Excursie naar de kloostermuren van Geerdinkhof

Van de mensen van hetBijlmermuseum kreeg ik de volgende uitnodiging:

Anno heden is minstens 55% van de galerijflats in de Blijmermeer gesloopt. Ze werden vooral vervangen door laagbouw, zoals langs de Daalwijkdreef, de grens met Diemen. Deze gemeente bouwt zijn grensgebied inmiddels vol met aan elkaar geplakte torens van acht etages en meer, op de begane grond omsloten door knusse straten, pleintjes en grachten. Holland Park heet dit eerbetoon aan historisch Amsterdam. 
Een metrostation verder loopt u binnen 10 minuten naar de eerste laagbouw van de Bijlmer, die indertijd niet meer mocht zijn dan 10% van het  gehele bouwvolume. Voorbij Gouden Leeuw en Groenhoven bereiken we Geerdinkhof, waarvoor begin ’70 de eerste ontwerpen werden gemaakt.  Uitgangspunt was een stenig gebied waarin de privacy van de bewoners een hoog goed was. In het vierde deel van het gebied leidde dat tot gemetselde muren van 2 meter hoogte.

We organiseren een drietal rondleidingen naar Geerdinkhof en omgeving, waaronder de Bijlmerweide, een mooi groengebied tussen de Bijlmer laagbouw, waaronder ook Kantershof, en de Weespertrekvaart. Deelname kost 10 euro p.p. opgave via: bijlmermuseum@gmail.com. Bij minder dan 10 deelnemers gaat rondleiding niet door. Geef dus als het kan meer dan een datum op.  De data en tijden zijn:
zondag 24 november, start  15 uur, na afloop kunt u mee-eten in het museum, waar Els een niet-vlees maaltijd kookt voor 12.50 pp
donderdag 28 november, start 13 uur
zondag  1 december, start 14 uur.
We verzamelen telkens in het Bijlmer Museum., Grubbehoeve 38. De flat ligt tegenover metrostation Ganzenhoef, het museum bevindt zich op begane grond, volg de ventweg. 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam. Bookmark de permalink .

8 reacties op Excursie naar de kloostermuren van Geerdinkhof

 1. Die hoogbouw is niet zozeer mijn stijl van wonen, een hoge muren ook niet ..
  Indertijd moesten er wel héél veel mensen gehuisvest worden.
  Ik weet nog uit mijn kindertijd dat er een periode was dat een eigen gekocht huis niet door jezelf bewoond mocht worden als je (nog ) geen kinderen had, voorrang voor huur -gezinnen ( jaren 50 denk ik ) Een van mijn broers nam toen mijn vader in huis, dan ‘mocht’ je er ook zelf in …
  Zelf ben ik van de ‘babyboem’ net nà de oorlog WW2, er was zoveel gebouwd dat er in mijn volwassen tijd geen ernstige woningnood meer was… Wel wachtlijsten voor de sociale-huur nog, herinner ik me, maar met koopwoningen geen probleem meer.
  En nu ? ik zou niet weten hoe de toestand tegenwoordig is in nederland …
  Zuidelijke groetjes,
  hanny

  Geliked door 2 people

 2. meninggever zegt:

  Dat juist in mijn oude woonflat (waar we ooit in 1970 vol idealen gingen wonen) het Bijlmer Museum is gevestigd doet me dan wel weer deugd…

  Like

 3. Villasappho zegt:

  Het is me net even te ver weg.

  Like

 4. Sjoerd zegt:

  Het lijkt me wel de moeite waard als je ergens in de omgeving woont.

  Geliked door 1 persoon

 5. Spontanity zegt:

  Ik denk dat je er wat mee moet hebben wil je daar interesse in hebben, maar dat geldt eigenlijk voor alles.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.