De vakmanschaproute op het Bindelmeer College

Sommige pubers in Amsterdam-ZuidOost krijgen vooral te horen dat ze nergens voor deugen … Op het Bindelmeer College krijgen pubers de kans om zich te ontwikkelen in de Vakmanschapsroute.

Dit schooljaar is het Bindelmeer College gestart met de Vakmanschapsroute. De Vakmanschapsroute is een bijzonder traject op het Bindelmeer College. Het betekent dat je tijdens je opleiding op het Bindelmeer College een route volgt die uiteindelijk leidt tot een mbo-2 diploma van het ROC van Amsterdam. De Vakmanschapsroute start in leerjaar 3 van het vmbo en duurt in principe drie jaar. Dit betekent dat leerlingen vanaf de start op het Bindelmeer College binnen vijf jaar de mbo-2 diploma kunnen halen. Dat is een jaar sneller dan het gewone traject waarbij de leerling eerst de vmbo-basis opleiding behaalt en daarna naar het ROC gaat.

In de Vakmanschapsroute worden leerlingen in leerjaar 3 van de vmbo-opleiding voorbereid op het volgen van de mbo-opleiding. Het Bindelmeer College werkt hiervoor samen met het ROC van Amsterdam. Samen zorgen de twee organisaties ervoor dat de leerlingen een goed programma volgen en de mbo-diploma in drie jaar halen. Bij het diploma wordt ook een cijferlijst van de vmbo-vakken die behaald zijn meegegeven.

In principe wordt al het onderwijs aangeboden op het Bindelmeer College, maar het kan zijn dan leerlingen voor sommige onderdelen in leerjaar 4 en 5 een keer of verschillende keren moeten afreizen naar een locatie van het ROC van Amsterdam. Dit biedt een kans om de sfeer op die school te proeven en kan helpen bij het maken van een goede keuze voor wat de leerlingen na de Vakmanschapsroute gaan doen. Het Bindelmeer College vindt het Wij belangrijk om te helpen bij het maken van die keuze: werken of verder studeren en een mbo-3 of mbo-4 diploma halen. De uitstroomprofielen zijn: Helpende Zorg & Welzijn, Dienstverlening Facilitair en Medewerker Sport en Recreatie.

Directeur Kees Buijtelaar is erg positief over de vakmanschapsroute, hij vertelt: ‘‘De vakmanschapsroute beoogt twee dingen: allereerst is het een drempelloze verbinding met het MBO, dit maakt het mogelijk voor onze leerlingen om succesvol in te stromen zonder al die nodeloze stress van inschrijven en weer wennen aan een nieuwe school. Ten tweede hebben ze met de vakmanschapsroute veel gemakkelijker toegang tot een hoger niveau (niveau 3 en 4). Dat is belangrijk, want we zien in Amsterdam te veel uitval in dit traject. De vakmanschapsroute voorkomt ook hierbij verkeerde aansluitingen, onduidelijkheden en wederom stress. Wij weten dat leerlingen die de vakmanschapsroute doen en kiezen voor een vervolg altijd goed terechtkomen.’’

De Vakmanschapsroute op het Bindelmeer College

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Kinderen, Onderwijs en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op De vakmanschaproute op het Bindelmeer College

 1. basdew1922 zegt:

  Wat mij betreft wordt de oude ambachtsschool in ere hersteld en krijgen deze leerlingen een diploma vergelijkbaar met het Franse certificat d’aptitude professionnelle.

  Geliked door 2 people

 2. Karel zegt:

  ja ook ik ben voorstander van de terugkeer van de ambachtsschool

  Geliked door 2 people

 3. Dergelijke leerroutes zouden er veel meer moeten zijn, naar mijn idee, daar zouden zowel veel leerkrachten als veel leerlingen bij gebaat zijn.

  Geliked door 2 people

 4. “Had je maar een vak moeten leren…..”; zo zie je maar. Een beetje (be-)grip van/op materiaal, ambachtelijk, wordt nogal eens afgedaan als “minder” en van een lager niveau. Oordeel hier beslist niet over en loop niet naast je schoenen. We kunnen elkaar niet missen! Mooi geregeld daar. 🙂

  Geliked door 2 people

 5. Gelukkig bestaat zo’n ‘vakschool’ nog steeds bij ons. Allen hierheen !

  Geliked door 2 people

 6. Oudmaarnietversleten zegt:

  Waarom waren deze trajecten er vroeger niet zo fijn dat ieder kind de juiste keuze kan maken en wordt gestimuleerd om een diploma te halen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Sjoerd zegt:

  Dat lijkt me een fair aanbod voor de leerlingen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Shenur zegt:

  Ja ik ben hier ook een voorstander van. Gelukkig worden de leerlingen gemotiveerd. Ik moet eerlijk zeggen dat het in mijn tijd een beetje vreemd er aan toe ging ( vooral op de middelbare school). Zit nu inmiddels op de uni maar ook daar gaat het er raar aan toe.

  Geliked door 1 persoon

 9. Bertie zegt:

  Goed initiatief. Er klinkt begrip uit voor de leerlingen.

  Geliked door 1 persoon

 10. Morgaine zegt:

  Ambachten sterven uit dankzij het internet en it gebeuren, straks bestaat er geen loodgieter meer, ook dit wordt op tv al uitgebreid besproken en vertelt.. kortom, ik zei laatst tegen mijn dochter, laat kleinzoon iets van loodgieter worden later, of smid… dan gaat hij straks goud geld verdienen en zitten de computer nerds tegen lage lonen te werken 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

 11. gewoonanneke zegt:

  Wat een goed initiatief. Het is hard nodig dat er mensen blijven die een praktisch vak beoefenen. En de mensen die altijd denken dat dat minderwaardig werk is zouden eens gehersenspoeld moeten worden. Er is niets mis met je handen werken, integendeel.

  Geliked door 1 persoon

 12. Gerbie zegt:

  Idee is goed, maar waarom moet het nu weer een jaar sneller. Laat de jeugd rijpen, ze hoeven niet zo snel mogelijk aan het werk. Sneller is niet automatisch beter, vaak niet zelfs. Zeker in het onderwijs niet.

  Geliked door 1 persoon

 13. Inderdaad Gerbie! Een grote misser en de tijdbom van nu is het continue moeten presteren onder druk. Een misvatting van onze tijd! “Tijd is geld”…… dáárover valt veel te bediscussiëren!

  Geliked door 1 persoon

 14. Ik zag dit bij toeval vandaag in ‘de regionale krant’:

  Eerste Junior Techniek College in Nederland geopend https://www.bndestem.nl/video/eerste-junior-techniek-college-in-nederland-geopend~p108745

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Op mijn eerste school was een hele gang met technieklokalen, houtbewerking, motorentechniek, lassen, noem maar op. Uiteindelijk werd het een gang met kantoren voor directie, afdelingsleider en leerlingbegeleiders.

   I.p.v. doe-onderwijs zitten de kinderen voor in een rijtje naar een digibord te turen ….

   Bezorgde groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.