Vacature: Energiecommissaris

Wat is de Nationale Energiecommissie?

De Nationale Energiecommissie bestaat uit mensen in het hele land die als lokale of regionale energiecommissarissen de energietransitie versnellen. Ondernemers, moeders, vaders. Wetenschappers, ambtenaren, bestuurders. Docenten, scholieren. Samenwerkende activisten en energiecoöperaties. Samen maken zij Nederland wereldkampioen schone energie. Er is één Nationale Energiecommissaris, dat is Ruud Koornstra, zijn doel is Nederland in 2030 op schone, eerlijke en veilige energie te brengen. Hij is benoemd in 2017. In 2018 zijn de eerste lokale en regionale energiecommissarissen benoemd: in Amsterdam Zuidoost, Groningen, Friesland, Drenthe en Nijmegen. Op 13 december 2018 worden tientallen Amsterdamse energiecommissarissen benoemd.

Wat is een door de Nationale Energiecommissaris benoemde energiecommissaris?

Een door Ruud Koornstra benoemde energiecommissaris is iemand die het eens is met de doelstelling van de Nationale Energiecommissie om Nederland wereldkampioen schone energie te maken, die daar al aan meewerkt en die bekend is in het netwerk van versnellers. Deze persoon heeft zich al bewezen of is uit het juiste hout gesneden en wordt in staat geacht om bijvoorbeeld met overheden over status, ruimte, financiën en mandaat op energiegebied te spreken. Opdat het gebied in 2025 (bijv Friesland, Amsterdam) of 2030 (nationaal) koploper schone energie of fossielvrij is.

Wat doet een energiecommissaris?

Meestal doet deze persoon niets meer dan hij daarvoor al deed. Mensen verbinden rondom energie op het bedrijventerrein, de woonwijk, de sportclub of de school of een combinatie hiervan. Iemand is commissaris zolang hij of zij dat wil, zijn of haar ambitie vervuld is en zelf een betere persoon heeft gevonden.

Hoe lang ben je energiecommissaris?

Je bent energiecommissaris tot je ambitie vervuld is. Of tot er een betere gevonden is.

Wordt een energiecommissaris betaald?

De functie is nu nog onbezoldigd. Zodra een partij ziet dat er vaart komt in de energietransitie als er wel betaald wordt, kan het ook een bezoldigde functie worden.

Hoe vind ik de energiecommissaris in mijn buurt?

Vanaf 13 december zijn op http://www.02025.nl de Amsterdamse energiecommissarissen te vinden op de kaart.

Wie zijn de Energiecommissarissen van Friesland, Groningen, Drenthe, Nijmegen en Amsterdam Zuidoost?

Kijk daarvoor op http://www.energiecommissie.nl

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie, gezondheid, Natuur, persoonlijk, Politiek, windenergie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Vacature: Energiecommissaris

 1. Daar zijn wij in Vlaanderen nog niet rijp voor, vrees ik.

  Like

 2. meninggever zegt:

  Het woord commissaris doet allerlei negatieve asociaties opkomen uit de oude Oostbloktijden waar volkscommissarissen er waren om het volk op het juiste partijspoor te krijgen en te houden. Kennelijk is dat voor deze opgelegde transitie ook van toepassing. Krijg ik toch gelijk. Het is geen volksbrede behoefte maar een sekteachtige revolutie betaald door de burgers! Pronken met andermans veren anno 2030 en daarna…ik zie het al voor me…

  Like

  • Willem zegt:

   Mogelijk dat het te maken heeft met leeftijd / generatie, (ik ben geboren in WO II), maar als ik lees over energiecommissarissen en andere soorten commissarissen ‘uit het volk’ komt ook bij mij het Oostblok weer prominent in mijn gedachten. Wat me tevens niet geruststelt is ‘wereldkampioen schone energie’ en daarmee vergelijkbare kreten. Het is een Nederlandse, misschien wel een Hollandse, neiging om in lijstjes op nr. 1, of in ieder geval bij de beste 5 te behoren. Voor de goede orde, ik ben ook Nederlander maar beslist geen Hollander.
   Het streven naar een schoon en veilig energiegebruik, vind ik meer dan lovenswaardig en ondersteun het ook voor 100%, maar van overheidswege zie ik geen enkele handreiking om dat doel te bereiken. Inderdaad, er zijn van overheidswege subsidies beschikbaar gesteld, maar als puntje bij paaltje komt prevaleert economische groei nog steeds. Alle maatregelen die er tot nu toe zijn genomen lijken mij vooral om ‘het volk’ gerust te stellen.
   Ik heb bewondering voor de idealisten die hun schouders eronder zetten, maar weet ook gelijkertijd dat het op dit moment trekken is aan een dood paard. Economische groei (winstoptimalisatie) en schone industrie/samenleving gaat niet echt goed samen.
   Je ziet de spagaat waarin ik zit. Hoewel ik in mijn jeugd een redelijk goed turner was, ben ik nu de leeftijd te boven dat een spagaat nog tot mijn kunnen behoort.

   Geliked door 1 persoon

 3. Karel zegt:

  wordt vast vervolgd
  ik heb het niet zo op al die commissarissen , wie betaalt hun salarissen

  Geliked door 1 persoon

 4. Rob Alberts zegt:

  https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Commissaris_van_de_Koning

  https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Commissaris_(Nederlandse_politie)

  https://www.wordhippo.com/what-is/the-meaning-of/dutch-word-commissaris.html

  Met het oude oostblokdenken heb ik persoonlijk helemaal niets.

  Zelf ben ik als Energiecommissaris vooral bezig om verbinding te zoeken.
  Iemand iets gedwongen opleggen zal ik zeker niet doen.

  Energieke groet,

  Like

 5. Sjoerd zegt:

  Volgens mij zijn ze daar hier in Heerlen nog niet aan toe…

  Geliked door 1 persoon

 6. Suskeblogt zegt:

  Moest dit hier bestaan zou het misschien iets voor mij zijn na mijn op pensioenstelling.

  Geliked door 1 persoon

 7. Oudmaarnietversleten zegt:

  Hier is wel een energiecoöperatie maar heb ze niet zo hoog.

  Like

 8. bloggersterk zegt:

  Volgens mij zijn ze hier in het Emsland ook zonder commissaris goed bezig. Veel windmolens en zonnepanelen. Het naburige Groningen is wat stugger als het gaat om windmolens, dus ik wens de commissaris daar veel geduld en wijsheid!

  Geliked door 1 persoon

 9. Rob Alberts zegt:

  Een terugblik en vooruitblik van de landelijke Energiecommissaris:

  Energieke groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.