Voor de serieuze afvalscheider

Wat mag er echt niet bij het plastic afval:

chipszakken en andere verpakkingen met zilverfole aan de binnenkant,

verpakkingen waar nog voedsel of andere producten in zitten,

verfblikken,

spuitbussen,

verpakkingen van chemische producten zoals make-up en kokers van afdichtkit,

piepschuimbakjes van fastfoodverpakkingen,

vleesschaaltjes,

vulmateriaal uit de dozen van webwinkels,

doordrukstrips van pillen en kauwgom,

wikkels van pakjes boter en afdekfolie van kuipjes boter,

harde plastics zoals tuinstoelen en speelgoed,

dunne plastic boodschappentasjes,

landbouw plastic,

emmer en huishoudelijke gebruiksvoorwerpen.

Vervelend van deze producten is niets meer te maken. Jammer dat we toch nog steeds deze nutteloze producten gebruiken ….

 

 

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Natuur en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

41 reacties op Voor de serieuze afvalscheider

 1. Suskeblogt zegt:

  Hier in B wordt duidelijk anders gesorteerd.
  Sedert kort mag er meer in de plastic vuilniszak.

  Geliked door 1 persoon

 2. Bertie zegt:

  Is nog best veel.
  Je kunt niet alles ontlopen, jammer.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hier mag alles bij het plastic afval waar ‘der grüne Punkt’ opstaat

  Geliked door 1 persoon

 4. Rebbeltje zegt:

  Ha zal je blog aan de afvalscheider laten lezen 😉

  Geliked door 2 people

 5. shivatje zegt:

  Dan ligt dit in Antwerpen ook weer anders.
  Alhoewel veel mensen er niet aan kunnen en gewoon alles in de rest gooien omdat er nog niet voor betaald moet worden.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 6. Rebbeltje zegt:

  Vleesschaaltjes zijn hier van plastic hoor
  De rest was bekend 🙂

  Geliked door 1 persoon

 7. Matroos Beek zegt:

  Ai Rob, mea culpa, ik gooi duidelijk toch nog wat plasticafval in de verkeerde zak…
  In België sorteren ze inderdaad anders. Naar mijn gevoel zijn de Belgen op dat vlak al jaren beter en intensiever aan het sorteren dan de Nederlanders.
  De kleutertjes van drie jaar leren op school al de afval in de juiste afvalbak gooien. Dat heb ik met eigen ogen gezien als stagebegeleidster. Ook merk ik dat zeer goed aan de leerlingen op mijn middelbare school. In iedere klas staan drie vuilbakken. Restafval, PMD en papier. In de leskeuken en op de afdeling tuinbouw doet men uiteraard ook aan composteren en scheiden van GFT.
  De leerlingen weten heel goed waar ze wat moeten gooien en letten er ook goed op. Als de leerlingen onverwacht een uurtje vrij hebben, dan gaan ze met de leerkracht ‘ploggen.’ https://nos.nl/op3/artikel/2224454-zakken-vol-vuilnis-rapen-tijdens-het-joggen-dit-is-ploggen.html
  In zoverre ze nog veel zwerfvuil vinden… want de school oogt erg proper. Toch iets om fier op te zijn.

  Geliked door 4 people

  • Rob Alberts zegt:

   Elk land weer een eigen systeem. En in Nederland elke gemeente weer een ander systeem.

   Mijn grootste ergernis is dat Nederlandse scholen niet of nauwelijks aan afvalscheiding doen ….

   Dat de Nederlandse overheid daarbij nog eens beweert dat wij het braafste jongetje zijn op het gebied van duurzaamheid maakt mij zelfs kwaad.

   Mag ik daarom een beetje jaloers naar onze buurlanden, België en Duitsland kijken?

   Groene groet,

   Geliked door 3 people

   • Matroos Beek zegt:

    Nederland vind ik op vele vlakken een heel voorbeeldig land, maar inderdaad niet op dit vlak. Ik zie de jonge mensen hier in mijn omgeving alle vuilnis in 1 container gooien. Glas, plastic, etensresten… alles samen. Vreselijk.

    Like

 8. Sjoerd zegt:

  Alle diverse plasticsoorten zijn moeilijk uit elkaar te houden… Zo is een legosteentje ook plastic, maar van ABS gemaakt, PVC is ook niet zo goed voor ons milieu en de afvalscheider. begin daar maar eens aan. Ik denk dat we gewoon minder moeten gebruiken van al deze materialen.

  Geliked door 1 persoon

 9. peterbake zegt:

  ingewikkeld nog dat afscheiden, ik blijk amateur te zijn !

  Geliked door 1 persoon

 10. kniepertie zegt:

  Zo te lezen mag er vooral geen plastic bij het plastic afval.
  Ben ik ff blij dat wij alle plastics bij het restafval mogen doen al blijft voorkomen altijd beter

  Geliked door 2 people

 11. bloggersterk zegt:

  Ik ben een serieuze afvalscheider, maar alles wat je opnoemt mogen wij hier in onze ‘gele zakken’ aan de weg zetten. Alle verpakkingsmaterialen, inclusief piepschuiim….alleen harde plastics en chemisch afval als verf- en lijmblikken niet.

  Geliked door 1 persoon

 12. Kakel zegt:

  Wij scheiden ons de neten en maken een studie van wat wel/niet en zo ja waar weggegooid worden. We moeten vooral minder rommel kopen. Vorige week had ik inkopen gedaan bij Kruidvat en mocht een gratis plastic make-up-tasje uitzoeken. Die hoefde ik niet. “Maar het is gratis!” zei de verkoopster. Ik zei: “Ik heb geen behoefte aan nog meer plastic.” Verkoopster dacht dat ik knettergek was.

  Geliked door 1 persoon

 13. Oudmaarnietversleten zegt:

  Bij ons gaat er zo te zien ook wel eens wat fout helaas, ik zal beter opletten.

  Geliked door 1 persoon

 14. gewoonanneke zegt:

  Ik las pas een onderzoek dat in de steden veel minder gescheiden wordt opgehaald dan in de kleinere plaatsen. Dat lijkt me ook wel logisch. Als ik kijk dat ik al 6 plaatsen in mijn huis heb waar is verschillende dingen bewaar. Groen/restafval/glas/papier/plastic en batterijen, cartridges e.d. Ik heb daar best wat ruimte voor maar niet iedereen heeft dat natuurlijk en om nu 3 verschillende bakken op je kleine balkon te zetten daar kan ik me dan ook wel weer iets bij voorstellen dat je denkt gooi het maar op een hoop. Dat plastic vind ik ook een crime hoor. Van je lijstje wist en weet ik de meeste wel wat er wel en niet in mag. Bij ons mogen er dan weer wel ook lege melk en drankpakken bij. Maar je moet er bijna een studie van maken om het echt goed te doen…….

  Geliked door 1 persoon

 15. Karel zegt:

  I say no more 😦

  Geliked door 1 persoon

 16. Spontanity zegt:

  Het wordt je ook niet makkelijk gemaakt!

  Like

 17. Zo lang we zo’n breed assortiment aan verpakkingsmaterialen blijven gebruiken, blijft het een verhaal van “de bomen en het bos”, vrees ik.

  Geliked door 1 persoon

 18. Mathilde zegt:

  Is het niet zo dat veel van die spullen er niet in mogen omdat het een convenant is met de verpakkingsindustrie? Zij betalen ervoor, meen ik, en dus willen ze alleen plastic verpakkingen.

  Geliked door 1 persoon

 19. Mack zegt:

  Had je niet beter kunnen zeggen wat er wel in mocht? Was je sneller klaar geweest. Die opsomming van jou trouwens, soms zou je willen dat mensen uitsluitend dat erin deden. Hier zijn ze nog zo dat als de gewone container vol is, de vuilniszak in de plastic container gaat. Nou ja, niet helemaal waar. Een persoon ken ik die dat doet.

  Geliked door 1 persoon

 20. Zo waar. Toen ik dit uitgezocht had, inclusief het opzoeken van de ‘waaroms’ bij al de details, ben ik nog bewuster gaan inkopen. Fabrikanten die onzinnige verpakkingen gebruiken, of een overdosis hiervan, komen niet meer in mijn boodschappenmand.

  Like

 21. Villasappho zegt:

  Zwarte vleesbakjes kunnen ze niets mee maar doorzichtig wel. Zo raar dat ze die zwarte nog steeds maken.

  Geliked door 1 persoon

 22. Willem zegt:

  Wil je het (plastic) afval goed scheiden, dan is een eerste vereiste om je bij te scholen om alle soorten kunststof van elkaar te kunnen onderscheiden. Er worden door de verpakkingsindustrie zoveel verschillende soorten kunststof gebruikt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Figuurlijk gesproken dan. Hiermee kom ik meteen bij onze overheid terecht. Nou ben ik er geen voorstander van dat de overheid alles voor ons regelt, maar ik verwacht wel dat de overheid duidelijke en vooral uitvoerbare randvoorwaarden aangeeft en de regie neemt en niet het probleem ‘oplost’ door ‘het over de schutting’ te mieteren van de burgers, gemeenten, provincies etc. Het instellen van een soort keurmerk voor verpakkingsmateriaal zou een goede eerste stap zijn.
  Ze zouden een voorbeeld kunnen nemen aan de manier waarop er bij onze oosterburen omgegaan wordt met ‘plastic’. ‘Door hun ‘Grüne Punkt’ keurmerk weet je in ieder geval dat het verantwoord in de container kan. Ook zie ik bij elke super grote containers staan waar de klanten het overtollige verpakkingsmateriaal in kwijt kunnen.

  Geliked door 1 persoon

 23. Anuscka zegt:

  Ja, het is erg. Hetzelfde geldt ook voor textiel: hoe meer er gemixt wordt met grondstoffen hoe minder herbruikbaar het is… wanneer zou men het eens gaan leren?

  Like

 24. Melody zegt:

  ehhhh ik kan in de plastic soep niet meer onderscheiden welke plastic wel plastic is en welke plastic dat niet is… ik snap gewoonweg niet waarom iets dat zo fout is nog steeds wel gemaakt/gebruikt wordt… maar ja ik heb maar mavo want mocht niet doorleren vroeger

  Like

 25. afwaswater zegt:

  Plastic vind ik ook een lastige bij het scheiden en maak ik fouten. Ik hoop dat de fabrikanten die verpakkingsmaterialen gebruiken daar misschien afspraken over maken? (Misschien zijn ze daar al over bezig). Bij enkele produkten zie ik wel veranderingen. Zoals het wasmiddel in de kartonnen doos wat we gebruiken bevat sinds een tijdje geen extra plastic en reserve schepje meer en de glazen potjes tomatenpuree bevatten geen extra plastic meer rond het deksel. Daar kan ik toch een beetje blij over worden. groetjes, Hanneke

  Like

  • Willem zegt:

   Ik hoop met je mee, maar ben erg bang dat een afspraak tussen fabrikanten onderling over wat eenheid in de verpakking zal gaan behoren tot de categorie “Hopeloos Optimisme”

   Geliked door 1 persoon

 26. meninggever zegt:

  Helaas…..plastic is een onderdeel van de vooruitgang. Voorheen benutten we hout, kapten bomen om voor de meubelindustrie en zo meer. Nu hakken we bomen om ten behoeve van producten die als alternatief dienen voor vlees. In veel grotere hoeveelheden dan vroeger. Plastic kan heel lang mee. Hoeft niet weggegooid. Dat doe je met zaken als plastic zakjes wellicht en dat je die niet meer uitgeeft lijkt me logisch. Met name in Azie en Afrika is dit nog steeds een groot probleem. Overigens…als de olie opraakt in 2250 is het met plastic ook al snel gedaan….

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Tropische bossen kappen om veevoer te verbouwen voor slachtvee dat in Nederland vooral mest achterlaat maar na urenlange vrachtritten op een buitenlands etensbord beland is niet mijn idee van vooruitgang.
   Weggegooid plastic komt vooral in drijvende eilanden van plastic afval in de oceanen terecht. Waar ik dan ook loop ik kom plastic afval tegen. Maar langs autowegen vanuit de bus kijkend zie ik toch het meeste wegwerp plastic liggen. Dat plastic gerecycled wordt om bermpaaltjes te maken vind ik dan ook ironisch.

   Wanneer precies fossiele brandstoffen niet meer gebruikt gaan worden?
   Ach, met een beetje vooruitgang weten de wetenschappers, bestuurders en politici echte oplossingen voor de vervuilde aarde te vinden / realiseren …

   Ondertussen scheid ik mijn afval in zoveel mogelijk fracties. En is mijn restafval te verwaarlozen.

   Stille groet,

   Like

   • meninggever zegt:

    Ook wij scheiden waar mogelijk en nodig. We benutten onze zaken tot op het bot. Niks overbodigs wegmikken. Plastic is taai dus dat kan je ook heel lang goed gebruiken. Maar we moeten ons wel realiseren dat op 1000km van Amsterdam de mores heel anders zijn. Daar schuift men vuilniswagtens vol (plastic) afval zo de rivieren en zee in. NOG STEEDS! In Azie trekt men zich niks aan van armoede. De grootste producent vad allerlei prullerie in plastic heet China. Ga daar eens kijken. Je zult verbijsterd zijn. NL is een postzegel van Madurodamformaat op dit punt. Ambities mooi, maar graag wereldwijd kijken hoe hier mee om te gaan. En vooral leren dat aan de voorkant van de keten veel te halen is. Net een pakje kaas opengemaakt. Plastic, om plastic, elk plakje voorzien van een of ander velletje. Vroeger zat dat gewoon in een papiertje. En bleef ook goed…Maar ja…vroeger..

    Geliked door 1 persoon

 27. Pingback: Blog over scheiden van afval... - 1104 en zo

 28. staartje zegt:

  Gisteren kreek ik een brief van mijn gemeente in de bus. Ik moest aan dit berichtje denken. Ze gaan de oranje (plastic) containers in mijn wijk controleren. Reden: er zit nog teveel onjuist afval in de oranje container. (92,4% is goed gescheiden) Attero keurt dan de hele vrachtwagen af. Na de steekproef gaat de gemeente in gesprek met / of stuurt een brief aan de eigenaar van de container. Er zat natuurlijk ook een lijstje met wel/ niet in. Dat verschilt van het jouwe. Witte plastic zakken mogen wel/grijze niet. Vleesschaaltjes mogen ook. Het verschilt dus per gemeente

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.