Een nieuwe bril II

Twee claims

Twee mannen claimen de uitvinden van de bril, maar van hen is weinig bekend. Tijdens zijn preek op 23 februari 1306 in de kerk van Santa Maria Novella in Florence, refereerde monnik Beato Giordano da Rivalto naar de uitvinder van de bril, twintig jaar daarvoor. Hij noemde echter niet diens naam. Dat zou betekenen dat de bril in 1286 werd uitgevonden. Een Latijnse kroniek van het Dominicaanse klooster van Santa Caterina D’Alessandria in Pisa verwijst naar Alessandro Spina (1238-1313). In de necrologie van Spina uit 1313 wordt melding gemaakt van het feit dat hij brillenglazen had gezien bij een onbenoemd persoon die de uitvinding voor zichzelf wilde houden. Hierbij moet gesteld worden dat broeder Da Rivalto een medebroeder was van Spina. De hypothese wordt overigens betwist door Edward Rosen, een geschiedkundige uit de twintigste eeuw. Hij beweert dat professor in geneeskunde en literatuur Francesco Redi (1626-1697) de Kroniek verkeerd heeft gekopieerd.

De uitvinding van de brillenglazen wordt ook toegeschreven aan Salvino degli Armati (geboortejaar onbekend, tot 1317), een Florentijns edelman. Auteur Ferdinando Leopoldo del Migliore publiceerde een boek in 1684 waarin hij verwijst naar een inscriptie op het graf van Almati, in de kerk van Santa Maria Maggiore in Florence. Daar zou hebben gestaan: “Hier rust Salvino degli Armati, zoon van Armato van Florence, uitvinder van de bril. Moge God zijn zonden vergeven. A.D. 1317”.

Aangezien de kerk sinds de veertiende eeuw al meerdere keren is herbouwd, is dit grafregister niet terug te vinden. Del Migliore beweert dat het graf van Armati is vernietigd door de restauraties. De Italiaanse geleerde Isidoro del Lungo (1841-1927) wijst erop dat de term ‘uitvinder’ in het veertiende-eeuwse Italië nog niet bestond in de spreektaal. Daarnaast vestigt hij aandacht op het feit dat ‘Salvino degli Armati’ in 1340 is overleden en dat hij een nederige ambachtsman was die nooit met glas had gewerkt. Dus zijn er ook twijfels over deze claim.

Waarbij ik ook moet toevoegen dat ik geen historicus ben …

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, persoonlijk en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op Een nieuwe bril II

 1. Karel zegt:

  ha die Rob
  ik kan met m’n leesbrilletje goed lezen
  wie die uitvond laat ik in ieder geval in het midden 🙂
  zonnige zondag groet

  Geliked door 3 people

 2. Vraag is of de toiletbril voor of na de neusbril is uitgevonden. Op deze vraag krijg ik geen antwoord in dit interessante logje.

  Geliked door 3 people

 3. Oudmaarnietversleten zegt:

  Hier ligt nog een lorgnet, behoort toch ook bij de brillen? Zo blij met mijn bril, wat moest ik zonder!

  Geliked door 3 people

 4. Sjoerd zegt:

  Haha, zo oud is mijn bril nog niet. Toch een mooi verhaal…

  Geliked door 1 persoon

 5. Bertie zegt:

  Er zijn meerdere ideeën over maar ik maak me er nik druk over. Als ik maar kan zien. 🙂

  Geliked door 3 people

 6. Karel zegt:

  ook hier liggen meerdere leesbrilletjes 🙂
  ja deze Amsterdammer gaat weer eens naar Rotjeknor 🙂
  welk dier daar mij aan de lach gaan krijgen , ik heb nog geen idee
  maar ik verheug me er wel al op

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 7. meninggever zegt:

  Je zou toch denken dat in die duisternis van kaarslicht en kleine raampjes in de kloosters, brillen breed nodig waren voor die lui. Dus al eerder uitgevonden….Maar wel leuk om er door dit verhaal eens over na te denken…..

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.