Boven de boomgrens

De boomgrens is de grens tot waar bomen voorkomen. De temperatuur, de hoeveelheid vocht of zout kan maken dat er geen bomen kunnen groeien. Vooral bij bergen spreken we vaak over de boomgrens. Een vriendin zegt dat zij boven de boomgrens woont. Zij woont in een van de torenflats aan de Karspeldreef in Amsterdam-ZuidOost.

Boven de boomgrens in bergen is de lucht vaak heel zuiver, maar zuurstofarm. De mensen in de Himalaya hebben een extra gen om te kunnen presteren in ijle zuurstofarme lucht. Mijn vriendin ontbeert dit gen.

Bij een heldere lucht kan zij tot aan de vluchttoren van Schiphol kijken. Dat is hemelsbreed zo’n 20 kilometer verder. Maar ongeveer om de 3 minuten komt er een vliegtuig van of naar Schiphol overvliegen. Die vliegtuigen hebben invloed op de luchtkwaliteit. Maar de A10, de A2 en de A9 rondom haar woning hebben ook invloed op de luchtkwaliteit. Hoewel de A9 nu deels ondergonds komt te liggen blijft ook van deze rijksweg de luchtvervuiling doorgaan.

Leven boven de boomgrens betekent dus niet dat de lucht in de woning en op het balkon van mijn vriendin gezond is. Er is nog geen extra gen ontdekt waarmee mensen beter presteren in vervuilde lucht. Het meetstation vlakbij haar woning heeft zolang zij hier  boven de boomgrens woont nog nooit aangegeven dat de luchtkwaliteit goed en/of gezond is.

Een heldere lucht boven de boomgrens waarmee je 20 kilometer ver kunt kijken is dus nog geen garantie dat je gezond kunt ademhalen.

https://www.luchtmeetnet.nl/metingen/locatie/Amsterdam%20-Kantershof/NO

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, gezondheid, Natuur, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

28 reacties op Boven de boomgrens

 1. I don’t think I’d manage there. 🤔

  Geliked door 1 persoon

 2. Dit kan toch onmogelijk een gezonde leefomgeving zijn …

  Geliked door 1 persoon

 3. Rebbeltje zegt:

  De lucht net als elders maar wel een mooi uitzicht
  Je kan niet alles hebben 😉
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een mooi geschreven stuk. Die boomgrens is duidelijk multi-interpretabel 🙂 Een mooi uitzicht lijkt mij. Misschien dat dat de ongezonde lucht ietwat compenseert… Misschien komt daar ook wel een genetische modificatie uit voort. Zou handig zijn. Hartelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 5. Skyblog zegt:

  het klopt dat om de drie minuten voor bij vliegt. Landen en opstegen is bij ons in de buurt. Leef toch ongezond. Daarom willen eigenlijk in zee vliegveld maken. Zeggen ze/hij. Lucht is merkbaar dat vervuiling erin zit. Dit merken op onze balkon. Maar 20 kilometer omhoog vliegen is de beste. Maar moet gaan landen. Toch misschien in zee de beste? Maar het blijft luchtvervuiling. Dit is het probleem. Lozen kunnen ook goed. Groetjes,

  Geliked door 1 persoon

 6. Waar is de lucht wél nog zuiver? Ik woon op vijftien kilometer links van het havengebied van Zeebrugge, waar industrie welig tiert, en op vijf kilometer van de verbrandingsoven van Brugge. Op vijfhonderd meter rechts van onze woning een groot provinciaal bos. Als ik rechts inadem, zal ik de vuile lucht van links dan niet inademen? Of zet ik beter een tuinscherm van vierhonderd meter hoog?

  Geliked door 2 people

 7. Karel zegt:

  ik keek eens op het kaartje , maar mijn woonplaats staat er niet bij , kies ik tussen Utrecht en Amsterdam geeft het blauw aan

  wat zal ik in die 34 jaar op SPL binnen gekregen hebben ? pppffftt

  toch een opgewekte groet

  Geliked door 1 persoon

 8. terrebel zegt:

  Helaas zijn er steeds minder plekjes op de wereld waar het gezond leven is, Rob!
  Off topic: omdat Blogger zelf moeilijk doet met e-mail alerts heb ik zelf een scriptje bovenin mijn blog geplaatst: ‘Nieuw stukje? Ontvang een e-mail!’ Misschien kun je dat proberen? De ‘concurrenten’ maken het elkaar inderdaad niet makkelijk. Zo kon ik pas wat makkelijker reageren bij WP stukjes als ik eerst een WP-account aanmaakte. Alsof je een Mercedes in je garage moet zetten voordat je met je Volvo op de snelweg een Mercedes mag inhalen. Of zo. Eigenlijk best raar. Dus.

  Geliked door 2 people

 9. Sjoerd zegt:

  Ik zie dat het bij ons best nog wel meevalt. Iets hoger ozon, maar gemiddeld goed.

  Geliked door 1 persoon

 10. Bertie zegt:

  Er is altijd wel wat
  Ik woon vlakbij bossen en hei. Best mooi en, neem ik aan, ook gezond. Maar wel vlak bij vliegbasis Volkel (luchtmacht) en met weinig openbaar vervoer.

  Geliked door 1 persoon

 11. Matroos Beek zegt:

  Waar is er nog zuivere lucht? Aan zee? Daar twijfel ik ook aan. Hier passeren gigantische zeeschepen. Soms ruiken we de vieze dieseldampen tot in onze tuin. Zo gezond kan dat ook niet zijn.
  Frisse groet

  Geliked door 2 people

 12. afwaswater zegt:

  Geluidsoverlast en vervuiling zijn niet makkelijk om mee te leven. Je schrijft het mooi en zoals je zegt; er is nog geen gen wat mensen in staat stelt beter in vervuiling te presteren (maar dat zou soms wel handig zijn). groetjes uit NZ, Hanneke

  Geliked door 1 persoon

 13. gewoonanneke zegt:

  Een groot probleem hoor….. er is momenteel wel veel aandacht voor maar geld regeert nog steeds……

  Geliked door 1 persoon

 14. Leuk stuk Rob , ik denk dat ik hier op het eiland onder de boomgrens erg goed zit, ik ben benieuwd wat er uit de test zou komen .

  Geliked door 1 persoon

 15. Oudmaarnietversleten zegt:

  Overal is de lucht vervuild dus wordt het tijd om het aan te pakken maar hoe?

  Geliked door 2 people

 16. basdew1922 zegt:

  Wat de Aarde betreft, ben ik vrij pessimistisch. Hoewel ik uiteraard sympathie heb met de “extinction rebellion”, vrees ik dat alles too little, too late zal blijken te zijn. Dit is de luchtvervuiling inbegrepen.

  Geliked door 1 persoon

 17. Interessante beschouwing. Zo houd je ons toch maar mooi op de ‘hoogte’.

  Geliked door 3 people

 18. Villasappho zegt:

  Nee inderdaad niet, daarbij hoe leuk is dat zo’n vliegtuig net boven je langs zien gaan tig keer per dag.

  Geliked door 2 people

 19. Dat lijkt me best onrustig zeg, elke drie minuten zo’n vliegtuig dat voorbij komt…

  Geliked door 1 persoon

 20. Plato zegt:

  Elke drie minuten…? Het lijkt me verschrikkelijk. Hoewel ze hier ook overheen komen maar dan zitten ze nog wat hoger.
  Het lijkt me dat met deze dichtgeslibde maatschappij de lucht nooit meer veel beter wordt. Alle maatregelen ten spijt moeten we constateren dat de bevolking groeit, het aantal auto’s ook en dat steeds meer mensen op vakantie gaan met dat vliegtuig. Dat we met zijn allen simpelweg teveel verbruiken en dat dit tot catastrofes gaat leiden, daar lopen de meeste mensen toch met een boog omheen. Kom niet aan mijn auto, hoor je dan.

  Overigens: wat gebeurt er met een automobilist die kilometers lang onder de grond moet rijden? Die tunnels zullen niet bepaald schonen lucht produceren.

  Geliked door 1 persoon

 21. meninggever zegt:

  Wie geen last wil hebben van de stadsgeneugten als vliegtuigen, auto’s, treinen, mensen, dieren, moet verhuizen. Veel alternatieven voorhanden. In de leegloopgebieden als Betuwe, Oost-Groningen, Zeeuws-Vlaanderen. Daar is het stil en schoon. Uitstoot van vliegtuigen is 0,2% van alle stikstof (officiele cijfers) en 5% CO2. 45% komt van landbouw en veeteelt. 16% waait ons land binnen vanuit het buitenland. 16% van verkeer en industrie. Rest van huishoudens. Want elk mens ademt stikstof uit. elk dier, elke verwarming, keuken, alles wat mensen doen. Gek toch dat we altijd voor de buhne staan te roepen. Van alles problemen die ik indertijd in Z.O. meemaakte waren de vliegtuigen (toen nog 120dB geluid) de minsten!

  Like

 22. Rob Alberts zegt:

  Sinds jouw verhuizing uit de Bijmermeer is het aantal vliegbewegingen boven de Bijlmermeer gigantisch gestegen.
  Het genoemde meetpunt geeft gewoon de feiten weer.

  Dat Schiphol zich boven en onder de wet plaatst en zich niet gemaakte afspraken houd wordt in het nieuws al uitgebreid besproken.

  Het argument dat iets anders erger, stouter en/of onredelijker is vind ik een zwak argument.

  Waarbij het fijn is dat jij het benodigde tegengeluid bent bij de reacties op mijn blogposts!

  Stille groet,

  Like

 23. Pingback: Blog: leven boven de boomgrens - 1104 en zo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.