weten geen reet van de natuur of geografie, taal, wat is dat? Krijgen ze dat nog wel? Rekenlessen? Ik vraag mij weleens af wat ze nog doen op scholen tegenwoordig… serieus… als een oud lerares mij vertelt op de diploma uitreiking van mijn dochter? ‘Morgaine, denk erom, jouw Mavo is nu VWO waard? Uhhhh en dat is al jaren terug…

  X

  Geliked door 1 persoon

 16. Dat zijn stuk voor stuk zinnige vragen… Het lijkt me enorm moeilijk om dergelijke ingewikkelde problematiek op te lossen. Nu nog zinnige antwoorden vinden…

  Geliked door 1 persoon

 17. Happy Hulk zegt:

  Billy the kid is back in town!
  Wordt tijd voor Arendsoog.

  Geliked door 1 persoon

 18. Spontanity zegt:

  Dit lossen wij echt niet op!!
  En ik heb hier echt wel een mening over hoor, maar die is lastig neer te zetten.
  Ga ik over nadenken.
  Met mijn normen en waarden is echt niets mis, maar het wordt ons niet altijd even makkelijk gemaakt. Sorry, laat ik over mijzelf spreken 🙂
  Ik woon in een bepaalde buurt.
  Een buurt waarin heel heel erg moeilijk contact is te leggen met de buren.
  Ik schreef het wel eens eerder, toen ik kaal was en mutsjes droeg bleven ze zelfs voor mijn raam staan. Nu ik weer lange haren heb kijken ze me niet meer aan.
  Waar moet je beginnen?

  Like

 19. Blewbird zegt:

  Is er wel eens goed onderzocht wat de oorzaken zijn van het ‘ontsporen’ van jongeren? Om een probleem te kunnen oplossen, moet op die vraag toch een antwoord op komen.

  Geliked door 1 persoon

 20. bentenge zegt:

  Eén van de moeilijkste thema’s die er is. Dank voor het brengen al ben ik niet overtuigd dat de pampermaatschappij waaruit we komen beter werkte.

  Geliked door 1 persoon

 21. Rob Alberts zegt:

  Pamperen is geen oplossing in mijn ogen.
  Tijdens mijn lesgeven aan pubers merk ik dat heldere en duidelijke regels en begrenzingen helpen.

  Vredelievende groet,

  Like

 22. Ik denk ‘ze’ vaak geen vrienden hebben die goed terecht zijn gekomen en een mentor voor hen willen zijn. Dergelijke vriendschappen zijn helaas zo schaars als de ware liefde die iedereen zoekt….

  Like

 23. sylviawitte zegt:

  Wij leven in een ‘ik-cultuur’. Het eigen ik staat voorop. In het behalen van prestaties en in het nemen van verantwoordelijkheid. Veel jongeren die verdrinken komen uit een ‘wij-cultuur’, of hebben daar behoefte aan. Dat vraagt om een geheel andere benadering en/of inrichting van de maatschappij. Daar ligt de oplossing. Jaren geleden vingen we bejaarden/gehandicapten en kinderen met problemen op in grote gemeenschappen. Instellingen in bosrijke omgevingen voorzien van alle faciliteiten incl. sociale controle en intensieve behandelingen. Deze gemeenschappen zijn wegbezuinigd. Het moest kleinschaliger. Het moest goedkoper. Iedereen terug naar de wijk. Het resultaat is dat veel mensen verzuipen, soms zelfs dood willen of schade toebrengen aan anderen. Ouders met psychiatrische problemen, laagbegaafden, bejaarden, probleemkinderen, ze staan er in hun dagelijkse leven teveel alleen voor. De liquidaties is slechts een symptoom van een verharde wereld vol clienten met een onderbehandelde gewetensfunctie. Wat mij betreft kopen we Centre Parcs op en knallen we die vol met hulpbehoevende gezinnen. Pas dan kunnen we echt aan de slag.

  Geliked door 1 persoon

 24. Rob Alberts zegt:

  De grote instellingen verder weg in de Natuur heb ik ook als een afschuiven en verstoppen gezien.
  Terug in de maatschappij bleek jammer genoeg vooral een bezuiniging met verwaarlozing tot gevolg.

  Het opkopen van Centre Parcs is een mooi vernieuwend idee!

  Vredelievende groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.