Sint Pannekoek

Heel lang geleden, het zal ergens in de twaalfde eeuw geweest zijn, stond er een klooster langs de Rotte. Daar waar nu Kralingen is. In die buurt. In dat klooster woonde ook een jonge monnik. Hij heette Gerrit. Ja, net als ik. Het was negenentwintig november en hij vierde zijn vijftiende verjaardag. Omdat hij de jongste kloosterling was, werd hij soms een beetje verwend. Het was zijn verjaardag, dus hij mocht kiezen wat ze die avond zouden eten. “Pannenkoeken”, valt Catootje hem in de rede. “Natuurlijk, pannenkoeken”, zegt opa. ’s Avonds schaarden alle kloosterlingen zich rond de ruwhouten tafel. De kaarsen in de kandelaars flakkerden want het oude klooster was niet zo goed geïsoleerd. Daar hadden ze nog niet zoveel verstand van in die tijd. Je kon de koude novemberwind goed voelen.

“Loof den Heer”, riepen de monniken in koor, toen broeder kok een grote schaal dampende pannenkoeken op tafel zette. Omdat het niet zo’n rijke orde was, was er voor iedereen maar één pannenkoek. De oude abt zat aan het hoofd van de tafel en broeder Gerrit, de jonge monnik, tegenover hem. Het was tenslotte zijn partijtje. Iedereen was vrolijk, behalve de oude abt.
“Wat is er toch, eerwaarde vader, waarom kijkt ge zo treurig? Zijt ge niet welgestemd, zoals wij allen?”De Legende van Sint Pannekoek “Jawel”, mompelde de oude, “maar ik heb het zo koud op mijn hoofd. Je kunt die nare wind overal voelen.” Het was namelijk verboden om tijdens de maaltijd je kap op te zetten en de abt moest natuurlijk het goede voorbeeld geven.

 

Toen nam de jonge monnik zijn lekkere warme pannenkoek en legde die liefdevol op het koude hoofd van de oude abt. Nu was hij de enige zonder pannenkoek. De andere monniken vouwden net hun handen om een gezamenlijk “Here, zegen deze spijze” uit te spreken of er verschijnt een stralend licht boven de ruwhouten tafel en zie, een engel des Heren daalde neder met een gouden koekenpan in zijne handen.
Een hemelse geur van vers gebakken pannenkoek verspreidde zich door het oude klooster aan de Rotte. Engel uit de Legende van Sint PannekoekHandig gooit de engel de pannenkoek omhoog en laat hem sierlijk neer komen op het hoofd van de jonge monnik. “Halleluja..!” riepen de monniken, toen ze van de schrik bekomen waren. “De Heer heeft ons een wonder gedaan! We hebben een heilige in ons midden!” En om hun verbondenheid te tonen legden ze allemaal hun pannenkoek op het hoofd, namen elkander bij de hand en wenste iedereen een vrolijke en gezegende…

 

“Sint Pannekoek” vult Catootje aan. “Nee”, zegt opa peinzend, “want zij wisten toen nog niet dat broeder Gerrit ooit Sint zou worden. Hij werd pas later, veel later, heilig verklaard. Om precies te zijn in 1899…”.

“Jeetje opa, hoe weet je dat allemaal?” “Ik heb wat mogen rondsnuffelen in de kelders van het Rotterdams Gemeente-Archief. Ze kennen me daar. En toen vond ik dat oude perkament waarop de hele geschiedenis is beschreven.”

De mare van het wonder deed snel de ronde en de bewoners van het dorpje Rotterdam stroomden allemaal naar het klooster om de jonge monnik eer te bewijzen. Maar hij bleef er heel gewoon onder, hoor. “We maken er gewoon een feestdag van”, zei hij. “Voortaan nodigen we alle armen mensen uit om op negenentwintig november bij ons een pannenkoek te komen eten”. En zo ontstond het feest van Sint Pannekoek… Het is even stil. Catootje nestelt zich gezellig op Opa’s schoot. “Weet je, opa, ik heb altijd gedacht dat jij het hele verhaal van Sint Pannekoek zelf verzonnen had. Erg hè…” “Ben je mal”, zegt opa verontwaardigd, “zoiets zou ik nooit doen. Het is allemaal historisch verantwoord!”

Geheel verantwoord lees ik deze tekst eerst bij de Rotterdamse Liesbeth van

Sint Pannekoek

Waarna ik verder zocht en vond

https://sintpannekoek.nl/oorsprong-legende-sint-pannekoek/

 

 

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, Kinderen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Sint Pannekoek

 1. afwaswater zegt:

  Een heerlijk verhaal. groetjes en eet smakelijk, Hanneke

  Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  mogge Rob
  een leuk en smakelijk verhaal , alhoewel pannenkoeken op het hoofd toch niet echt smakelijk zijn hihi
  vrolijke groet

  Geliked door 1 persoon

 3. Matroos Beek zegt:

  Wat een prachtig verhaal Rob!
  Vrolijke ochtendgroet met zin in pannenkoek.

  Geliked door 1 persoon

 4. P-r-a-c-h-t-i-g verhaal, beste Rob.
  Naamstrelend sprookje…

  Geliked door 1 persoon

 5. Je brengt me op een smakelijk idee, Rob. Prettig weekend!

  Geliked door 1 persoon

 6. Bertie zegt:

  Een lief en vooral stichtelijk verhaaltje.☺

  Geliked door 1 persoon

 7. Oudmaarnietversleten zegt:

  Geweldig verhaal. Ik zie ze zitten met hun pannenkoek!

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik hoorde voor het eerst van deze feestdag in Jan, Jans en de kinderen!

  Geliked door 1 persoon

 9. Sjoerd zegt:

  Het zou zomaar eens waar kunnen zijn…

  Geliked door 1 persoon

 10. een leuk en appetijtelijk verhaal Rob

  groeten

  Geliked door 1 persoon

 11. Willem zegt:

  Hoogste tijd dat Sint Pannenkoek op de heiligenkalender terecht komt. Een snelle inspectie leerde me dat hij niet tot een van de naamheiligen van deze dag hoort.
  Welke actie moet ontketend worden om hem er op te krijgen?

  Like

 12. ollieherman zegt:

  Wat een heerlijk verhaal en dat, nadat ik gisteren pannenkoeken heb gegeten. Overigens is mijn hoofd ook ietwat kaal, maar gelukkig is het huis goed geïsoleerd en doet de verwarming het. Geen pannenkoek op mijn hoofd dus.

  Geliked door 1 persoon

 13. Ik ben niet echt een liefhebber van pannenkoeken, maar dat maakt het verhaal niet minder mooi.

  Geliked door 1 persoon

 14. Morgaine zegt:

  Ja ja… Catootje en opa, heb alle albums nog, incluis deze van de Sint Pannekoek, hahahaha

  X

  Geliked door 1 persoon

 15. Suskeblogt zegt:

  Alvast smakelijk gewenst Rob.

  Geliked door 1 persoon

 16. Rebbeltje zegt:

  Waarom denk ik nu gelijk aan een andere pannenkoek en wel Thomas 😉
  Leuk verhaal

  Like

 17. Wat een zalig verhaal😀

  Geliked door 1 persoon

 18. Een prachtig verhaal dat ik nog niet kende.

  Geliked door 1 persoon

 19. Villasappho zegt:

  Mooi verhaal is dat toch van Jan Kruis, thanks voor de link. Alleen Sint Pannekoek is een naam en van voor de extra N wijziging in ’95.

  Geliked door 1 persoon

 20. wdfyfe zegt:

  Wonderful tale. cheers

  Like

 21. gewoonanneke zegt:

  O grappig in 2015 schreef ik op 30 november ook een blogje daarover……. https://gewoonanneke.wordpress.com/2015/11/30/sint-pannekoek/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.