Zin en onzin: afval scheiden

Op Nemo Kennislink las ik het volgende artikel:

In de ene gemeente moet je al je afval apart weggooien, bij de andere mag je plastic, metaal en drinkkarton gewoon bij het restafval. Afval scheiden zorgt vaak voor verwarring, maar het blijkt wel heel belangrijk dat we het blijven proberen.

Daar sta je dan met je wegwerpbekertje voor een prullenbak met vier verschillende vakken. Het bekertje voelt als karton, maar mag je het wel bij het papier gooien als er koffie in heeft gezeten? En het dekseltje lijkt van plastic, dus mag het dan bij het plastic, metaal en drinkpakken? Dit soort keuzes maakt dat veel mensen scheiden van afval verwarrend vinden. Zeker omdat je ook verhalen hoort over gemeentes die al hun afval op één hoop gooien en het dan door de afvalverwerker laten scheiden. Als we het afval blijkbaar ook achteraf kunnen scheiden, heeft het dan eigenlijk wel zin dat wij ons afval netjes in aparte bakken gooien?

Eigenlijk kunnen we daar heel kort over zijn: ja, het is ontzettend belangrijk om zelf thuis al zo veel mogelijk te scheiden. Dat vindt ook Jeanine van de Grootevheen, manager Marketing & Gemeenten bij AVR-Afvalverwerking, een bedrijf dat het afval in de regio Rotterdam inzamelt en verwerkt: “We moeten spullen gewoon zo lang mogelijk hergebruiken en om dat mogelijk te maken zullen we moeten scheiden, op welke manier dan ook. Scheiding aan de bron – bij mensen thuis – en nascheiding kunnen prima naast elkaar gebruikt worden en elkaar versterken.” Steeds meer mensen lijken dat te beseffen, want we gooien ons afval steeds minder op één grote hoop; een toenemende hoeveelheid komt bij de afvalverwerker binnen in gescheiden stromen. Jaarlijks produceren we zo’n 490 kilo afval per Nederlander, en in 2018 zamelden we 58 procent daarvan apart in.

Geen twijfel mogelijk

Deze cijfers variëren wel per gemeente, omdat gemeentes zelf keuzes mogen maken over wat ze wel en niet aan de bron scheiden. Maar een aantal stromen wordt overal apart opgehaald. Zo bestaat er geen enkele twijfel dat het goed is om glas, textiel en papier zoveel mogelijk apart in te zamelen. Voor glas en papier lukt dat ook al aardig, respectievelijk 73 en 78 procent verdwijnt netjes in de daarvoor bestemde bak. Bij textiel is dit nog maar 31 procent, onder andere omdat veel mensen nog niet beseffen dat ook kapot textiel gewoon in de textielbak mag. “Glas, papier en textiel kunnen we heel goed recyclen”, vertelt Maarten Bakker, onderzoeker Grondstoffen en Recycling aan de TU Delft. “Maar je kunt ze niet zo makkelijk en voldoende schoon uit het restafval halen, dus zul je ze apart moeten inzamelen. Gelukkig vinden veel mensen dit al normaal.”

Ook zou het volgens Bakker goed zijn als we ons groente, fruit en tuinafval (GFT) apart inzamelen: “Je kunt GFT wel uit het restafval verwijderen, maar dan zit er veel meer vervuiling in, zoals stukken plastic. Dat maakt de compost die je van de GFT maakt onbruikbaar. Maar ik begrijp ook dat je in een stad met veel hoogbouw niet altijd groene bakken neer kunt zetten.” Dit probleem zien we bij meer afvalstromen. Zo moet je in sommige gemeenten je plastic, metaal en drinkverpakkingen (PMD) in een aparte zak gooien, maar in veel grote steden doen ze hier niet aan. Bakker: “In oudere wijken en in hoogbouw zijn huizen en ruimte vaak kleiner, en dan heb je liever niet ook nog vier verschillende afvalbakken in je keuken of op je balkon staan.”

Voor of na

Gemeentes die keuzes moeten maken over wel of niet gescheiden inzamelen van afval moeten verschillende voor- en nadelen afwegen. Die hebben vooral te maken met gemak, milieu en natuurlijk ook geld. Bij bronscheiding moet je de verschillende afvalstromen ook apart ophalen bij mensen thuis of via bakken op straat. Dat kost veel meer vuilniswagens en mankracht. Maar de machines waarmee afvalverwerkingsfabrieken nascheiding voor elkaar krijgen zijn ook zeker niet goedkoop. “In een ideale wereld zouden we PMD apart kunnen ophalen en dan ook nog het gewone restafval nascheiden op PMD”, zegt Bakker. “Dan heb je echter wel dubbele kosten en dat blijkt te duur.”

Ook claimen sommige onderzoekers dat plastic dat je uit het restafval haalt minder geschikt is om te recyclen, omdat het te vervuild zou zijn. Maar dat is niet waar, vertelt Van de Grootevheen: “Nascheiden levert prima resultaten op. We halen veel meer plastic uit het afval en gemiddeld 80 procent van dat plastic kunnen we recyclen.” Hiervoor gebruiken ze een machine die met infraroodstralen het restafval analyseert. Als het apparaat een stuk plastic ziet, schiet het met een luchtstraal dit plastic naar een aparte bak. Het grote voordeel van deze methode is dat het apparaat precies ziet wat plastic is en wat niet. Van de Grootevheen: “De machine zal niet per ongeluk een chipszak bij het plastic gooien, wat mensen nog wel eens doen.”

Onduidelijk

Toch werkt zo’n machine niet perfect, want het kan niet alle soorten plastic uit elkaar halen. “Een mengsel van plastics is niet altijd geschikt om hoogwaardig te recyclen”, zegt Bakker. Maar wij mensen weten ook lang niet altijd wat nou plastic is en waar we ons afval in moeten gooien. “We zien dat er nog veel vragen zijn”, vertelt onderzoeker afval en verpakkingen Sytske de Waart van Milieu Centraal, een stichting die onderzoek doet en voorlichting geeft over hoe we duurzamer kunnen leven. “Onze Afvalscheidingswijzer wordt dan ook flink bezocht.” Op deze Afvalscheidingswijzer kun je precies zien waar je je afval moet laten. “Uit onze jaarlijkse top tien blijkt dat vooral chipszakken, piepschuim en aluminiumfolie veel vragen oproepen.”

Voor de duidelijkheid: aluminiumfolie mag gewoon in de PMD-bak, piepschuim is een soort plastic maar moet bij het restafval. Chipszakken hebben een laag aluminium aan de binnenkant, en mogen niet in de PMD-bak omdat afvalverwerkers die stoffen niet uit elkaar kunnen halen. Ook het koffiebekertje waar je over twijfelde mag om die reden niet bij het papier: aan de binnenkant zit een kunststof laagje. “Het is lastig dat onze producten tegenwoordig zo veel verschillende materialen bevatten”, zegt De Waart. “Dat zorgt voor veel verwarring.” Bakker vindt bovendien de naamgeving van de afvalstromen niet heel handig gekozen: “Mensen denken dat ze alle plastics in de PMD-bak mogen gooien, maar stiekem mag daar alleen verpakkingsplastic in en bijvoorbeeld geen speelgoed. Ze hadden het misschien beter VPMD kunnen noemen.”

Zelf scheiden

Ook afvalverwerkers hebben last van de grote variatie en mengsels van materialen. Daarom werken Bakker en zijn collega’s aan nieuwe manieren om onderscheid te maken tussen verschillende soorten afval: “Wij hebben onlangs een machine ontwikkeld die verschillende soorten plastic kan scheiden. Dit werkt met een speciale vloeistof, waar sommige plastics wel in drijven en andere zinken. Maar voor heel veel andere materialen bestaan dit soort scheidingsmachines helaas nog niet.”

Het zal dus nog wel even duren voor we met nascheiding al ons afval precies uit elkaar kunnen plukken. Tot die tijd zullen we zelf ook een steentje bij moeten dragen. Dat klinkt misschien als veel extra werk, maar we moeten niet vergeten dat we het op dit moment eigenlijk al heel goed doen, benadrukt De Waart: “We zien bij de afvalverwerkers dat het overgrote deel van de mensen zijn afval in de juiste bak gooit, slechts een klein deel van dat apart ingezamelde afval hoort eigenlijk ergens anders.”

Met betere voorzieningen in elke stad en ook goede voorlichting kunnen we nog verder komen, meent Bakker: “We moeten mensen tijd geven om eraan te wennen. En je moet mensen laten zien wat je met hun afval doet, en ook waarom je bepaalde stromen bijvoorbeeld nog niet kan recyclen. Als je mensen informeert over wat problemen geeft en welke dingen ze in de verkeerde zak hebben gegooid, weten ze direct hoe het wel moet.” En gelukkig is een keer de verkeerde keuze maken ook niet meteen een ramp, vertelt De Waart: “Een afvalzak met PMD wordt echt niet waardeloos als er een chipszak tussen zit. Dus probeer het gewoon en doe je best om zo veel mogelijk te scheiden, dat helpt enorm.”

https://www.afvalscheidingswijzer.nl/

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

41 reacties op Zin en onzin: afval scheiden

 1. shivatje zegt:

  De mensen weten het vaak niet waar wat mag.

  Aum Shanthi

  Geliked door 2 people

 2. Een beknopte, maar duidelijke en visuele handleiding kan helpen…

  Geliked door 2 people

 3. Wat ik héél erg vind bij ons in Brugge, en dat vertel ik in alle vertrouwen onder vier ogen, is dat wij na het ‘vegen’ bij de grote boodschap het papier moeten scheiden van de… euh… reststront, zeg maar. Eigenlijk een onbegonnen werk.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ximaar zegt:

  Zelf begreep ik uit De Monitor dat zwart plastic ook een probleem is. Dat belandt nu bij het restafval en wordt verbrand. Onze indonees levert zijn maaltijd is zwart plastic magnetronbakken en ook de duurdere opwarmmaaltijden der supermarkten zitten vaak in een sjieke zwart plastic bak.

  Geliked door 2 people

 5. Melody zegt:

  tja… ik snap de zin van het scheiden vanuit het milieu-beschermings/verbeterings-perspectief en ik doe het ook keurig zoveel mogelijk… maar tja tegelijkertijd voel ik nog steeds tegenzin om mee te werken omdat wij als burger overal voor aansprakelijk gesteld worden en de grootste vervuiler alleen maar een verwijzend vingertje krijgt… voor het oog van neerlands volk dan wel te verstaan, want het slijk der aarde is prima te scheiden

  Geliked door 3 people

 6. zoveel mogelijk gescheiden ophalen

  maar hier verandert men de regels nogal vaak, zeker voor plastic..
  en dan begin je te twijfelen

  groeten

  Geliked door 2 people

 7. basdew1922 zegt:

  Afvalscheiding vind ik zo belangrijk, dat ik al meerdere verhalen heb bedacht waarin verzuim om dat te doen aanleiding is voor een stevige strafsessie…

  Geliked door 1 persoon

 8. KnutzEls zegt:

  Wij hebben hier 3 grote kliko’s in de tuin staan. Niet echt fraai in een kleine voortuin. Tot voor kort hielden we ook nog plastic apart, dus 4 stromen afval. Nu mag dat plastic weer gewoon bij het restafval, vlgs. de AVR. Wel zo makkelijk want een broodzak bestaat soms uit papier plus plastic en het ging me echt te ver om dat ook nog uit elkaar tr scheuren.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Voor restafval heb ik een eigen kliko.
   Papier, glas, plastic, kleding en keukenafval gaat naar de containers aan het einde van de straat. Tuinafval blijft in de tuin.
   Voor het boodschappen doen loop ik met een paar tassen naar het einde van de straat.

   Makkelijker kan het niet voor mij.

   Opgeruimde groet,

   Like

 9. Rebbeltje zegt:

  Tja en als ze zelfs de leefregels van een land niet respecteren dan is er wel wat mis

  Geliked door 1 persoon

 10. Matroos Beek zegt:

  Plichtbewust als ik ben, heb ik hier zelfs een milieustraatje naast het huis. Alle afval wordt hier gescheiden.
  Milieubewuste groet.

  Geliked door 1 persoon

 11. ed mather zegt:

  Probeer het zelf altijd zo consciëntieus mogelijk te doen. Maar wat te doen met de papieren zak met het plastic venstertje die je bijvoorbeeld op de groenteafdeling van veel supermarkten vindt? Soms probeer ik bij zo’n zak zo goed en zo kwaad als het gaat het plastic van het papier te scheuren, maar soms gooi ik ook het hele ding (met een zucht) bij het restafval.

  Nou ja, ik geef toe: er zijn ergere problemen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 12. ed mather zegt:

  O, ‘k zie nu pas dat een van mijn voorgangsters dit ‘probleem’ ook al heeft aangekaart …

  Geliked door 1 persoon

 13. Oudmaarnietversleten zegt:

  Bij ons mag alles in de bak maar daar moet je dik voor betalen. Sinds de buurgemeente, waar wij ook onze boodschappen doen, bakken heeft waar al het plastic in mag doen wij dat dus ook en dat levert maar 1 bak per jaar restafval op waar we 6,95 voor betalen. Het scheelt veel in de kosten maar het klopt van geen kant.

  Geliked door 1 persoon

 14. Ik ben geen volleerd afvalscheider! Melkpakken, aluminium en plastic gaan hier samen. Vreemd vind ik dit wel!
  Bij twijfel mik ik het overgeblevene uiteindelijk bij restafval…… en dat is een geringe wekelijkse hoeveelheid. Plastic ed. is erg volumineus vaak.
  Een leerzaam artikeltje.

  Geliked door 1 persoon

 15. Duidelijk verhaal. Hier ( Duitsland) kent men ook een gescheiden inzameling. Alle verpakkingsmaterialen zoals plastic, melkpakken, piepschuim en conservenblikken gaan in de beroemde gele zak. GFT gooien de meeste bewoners van het het platteland en kleine dorpen op hun eigen composthoop. Papier en karton gaat in de papierbak en de rest in de bak voor, jawel, restmühl. Glas- en kledingcontainers zijn in ruime mate voorhanden.
  Kort geleden een Duitser gesproken die in Nederland was geweest. Hij verbaasde zich over al het plastic wat b.v. een snackbar gebruikt: patat in een apart bakje, frikandel ook apart en de bamihap idem. (vond hij overigens niet lekker).

  Geliked door 1 persoon

 16. Bertie zegt:

  Ik doe mijn best.
  Wat kunnen we anders.

  Geliked door 1 persoon

 17. terrebel zegt:

  Misschien kan men even kijken naar hoe voor de intrede van plastic dingen werden verpakt? En hoe deed de melkboer dat ook alweer met de melkflessen? Er zijn nu hippe supermarkten die experimenteren met het ‘nieuwe’ idee om mensen eieren zonder verpakking te laten kopen. Goh.

  Geliked door 1 persoon

 18. Sjoerd zegt:

  Ik heb al jaren een eigen milieustraat hier… Ik denk dat afval scheiden moet beginnen bij de producent van dat afval.

  Geliked door 1 persoon

 19. gewoonanneke zegt:

  Ik vind het soms echt abacadabra en per gemeente verschillend. Ben ik bij mijn zoon moet ik alles weer in andere bakken gooien dan thuis. Die heeft drie van die enorme containers staan (gelukkig een grote tuin) maar zijn restafval moet ie ergens in een ondergrondse container gooien. Vind dat heel lastig. Bij ons hebben we een container voor restafval (doe een half jaar met een kleine container) en groenafval. Plastic en drinkkartons worden apart opgehaald iedere week. Papier wordt door diverse verenigingen opgehaald heel makkelijk. En glas en blikken gooi ik bij de supermarkten in de containers. Daarnaast heb ik nog een bakje staan voor batterijen en cartridges, snoertjes e.d. die in de Blipvert gaan… Pfffffffffff Dat zijn echt 6 verschillende bakken om in te doen. Ik heb best veel ruimte in kelder en bijkeuken maar kan me voorstellen als je dat minder hebt dat het gewoon lastig is……

  Geliked door 2 people

 20. Karel zegt:

  alles is inmiddels al gezegd lees ik
  nu ik doe ook m’n best met 3 containers , papier , plastic en verpakking en dan nog 1 voor de restafval
  zo erg als in Griekenland is het hier niet 🙂

  duurzame groet

  Geliked door 1 persoon

 21. ollieherman zegt:

  De beste oplossing begint bij de bron, de verpakking. We moeten langzaam omschakelen van plastic naar andere verpakkingsmateriaal. Hoewel dat soms niet kan. Maar proberen loont de moeite, op termijn. Bij ons in Leiden is het apart inzamelen van plastic weer gestopt, want achteraf scheiden is kennelijk goedkoper.
  En mensen moeten hun rommel beter opruimen en niet zo maar op straat gooien. Vooral jongeren maken zich daar helaas nog wel eens schuldig aan.

  Geliked door 1 persoon

 22. perdebytjie zegt:

  Hier in SA het ons trolliemense. Hulle sleep klein trollies met groot sakke daarop en gaan deur elke asblik op vullisverwyderingsdae. Dan stapel hulle die sakke hemelhoog vol en sleep dit vir kilometers na afvalsentrums, vir ’n skamele bedraggie geld. Dis heel hartseer om te aanskou, maar met ons geweldige armoede probleem is dit ’n manier van oorlewing.

  Geliked door 1 persoon

 23. Kakel zegt:

  Je kunt het zo gek niet bedenken, of wij scheiden het. Tot we een ons wegen. Soms kunnen we bij de gemeente een zak compost ophalen; gefabriceerd van het groenafval.
  In de plaatselijke krant lezen we dat het scheiden van plastic weinig zin heeft, omdat de gemeente het afval niet kan verwerken en tóch “sparen” we door..
  In de supermarkt gebruiken we geen plastic zakjes (groente/fruit/brood) maar speciale wasbare zakjes. Het geeft een gevoel van onmacht als je het beste voorhebt met het milieu.
  De hoogste tijd dat plastic drinkflesjes in de ban worden gedaan en er statiegeld op blik komt!

  Geliked door 1 persoon

 24. Het blijft een ding maar we doen ons best ik zeker 😃

  Geliked door 1 persoon

 25. Maïté L. zegt:

  Het afvalbeleid varieert ook van stad tot stad…vooral vervelend als je verhuist 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.