Boeren en burgers

Opgegroeid op het platteland keek ik mijn ogen uit. Cooperaties zag ik overal. Voor de inkoop van zaaigoed, gereedschap en eigenlijk van alles. Voor de noodzakelijke geldzaken. Voor de verkoop van zuivelprodukten. Op school leerde ik over gezamenlijk georganiseerd dijkenbeheer. Maar ook kreeg ik verhalen over gemeenschappelijke heide- en weidegronden. Naast de familiebelangen waren de gedeelde belangen van boeren voor  veel, heel veel zaken met cooperaties geregeld.

In mijn leven veranderde deze gang van zaken. De zeggenschap van de boeren in de door hen zelf opgerichte cooperaties verdween. Meer en meer kwamen de boeren in een wurggreep terecht van deze cooperaties. Daarna namen de supermarkten deze moordende manier van zaken doen over. Schaalvergroting maakte dat de familieband met de eigen grond meer en meer veranderde in een verstikkende afbetalingsregeling met de banken.

Asperges, aardappelen, melk, kaas of een kippebout kocht mijn moeder thuis aan de deur of op het erf van een bevriende boerenfamilie. Nu lees ik op etiketten bij het land van herkomst over plaatsen waar ik zelf nog nooit ben geweest, maar ook nooit naar toe zal reizen. Terwijl de produktie van de modernste, grootschalige land- en tuinbouw bedrijven in Nederland vooral geexporteerd wordt.

De meeste boerenbedrijven in het dorp uit mijn jeugd waren gemengde bedrijven. Met een interne kringloop zorgden de boeren vooral zelf voor het voedsel van hun veestapel. Nu lees ik over verdwenen tropische regenwouden voor de produktie van veevoer. Veevoer wordt geimporteerd en vlees wordt geexporteerd. Wat in Nederland achterblijft is vooral mest. Tuinbouwprodukten worden nu in kassen geoogst. Die kassen worden door goedkoop gesubsidieerd gas verwarmd. En de benodigde arbeid wordt vooral door onderbetaalde (il-)legale buitenlandse arbeiders verricht. Financiele tegenvallers worden op gevangen met riante subsidieregelingen uit Brussel.

Het nieuwe laat nu boeren zien op de nieuwste, grootste en duurste tractoren. Zij vernielen hekwerken en deuren. Met kilometers lange files van deze tractoren veroorzaken zij files op rijkswegen. De bedrijven rondom de boeren sponsoren deze akties. Toevallige passanten en politieagenten worden belaagd door woedende boeren. Doodsbedreigingen vliegen in de rondte. Galgen wapperen in de rondte en doodskisten worden meegenomen. Geruchten vertellen dat zelfs het leger ingeschakeld is om de ME te ondersteunen bij deze akties ….

Als burger denk ik daar iets van!

Een eerlijke prijs voor een eerlijk produkt gun ik alle duurzame boeren en tuinders.

De protesterende boeren wens ik meer verstand. Wetenschappelijke onderzoeken, wetten en gerechtelijke uitspraken zijn niet te weerleggen met dom gedrag!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, gezondheid, Kinderen, Natuur, persoonlijk, Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

29 reacties op Boeren en burgers

 1. Dhyan zegt:

  Ik heb nog leren denken met gezond boeren verstand.

  Geliked door 2 people

 2. meninggever zegt:

  Ik snap wel iets van de boosheid. Omdat er een arrogante politiek cultuur bestaat die burgers, boeren en buitenlui niet meer serieus neemt. Verblind door het groene denken of de grootschaligheid van een Europees orgaan dat wel regels wil voor de landbouw/veeteelt of onze stofzuigers maar weigert om de buitengrenzen te bewaken. En waarom dat laatste? We raken overbevolkt. En mensen in al hun gedragingen stoten van alles uit. Links wil verstenen, rechts wil vooral geld verdienen, en er tussen zitten zij die de pineut zijn of dreigen te worden. Wel mogen betalen voor al dat groene denken, maar niks meer mogen. Zelfs niet meedenken.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Decennia Nederlandse regeringen met of de PvdA of het CDA en/of de VVD durf ik geen groene politiek te noemen.
   Wel durf ik te zeggen dat nu zowel de boeren als de burgers het slachtoffer zijn van het gevoerde milieu en landbouw beleid.

   Verontruste groet,

   Geliked door 1 persoon

 3. douryeh zegt:

  Deze feodalisatie hebben we te danken aan links, Brussel, globalisering, doorgeschoten specialisatiedrang. Dat is wel degelijk ook de schuld v/d consument zelf: ‘lekker makkelijk, voorverpakte artikelen uit ’t grootwinkelbedrijf’ en niet te vergeten de hele verzorgingsstaat zelf. Stel je voor: je zou ‘ns wat zelf moeten doen, als je ook je hand kunt ophouden. Zelfs dat, wil m/n links nog verder doorvoeren via een basisinkomen. Er is hoop: er zijn tegenwoordig overal, juist ook in de steden, kleinschalige tuinderijen in opkomst. Dat is gekomen v/u een zekere noodzaak. Zelfredzaamheid, ‘mag’ weer.

  Geliked door 1 persoon

 4. Karel zegt:

  ja Rob
  het is allemaal veel te veel door geschoten
  toen ik in ’62 voor het eerst op de boerderij werkte , was het goed
  kwam ook de melk en groenteboer nog aan de deur
  of het toen allemaal zo goed was , laat ik in het midden , gemoedelijker was het in ieder geval

  Geliked door 2 people

 5. Sjoerd zegt:

  Je gelooft het of niet, maar ik kan me de woede van de boeren wel voorstellen. We leven met veel te veel mensen op dit kleine stukje aarde, logisch dat hier nu een overschot aan stikstof ontstaat. Met de helft van de mensen in Nederland was dit niet het geval geweest. Ik vraag me nog steeds af wat die bevolkingsaanwas zo snel heeft doen groeien.

  Geliked door 2 people

 6. fialas zegt:

  niet kankeren jongens, maar iets doen, mijn vrienden en ik hebben ons aangesloten bij het initiatief BoerenenBuren Maastricht.https://boerenenburen.nl/nl-NL/assemblies/9218

  Geliked door 2 people

 7. Een herkenbaar verhaal, Rob.
  De woede van de boeren kan ik deels wel begrijpen. Maar dat geeft ze niet het recht om de deur van een provinciehuis te rammen. En ook niet dat met die landelijke actie alle mogelijke geboden en verboden met voeren zijn getreden.
  Waar ik me nog meer aan gestoord heb is de schaamteloze dubbele moraal van een groot deel van de vaderlandse politici in Den Haag.

  Geliked door 2 people

 8. careldem zegt:

  Als in mijn reactie op een eerder blog van je gaat het m.i. om meer, meer, meer. En, dat is een ander aspect, een zwalkende overheid die kennelijk al jaren niet meer in staat is consequent beleid uit te voeren.

  Geliked door 2 people

 9. Die laatste zin hakt erin, Rob. Moeilijk om alle boeren over dezelfde kam te scheren. Soms kan het echt teveel worden, en dan neemt het gevoel over van het verstand. ‘Praten werkt’ was vroeger een slogan van mijn werkgever. Zal ook van toepassing zijn in de landbouwsector.

  Geliked door 2 people

 10. basdew1922 zegt:

  Zelf ben ik groot voorstander van een coöperatieve economie, waar echte arbeiders-, boeren- en consumentencoöperaties de basis van de economie vormen. Als alternatief voor zowel casinokapitalisme en communisme. Een waarlijke democratie vraagt naast politieke democratie, ook om economische democratie.

  Geliked door 2 people

 11. een prima analyse Rob, ik ben zelf boerenzoon en mijn vader was jarenlang voorzitter van de plaatselijke landbouwersbond. Ik herinner me nog als de dag van gisteren dat hij me, enigszins met schaamrood, toevertrouwde dat de beslissingsbevoegdheid van de cooperatie van de boeren drastisch werd ingeperkt.
  Jouw aanbeveling aan het eind van je verhaal vind ik mild.

  Geliked door 1 persoon

 12. Kakel zegt:

  Ik begrijp de frustratie en boosheid van de boeren wel. Wat ik me afvraag is of ik de nieuwsberichten kan vertrouwen. Mijn ervaring met twee jaar geleden (en nu nog stééds) over alle misstanden op de Oostvaardersplassen, is dat de NOS een soort staatsomroep is geworden.
  Tenslotte meldden zich tientallen boeren die aanboden het gras van het Malieveld op te knappen nadat het aan flarden was gereden.
  Het is net als met die politieagent die van achteren werd neergeslagen in Rotterdam bij een trouwstoet. Voor de tv zei hij: “Toch blijf ik geloven dat de meeste mensen goed zijn.”
  Die boeren die het verpest hebben, hebben het verpest. De rest is goed.

  Geliked door 1 persoon

 13. bloggersterk zegt:

  Nu zijn de bouwvakkers onderweg Rob, maak je borst maar na! Weer een categorie om uit te sluiten van het burgerschap: boeren, bouwvakkers en burgers wordt de volgende kop.
  Ik begrijp de woede en de overheid roept het over zich af dat beleid dat is gebaseerd op ‘wetenschap’, metingen en onderzoeken niet meer klakkeloos wordt geaccepteerd. De overheid heeft zich meerdere malen onbetrouwbaar getoond door ‘wetenschappelijk onderzoek’ te financieren, waarvan de uitkomst het gevoerde beleid moest legitimeren. Daarvan hebben we de laatste tijd helaas té veel voorbeelden gezien en dat voedt het wantrouwen en speelt populisten in de kaart.
  En die boer is geen wetenschapper, komt op voor zijn belangen, voelt zich belazerd en dendert gewoon wat lomp door porseleinkast. So be it. Mijn steun hebben ze nog steeds!

  Geliked door 1 persoon

 14. matroos zegt:

  Alle kleine beetjes helpen,zo koop ik zoveel mogelijk enkel voedingsmiddelen die in Nederland geproduceerd worden.Dat is best nog een uitdaging bij de grootgrutters.Als de boeren een betere prijs hier zouden krijgen,kunnen ze bv met minder dieren af.Maar ja zo simpel zal het wel niet zijn.

  Geliked door 1 persoon

 15. Michel zegt:

  Geheel mee eens! Het systeem is uit balans in elk geval. Nu maar hopen dat de boeren hun hoofd koel kunnen houden en het beleid beter gaat worden.

  Geliked door 1 persoon

 16. Happy Hulk zegt:

  Zoals alle boeren, burgers en buitenlui, wordt iedereen meegesleurd in de geldzuchtstoom.

  Dit gaat ten kostte van alles!

  Geliked door 1 persoon

 17. Melody zegt:

  Een dijk van een stuk waar geen boer of anderszins om heen kan… .
  Al met al…. “Een eerlijke prijs voor een eerlijk produkt..” ….
  Is al lang een utopie want ‘eerlijk’ is een woord dat niemand nog lijkt te (h)(er)kennen op een uitzondering na maar de pech wil dat die uitzonderingen niet ons land besturen

  Geliked door 1 persoon

 18. gewoonanneke zegt:

  Ik zie hier in de polder dat boeren moesten verhuizen ivm ruilverkaveling waar meer ruimte was voor grotere stallen waar ze veel voor moesten investeren. Op een of andere manier is de massa productie ze ook wel door de strot geduwd vaak. En nu moet de helft stoppen, ik snap best dat boeren het daar moeilijk mee hebben. Maar snap ook wel dat het gewoon weer wat kleinschaliger zal moeten hoe of wat weet ik ook geen oplossing voor.

  Geliked door 1 persoon

 19. ollieherman zegt:

  Een duidelijke uitleg in Zondag met Lubach 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.