Vier dagen Sint Nicolaas

Bij Jona Lendering lees is ik iets over 4 dagen van Sint Nicolaas. Zijn geboortedag, zijn sterfdag, de dag waarop de basiliek van Sint-Nikolaas in Constantinopel werd ingewijd en de dag waarop zijn relieken werden overgebracht van Myra naar Bari. Het Vaticaan stelt het vieren ervan niet langer verplicht, maar nog altijd mag je vier keer per jaar Sint-Nikolaas vieren.

In de stoomtrein van Sint Nicolaas zitten dit jaar roetpieten. Al denk ik niet dat dit de  discussie over de helpers van Sint Nicolaas zal verstommen. Terwijl er in de Byzantijnse legende over de goedheiligman geen woord wordt gerept over zijn helpers ….

De blogpost over de byzantijnse legende van Sint-Nicolaas van Jona Lendering vind ik het lezen waard:

Een Byzantijnse Sint-Nikolaaslegende

Over de intocht is meer te lezen op:

https://www.beleven.org/feest/intocht_sinterklaas

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Kinderen. Bookmark de permalink .

46 reacties op Vier dagen Sint Nicolaas

 1. Karel zegt:

  al ik hoop is dat die zotten , welke onze feestdagen willen afschaffen , zich verre van de kinderen houden 😦

  Geliked door 1 persoon

 2. Het is verbazend en eigenlijk best wel knap hoe men uit de historische Sint Nicolaas een verhaal heeft weten te halen van Sinterklaas met zijn knechten die op de stoomboot uit Spanje komt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Melody zegt:

  Het wordt hoe langer hoe meer een schijnvertoning helaas… en als het allemaal niet zo intens triest was zou het hilarisch kunnen zijn als je alles bij elkaar zet en dan bekijkt.

  Wat de waarheid is… en wat men tegenwoordig als ‘waarheidsgetrouwe historie’ bestempelt is al zodanig bezoedeld dat het oorspronkelijke al lang verstikt en vergaan is

  Geliked door 1 persoon

 4. Rebbeltje zegt:

  Op naar een fijn Sinterklaasfeest

  Geliked door 1 persoon

 5. Mack zegt:

  Bij de belastingdienst geen Sinterklaasfeest dit jaar. Voor- en tegenstanders konden het niet eens worden, dus werd er besloten tot geen feest. Dat zou zich landelijk moeten doortrekken. Weg met Sinterklaas, en dan op zoek naar het volgende wat we aan kunnen vallen.

  Like

  • Begrijpelijk Mack. Het Sinterklaasgebeuren is een feest voor gevers!
   Overigens waren de Pieten hier in de stad en ze waren zo zwart als roet. Iets waar menig ‘niet-blanke’ jaloers op zou kunnen zijn. Onder de kinderen waren heel wat ‘veegPieten’ op te merken. Scheelt moeders weer met het afsminken naderhand….. of ze durven niet meer? Zou dat het zijn, die angst voor publieke opinie?

   Like

  • Sjoerd zegt:

   tweede kerstdag… tweede paasdag

   Like

 6. Ezelgedachten zegt:

  Ik maakte ooit eens mee, dat twee hele lieve leerlingen van Ghanese afkomst door hun klasgenoten werden aangesproken, cq. uitgescholden met Zwarte Piet. Ik schaamde me rot voor alle Zwarte Piet versieringen in de school. En die twee meisjes waren ontroostbaar.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Mijn buren moesten mijn ogen openen ……

   Stille groet,

   Geliked door 2 people

  • staartje zegt:

   Helemaal met je eens ‘ezel’ . Schelden doet zo zeer.

   Geliked door 2 people

  • Willem zegt:

   Dat zegt vooral veel over de klasgenoten en misschien ook wel over de mentaliteit die op de school heerste. Was het een basisschool, of vervolgonderwijs vraag ik me af. Basisschoolkinderen gedragen zicht vaak nog zoals ze thuis geleerd is, maar als het voortgezet onderwijs is, dan begint het zeer kwalijk te worden. Dan kun je alleen maar hopen dat de beide meiden voldoende intellect bezitten om het te kunnen relativeren.
   Ikzelf kwam in 1951, voor het eerst in aanraking met anders gekleurde mensen. Tot die tijd wist ik nog niet dat er ‘gekleurde’ mensen bestonden. In de ‘gewenningsperiode’ werd er over en weer veel gescholden waarbij apenkop en kaaskop veruit favoriet waren, maar we vierden wel gezamenlijk in volledige harmonie het Sinterklaasfeest. Zwarte Piet is nooit een issue geweest.

   Geliked door 3 people

  • dhyan1234 zegt:

   Als je van van zwarte Piet nou eens iets moois maakt, iets dat iedereen begeert te zijn dan kan het niet meer voor schelden gebruikt worden, oftewel als je van ‘Prins’ een dwergachtige lelijke komiek maakt is Prins ook een scheldwoord en twee kleine meisjes ontroostbaar maakt ‘Princes’ genoemd te worden. Met andere woorden welke inhoud/lading geef je een woord.

   Like

 7. staartje zegt:

  Wat een mooie legende. Er gloort hoop dat een katholiek feest in Nederland ook door de protestanten wordt gevierd. Dat was jaren ( eeuwen?) geleden ondenkbaar. Ik wens dat het verbindende zegeviert.

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Wat bedoel je daarmee precies. Ik ben opgegroeid in een ‘heidense’ omgeving waar het belangrijkste onderscheid tussen de godsdiensten bestond uit ‘Koksen’ en ‘Openbaren’. Koksen waren mensen die ’s zondags naar de kerk gingen en wie dat niet deed was openbaar. Diegene die de kerk bezochten waren zonder uitzondering protestant. Katholieken kwamen niet voor in de gehele gemeente, al ging wel het gerucht dat aan de boorden van de, qua oppervlak althans, zeer grote gemeente, er een katholiek gezin zou wonen. Maar dan was je al bijna in Hoogeveen. Maar ondanks dat, vierden we wel sinterklaas. Dat had niks met wel of niet Katholiek zijn te maken.

   Geliked door 2 people

 8. Mij vergeet hij elk jaar. Hij wordt te onzent dus niet gevierd…

  Geliked door 1 persoon

 9. Sjoerd zegt:

  Ik vier op 4 december Barbara dag en de verjaardag van mijn dochter.

  Geliked door 1 persoon

 10. Oudmaarnietversleten zegt:

  Blij dat we niet meedoen aan die gekte! De ondernemers varen er wel bij.

  Geliked door 1 persoon

 11. fialas zegt:

  helemaal eens met Jona Lendering:Sinterklaas is helemaal geen kinderfeest, in Amsterdam was het een feest voor volwassenen die elkaar met surprises en gedichten op een grappige manier de maat namen.Sinterklaas was oude stramme heer, Zwarte Piet was slim, jong en lenig, hij redde de situatie, zo deden wij dat ook in onze versjes en surprises.De laatste decennia is het feest door de commercie èn de media naar beneden gehaald, met hele groepen overbodige pieten. en met Kerstmis gaat het net zo. Onze tradities worden platgeslagen, niet eens door demonstranten,we hadden dat allang zelf gedaan.

  Geliked door 1 persoon

  • Mack zegt:

   Maar hoe het in Amsterdam was zegt toch niets over hoe het in de rest van het land is? Ik weet niet beter, tot twee generaties boven mij dat het een kinderfeest was.

   Like

   • Rob Alberts zegt:

    In mijn jeugd in Noord-Brabant was het eerst een kleine kinderen feest. Later vierden wij dit feest met lootjes, prikkelende gedichten en bizarre kadootjes in vreemdsoortige verpakkingen.

    In de Bijlmermeer vertelde mijn buren hun eigen schrijnende verhalen en pijnlijke ervaringen van hun kinderen.

    Ik schaam mij voor mijn naïviteit dat ik het racistische element niet eerder heb gezien.

    Vredelievende groet,

    Like

    • Mack zegt:

     Een kinderfeest totdat de kinderen niet meer geloofden, toen gingen we lootjes trekken. Ik ben iets minder vredelievend dan jij. Van mij mag het hele feest weg nu het een nationale demonstratie is geworden.

     Like

     • Rob Alberts zegt:

      Jammer, want de surprise avonden bij jullie thuis behouden hun waarde.
      Bij de demonstranten zullen de extremen verdwijnen.
      RoetveegPieten zoals die er ooit waren zullen het buiten gebeuren van de intocht en zo in stand houden.

      Stille groet,

      Like

      • Mack zegt:

       Ik snap dat het voor kinderen weinig uitmaakt. Ik snap niet waarom er ineens, en op zo’n harde toon gedemonstreerd werd tegen Zwarte Piet. Ineens was iedereen racist in plaats van: wij hebben ook gevoelens!

       Like

       • Rob Alberts zegt:

        De jaren dat er gesproken werd over de discriminatie heeft niemand gehoord, laat staan geluisterd.

        Het verdriet en het leed gaat door en zit diep. Maar wordt steeds meer overschreeuwd voor behoud van intolerante Nederlandse Normen en Waarden / Cultuur.

        Stille groet,

        Like

        • Rob Alberts zegt:

         Het schelden is inderdaad door gegaan.
         Ouders vragen om verandering om nu hun kinderen niet dezelfde pijn te laten voelen. Ouders vragen nu om hun kinderen te behoeden voor het leed wat zij nu nog steeds voelen.

         Er wordt nu spaarzaam op te weinig plekken naar hun geluisterd.

         Mensen die hun hele leven een Nederlands paspoort bezitten komen op voor hun eigen in Nederland geboren kinderen.

         Wat krijgen zij te horen? Ga naar je eigen land terug. Nederland is hun land!!!

         Vredelievende groet,

         Like

         • Mack zegt:

          Ja, oke, dat wil ik ook niet. En voor mensen die vragen om begrip, heb ik begrip. Niet voor mensen die ons op agressieve toon vertellen dat we een racistisch feest aan het vieren zijn. Daarvoor zijn mijn sinterklaasherinneringen mij te lief.

          Geliked door 1 persoon

 12. Mack zegt:

  Dat klopt niet helemaal. Er hebben hordes mensen geluisterd. Welk verdriet en leed hebben wij het over? Ik ben van mening dat er op een gegeven moment op een onredelijke manier het vuur werd geopend op zwarte Piet. Er was geen genuanceerde tegenreactie meer mogelijk met als gevolg extremen die tegenover elkaar staan.

  Geliked door 1 persoon

 13. Villasappho zegt:

  Ik zag een lichtblauwe piet gister ik weet niet of dat nou een vooruitgang is.

  Geliked door 1 persoon

 14. Spontanity zegt:

  Wat Melody al schrijft.
  Het feest is helemaal uit zijn verband getrokken.
  Het is inderdaad allemaal uit zijn verband getrokken en leeft een eigen leven.
  Jammer dat het over de rug van een kinderfeest gaat.
  En het houdt niet over, want kerstmis mag straks ook niet meer, moet winterfeest worden.
  Ik vind dat echt niet kunnen!

  Like

 15. gewoonanneke zegt:

  Het is jammer dat beide geen beetje water bij de wijn willen doen en die zaken zo diep gezonken zijn in mijn ogen. Het moet gewoon een mooi familiefeest blijven.

  Like

  • Willem zegt:

   En wat ik het merkwaardige aan die hele zwartepietendiscussie vind is dat het helemaal niet nodig is om zo ‘overspannen’ te reageren. In de loop van de eeuwen is het hulpje van sinterklaas al zo vaak van uiterlijk verandert. Ik heb zelfs gehoord dat het ooit een soort duivelsfiguur geweest zou zijn en misschien in sommige culturen nog wel is.
   In mijn kinderjaren was Zwarte Piet een bestraffende boeman met een roede. Je kreeg slaag van hem en ontvoerde je desnoods naar Spanje, al had je geen idee wat Spanje was en waar je het zoeken moest. Mijn kinderen vonden juist Sinterklaas de engerd want die wist alles van je en Zwarte Piet was iemand die je opvrolijkte met zijn grapjes. En toch zit er minder dan 30 jaar tussen mijn belevenissen/ervaringen met Sint en Piet en die van mijn kinderen. En die hebben inmiddels ook de middelbare leeftijd bereikt.
   Wat mij ook verbaasde was dat er gevallen werd over de aangezette dikke lippen van Zwarte Piet. Nog zeer onlangs kwam ik in gesprek met een zeer hoogblonde dame die het nodige uitgegeven had aan plastische chirurgie. En wat schets mijn verbazing; zij had haar lippen op laten spuiten tot een formaat waar de Zwarte Piet uit mijn kindertijd jaloers op geweest was. Even zo goed voelde ze zich zwaar beledigd toen ik haar vroeg of ze al gevraagd was om Piet te spelen bij de intocht van Sinterklaas vanwege haar geprononceerde lippen.

   Like

 16. Ik wist niet dat onze Sint zelfs 4 heiligendagen had toebedeeld gekregen.

  Geliked door 1 persoon

 17. Morgaine zegt:

  In Friesland…. op een heel andere dag: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint_Piter

  en ik denk, nummer 5….

  X

  Geliked door 1 persoon

 18. Goh, vier keer per jaar maar liefst! Dat zou wat zijn zeg. Mij lijkt toch dat met die roetvegen het gedoe klaar is?

  Geliked door 1 persoon

 19. meninggever zegt:

  Voor de goede orde, in Noord Holland kennen we ook Sint Maarten, die min of meer hetzelfde deed als Sinterklaas. Uitdelen. Ook al is dat nu meer een feest van ophalen geworden. Zwarte Piet is een historische schertsfiguur. Net als Sinterklaas een schijnheilige is. Maar laten we wel zijn, volgende stap is kerstfeest afschaffen, daarna Pasen, Pinksteren en Hemelvaart. Alles omwille van het Polcor denken dat altijd uitgaat van ‘die ander die mogelijk gekwetst raakt’. Als dat zo is, en laat ik duidelijk zijn, ik vind dat we helemaal niemand moeten willen kwetsen, mits we zelf ook niet als zodanig worden behandeld, moeten we ook zeer actief zijn t.a.v. vrouwenbesnijdenis (vorig jaar 2500 gevallen gewoon geaccepteerd), achterstelling van vrouwen, haat naar homo’s, antisemitisme etcetc. Nu is het wel erg opgelegd allemaal. Daarbij is KOZP gelieeerd aan Antifa. En dat vind ik dan weer een enge club..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.