De Brandweer

Jarenlang zag  ik bij het Amstelstation een oproep van de Brandweer Op de gevel van een gebouw naast het spoor hing een spandoek . Bestuurders en politici zouden geen oog hebben voor de Brandweer. Bestuurders en politici zouden niet luisteren naar de Brandweer. Tijdens mijn Bedrijf Hulp Verlening cursussen leer ik kleine beginnende brandjes te blussen. Maar ook krijg ik telkens te horen laat het echte werk aan de professionals. En ook luister altijd naar adviezen en aanwijzingen van de Brandweer.

In mijn huis hangen 2 rookmelders. En al jaren moet ik de blusdeken op de juiste plek ophangen. Gelukkig heb ik zelf nog nooit een brand meegemaakt. Nu ja, bij mijn buren onder mij is jaren terug een flinke brand geweest. Maar zelf heb ik daar gelukkig helemaal geen overlast van gehad. En mijn buren waren op tijd naar buiten. Hun woning is wel helemaal uitgebrand.

Regelmatig zie ik de Brandweerwagen Anton rond rijden. Dan is het vaak een oefening. Met al het groen en de vele bruggen is het lastig uitleggen aan nooddiensten waar iemand hulp nodig heeft. Brugnummers zijn de onduidelijke plaatsaanduidingen. Mijn voorstel om de bruggen in het Nelson Mandela park van namen te voorzien is door de ambtenaren afgewezen. Wel regelden de ambtenaren verkeersborden bij de bruggen. Zwaarder dan 5 ton is niet toe gestaan …

Dezelfde ambtenaren regelden een nieuwe Brandweer Kazerne langs de Daalwijkdreef waar tijdens de ochtend en avondspits altijd een file staat. Ondanks protesten van bewoners werd dit plan toch doorgedrukt. Pas na 5 jaar kwam er een nieuwe betere locatie voor de Brandweer Kazerne.

Elke keer als ik in het winkelcentrum de Amsterdamse Poort ben rijdt daar een Brandweer auto Anton rond. Met het continu rooster van de Brandweer zitten de mannen dag- en nacht op elkaars lip. Ook het inkopen, koken en eten doet men gezamenlijk op de kazerne. Boodschappen doen met een heuse Brandweerauto is natuurlijk een jongensdroom.

De afgelopen 5 jaar kwamen er ook andere berichten naar buiten uit de kazerne. Racisme, seksisme en discriminatie werd het verhaal. Al protesteerde de OR-leden de  gepensioneerde Spuitgasten en nog veel meer mensen. Onterechte beschuldigingen. Onschuldige pesterijtjes. Verkeerd begrepen opmerkingen. Uit verband gehaalde verhalen.

Een verhaal maakt mij angstig. Op de BHV-cursussen leerde ik dat de professionals van de Brandweer weten wat ze doen. Totdat ik een gedetailleerd verslag krijg van een grote brand. Elke spuitgast, elke groep brandweerlieden blijkt opeens maar wat te doen. Overleg en gecoordineerde akties blijken in de praktijk een wassen neus. Als rechtgeaarde Amsterdammers, stronteigenwijs en anarchistisch doet iedereen maar wat. Leiding is er niet en er wordt zelfs niet naar elkaar geluisterd.

Even terug is er een liquidatie in de drugswereld. Het toeval wil dat het slachtoffer de nieuwe Brandweer Kazerne Anton binnen rijdt. Met mobieltjes worden foto’s gemaakt van het stervende slachtoffer. En via de bekende sociale media gaan de foto’s van dit overlijden het internet op.

Een goed gesprek en een minimale berisping krijgt bezetting van de Brandweer Kazerne Anton. En van alle kanten krijg ik te horen dat er excuses zijn gemaakt. De precieze details blijven vaag en onduidelijk …..

Mag ik deze blogpost simpel beeindigen?

Ik voel mij niet meer veilig!

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, gezondheid, Onderwijs, persoonlijk, Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

28 reacties op De Brandweer

 1. Karel zegt:

  dat zijn ernstige misverstanden daar en dan druk ik mij zeer rustig uit
  ik hoop eigenlijk dat het geruchten zijn , zo niet dan ben ik het met jou laatste zin eens Rob

  zonnige groet

  Geliked door 2 people

 2. joanna zegt:

  Foto’s posten van een slachtoffer, walgelijk!
  Waar is de menselijkheid naartoe?

  Geliked door 2 people

 3. Duistere verhalen over de Amsterdamse brandweer zijn zelfs tot in het hoge noorden doorgedrongen. Je zou bijna gelukkig zijn met het feit dat we hier afhankelijk zijn van goed gemotiveerde brandweervrijwilligers wanneer de nood aan de man is.

  Geliked door 3 people

 4. Oudmaarnietversleten zegt:

  Lijkt me ook vreselijk om tussen dat geweld te leven, helemaal als dingen als brandweer niet goed zijn geregeld.

  Geliked door 3 people

 5. perdebytjie zegt:

  Jammer om te hoor dat dinge nie te goed gaan met die brandweer nie en dan nog die aakligheid van mense wat foto’s neem van een sterwende!

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik begrijp je gevoel van onveiligheid. Ook de manier waarop je de geilheid (sorry) van sommigen beschimpt, die zonder enige gêne foto’s nemen van slachtoffers. In wat voor wereld leven wij?

  Geliked door 1 persoon

 7. Bertie zegt:

  Hierover las ik in de kranten, ik werd er niet goed van.
  Dan zit er misschien ook waarheid in de praatjes.

  Geliked door 1 persoon

 8. Matroos Beek zegt:

  Dat is inderdaad niet echt geruststellend…
  Bezorgde groet.

  Geliked door 1 persoon

 9. Sjoerd zegt:

  Ik hoop dat het hier anders gaat. Al kan ik me wat voorstellen als je continu op elkaars lip zit zonder ruimte om je terug te trekken. Hier hebben ze gelukkig de ruimte en de mogelijkheid om het anders te doen.

  Geliked door 1 persoon

 10. Kakel zegt:

  Dat mensen sowieso foto’s maken van slachtoffers…ik kan er met m’n pet niet bij. Ze zouden degene die dergelijke misdaden begaan, met foto en naam op internet moeten zetten. Misschien dat de asociale media dan minder interessant wordt.

  Geliked door 1 persoon

 11. Happy Hulk zegt:

  Positief nieuws is, DE KACHEL VAN DE BRANDWEER, BRAND WEER!

  Geliked door 1 persoon

 12. gewoonanneke zegt:

  Ik zag er een tijdje geleden ook een uitzending over. Het is een heel eigen wereld geworden leek het wel daar. …. Wel jammer want ze zijn wel hard nodig natuurlijk deze mensen.

  Geliked door 1 persoon

 13. dhyan1234 zegt:

  Nu pas. Wist je nog niet dat je op jezelf bent aangewezen in noodsituaties?

  Like

 14. Spontanity zegt:

  Jeetje, die laatste zin komt even binnen!!!

  Like

 15. Tja, die Amsterdamse brandweer, daar heb ik als niet-Amsterdamse door alle nieuws erover ook al heel lang geen veig gevoel meer bij.

  Like

 16. meninggever zegt:

  De Amsterdamse brandweer is al jaren een toneel van verwijten, anarchie en ellende. Niet alleen in ZuidOost. Toch moeten we niet vergeten dat ze in geval van nood wel hun leven wagen voor andere mensen. Dat ze weten wat ze doen en dat niet laten in geval van nood. Is de brandweer intussen niet een afspiegeling van de Amsterdamse samenleving waarin anarchie, selfiecultuur en LTB-denken centraal staat? Ik maakte ooit mee toen ik vroeger thuis woonde dat de brandweer een schoorsteenbrand kwam blussen. Het maakte veel indruk. Ik maakte die lui op Schiphol mee tijdens heftige gebeurtenissen en altijd waren ze zeer professioneel. Dat een aantal lui filmpjes maken van reanimatie van een neergeschoten slachtoffer kan ik niet duiden. Moreel besef toch wat minder ingedaald. En da tis jammer, maar ook het gevolg van gebrek aan regie op het stadhuis. Daar is men de weg kwijt….en dat heeft gevolgen.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Of de ontspoorde Spuitgasten afhankelijk zijn van de Stopera? Er staan her en der in en rondom Amsterdam nogal wat kantoren van de Brandweer leiding. Tja, als de leiding in een kazerne autonoom eigen keuzes blijft maken?
   Ik zie hier vooral veel verdwaalde wagens van de Kazerne Anton rond rijden …

   Bezorgde groet,

   Like

 17. Jeetje, wat akelig inderdaad. En ook veronrustend wat betreft de professionaliteit van brandweerlieden…

  Like

 18. Willem zegt:

  Lange tijd heb ik gewerkt bij een bekend Arnhems keurings- en onderzoeksinstituut en was daar een twintigtal jaren bedrijfs-EHBO-er. In die hoedanigheid oefenden we ook tweemaal per jaar gezamenlijk met de bedrijfsbrandweer en BHV. Wat me toen wel meermalen opviel was dat de brandweerlieden buiten de oefening een bijna onneembare vesting waren, waar je als buitenstaander, al was je collega, niet zomaar in kwam en er een bijna machocultuur op nahielden. Maar ook dat ze zeer gedisciplineerd en ook zeer effectief optraden en erg gericht waren op hun collega’s. Na het bijwonen van een brandweeroefening, ‘ontsnappingsoefening in een bunker vol rook waarin de ‘muurtjes’ steeds verplaatst werden, begreep ik die houding ook wel een beetje. Hat van je maat op aankunnen is van levensbelang voor ze.
  Eens per 2 jaar werd er een grote ontruimingsoefening gehouden, -het terrein was ruim 80 ha groot en er stonden een kleine 90 gebouwen op-, waarin ook de gemeentelijke brandweer en ambulancediensten bij betrokken waren en van de door jou beschreven houding van de beroepsbrandweer heb ik nooit iets gemerkt. De discipline en inzet van de gemeentebrandweer en van de bedrijfsbrandweer konden bij wijze van spreken zo op elkaar gelegd worden, al vermoed ik dat ook de gemeentebrandweer een gesloten wereldje was. Maar ik had, en heb nog steeds, het volste vertrouwen in de professionaliteit van de hulpdiensten.

  Like

 19. Karel zegt:

  ha die Rob
  dus jij vult veel van je vrije tijd met vrijwilligers werk , goede zaak
  ik wandel liever in de vrije natuur , en kan al wat dromen van nieuw avontuur , weer wat dagen in Zeeland en weer een Waddeneiland 🙂

  fijne middag groet

  Geliked door 1 persoon

 20. Morgaine zegt:

  Geen idee hoe dat in Almere zit, ze rukken wel met grote regelmaat uit… filmpjes, video’s tenzij het op een nieuwsitem op tv verschijnt, heb ik er zelf geen weet van.
  Ik kijk nu wel naar bureau Burgwallen… op tv…indrukwekkend en je hoort nu de andere kant, alleen niet van de brandweer natuurlijk…

  Ik snap dat jij je onveilig voelt.

  X

  Geliked door 1 persoon

 21. Rebbeltje zegt:

  Als ik dit zo lees ben ik toch weer blij dat ik in een dorp woon
  Voel me wel veilig…
  Die foto’s posten van andere mensen vind ik verwerpelijk
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 22. Karel zegt:

  dus een halve rustdag Rob
  en alle mail weer bij
  het HuisHaten loopt niet weg 🙂

  fijne avond groet

  Like

 23. Bij ons in Vlaardingen heb ik andere ervaringen. Strak georganiseerd en met een heldere hiërarchie werd onze school ontruimd. Geen ruimte voor paniek of twijfel. Alle lof voor de brandweer.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.