Amsterdammers leggen zonnepanelen op ongebruikte daken

In Amsterdam zijn veel duurzame initiatieven die door Amsterdammers zelf op poten zijn gezet. Omdat ze denken dat het beter kan. Groener, schoner en toekomstbestendiger. Een van die initiatieven is coöperatie Zuiderlicht. Zuiderlicht legt zonnepanelen op ongebruikte daken, samen met Amsterdammers die bijvoorbeeld zelf geen dak hebben. Dat doen ze met elkaar en voor elkaar. De coöperatie is hard op weg naar 800 leden. Aukje van Bezeij is een van de actieve leden en vertelt.

Een energiecoöperatie is een initiatief van lokale bewoners, die de handen ineenslaan en aan de slag gaan met duurzame, lokale energie. Bijvoorbeeld door samen te investeren in de opwekking van zonne- of windenergie. Elke Amsterdammer kan zich daarbij aansluiten.

De energiecoöperatie

Aukje vertelt over de achtergrond van de coöperatie en hoe het werkt. “Zelf hebben we al jaren zonnepanelen op onze daken. We wisten toen hoe leuk dat was, en hoe eenvoudig. Toen dachten we, ‘waarom leggen we ze niet ook op het dak van onze buren, voetbalclub Arsenal?’ Daarop richtten we energiecoöperatie Zuiderlicht op. Dat is inmiddels 6 jaar geleden.” Het was nog een behoorlijke klus voor de kersverse coöperatie om uit te zoeken hoe je zonnepanelen op een dak van een ander legt. Maar na een zoektocht van bijna 3 jaar werden dan eindelijk de eerste zonnepanelen geplaatst.

Geen dak maar wel een zonnepaneel

Veel Amsterdammers willen graag met zonnepanelen bijdragen aan een schonere stad, maar hebben geen idee hoe ze dat moeten aanpakken. Of ze denken dat het niet kan, omdat ze zelf geen (geschikt) dak hebben. De coöperatie zorgt ervoor dat ook deze ‘dakloze’ Amsterdammers kunnen aanhaken. Aukje: “Voor 1 euro ben je al lid van de coöperatie. Zuiderlicht legt zonnepanelen op grotere daken in de stad, vaak op scholen of sportclubs. Als we alles rond hebben met de gebouweigenaar vragen we onze leden, omwonenden en de gebouwgebruikers om met leningen mee te investeren. Je mag jezelf dan mede-eigenaar noemen van het zonnedak.”

Meer dan schone energie alleen

De energie van de zonnepanelen op zo’n gebouw gaat vaak direct het gebouw in. Op scholen is dat mooi lesmateriaal, daar kan je tijdens lessen veel mee doen. Maar ook buiten scholen om brengen de zonnepanelen méér dan alleen schone energie. “Zo heeft een van onze leden, opa Matt, leningen op naam gezet van zijn 4 kleinkinderen. Hij maakte er zelf een prachtige oorkonde bij. Als mini mede-eigenaren ontvangen zij vanaf volgend jaar ook jaarlijks de rente over hun lening. Afgelopen jaar keerden we 3% uit. Op een lening van € 250,- is dat € 7,50. Voor de kinderen was dat een leuke meevaller, zakgeld van de zon!”

Schone energie

Rijk zal je er niet van worden. “Ach, zegt Aukje, “het is meer dan wat je van de bank krijgt, maar dat is niet ons doel. Het gaat om het opwekken van zo veel mogelijk lokale, duurzame energie. We keren maximaal 5% rente uit aan onze leden. Als we ooit meer winst maken, gebruiken we dat voor nieuwe projecten of bijvoorbeeld technieken om duurzame energie op te wekken. We werken niet alleen aan het opwekken van elektriciteit, maar ook aan buurtwarmte.”

Energiecoöperatie Zuiderlicht | Schone energie van lokale bronnen

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Amsterdammers leggen zonnepanelen op ongebruikte daken

 1. Duim omhoog voor een duurzaam initiatief.

  Geliked door 1 persoon

 2. basdew1922 zegt:

  Als ik met de trein reis, zie ik zoveel platte dakken op bedrijfsterreinen. Daar zouden we best wat zonnepanelen of volkstuinen (vroeger had je de zogeheten “dakboerin”) kunnen aanleggen.

  Geliked door 1 persoon

 3. careldem zegt:

  mooi initiatief

  Geliked door 1 persoon

 4. meninggever zegt:

  Het zou toch aardiger zijn als het umfeld van die zonnepanelen een stuk overzichtelijker zou zijn. Zelfs ik kijk daar nu in rond en ontdek dat je door de bomen en het bos niet ziet. Maar wel ook dat het best geld kost allemaal. Prachtig dat je rendement na 7-10 jaar terug komt, maar heb ik die tijd nog wel? Ik hoop van wel natuurlijk, maar toch. Ik wacht graag op een gemeente die eindelijk stappen zet en en cooperatief inkoopt en daardoor de prijs drukt en de montage subsidieert….

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Ook bij het cooperatief inkopen is er een woud van mogelijkheden ontstaan. Waarbij de subsidiemogelijkheden steeds verder versoberen. Gelukkig geeft de Gemeente Amsterdam nog steeds toonangevende subsidie mogelijkheden. Zonnige groet,

   Geliked door 1 persoon

 5. Rebbeltje zegt:

  En hoe zou het er over 100 jaar uitzien dan ?
  Oja oma’s kijken ook op internet 😉
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 6. Schitterend, en zelfs een dikke belegging. 5% rendement is niet niets, tegenwoordig.

  Geliked door 1 persoon

 7. Geweldig initiatief dat navolging verdient.

  Geliked door 1 persoon

 8. Willem zegt:

  Prachtig allemaal om de geschikte daken vol te leggen met zonnepanelen, maar van overheidszijde mag dan ook wel enige medewerking verwacht worden. Mijn dak heb ik ruim een jaar geleden ook vol gelegd met zonnepanelen. De enige tegemoetkoming van de overheid was dat je de betaalde BTW grotendeels terug kon vorderen. Desondanks blijft het wel rendabel en brengt de investering meer op dan het geld op de bank laten staan; de opbrengst het eerste jaar was, afgerond 4500 kWh tegen een gebruik van ca 2800 kWh. Wat je terug krijgt hangt af van de maatschappij waarvan je je stroom betrekt. Ik krijg rond de 20 ct. terug voor iedere kWh
  , maar er zijn ook maatschappijen die slechts het brandstofdeel van de kWh-prijs vergoeden; iets minder dan 10 ct.
  Maar wat ik me wel afvraag is hoe het met de transport capaciteit in het elektriciteitsnet. In de jaren ’90 was ik beroepsmatig betrokken bij de aanleg van een hoogspanningslijn tussen Zwollen en Eemshaven en toen al werden de tuinders in Zuidoost-Drenthe betaald om niet de overtollige stroom terug te leveren van hun warmtekrachtkoppelingsinstallatie omdat de transportcapaciteit richting openbaar net, onvoldoende was. En naar ik hoorde was dat op meer plekken in buiten West-Nederland het geval. En wat ik zien kan is dat de transportcapaciteit in Nederland er niet structureel op vooruit is gegaan
  Met de ‘wildgroei’ van zonne- en windparken kan dat nog een probleem worden. En de naqtionale netbeheerder, TenneT, is ook aan vrij starre regels gebonden voor wat betreft uitbreiding.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   De capaciteit van het electriciteitsnet moet inderdaad verbeteren.
   Opslag van opgewekte electriciteit heeft ook aandacht nodig.

   Ik kom bij mensen die bewust een oude terugdraaiende electriciteitsmeter gebruiken.
   Dat zou saldeerproblemen voorkomen.
   Het fijne snap ik hier nog niet van.

   Vriendelijke groet,

   Like

   • Willem zegt:

    De ‘overtollige’ elektriciteit kan ook gebruikt worden voor de productie van waterstofgas. Nederland kent een uitstekende infrastructuur voor gas, dankzij de vondst van het Groningse aardgas in de jaren ’50. Die gas-infrastructuur is met minimale aanpassingen te gebruiken voor de distributie van waterstofgas lijkt me. En waterstofgas heeft als groot voordeel dat er bij verbranding geen CO2 vrij komt, want de C-component die bij alle fossiele brandstoffen aanwezig is, ontbreekt bij waterstofgas waardoor er geen CO2 kan ontstaan.
    Voor de saldering maakt het type meter niet uit; als je een ‘draaimeter’ hebt zal er een negatief gebruik gemeten worden en een ‘slimme meter’, meet zowel wat gebruikt wordt en ook wat teruggeleverd wordt. En die beide getallen worden met elkaar verrekend. Lood om oud ijzer dus, welk type meter er bij je geïnstalleerd is.

    Like

 9. Bertie zegt:

  Goed initiatief en ja, de overheid zou wel wat meer mogen investeren in goede wil.
  En de bewoners zelf natuurlijk ook, het loopt niet storm in onze wijk.
  De btw terugkrijgen is een leuk begin, kregen wij ook van onze gemeente.

  Like

 10. Blewbird zegt:

  Ik kom niet los van het gevoel dat zonnepanelen uiteindelijk niet een heel duurzame oplossing blijken te zijn. Een kortetermijnoplossing, de dino’s van de alternatieve energie. We moeten dramatisch anders bouwen. Hoe weet ik helaas ook niet. Anders was ik nu heel rijk.

  Geliked door 1 persoon

 11. afwaswater zegt:

  Wat een mooi initiatief. Mooi vind ik ook om te lezen dat de drempel (financieel) om mee te doen niet heel hoog lijkt. Ergens denk ik dat wie begint met duurzamer leven, ook steeds verder bewuster bezig gaat. groetjes, Hanneke

  Like

 12. Oudmaarnietversleten zegt:

  Heel goed gedaan!

  Like

 13. Matroos Beek zegt:

  Een mooi initiatief Rob.
  Duurzame groet.

  Like

 14. Sjoerd zegt:

  Ik denk dat er nog veel te halen in op deze wijze…

  Geliked door 1 persoon

 15. Het is prachtig om te lezen dat particuliere initiatieven zo’n zonnige vlucht kunnen nemen.

  Geliked door 1 persoon

 16. ollieherman zegt:

  Die coöperaties doen goed werk, nemen veel werk uit handen van mensen die geen geschikt dak hebben en verdwalen in alle regels en mogelijkheden. Zelf ben ik deelnemer aan Zon op Leiden, een coöperatie met een zonnedak op een schoolgebouw.

  Geliked door 1 persoon

 17. Wat leuk zeg en een goed idee 😃

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.