Het water van het Diemerbos

Met dank aan Mirjam Niemans voor deze tekst:

Kirsten Vendrig van Waternet vertelt over het water van het Diemerbos.

Op een watersysteemkaart laat zij zien hoe de Gaaspermolen alle water door het hele Diemerbos Oost maalt. Er is in Driemond een peilvak. Waternet onderhoudt alle donkerblauwe lijnen op de kaart. De hoofdwatergangen. De Volkstuinen hebben hun eigen pomp en hun eigen afwateringssysteem. Zij willen hoger liggen. Ook West-Diemerbos ligt hoger. Het water uit West gaat ook naar de molen. Door vrij verval, via de sloot.

Door de hondenziekte is preventief ook water uit het Amsterdam-Rijnkanaal ingelaten. Maar dit water is te voedselrijk en te zout, te brak. Door de nutriënten die door de landbouw worden gebruikt en uitgescheiden. Ook is er nog sprake van zout welwater. Dat kun je meten door het electrisch gehalte van het water op te meten. De verdieping van het Amsterdam-Rijnkanaal heeft tot gevolg dat de wellen nu omhoog komen.

De Ouderkerkerplas is juist zoeter geworden. De waterkwaliteit van Volkstuincomplex Frankendael is omlaag gegaan. Er zijn nauwelijks tot geen planten te zien. Het water ziet er grijs, dood en grauw uit.

Boer Oudejans zegt dat dit komt omdat er geen doorstroming is. Iedere boer verricht 1 x per jaar maai- en slootwerken. Baggeren wordt door waternet maar 1 keer per 10 jaar gedaan.

Kirsten vertelt dat Waternet elk jaar voor 1 november de hoofdwatergangen schoonmaakt.

De lage waterstand zorgt ook voor nalevering van fosfaat uit de bodem.

Boer Oudejans brengt naar voren dat 2 jaar geleden van alles aangepast is. De peilbesluiten zijn toen opnieuw ingesteld. Daar is de inlaat nu aan gekoppeld. De nieuwe plasjes, de zogenaamde kikkerpoeltjes staan droog.

De waterstand in de sloten verhogen betekent niet automatisch dat het grondwater omhoog komt. De snelweg is verplaatst. Dit zou ook kunnen schelen. Dat geeft extra druk op de bodem. De veengrond is door de droogte nu turf geworden. Het is nu wachten op hemelwater.

http://www.vriendenvanhetdiemerbos.nl/

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, Natuur en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Het water van het Diemerbos

 1. Karel zegt:

  ja Rob er is nog veel regen nodig
  ken je die scheve huisjes aan de Stammerdijk , ook door de druk van de bouw in de Bijlmer indertijd
  ik weet nog dat we alle jaren de sloten moesten schouwen , dat ging nog met een lang mes om de kanten te snijden en een grote hark om die op de kant te krijgen , baggeren met een net , tot dat we een tractor hadden en we het mechanisch konden doen 🙂

  fijn weekend groet

  Liked by 1 persoon

 2. Sjoerd zegt:

  Zo zie je maar dat het ingrijpen van de mens niet altijd positief werkt op de natuurlijke omstandigheden van een gebied.

  Liked by 1 persoon

  • Willem zegt:

   Anderzijds, als er niet massaal ingepolderd was en eeuwenlang drooggemalen, dan was Amsterdam nog steeds een klein vissersstadje geweest. Misschien ook een gedachte die wel iets heeft.
   De kennis van grondwaterstromen was 8 eeuwen geleden minimaal, om het woord nihil niet te gebruiken, maar toen die kennis toenam werd er weinig mee gedaan. Dat via diepe slenken, o.a. bij Velsen en nabij de huidige Hemwegcentrale, de zee diep het land in kwam en dus zout water meebracht, werd niet als een probleem gezien. Het Noordzeekanaal voert zeewater landinwaarts en er zijn ook in de diepere lagen zoutwaterstromen onder het zoete grondwater, die rechtstreeks uit zee komen.
   Wat ik maar zeggen wil is dat de verzilting niet een probleem is dat veroorzaakt wordt door enkele droge zomers, maar goed beschouwd al eeuwenlang in het poldergebied van West-Nederland een probleem is. In de jaren ’70 leerde ik al dat je rekening houden moest met (zout) grondwater bij heiwerk en bemalingen.

   Like

 3. Het watert hier al drie maand uit de hemel…

  Liked by 1 persoon

 4. meninggever zegt:

  De waterhuishouding in ons landje is best een dingetje. Gelukkig zijn er vele experts en de nodige instanties die best zullen weten waar ze mee bezig zijn. Als bewoners van het Amstelland mogen we blij zijn dat dit zo is..Anders was bewoning van dit gebied niet eens mogelijk geweest…

  Like

 5. Kakel zegt:

  Hier worden sloten jaarlijks uitgebaggerd. Eigenaren (boeren) zijn dat verplicht en anders doet het Hoogheemraadschap uit.
  Het gebied staat en valt met bemalen. Dat is door de mens zelf in gang gezet (inpoldering.) Dan hebben we nog een klein riviertje, en de rivier de Lek die (uitmondt in de Maas en) hoog en laag getij heeft. Binnen een cirkel van 10 km2 zijn zeker 6 gemalen. Al staan de weiland blank van de regen (plasdras) het grondwaterpeil is nog steeds niet op peil.
  Waterbeheer…een klasse apart.

  Liked by 1 persoon

 6. Karel zegt:

  ha die Rob
  denk dat je bij het kweken er van ook wat geluk moet hebben
  ja die soep zal er wel al zijn , laat het je smaken
  zelf zag ik geen vreemde plekjes op de huid , ik hoop de dermatoloog ook niet 🙂

  fijne avond groet

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.