Aardgas Vrij in de K-buurt

Het eerste overleg voor Aardgas Vrij in de K-buurt heeft plaats gevonden. Alle verhuurders en alle warmte leveranciers zitten nu rond de tafel. Gelukkig zaten er er ook 3 bewoners aan deze tafel. Grote afwezigen zijn nu nog de bewoners / eigenaren.

Met het voorstellingsrondje kwamen een paar feiten naar voren. Het Henriette Roland Holst huis en de wijken Kelbergen en Kantershof vallen in negatieve zin op. Hier ontbreekt woning isolatie of is de isolatie zo slecht dat de meeste warmte direct naar buiten gaat.

De woonwijk Kortvoort valt juiste in positieve zin op. Hoewel het om oude woningen gaat is er toen bij de bouw alle moeite gedaan om energiezuinige woningen te bouwen.

De nieuwbouwwijken Laag Koningshoef, Laag Kempering, Laag Klieverink en Laag Kouwenoord zijn allemaal met de nieuwste isolatie technieken gebouwd.

De flats van het Bijlmermuseum en  de torenflats langs de Karspeldreef zijn allemaal geisoleerd volgens de modernste technieken.

Energie besparen begint met isoleren. De verhuurder van het Henriette Roland Holst huis is bezig met onderzoeken, berekeningen en plannen.

Kelbergen en Kantershof hebben dus de hoogste energierekeningen.

Het warmtenet van de Diemer Centrale wordt in de toekomst verder uitgebreid in de K-buurt. Jammer genoeg zijn er ook al bewoners die willen ontkoppelen. Er zijn veel klachten over torenhoge energierekeningen. Ook zijn er klachten over voortdurende lekkages van het systeem van Warmtenet.

Een nieuwe ontwikkeling is dat Waternet warmte wil gaan winnen uit de vijvers die rondom de K-buurt liggen. De eerste berekeningen laten zien dat met deze nieuwe warmte techniek een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief ontstaat voor het grote warmtenet van de Diemer centrale.

In Gaasperdam loopt een onderzoek om samen met Waternet uit het riool Biogas te produceren. Dit biogas kan ook in de K-buurt via de bestaande aardgasleidingen bij elke woning in Kelbergen en Kantershof komen.

Het initiatief van een bewoner uit Kantershof om zelf Waterstofgas te gaan produceren en dit via de bestaande aardgasleidingen naar de woningen van Kantershof en Kelbergen te vervoeren werd in het gesprek niet genoemd. Maar is ook een optie  die uitgewerkt en meegenomen kan worden.

De initiatieven voor zon- of wind-energie zijn niet genoemd en niet besproken. Vreemd want binnenkort wordt een woning in de K-buurt geheel zelfvoorzienend met zon- en wind-energie. Want dat kan natuurlijk ook!

Zoals er ook woningen met hun eigen warmtepomp geheel zelfvoorzienend kunnen zijn.

Als Energiecommissaris 1104 blijf ik de ontwikkelingen volgen. De negatieve ervaringen van de huurders met Warmtenet verlies ik niet uit het oog. Mijn zorgen over de zeer slechte isolatie van Kelbergen en Kantershof blijf ik naar voren brengen. Zoals ik blijf pleiten voor de inbreng van de bewoners. Gelukkig zitten de vertegenwoordigers van Hart voor K-Buurt ook aan de tafel. Alleen de bewoners / eigenaren ontbreken nog volledig in het overleg. Gevaar dreigt dat de grote verhuurders en de investeerders van de nieuwe bouw projecten hun ideeen dwingend opleggen. Een goede organisatie van de verhuurders, maar ook de individuele bewoner / eigenaar is nu van belang. Mijn zorg is dat bestaande bewonerscommissies de energietransitie niet op de agenda hebben staan. En zonder hun inbreng kunnen de beslissingen voor hun gemaakt worden.

De stappen die gemaakt worden zijn eenmalig en niet meer terug te draaien ….

Nuttige websites:

Vraag gratis bespaaradvies van de Energiecoach

Home

 

https://02025.nl/

 

https://www.energiecommissie.nl/

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie, persoonlijk, Politiek, windenergie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Aardgas Vrij in de K-buurt

  1. meninggever zegt:

    Dit soort gemeenschappelijke problemen zijn goed op te lossen met verhuurders en aanbieders. Mits je natuurlijk in de gaten houdt dat de bewoners dit altijd in de huur zullen merken. Want pakweg 30-40 mille investeren in een enkel huis moet ergens terugverdiend worden. En dat lukt niet met een paar euri per maand aan bespaarde energie. Voor particuliere eigenaren is het helemaal een ellende. Van het gas af lijkt zo leuk, maar kost de huiseigenaar gemiddeld 50 mille of meer. Niemand betaalt mee. Overigens was ik gisteren tijdens een koude dag even in Duitsland. Men stookt daar nog gewoon op olie, en dat zie je aan de uitlaatgassen uit de schoorstenen. Daar ziet men juist gas als schoon alternatief. En stopt men vermoedelijk met het stilzetten van kernreactoren omdat men men wind en zon de boel niet kan verwarmen noch de economie op gang houden. Realisme moet soms samengaan met idealisme. Is nu veelal niet het geval…

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      Toevallig hoorde ik van een geval in Nijmegen. Een bewoner heeft een woning met een gratis aansluiting op het Warmtenet. Maar vanwege de torenhoge maandlasten wil de bewoner ontkoppelen.

      De bewoner wil off grid gaan wonen, helemaal zelf voorzienend wonen zonder aansluitingen van nutsvoorzieningen.

      De leverancier van het Warmtenet eist nu een bedrag 50.000 euro voor ontkoppeling van het warmtenet.

      Bij verzoeken tot ontkoppeling van het Aardgasnet werden oorspronkelijk vergelijkbare bedragen gevorderd. Gelukkig zijn de bedragen om ontkoppeld te worden van het aardgasnet veel realistischer geworden. Precieze bedragen ben ik kwijt. Maar naar ik meen is dat een paar honderd euro geworden.

      In Gaasperdam wordt hard gewerkt aan de realisatie van een geheel woonwijk aardgasvrij maken ( https://02025.nl/project/5690/gaasperdam-slim-naar-quickfit-aardgasvrij )
      Dit wordt een grootschaliger copy van Pekela Aardgasvrij. ( https://www.pekeladuurzaam.nl/ )

      Voor bewoners in Gaasperdam wordt nu geteld met investeringsbedragen tussen de 7.000 en 14.000 euro per woning. Omdat er zelf gas wordt geproduceerd voor de eigen warmtevoorziening vallen de kosten van het Aardgas verbruik helemaal weg.

      De ontwikkelingen gaan hard. En de besparingen met de stijgende belastingen op met name Aardgas maken investeringen rendabel. De Aardgasprijs bestaat nu al voor de helft uit Landelijke belastingen. Het percentage op de transportkosten is ook stijgende.

      Quickfit Aardgasvrij is dan ook enthousiast ontvangen bij de bewoners!

      Warme groet,

      Geliked door 1 persoon

    • Willem zegt:

      Het aardgas uit Slochteren werd in de jaren ’50 en ’60 ook gezien als het schone alternatief voor olie en kolen. Vooral voor grootgebruikers als zoals elektriciteitscentrales en chemische industrie. Het is dus maar wat je als referentie hebt/neemt.
      Hoeveel jaren is het nog maar geleden dat de TL-lamp gezien werd als het zuinige alternatief voor de gloeilamp. Met de komst van de ledlampen zijn diezelfde TL-lampen nu opeens stroomvreters geworden. En ik ben ervan overtuigd dat het een kwestie van tijd is of er komt een nog zuiniger vorm van verlichting.

      Geliked door 2 people

  2. Het is intussen wel duidelijk dat overschakeling van gas naar een andere warmtevoorziening npog heel wat hoofdbrekens zal vergen. Wij gaan voorlopig stukje bij beetje verder me de isolatie.

    Geliked door 2 people

  3. Karel zegt:

    dat gaat als ik het zo lees nog wel ff duren

    Like

  4. Bertie zegt:

    We willen van alles maar als klein huiseigenaartje kun je niet veel. Daar heb je simpelweg niet genoeg geld voor.
    Ik heb wel het profijt van zonnepanelen maar de rest is een kwestie van jaarlijks bekijken wat financieel haalbaar is.
    Overigens kan ik me niet voorstellen dat de gasleverantie volledig stopt. In dat geval vraag ik inwoning bij W&M, misschien kan ik Brabantse worstenbroodjes voor ze maken.😁

    Geliked door 2 people

    • Rob Alberts zegt:

      De gemeente Amsterdam heeft heel ambitieus ingezet.

      Voor eigenaar / bewoner is de lage rente een stimulans om te investeren in isolatie en andere warmtebronnen en technieken.
      De Aardgas prijs blijft maar stijgen. En de landelijke belasting op Aardgas zal nog meer dan meer gaan stijgen.

      Energieke groet,

      Geliked door 1 persoon

      • Willem zegt:

        Prachtig dat de gemeente Amsterdam die hoge ambities koestert, en wat energiebesparing aangaat moet men er ook in onderzoek naar betrouwbare methoden blijven investeren.
        Probleem is echter dat het nu te laat is om maar een beetje te gaan ‘hap-snappen’. Al vrij snel na de energiecrisis van 1973 was het al duidelijk dat er naar alternatieven gezocht moest worden en kwamen de eerste voorzichtige initiatieven om te isoleren. Maar een groot onderzoek naar wat het beste en/of effectiefste zal zijn, is er nooit echt geweest. De mentaliteit van “Ze dronken een glas, deden en plas en alles bleef zoals het was”, was in een mum van tijd weer de orde van de dag.
        Daarom ben ik ook bang dat, hoe lovenswaardig de Amsterdamse ambities ook zijn, ze een stille dood zullen sterven. Simpelweg omdat er nog steeds geen echt betaalbaar alternatief is voor aardgas. Iets wat met de oliecrisis van 1973 en de waarschuwingen van de Club van Rome al hoog en breed het geval had moeten zijn.
        Kortom, ik kijk onze achtereenvolgende regeringsploegen er wel een beetje op aan dat die er nooit serieus werk van gemaakt heeft en niet het voortouw genomen heeft.

        Geliked door 2 people

      • dhyan1234 zegt:

        Ik woon vlak bij de grens, ik zal wel een pijpje naar Nederland laten trekken. Wat een flauwe kul over dat gas, het kan zo uit Rusland worden betrokken.

        Like

  5. Spontanity zegt:

    Hier van het gas af, zal lastig worden, woningen zijn zo slecht geïsoleerd!!
    maar…K-buurt.
    Ik vind het geen fijne naam.

    Like

  6. Rob Alberts zegt:

    Alle straatnamen in Amsterdam-ZuidOost zijn volgens het alfabet gerangschikt.
    Beginnend met de A draai je met de klok mee over de plattegrond naar de B enzovoort.
    Bij de hoofdwegen staat op de borden voor welke buurt je een afslag moet nemen.

    De K-buurt rondom Metrostation Kraaiennest en Winkelcentrum de Kameleon heeft dus alleen maar straatnamen beginnend met de letter K.

    Als je mijn blogpost doorleest kom je dus allemaal straatnamen tegen beginnend met de letter K.
    Vandaar de K-buurt en de bewonersvereniging Hart voor de K-buurt.
    Als Energiecommissaris 1104 is de hele K-buurt mijn werkgebied.

    Ik vind het de slimste manier om straatnamen te gebruiken. Iedereen die kan lezen en dus alle letters kent kan zich zijn weg vinden in Amsterdam-ZuidOost. Alle buurten en wijken in Amsterdam-ZuidOost hebben dus hun eigen alfabetische bewegwijzering.

    Vriendelijke groet,

    Geliked door 1 persoon

  7. Sjoerd zegt:

    Ik vind het een ontzettend moeilijk materie. Daar waar huizen geen eigendom zijn, maar van een stichting of vereniging kun je dwingend verbeteringen aanbrengen. Bij mensen die een woning in eigendom hebben gaat dit niet.

    Geliked door 2 people

  8. basdew1922 zegt:

    Ik woon in een appartement met blok verwarming, ben dus geheel afhankelijk van de woningbouwcorporatie. Nu woon ik naast een van de singels in Breda, dus mijn complex een prima kandidaat voor auqathermie zijn…

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Bij verandering is de woningbouw afhankelijk van de wens van de bewoners. Zonder instemming van bewoners staat juist de woningbouw machteloos. Het organiseren van een bewonerscommissie moet zelfs betaald worden door de woningbouw.

      Mijn eerste tip voor nu: controleer vooral de afrekening van de geleverde warmte!

      Energieke groet,

      Geliked door 1 persoon

  9. bloggersterk zegt:

    Veel ontwikkelingen om te volgen. En een dankbare taak, als je ook de huurders actief kunt krijgen. Jammer dat de scepsis rond alternatieve energievormen op social media zo sterk wordt aangewakkerd. Als die feitelijk – en eenvoudig uitgelegd – is te weerleggen ligt daar ook een schone taak. Misschien voor die andere 1103 commissarissen? 😉

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      Energiecommissaris 1104 is vooral een postcode aanduiding. Het precieze aantal Energiecommissarissen ken ik niet.
      Er is 1 landelijke Energiecommissaris, er zijn provinciale en stedelijke Energiecommissarissen.
      En ik ben benoemd voor postcode gebied 1104, de K-buurt in Amsterdam-ZuidOost.

      Energieke groet,

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.