Beheer Openbare Ruimte

Het Beheer van de Openbare Ruimte was een van de redenen om de Honingraatflats van de Bijlmermeer te slopen. Ongeveer 1 % van de bewoners wisten geen raad met het prachtige park rondom hun flats. Zoals zij ook niet wisten hoe zij hun huisvuil in een afvalcontainer moesten doen.

Op sommige plekken hangen de poepluiers nog steeds in de bomen. Een moeder had de gewoonte om de poepluiers van haar balkon te gooien. Elders in de stad zijn weer straathoeken te herkennen aan de oud-bijlmerbewoners die al hun afval 24/7 op straat gooien.

De meeste oud-bewoners van de honingraatflats betalen nu hun hypotheek voor een eensgezinswoning in een nieuw laagbouwwijkje in Amsterdam-ZuidOost. Zij hebben een heel klein achtertuintje en parkeren hun auto tegen de voordeur  in hun voortuin. En alles ziet er keurig schoon en opgeruimd uit. Jammer genoeg is hiervoor wel veel groen en natuur verdwenen. De omgeving is versteend door straten, woonerven, stoepen en parkeerplaatsen.

Bij de BijlmerVernieuwing wilde de overheid zoveel mogelijk grond privatiseren. Kortom men wilde veel minder Openbare Ruimte. En op die manier wilde men de onderhoudskosten en beheerskosten van de Openbare Ruimte verminderen.

Ja, de negatieve ervaringen van het wonen in een Honingraatflat heb ik allemaal meegemaakt. Maar ik genoot vooral van de ruimte en het groen. Ook leerde ik nieuwe dingen. In bijna elk seizoen zag ik mijn buren planten, groenten, vruchten, noten en paddestoelen oogsten. Ook genoot ik van de vele moestuinen om mij heen. Tuiniers vanuit de hele wereld kweekten en verbouwden hun eigen gewassen.

Lekker eten is voor alle Bijlmerbewoners altijd een belangrijk iets geweest. Thuis kookte mijn moeder ook lekker. Maar wel moest alles uit een winkel komen. Al werd er ook direct bij de boer aan huis gekocht. Wild plukken mochten wij niet.De plant, de vrucht, de paddestoel kon giftig zijn ….

Nu ben ik lid geworden van de de groep Voedselbos Amsterdam-ZuidOost. Enthousiast en optimistisch wil deze groep een gebied van meer dan 50 hectare gaan beheren en ontginnen. Daar waar kan kruiden, groenten en fruit aanplanten. Maar vooral ook een natuurlijk groen creeren. Insecten, vogels en andere dieren krijgen hun plek in dit Voedselbos.

Oude Bijlmerbewoners helpen mee. Zij willen dat hun (klein-)kinderen leren hoe je een kunt zijn met de natuur om je heen. Zij willen weer een moestuin onderhouden en in de natuur oogsten wat voor handen en eetbaar is. Maar ook nieuwe Bijlmerbewoners  willen zorgen voor een groene en gezonde leefomgeving in de stad.

De overheid wilde graag privatiseren. En de groep van het Voedselbos Amsterdam-ZuidOost wil graag hun eigen woonomgeving beheren. Een goede verstaander zou zeggen; 1+1=2.

https://www.facebook.com/VoedselbosAmsterdamZuidoost/

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, eten en drinken, gezondheid, Kinderen, Natuur, persoonlijk, Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

18 reacties op Beheer Openbare Ruimte

 1. Pingback: Blog: over het beheer van de openbare ruimte - 1104 en zo

 2. Bertie zegt:

  Inderdaad, het is een logisch idee.
  Nu maar hopen dat het lukt, ik las eerder al van voorstellen in die richting.

  Afvalgooiers zouden beboet moeten worden. In de portemonnee treft men daders hard.

  Geliked door 2 people

 3. Rebbeltje zegt:

  Mooi als het een combi kan worden van natuur en toch voedsel krijgen…
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 4. Dergelijke initiatieven om gezamenlijk voedsel te kweken zie ik in Fryslân ook op verschillende plaatsen ontstaan. Een mooi ontwikkeling.

  Geliked door 1 persoon

 5. Karel zegt:

  ja Rob
  als men aan de hand van het afval de weggooier kan achter halen , flink laten vetalen 😦
  prima idee omdat te gaan doen , ruimte is er genoeg , maar of de ambtenaren willen meewerken , we wachten het af

  fijne middag groet

  Geliked door 1 persoon

 6. careldem zegt:

  kleinschalig boeren, zonder tractor

  Geliked door 1 persoon

 7. Oudmaarnietversleten zegt:

  Inderdaad boetes uitdelen aan afvalgooiers. Fiin dat er dan toch weer groen komt al is het elders.

  Geliked door 1 persoon

 8. Sjoerd zegt:

  Pas maar op voor alle stikstofonzin…

  Geliked door 1 persoon

 9. Willem zegt:

  Een voedselbos zal sowieso voor veel Nederlanders een goed idee zijn. Al was het alleen maar om te laten zien waar ons voedsel vandaan komt, want de kennis wat wel of niet eetbaar is, is bedroevend slecht bij ge gemiddelde Nederlander. Dat is niet iets van de laatste tijd, maar was 60 jaar geleden ook al zo.
  Ik ben van 1944 en heb al op heel jonge leeftijd van mijn ouders geleerd wat wel en wat niet te eten was van ‘de vruchten van het veld’. Bramen en frambozen, etc. mochten we alleen eten als ze boven kniehoogte groeiden, want daaronder konden de vossen erover piesen. Een duidelijke regel voor ons als kleuter. Maar ook waar we verre van moest blijven leerde je en als je je een keer vergiste, merkte je het vanzelf, want je werd dan erg misselijk en beroerd en ging overgeven. Daarna vergat je dat niet meer. Het enige wat ik niet van mijn ouders geleerd heb, was welke paddenstoelen eetbaar waren en welke niet. Van paddenstoelen moest je afblijven
  Toen ik in 1964 in militaire dienst moest, at ik tijdens een oefening op de hei, wat vruchtjes van de Amerikaanse vogelkers die toen nog massaal aangeplant werd en het begeleidende kaderlid raakte helemaal in paniek, want hij was ervan overtuigd dat ik ter plekke dood neer zou vallen. Op mijn opmerking dat ik in dat geval al meer dan 15 jaar dood moest zijn, werd hij nijdig en dreigde me met disciplinaire maatregelen als ik de bessen niet onmiddellijk uitspuugde. Hij was al te laat, want inmiddels had ik ze al doorgeslikt.Duidelijk voor mij werd toen dat hij geen flauw idee had dat de meeste bessen goed eetbaar zijn, maar niet altijd even lekker smaakten. Dat was bij die vogelkersen ook het geval, maar ze wekten wel speeksel op en omdat het hartstikke warm was, was dat mooi meegenomen. Later kwam ik erachter dat de betreffende sergeant voor zijn militaire diensttijd nooit Amsterdam uit geweest was en nu zat hij opeens in het ‘verre’ Bussum. .

  Geliked door 2 people

 10. Jij zet je schouders onder een veelbelovend initiatief, Rob. Jij lijkt me echt geschikt om de nodige verantwoordelijkheidszin en discipline er bij sommige hardleersen in te pompen.

  Geliked door 1 persoon

 11. Suskeblogt zegt:

  Ik wens dit project veel succes toe.

  Geliked door 1 persoon

 12. afwaswater zegt:

  Wat een prachtig projekt. Ik hoop dat het een groot succes zal zijn. groetjes, Hanneke

  Geliked door 1 persoon

 13. HesterLeyNel zegt:

  Voedselbos. Dis ’n wonderlike inisiatief, Rob. Ek hoop dit sal ’n groot sukses wees.

  Geliked door 1 persoon

 14. Er is dus ook wel iets goeds verloren gegaan als ik het zo lees. Hoewel ik wel schrik van die poepluiers in de bomen…

  Geliked door 1 persoon

 15. Skyblog zegt:

  Ik word dan gek van stikstof. Maar in Bijlmer vaak is vuil. Wij hebben hier buiten verschillende bakken staan. Ik schrik wel van poepluiers. Vreselijk in de bomen hangt. Gelukkig doen wel mee met oplossen daar. Natuur schoon vind ik wel heel erg belangrijk hoe met omgaan. Groetjes,

  Geliked door 1 persoon

 16. Melody zegt:

  Nog steeds denken veel mensen ‘na mij de zondvloed’ …
  Hoe dan ook…. jij bent goed bezig… ga zo door 😉

  Van de diverse bestuursorganen hoef je geen steun te verwachten, alles buiten de deur dat geld kost wordt op de burger verhaald, alles buiten dat geld oplevert is automatisch eigendom van de staat… beetje veel heel erg krom maar zo is het nou eenmaal

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.