Een nieuwe bril I

Nee, ik heb geen nieuw montuur aangeschaft. Wel heb ik nieuwe glazen voor mijn bril besteld. Het moment dat ik dan de brillenzaak naar buiten loop geeft dan elke keer weer dezelfde verrassing. Vooruitkijkend is mijn wereld weer een stuk groter geworden.

Ondertussen ben ik mij ook maar eens gaan verdiepen in de geschiedenis van brillen:

De uitvinding van glazen schijfjes voor het compenseren van refractiefouten van het oog is waarschijnlijk in de Middeleeuwen gedaan. Wanneer, waar en door wie de bril precies is uitgevonden, is tot nog toe onbekend en onderwerp van speculatie. Een korte geschiedenis van de bril.

De Sumeriërs waren in de periode 3000 tot 2000 v.Chr. het eerste volk dat glas maakte van ruw materiaal. De oudst bekende lens, door Austen Henry Layard gevonden bij het Assyrische paleis van Nimrud, stamt uit de periode tussen 721 en 705 v.Chr. Vanwege de perfecte staat waarin die in 1850 werd gevonden, is de Nimrud-lens de beroemdste lens uit de oudheid. Het is niet bekend of de primitieve lens werd gebruikt om voorwerpen te vergroten.

De oude Grieken en Romeinen gebruikten kleine glazen bollen, gevuld met water, om hun zicht te verbeteren en om kleine voorwerpen beter te kunnen zien. Zij waren echter niet bekend met de beginselen van de optica en refractie en schreven het vergrotende fenomeen toe aan het water en niet aan het gebogen glas. Redenaar Cicero (106-43 v.Chr.) klaagde dat zijn zicht was verminderd door ouderdom en dat hij geen middel kon vinden om dit te verhelpen. De meest betrouwbare oudheidkundige tekst over lenzen komt van de hand van Lucio Anneo Seneca (4 v.Chr.-65 n.Chr.), die schreef: “De letters, ook al zijn ze klein en verward, lijken groter en helder wanneer men kijkt door een glazen bol gevuld met water.”

De smaragd van Nero

Van keizer Nero (1e eeuw n.Chr.) is bekend dat hij een geslepen, holle, groene smaragd voor zijn ogen hield als vergrootglas om de duels van de gladiatoren beter te kunnen zien. Het onderzoek naar het gebruik van de smaragd van Nero begon met de publicatie van Quo Vandis in 1896, door de Poolse schrijver Henry K. Sienkiewitz. Hij ontving hiervoor in 1906 de Nobelprijs voor Literatuur. In dit boek vermeldt Sienkiewitz het gebruik van de smaragd door Nero, als een manier om zijn zicht te verbeteren. Andere onderzoeken wijzen in de richting van de hypothese dat Nero de steen gebruikte vanwege het kalmerende effect op zijn ogen omdat die de schittering van de zon wegnam.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, persoonlijk en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

28 reacties op Een nieuwe bril I

 1. Karel zegt:

  ha die Rob
  is de wereld na het bestellen al groter ?
  of pas na het ophalen en opzetten van de bestelling
  dat de bril al zo ver terug gaat was mij en ik denk velen onbekend

  dun waterig zonnetje groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Bertie zegt:

  Mooi logje.
  Een uitvinding die ver teruggaat, waardevol ondanks een paar foutieve interpretaties.
  Wij zitten er goed mee en jij dus ook. Gefeliciteerd met de nieuwe wereld. 🙂
  In januari mag ik ook weer.

  Geliked door 1 persoon

 3. Spontanity zegt:

  En ik ben zo blij dat ik geen bril meer heb.
  En ik kan zo goed zien 🙂
  Jij straks ook weer, fijn is dat.

  Geliked door 2 people

 4. Rebbeltje zegt:

  Een weids blikveld is altijd fijn…
  Heb er ook eentje op mijn neus die aan vervanging toe is
  Groetjes

  Geliked door 2 people

 5. Villasappho zegt:

  Ik heb gelukkig al jaren geen grote achteruitgang meer gehad, succes alvast je me nieuwe glazen.

  Geliked door 2 people

 6. perdebytjie zegt:

  Baie interessante geskiedenis. Ek is bly ek hoef nie deur ‘n water gevulde glas te kyk nie, maar deur ‘n gerieflike bril op my neus!😄😄

  Geliked door 2 people

 7. Oudmaarnietversleten zegt:

  Fijn dat het zicht weer beter is. Vroeger ging dat nog niet zo gemakkelijk. Ook ik ben bijna weer aan de beurt voor oogcontrole hoop dat ik hetzelfde ervaar.

  Geliked door 1 persoon

 8. Sjoerd zegt:

  Zonder bril ziet mijn wereld er heel anders uit…

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik kon dit logje niet lezen. Misschien beter ook een bril aanschaffen?

  Geliked door 1 persoon

 10. Echt interessant blog, Rob. Overigens betekent een nieuwe bril voor mij niet alleen gezichtsverbetering, maar ook een behoorlijke financiële deuk in mijn portemonnee.

  Geliked door 2 people

 11. Matroos Beek zegt:

  Interessant logje Rob.
  Stille zondaggroet

  Geliked door 2 people

 12. Kakel zegt:

  Ongelofelijk dat glas al zo oud is! Tegenwoordig kijk ik met iets meer respect naar/door mijn brillenglazen. Met een cylinder, voor ver kijken en om mee te lezen. Een mens kijkt er niet van op, tot hij/zij dit blog leest.

  Geliked door 1 persoon

 13. Willem zegt:

  Al meer dan 60 jaar ben ik erg blij met mijn bril. Zonder mijn ‘reserveogen’ had ik zelfs de school niet af kunnen maken.
  Ik had altijd begrepen dat het woord bril afkomstig is van het mineraal ‘beril’ (beryl?). Een groep mineralen waar ook de smaragd deel van uitmaakt. Dat verklaart, voor mij althans, het gebruik van de groene smaragd door Keizer Nero. Uit de verhalen die ik over hem gehoord en gelezen heb, zal hij die edelsteen zeer zeker als brillenglas gebruikt hebben, want hij heeft in ieder geval de naam van een bloeddorstig en wreed heerser. Typisch iemand die geen moment missen wilde van de gevechten in de arena. Dat de groene smaragd ook nog eens het felle zonlicht temperde was in zijn geval mooi meegenomen.

  Geliked door 1 persoon

 14. afwaswater zegt:

  Heel interessant stukje. Fijn om weer goed te kunnen zien. (Zelf heb ik sinds kort een leesbril, ben er erg blij mee). Zou Nero misschien ook de eerste zonnebril ook hebben gehad? groetjes, Hanneke

  Geliked door 2 people

 15. wdfyfe zegt:

  Glad to read you can see better. I’ve been wearing glasses since I was a child and the price has gotten progressively more over the years until these days I think they may actually be made of emeralds. cheers

  Geliked door 2 people

 16. Mooi om die geschiedenis zo uiteengezet te zien.
  Ik houd het voorlopig nog even beperkt tot een leesbrilletje.

  Geliked door 2 people

 17. bentenge zegt:

  Kijk eens aan, een samaragden zonnebril. Dat is pas keizerlijk.

  Geliked door 2 people

 18. EJW zegt:

  Heb sinds kort een bril voor veraf. Een leesbril heb ik al jaren. Ben er blij mee wbt het autorijden. Vooral sávonds kan ik nu een stuk beter zien

  Geliked door 1 persoon

 19. gewoonanneke zegt:

  Heb zoveel verschillende brillen voor autorijden voor mijn computer voor te lezen. Maar mijn ogen zijn wispelturig een plus en een min kan ook nog goed zonder alles dus dat doe ik meestal wel.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.