Bloemenweide

Ik geef de imker van Drakenbijen nog eens het woord:

Het grote voordeel van een bloemrijk mengsel is dat je er eigenlijk geen omkijken meer naar hebt gedurende de zomer. De bloemen komen op, en zorgen dat er amper licht aan de grond komt waardoor onkruid (wat is onkruid?) veel minder kans heeft. En als er eens een flinke distel tussendoor gaat groeien, dan bestudeer die plant eens voordat je deze gaat verwijderen, ze zijn erg mooi en trekken veel insecten aan!
Toegegeven, bij een bizar droge zomer als we in 2019 hadden heeft de natuur in eigen tuin soms een beetje water nodig. Maar dit staat totaal niet in verhouding met de duizenden liters die een gazon vragen. En zelfs als je helemaal geen water geeft zal er toch een hoop ontkiemen en uitkomen.

Je kun kiezen voor een laag gras mengsel, dan hoef je nog maar 1x per maand (of liever minder) te maaien. Verder kun je stoppen met kalken, beluchten, voeden en zo meer. Je hebt eindelijk tijd om van je tuin te genieten, en het aller mooiste is nog wel, nu heb je tijd om te genieten van de vele insecten die je tuin zullen lokken, in plaats van een slaaf van je eigen grasmaaier te worden. Eigenlijk is de keuze best makkelijk toch?

Een bloemweidemengsel waarin allerlei inheemse kruiden overheersen vind ik persoonlijk nog mooier. Bloemweidemengsels zijn er voor elke grondsoort.

Zaadmengsels voor een mooie bloemweide zijn bij de volgende bedrijven te koop:

https://www.cruydthoeck.nl/

https://www.bolster.nl/

Homepage

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, gezondheid, Natuur, persoonlijk, Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Bloemenweide

 1. Rebbeltje zegt:

  En toch geniet ik van het gazon dat veelvuldig door de kleinkids wordt bewnut als voetbalveld…wel een kleintje maar toch 😉
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  ik sta hier volkomen achter Rob

  Geliked door 1 persoon

 3. Suskeblogt zegt:

  Het gras in onze tuin laat ik wat lang worden. Daar spelen de katten graag in en de insecten genieten van het “onkruid”. Geen chemische stof voor mijn tuin.

  Geliked door 1 persoon

 4. Kakel zegt:

  Dit jaar hebben wij het ook zo aangepakt. Eenjarigen tussen de vaste planten gezaaid en het aan Moeder Natuur overgehouden. Het werd een heerlijke chaos en we zagen (eindelijk!) weer bijen (wat hebben we die vorig jaar gemist), hommels en ontzettend veel vlinders. Heel de zomer door. Zelfs als de temperatuur aan de lage kant was.
  Ik beklaag de mensen die hun tuin betegelen…
  Bij mijn man op de zaak hebben ze boven op het dag een aantal bijenkorven staan. Aan de rand van Den-Haag, zo leuk. En genoeg te vinden voor de bijen want er ligt vlakbij een bloemenweide langs het NS-spoor.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik laat volgend jaar een zwemvijver aanleggen over de hele breedte en lengte van onze tuin. Gedaan met al dat onderhoud!

  Geliked door 1 persoon

 6. Sjoerd zegt:

  Ik ben helemaal voor… en doe mee. Geen betonnen tuin voor mij.

  Geliked door 1 persoon

 7. Wij zaaien al enige jaren een mengsel van vooral eenjarige wilde bloemen in de voortuin. In de achtertuin hebben we vooral meerjarige planten en bloemen.

  Geliked door 1 persoon

 8. groengenot zegt:

  Groot gelijk heeft die imker! En als je zoiets toch te slordig vindt, kan je er met de grasmaaier weggetjes door maaien. Dat geeft een mooie structuur. Daarin wandelen is ook veel spannender dan over een biljartlaken lopen…😉

  Geliked door 1 persoon

 9. Skyblog zegt:

  Niet zo gek idee van jou. Groot gelijk. IK heb balkon. Gaat moeilijk. Ik heb je linkjes ingekeken.

  Geliked door 1 persoon

 10. Spontanity zegt:

  Dan vond jij mijn bloemenweideschilderij ook wel mooi denk 🙂

  Geliked door 1 persoon

 11. gewoonanneke zegt:

  Ik hou van al zie zoemers en vliegers in mijn tuin. Krijg er ieder jaar meer en geniet er zo van.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.