Winti heeft geen bijbel

Winti, is / was voor mij onbekend. Wel kende ik en hoor ik de meest ongelofelijke onzin over Winti. De volgende verhelderende tekst kreeg ik toegeschoven.

Binnen de Afrikaanse spiritualiteit, zo ook de winti spirituele wetenschap, bestaat er geen heilig gebouw of tempel, geen heilig boek en geen duivel zoals deze bekend zijn van de Abrahamitische religies. Daar waar de andere religies overeenkomen verschillen zij van winti en andere Afro-Caraïbische en Afrikaanse spirituele wetenschappen. Wat die verschillen inhouden kun je hieronder verder lezen.

Joden hebben de synagoge, moslims de moskee en christenen de kerk. In de Afrikaanse spiritualiteit en zo ook de Afro-Caraïbische spiritualiteit en winti hebben wij de natuur. Winti kent geen specifiek gebouw waar men samenkomt of de alles doordringende schepper te aanbidden of om ceremonies en rituelen uit te voeren. Natuurwetmatigheden en natuur-/kosmische krachten spelen een belangrijke rol in rituelen en ceremonies. Daarom is het van belang dat er geen barrière is tussen de natuur en onszelf wanneer er ceremonies en rituelen worden uitgevoerd.
Winti leert ons dat de natuur zich binnen en buiten ons bevindt en dat wij hierdoor onderdeel zijn van de natuur en de natuur onderdeel is van ons. De ceremonies worden zo dicht mogelijk bij de natuur uitgevoerd, omdat deze dan zo effectief mogelijk zijn. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, aangezien winti en andere vormen van afrocentrische spiritualiteit van een warm oord komen, maar door migratie wij ook in Nederland of België ceremonies uitvoeren. Het zou nadelig voor de gezondheid zijn om bijv. een kruidenbad in de sneeuw of in de hagel te doen. Je zou dan kans lopen op een longontsteking. In dat soort gevallen worden dan wel rituelen en ceremonies binnen uitgevoerd.

De natuur en kosmos waarborgt de levenslessen
Zowel de joden, christenen als de moslims hebben een heilig boek. De joden hebben de Thora, de christenen de Bijbel en de islam heeft de Koran. Afrikaanse spiritualiteit, Afro-Caraïbische spiritualiteit en winti hebben geen heilig boek. Afrocentrische spiritualiteit draait om de geziene en ongeziene natuur-kosmische krachten en wetmatigheden. Deze krachten en wetmatigheden bevinden zich binnen ons en buiten ons. Zij hebben een intern en extern effect op ons. De lessen bevinden zich niet in een boek, maar worden gewaarborgd door de natuur en kosmos zelf. Als gemeenschap worden ze gekoesterd d.m.v. cultuur en zij worden ook overgedragen d.m.v. culturele uitingen. Tevens is er geen heilig boek, omdat wij zelf het heilige boek zijn. Eenieder is op aarde met een bepaalde levensmissie en alles wat wij doen tijdens het herinneren van en vervolgens uitvoeren van die missie is een voorbeeld voor de anderen in jouw omgeving. Dit kan je zien als de manifestatie van de natuur-/kosmische wetmatigheden en krachten en de daaruit voortvloeiende goede en slechte effecten ervan.

Pech is het resultaat van handelingen of nagelaten handelingen
De joden, christenen en moslims hebben allen de duivel, maar in afrocentrische spiritualiteit komt dit niet voor. In afrocentrische spiritualiteit zijn pech, ongeluk, ziekte en zonde allen het resultaat van handelingen of handelingen die wij nalaten. Overigens worden pech, ongeluk en ziekte vanuit de wintileer niet altijd als puur negatief gezien. Ze kunnen afhankelijk van de situatie gezien worden als een sturende of waarschuwende gebeurtenis. Soms zijn ze een te nemen horde om ons daar te krijgen waar wij horen te zijn, zodat onze lotsbestemming zich kan ontvouwen. Wij kunnen de opdracht waarvoor wij op aarde zijn dan herinneren en uitvoeren. Context is dus zeer belangrijk. Eigen verantwoordelijkheid is zeer belangrijk binnen Afrikaanse spiritualiteit. Alles wat wij meemaken en verkrijgen is het resultaat van de keuzes en de daaruit voortvloeiende handelingen die wij maken of nalaten. Daarom is zelf ontdekking en zelfkennis zeer belangrijk. Dit leert je wat je wel en niet nodig hebt en het leert je hoe pech, ongeluk en ziekte te doorstaan. Bovenal leert het je om je directe band met de allesbevattende scheppende kracht, Anana Keduaman Keduampon, die onderdeel van jou uitmaakt als de levens gevende energie, in winti je akra genaamd, optimaal te behouden. Op het moment dat we dit verwaarlozen ontstaat ruimte voor pech, ziekte en ongeluk. De duivel speelt geen rol in Afrikaanse spiritualiteit. Echter heeft men door onwetendheid getracht om van de Orisha Eshu, in winti bekend als Leba, de duivel te maken. Dit is iets wat door sommige mensen met Afrikaanse roots ook wordt overgenomen. Eshu/Leba wordt dan ook vanuit de onwetendheid onterecht een trickster genoemd.

Winti Een Afro-Surinaamse spirituele wetenschap voor holistisch welzijn

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op Winti heeft geen bijbel

 1. Suskeblogt zegt:

  Interessant om lezen.
  Fijne feestdagen Rob.

  Like

 2. Weer eens bijgeleerd, Rob, en dat op Kerst!

  Like

 3. Kakel zegt:

  Een levensvisie die mensen niet in hokjes stopt. Daar kan ik me in vinden. (Kerkelijke) regels zijn voor anderen.
  Groene kerstgroet ♥

  Geliked door 2 people

 4. Ach ja, waren we allemaal maar Wintiërs, dan had de wereld er geheel anders uitgezien.

  Geliked door 1 persoon

 5. Je tekst is me net wat te lang vandaag.
  Ik laat het bij een voor jou groene, hopelijk gezellige kerstgroet.

  Like

 6. Spontanity zegt:

  Ik heb ook geen Bijbel, maar mooi stukje om te lezen.
  Fijne dag Rob!!!

  Like

 7. Karel zegt:

  ik heb geen religie
  en al helemaal geen bijbel 😦
  of elk geloofsboek dan ook
  al zij doen , is het elkaar opdringen met al eeuwenlang oorlogen tot gevolg 😦

  fijne avond groet

  Like

 8. Folkert Buiter zegt:

  Fraai, Rob.

  Fijne dagen en een mooi 2020.

  Vriendelijke groet,

  Folkert Buiter Odin Wenting Bouwadvies B.V. 0031 (0)6 40790398

  Op wo 25 dec. 2019 om 12:03 schreef Blogger uit Amsterdam-ZuidOost :

  > Rob Alberts posted: “Winti, is / was voor mij onbekend. Wel kende ik en > hoor ik de meest ongelofelijke onzin over Winti. De volgende verhelderende > tekst kreeg ik toegeschoven. Binnen de Afrikaanse spiritualiteit, zo ook de > winti spirituele wetenschap, bestaat er geen heili” >

  Like

 9. Anuscka zegt:

  “Tevens is er geen heilig boek, omdat wij zelf het heilige boek zijn. Eenieder is op aarde met een bepaalde levensmissie en alles wat wij doen tijdens het herinneren van en vervolgens uitvoeren van die missie is een voorbeeld voor de anderen in jouw omgeving. “ Dat is nog eens een mooie (kerst)boodschap! Dank hiervoor Rob! Heb het goed, deze dagen!

  Like

 10. Bertie zegt:

  “Wij kunnen de opdracht waarvoor wij op aarde zijn dan herinneren en uitvoeren. Context is dus zeer belangrijk.”
  Ach ja, uiteindelijk moet je dit ook maar willen geloven.

  Like

 11. Oudmaarnietversleten zegt:

  Nog niet zo gek bedacht. Dit is waarom ik geen geloof aanhang. Morgen stampen ze wéér een ander geloof uit de grond.

  Like

 12. Morgaine zegt:

  Goh ik ken nog een soort van religie die zo is…. die van de Kelten en Vikingen… tegenwoordig ook wel Wicca genaamd…

  X

  Like

 13. bentenge zegt:

  Mooi zo ! Context, eigen,…. Winti is dus een vorm van gezond verstand 🙂

  Like

  • Willem zegt:

   Dat gezonde verstand lijkt me voor elke levensovertuiging op te gaan en is niet gekoppeld aan welke vorm van religie ook maar. Albert Einstein, toch niet ‘zo maar iemand’ dunkt me, verwoordde het al “Wetenschap zonder religie is kreupel, religie zonder wetenschap is blind”. Het komt er simpelweg op neer dat je in extremen terechtkomt als je je verstand niet blijft gebruiken.
   Wat ik me wel even afvraag is of het Afrikaanse continent van oudsher een schrijfcultuur had, of, wat me waarschijnlijker lijkt, een verhaalcultuur. Uit het Midden- en Verre-Oosten zijn veel schriftelijke (grafische) bronnen bekend van voor onze jaartelling, maar dat hoor of lees ik nooit over Afrika. Heb ik dat gemist?

   Geliked door 1 persoon

 14. Miss Fauxy zegt:

  Nice story! En Indiase/Aziatisch mensen of mengelmoes zoals ik hebben Temples! Hugs Fijne feestdagen👍🏽💋🙏🏽

  Geliked door 1 persoon

 15. Ezelgedachten zegt:

  Weer interessant en lezenswaard. Ik bezat vroeger een boek met alleen maar verhalen uit de Afrikaanse overlevering. Ik zal eens gaan zoeken.

  Geliked door 1 persoon

 16. Trudy zegt:

  Mooi stuk. Ken het vanuit mijn werk in de psychiatrie, Surinaamse mensen, haalden deze mensen op de afdeling en die boekten in mijn ogen meer vooruitgang dan al die dingen die wij deden met de cliënt, zoals het in een cel stoppen, of vergiftigen met pillen…….

  Geliked door 1 persoon

 17. Karel zegt:

  ja Rob , zo’n gele vogel komt niet voor een kleinigheidje
  maar ik heb nog niet gehoord wat er nu precies aan de hand was

  schaats groet

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.