Water in het Diemerbos

Met dank aan Mirjam Niemans voor deze tekst:

Finette van der Heide werkt onder meer voor Groengebied Amstelland, waar de Diemerscheg, dus ook het Diemerbos onder valt. Ze heeft meegewerkt aan de restauratie van de Gaaspermolen. Het waterpeil moest omlaag, voor de bomen. Het gemaal moest vernieuwd worden en het plan werd opgevat om de molen te restaureren en het gemaal erin onder te brengen. Het gemaal draait nu óf op elektriciteit óf via de molen windenergie. Veen klinkt in als het ontwatert wordt. Dit heeft effect op het klimaat. Er komt CO2 vrij. Daar groeien wel weer de plantjes van. Het is dus een kringloop. Veengrond moet kunstmatig in stand gehouden worden.

Duizend jaar geleden werden er al sloten gegraven in het landschap dat nu de Gemeenschapspolder heet, om overtollig water af te voeren naar de Gaasp. Toen lag het land nog boven het boezemniveau van de Gaasp en het huidige Amsterdam-Rijn-kanaal. Door het ontwateren zakte het land en moest het water omhoog gemalen worden naar het boezemniveau. Tot de samenvoeging in 1703 en de bouw van de Gaaspermolen (officieel Gemeenschapsmolen nr. 1 geheten) gebeurde dat in 8 verschillende polders, vandaar de naam Gemeenschapspolder voor de samengevoegde polders.

Finette legt uit wat het verschil is tussen een plas en een meer. Een plas, zoals Gaasperplas, en Sloterplas, is door mensen gegraven. Een meer is van nature ontstaan. Meestal doordat de grond ingeklonken is door landbouw.

Eerst is het land verdronken, en daarna weer drooggelegd. De Zuiderzee was eerst zoet water. De Zuiderzee is ontstaan doordat de zoute zee met eb en vloed via het Vlie (tussen Vlieland en Terschelling) de Zuiderzee in kwam.

In 1928 dacht men dat Amsterdam in het jaar 2000 2 miljoen inwoners zou krijgen. Daarom ontwierp men in het Algemeen Uitbreidingsplan nieuwe wijken die vingervormig het buitengebied ‘ingroeiden’, zodat stedelingen altijd op relatief korte afstand de stad uit konden. In dit plan, vastgesteld in 1935, is het concept van de groene scheggen, het buitengebied dat tot ver in de stad Amsterdam doorloopt, bedacht, een geniale gedachte!

We vinden Amsterdam veel te druk en te vol, maar in 2000 woonden er precies evenveel mensen in Amsterdam als in 1935. Alsnog is er sprake van woningnood. Omdat mensen niet langer in grote gezinnen samen in een huis wonen, maar er steeds meer mensen alleen zijn gaan wonen.

Toen is de Bijlmermeer bebouwd. En om het groen te beschermen is in 1970 Groengebied Amstelland opgericht. In 1980 publiceerde Groengebied Amstelland zijn Basisplan en dat is op de kaart duidelijk te herkennen. De groene ruimte is vrijwel gelijk gebleven en het plan is uitgevoerd

Het Diemerbos is oorspronkelijk aangelegd als productiehoutbos. Om te kunnen zorgen voor voldoende brandhout, mocht het nog eens oorlog worden…

Er werd een scheg aangelegd met bos (Amsterdamse Bos), dan weer een open scheg (Amstelscheg), en dan weer een scheg met bos (Diemerbos). Daar is wel een weidevogelgebied voor gesneuveld. Dat vond men toen niet zo belangrijk. Pas de laatste tijd is er meer aandacht voor de weidevogels.

Er waren twee molens. De Gaaspermolen, gebouwd in 1703. In 1886 was de afwatering door de Gaaspermolen niet meer voldoende voor de gehele polder. Daarom is de Stammermolen erbij gebouwd. In 1927 werden beide molens onttakeld en werd voor de Gaaspermolen een dieselgemaal gebouwd. Na de oorlog werd dat geëlektrificeerd. In de Stammermolen zat enige tijd horeca. Nu niet meer. Maar er komt dus een leuke nieuwe horeca-gelegenheid, De Bird Brewery.

http://www.vriendenvanhetdiemerbos.nl/

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, Driemond, Natuur en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Water in het Diemerbos

 1. Karel zegt:

  mogge Rob
  een interessant schrijven over een mooi gebied
  ik fiets er alle jaren enkele malen door

  fijne maandag groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Weer wat geschiedenis bijgeleerd. Weer iets wijzer tegen het moment dat we een bezoek brengen aan A’dam en uit de bierkelder van Rob een echte Brugse Zot (Sportzot dan, bijna alcoholvrij) zullen drinken.

  Geliked door 1 persoon

 3. Rob Alberts zegt:

  Begrijp ik nu dat er van allerlei Brugse Zotten zijn in soorten en maten?

  Ach, voor mij blijf jij de Brugse opperZot.

  Vrolijke groet,

  Like

 4. Suskeblogt zegt:

  Leuk om lezen. Ik heb het woord scheg even gegoogled en dat heeft meerdere betekenissen zo te lezen. Weer wat bijgeleerd dus.

  Geliked door 1 persoon

 5. Bertie zegt:

  Interessante geschiedenisles, goed geschreven ook. Het ontkracht tevens het onzinnige gezeur over ‘terug naar de natuur’,

  Geliked door 1 persoon

 6. Karel zegt:

  dank je Rob

  waterig zonnetje groet

  Geliked door 1 persoon

 7. Kakel zegt:

  Interessante geschiedenisles, Rob. En zeker de moeite waard om te lezen.
  Aan het Amsterdamse Bos heb ik goede herinneringen: The Simple Minds traden daar op. In de stromende regen. De brandweer moest eraan te pas komen om zand te storten op de modder, want je kon er niet meer lopen.
  Vandaag las ik op de NOS-app: water wordt kostbaarder dan olie. Nu geloof ik niet alles wat ik lees, maar dit zou zomaar eens waar kunnen worden…
  Natte groet.

  Like

 8. Happy Hulk zegt:

  Leuk die historie.

  Vandaag verkocht ik een fiets aan Ar mi na
  Ik wist niet wie zij was, hoorde dat later
  Anders geschonken

  Geliked door 1 persoon

 9. Het viel mij vooral op dat er in 1935 net zoveel mensen in Amsterdam woonden als nu. Ik dacht dat het nieuw was dat Amsterdam zo enorm druk is…

  Like

 10. meninggever zegt:

  De expansie van Amsterdam is de ellende voor dit hele gebied. En door foute keuzen ontstonden randgemeenten die weer precies hetzelfde deden met het groengebied langs alle waterwegen en plassen. Men bouwde en bouwde en bedacht zich kennelijk niet dat er ook mensen zouden komen wonen die weer gingen rijden of werken ergens op een andere plek dan waar ze woonden. Intussen is men weer bezig om vanaf Amsterdam-Zuid via het A2 trace tot aan Abcoude elke vierkante centimeter groen vol te bouwen i.v.m. de woningnood. Het groene stuk land tussen Amsterdam-Noord en Purmerend wordt volgeplempt met huizen. In Amsterdam-Noord idem dito. Maar intussen zijn ook Hoofddorp en Nieuw-Vennep zowat met elkaar verbonden. Amstelveen en Amsterdam, Ouder-Amstel en Abcoude, alles groeit tegen elkaar aan en nog is het niet genoeg. Duizenden bomen kapt men om vanwege de vervoersbehoefte die logisch gevolg is van al die bouwwoede. Groen offert men bij Utrecht voor LeidseRijn en ga zo maar door. Groen beleid is zeer inconsequent als het zo uitkomt. Men zoekt het in belasting van de burgers terwijl groen beleid zou moeten i nhouden spreiding van de woonbehoefte over het land, met direct ook mogelijkheden om daar te kunnen werken. Elke discussie over Schiphol is zinloos als je maar blijft doorbouwen richting dat 100-jarige vliegveld. De oude Amstel en haar omringende gebieden kreunen en jammeren. Zo was het nooit bedoeld. Maar kennelijk leert men in Groot-Amsterdam nooit of alleen als het uitkomt. Overbevolking is het probleem. Nadenken een tweede….Verantwoording nemen en echt op lange termijn plannen een derde…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.