Blond ???

De volgende zin krijg ik van een mede blogger toegezonden: “Een jonge dame die geen bleekblanke huidskleur had, geen blauwe ogen, en geen blonde haren.” Met de toevoeging dat die zin te lang is, maar wel precies omschrijft wat hij bedoelde.

Voor tweede, derde en zelfs vierde generatie Nederlanders is deze ethnische omschrijving meer dan onvriendelijk te noemen. Door politici, bestuurders en kiezers worden steeds meer racistische opmerkingen gemaakt.

Mijn vraag is wanneer ben je welkom in het land waar je geboren en getogen bent.

De omschreven jongedame uit de eerste zin deed iets onschuldigs wat mijn mede blogger tegen staat. Zij maakte een selfie ….

De enkele keer dat ik door het Centrum van Amsterdam loop struikel ik over de selfie makende toeristen. Al vraag ik dan nooit naar het geboortebewijs en/of het paspoort van de selfie makende voorbijgangers. Ook voel ik mij niet geroepen om een uiterlijke omschrijving te maken van deze mensen. Het zou zomaar kunnen zijn dat het een ver familielid of buurman is.

Bij de omschrijving van de eerste zin denk ik meteen aan de terugkerende opmerkingen van de pubers waar ik les aangeef. Wat moet ik doen en wie moet ik zijn om gewoon geaccepteerd te worden. En dat doet mij terugdenken aan mijn eigen puberteit. Want met diezelfde vraag worstelde ik toen ook. Gelukkig werd ik toen alleen maar afgerekend op de lengte van mijn haar. De kleur van mijn haren, huid, ogen of de vorm van mijn neus speelde toen gelukkig geen rol.

In de verhalen van mijn vader over de Tweede Wereld Oorlog waren dat wel levensbepalende kenmerken. Nu na 75 jaar lijkt het erop dat we weer terug gaan naar die tijd. Niet wie je bent maar hoe je er uit ziet maakt meer en meer of je welkom bent of niet.

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Kinderen, Onderwijs, persoonlijk, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

28 reacties op Blond ???

 1. ingridw57 zegt:

  We leren niets hė van de geschiedenis. Hoe triest!

  Geliked door 2 people

 2. Ferrara zegt:

  Ik ben in Nederland geboren, nooit blond geweest en geboren met bruine ogen, als zonminnende puber zag ik ’s zomers prachtig bruin, de vraag of ik uit een zuidelijk land kwam heb ik menigmaal met nee moeten beantwoorden. Ik zei er dan gekscherend bij dat een voorvader mogelijk een scheve schaats had gereden.
  Kortom de profilering van de medeblogger slaat nergens op. Wanneer leren we nou eens van het verleden.

  Geliked door 3 people

 3. Rebbeltje zegt:

  Wat zou het mooi zijn als er niemand meer op kleur of afkomst beoordeeld word maar als MENS, dat zijn we tenslotte allemaal

  Geliked door 3 people

 4. Spontanity zegt:

  Door politici, bestuurders en kiezers worden steeds meer racistische opmerkingen gemaakt.

  Dat dus!!! 😦

  Geliked door 2 people

 5. ms zegt:

  En dat in een tijd waarin er velen met een bleke huid proberen die bruin te krijgen. Ik ben ook nooit blond geweest noch had ik blauwe ogen. Bleek was ik wel, maar dat bleek ook niet goed. Volgens mijn klasgenoten zag je er dan ziekelijk uit.

  Geliked door 1 persoon

 6. Bertie zegt:

  Wij waren als kind nieuwsgierig naar de Indonesische kinderen en wilden van alles weten.
  Niet alle ouders juichten dat toe.
  Het was nooit anders.
  Maar van een overheid en -sinstellingen verwacht je een beter voorbeeld.

  Geliked door 1 persoon

 7. Toen ik mijn schat leerde kennen had ze weliswaar prachtige blauwe ogen, maar zwart haar. Dit kon me niet weerhouden om voor haar te kiezen. Was ze geboren in een gezin van een andere oorsprong dan de Vlaamse zou ik even hard voor haar gevochten hebben.

  Geliked door 1 persoon

 8. Sjoerd zegt:

  Ik zit zo gelukkig niet in elkaar… Maar het is wel triest.

  Geliked door 1 persoon

 9. Watergeest zegt:

  De Nazis staan weer te hijgen en te schreeuwen op de deurmat van de humanistische democratie.

  Geliked door 1 persoon

 10. Matroos Beek zegt:

  Trieste evolutie. Hoe is het zo ver kunnen komen? We gaan weer achteruit…
  Bezorgde groet.

  Geliked door 1 persoon

 11. Oudmaarnietversleten zegt:

  Gelukkig doen wij daar niet aan mee en accepteren we ieder mens blank of bruin.

  Geliked door 1 persoon

 12. Ja, ik krijg af en toe ook nare en trieste gevoelens bij zaken waarover ik lees en hoor. Van ooit gekoesterde idealen op dit vlak is helaas weinig terecht gekomen.

  Geliked door 1 persoon

 13. fialas zegt:

  de scribent moet zijn schoolgeld terughalen, hij beheerst amper de Nederlandse taal. Bleekblank is en niet bestaand woord, je ziet de aanduiding bleek ook wel terug in slecht vertaald Engels: waarbij pale blue (lichtblauw) wordt vertaald in bleekblauw.

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Volgens mijn zeer kleurgevoelige vrouw, -ikzelf ben behept met een zekere mate van kleurenblindheid-, bestaat ‘bleekblauw’ wel degelijk als een van de vele kleurvarianten binnen (licht)blauw. Zij heeft een groot deel van haar werkzame leven gewerkt in een laboratorium van een verf- en inktfabriek waar een meer dan bovengemiddeld kleuronderscheidingsvermogen een vereiste was.
   Dus om ‘bleekblauw’, -ik kan me daar weinig bij voorstellen-, af te doen als een vertaalfout lijkt me wat kort door de bocht.

   Like

   • fialas zegt:

    ik heb in de pigmentindustrie gewerkt, bij Ten Horn Maastricht, nu Ciba Geigy pigmenten worden ook niet zomaar met een kleur benoemd, er wordt meestal een chemische component aan toegevoegd, dan krijg je mooie namen als molybdaatrood.
    als huidkleur in is het absurd en bovendien lelijk taalgebruik.

    Geliked door 1 persoon

 14. Karel zegt:

  mogge Rob
  ja het is erg hoe het gaat met intolerantie
  we zijn toch allemaal gewoon mens ongeacht waar je wiegje heeft gestaan 😦
  rustige zondag groet

  Geliked door 1 persoon

 15. Suskeblogt zegt:

  Mensen zijn mensen, gelijk hoe ze er uitzien.

  Geliked door 1 persoon

 16. shivatje zegt:

  Alles herhaald zich in het negatieve spijtig genoeg.
  Spijtig dat uiterlijk voor heel wat een grote rol speelt in hun leven.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 17. meninggever zegt:

  Een uit zijn verband getrokken observatiezinnetje maakt wel duidelijk dat je tegenwoordig volgens Groenlinks en zo meer op je tenen moet lopen om niemand met lange uitgroeisels aan elke voet tegen de wil en zin te treden. De beschreven jongedame werd genoemd als voorbeeld van hoe wij tegenwoordig de wereld zien. Slechts vanuit de selfiegedachte. Zou een links denkend mens als jij Rob passen om eerlijkheid toe te passen en te onderschrijven dat juist die selfiecultuur de verbroedering aller volken in de weg staat. Het maakt mij niet uit trouwens of iemand blauw, bruin, groen, naakt, aangekleed of wat ook is. Mits men zich gedraagt volgens de wetten van dit land en fatsoensregels. Als dat ook teveel gevraagd is lijkt onze samenleving verloren.

  Like

 18. fialas zegt:

  ik kende in de vijftiger jaren een Surinaamse familie waar de moeder een duidelijke voorkeur had voor haar lichter getinte kroost, hoe zwarter hoe lager in de hierarchie. Waarschijnlijk een soort spiegelgedrag, naar voorbeeld van de blanke bazen.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Ik herinner mij verhalen dat een licht gekleurde baby door alle kraambezoekers enthousiast begroet werd juist vanwege het lichtere kleurtje.
   Zelf merk ik dat ik meer en meer donkere vrouwen aantrekkelijker vind.
   Terwijl ik het gebruik van blekende huidsmiddelen en het ontwijken van direct zonlicht maar vreemd vind.

   Vredelievende groet,

   Like

 19. Villasappho zegt:

  Amen! Ik merk dat ook, zelfs binnen de club met Tweede Wereldoorlog voertuigen waar ik regelmatig mee de hort op ben. Het is schande!

  Geliked door 1 persoon

 20. Kakel zegt:

  Nederland was ooit zo’n tolerant land. Langzaam schuiven we met z’n allen de verkeerde kant op. Wat mij betreft is er maar één soort mens: die met 46 chromosomen.
  Ergens wel/niet bij horen is helaas zo oud als de mensheid…
  Zonnige groet

  Geliked door 1 persoon

 21. hanscke zegt:

  Wij hadden toen we jong waren als roddel en achterklap, dat we het maar vreemd vonden dat een meisje met een getinte huis en zwart haar het niet leuk vind om ’s Zomers in de zon te gaan liggen bakken. Zij had er geen belang bij om bruin te worden. Dat was zij immers al.

  Geliked door 1 persoon

 22. Wat naar dat het lijkt alsof de tolerantie afneemt in plaats van toe…

  Geliked door 1 persoon

 23. gewoonanneke zegt:

  Als ik in Rotterdam loop zie ik zo’n mengeling van alles en ik vind dat prima. Toch denk ik ook dat en aantal mensen er zelf ook wel debet aan zijn. Het moet ook wel van twee kanten komen willen de mensen elkaar accepteren.

  Geliked door 1 persoon

 24. sylviawitte zegt:

  Racisme is van alle tijden. We komen niet uit een tijd dat we ooit wél tolerant waren. Tolerant zijn we nooit geweest. Ons uiterlijk, onze kenmerken, onze gebruiken en gewoonten zijn een onderdeel van onze identiteit. Die vinden we belangrijk. Het zorgt ervoor dat je bij iets hoort. Het creeert een gemeenschapsgevoel. Het kan zich ook tegen je keren, vooral als de gemeenschap je niet warm ontvangt op grond van je uiterlijke kenmerken. In dat geval moeten we onszelf en elkaar corrigeren. Omdat we beschaafde wezens willen zijn. Ik corrigeer mezelf in ieder geval dagelijks, omdat ik het zelden bij het rechte eind heb wanneer ik iemand op zijn uiterlijk heb beoordeeld.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.