Wat te doen met minder schuwe wolven?

Van de zoogdiervereniging kreeg ik een interessant artikel:

De wolf is weer gevestigd in Nederland en is de kans groot dat er meer nieuwe wolven naar Nederland komen. Wolven zijn slim en passen zich gemakkelijk aan en laten daarom zeer uiteenlopend gedrag zien, maar wat is normaal gedrag? Volgens het advies van het Large Carnivore Initiative for Europe is dit afhankelijk van omgevingsfactoren, individuele persoonlijkheid en individuele ervaringen van een wolf.

Er komen steeds meer jonge wolven vanuit Duitsland Nederland binnen op zoek naar een geschikt leefgebied. Een aantal van deze wolven heeft zich gevestigd op de Veluwe en zelfs welpen gekregen. Toch blijft dit voor veel mensen spannend. De Nederlandse maatschappij is het samenleven met de wolf verleerd en kent deze diersoort voornamelijk van sprookjes zoals Roodkapje die ons als mens angst inboezemen voor wolven. Echter, wolven lijken minstens even bang voor mensen.

Door eeuwenlange bejaging ziet de wolf de mens als gevaarlijk. De wolf is zelf een roofdier die fit moet zijn om achter prooidieren aan te rennen. Als hij gewond raakt kan hij mogelijk minder goed jagen en dus dan verhongeren. Wolven die voorzichtig zijn en alle onnodige risico’s vermijden zullen het langste leven, meer jongen krijgen en hun voorzichtige gedrag ook hun jongen weer leren. Het vermijden van mensen betekent overigens niet dat de menselijke omgeving vermeden wordt. Een wolf die ‘s nachts of overdag in de buurt van dorpen loopt is normaal. Ook een wolf die stopt als hij mensen ziet en er naar kijkt vertoont normaal gedrag voor een wolf. Dit blijkt uit de nieuwe richtlijnen van de Large Carnivore Initiative Europe, onderdeel van de IUCN.

Een ontmoeting op korte afstand met een wolf is meestal een plotselinge verrassing voor beiden. Beide bevriezen dan veelal en analyseren de situatie. Zolang beide partijen kalm reageren is er geen sprake van een risicovolle situatie. Verhalen van wolven die mensen toelaten binnen 30 meter zonder te vluchten of naar mensen toekomen zijn zeldzaam en zijn in regel te herleiden naar ongepast gedrag van mensen (in het verleden van de wolf) of naar fixatie op een prooi, waarbij de mens genegeerd wordt. Bijvoorbeeld het voeren van wolven zal wolven minder bang maken voor mensen en wolven aansporen mensen op te zoeken. Op het moment dat een wolf mensen zelf, dus niet hun schapen of hond, bewust gaat opzoeken heet dat een brutale wolf.

Wat te doen tegen brutale wolven?

De LCIE heeft duidelijke adviezen wat moet worden gedaan bij brutale wolven. Een wolf die meerdere dagen achter elkaar op minder dan 30 meter van een huis wordt gezien vertoont afwijkend en onwenselijk gedrag. In dit soort gevallen moet worden gezocht naar de reden waarom dit individu zo vaak gezien wordt. Mogelijk voedsel in de buurt van het huis moet worden verwijderd en loslopende honden moeten worden aangelijnd tijdens het uitlaten en binnen gehouden als de eigenaar er niet bij is.

Een wolf die mensen meerdere keren toelaat binnen 30 meter vertoont ook afwijkend en onwenselijk gedrag. Ook hier moet, volgens de LCIE, naar de reden worden gezocht dat dit individu dit toelaat en moet het gebruik van rubberen kogels worden overwogen om dit dier weer bang te maken voor mensen. Deze kogels zullen de wolf niet blijvend verwonden, maar doen goed pijn waardoor de wolf uit de buurt van mensen zal blijven.

Een wolf die actief mensen opzoekt kan een gevaar voor mensen vormen. Dit soort wolven zijn ongewenst en vereisen actie. Als de wolf nog geen mens heeft aangevallen moet er eerst worden gekeken of de wolf kan worden afgeleerd naar mensen toe te komen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van rubberen kogels. Als de wolf naar mensen toe blijft komen is het advies van de LCIE om deze wolf af te schieten. Eenzelfde advies geldt uiteraard ook voor wolven die mensen aanvallen zonder provocatie. Een dergelijk besluit kan nooit in het veld genomen worden, maar uitsluitend door de verantwoordelijke bestuurders. Zonder officiële goedkeuring blijft het schieten van een wolf, ook bij provocatie, een vorm van stroperij en daarmee een misdrijf.

Gedragsregels voor mensen

Om ervoor te zorgen dat de wolven in Nederland geen brutale wolven worden, moeten wij als mens weten wat we wel en niet moeten doen, namelijk:

  • Blijf bij een ontmoeting met een wolf rustig en probeer na te gaan wat het dier wil doen.
  • Voer een wolf niet.
  • Benader een wolf niet, loop eerder rustig weg van de situatie.
  • Houd de hond aan de lijn in wolvengebied.

Op deze manier zullen de wolven ook in Nederland bang blijven voor mensen. Dit is in het belang van zowel de mens als de wolf.

Tekst: Glenn Lelieveld en Joliene Wennink (Zoogdiervereniging)
Bron: LCIE.2019. Policy Support Statement: The management of bold wolves

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Natuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

29 reacties op Wat te doen met minder schuwe wolven?

  1. Matroos Beek zegt:

    Ik zal altijd uit de buurt blijven van de wolf.
    Bange groet,
    Roodkapje.

    Geliked door 2 people

  2. Karel zegt:

    de Wolf blijft wel uit de buurt van het ergste dier ter wereld , de mens

    Geliked door 2 people

  3. groengenot zegt:

    Wat een interessant artikel! Dankjewel Rob!

    Geliked door 2 people

  4. gewoonanneke zegt:

    Mooi stuk, mijn vriend woont op de Veluwe en daar hadden ze hem echt serieus gevraagd om lid te worden van een groep die de wolven wilden gaan verjagen door er op gaan schieten. Zo bizar sommige mensen snappen niets van de natuur of lezen er nooit eens iets over.

    Geliked door 2 people

  5. Rebbeltje zegt:

    Kom ik er een tegen weet ik in ieder geval wat te doen…ze zijn in de buurt haha

    Geliked door 2 people

  6. Bertie zegt:

    Goede en interessante voorlichting.
    Uiteraard hoop ik gespaard te blijven voor een ontmoeting maar misschien zet deze raad zich vast in mijn hoofd. 🙂 Je weet maar nooit, ook rondom ons dorp zijn bossen.

    Geliked door 1 persoon

  7. Stiekem houd ik toch rekening met het scenario van de Dodenrit van Drs. P. 😉

    Geliked door 3 people

  8. Oudmaarnietversleten zegt:

    Goed artikel, en fijn om te weten wat te doen. Hier nog veen wolf in de buurt gezien wel eens een vos.

    Geliked door 1 persoon

  9. Sjoerd zegt:

    We lopen hier in het zuiden bij Vaals al uitloper van de ardennen ook kans dat er zicht wolven gaan ophouden. Dan is een goed advies zeker nuttig.

    Geliked door 1 persoon

  10. TaaltuinZuid zegt:

    Interessant artikel . Wil er echter liever niet eentje zien aan de achterdeur hoor. Zo lief is de wolf niet. Mijn roodkapje en troijkagevoel voert de boventoon hierin 😏😊

    Geliked door 1 persoon

  11. Mooi artikel. Zo kunnen we allemaal samenleven.

    Geliked door 1 persoon

  12. TaaltuinZuid zegt:

    Ik ben toch wat bang voor de toekomst wat dit betreft. Het is en blijft een roofdier.

    Like

  13. TaaltuinZuid zegt:

    Nog een reactie, je blog stemde tot nadenken 😏ik hoop niet dat het met de wolf dezelfde kant uitgaat als met dit berenverhaal https://www.ad.nl/nieuws/roemeens-dorp-in-ban-van-berenplaag~a3d4db6f/?referrer=https://www.google.com/

    Geliked door 1 persoon

  14. Burro Holanda zegt:

    Een zeer lezenswaardig artikel. Ik ben benieuwd of het aantal wolven in ons land echt gaat toenemen.

    Geliked door 1 persoon

  15. Spontanity zegt:

    Ik hoop ze niet onverwachts tegen te komen.
    Lijkt me eng.

    Like

  16. AnneMarie zegt:

    Een goede ontwikkeling dat er wolven naar ons land terugkeren. Toch hoop ik er geen tegen te komen tijdens mijn wandelingen op de Veluwe. Weet nu wel wat te doen.
    Bange groet.

    Geliked door 1 persoon

  17. Jan Jaap zegt:

    Het wordt buiten steeds drukker met mensen (wandelaars, fietsers, mountainbikers, joggers), maar nu blijkbaar ook steeds spannender. Het wachten is natuurlijk op een calamiteit: een kind of huisdier dat aangevallen wordt, wolven rond de huizen bij strenge vorst of iets anders.

    Geliked door 1 persoon

  18. meninggever zegt:

    Ik maak me pas zorgen om deze nieuwkomer in ons land als hij hier door de straten loopt. Voorlopig ligt het echte probleem bij de agrariers en schapenhouders in de jachtgebieden van deze voor ons land toch wat vreemde soort…

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      Onderzoek geeft aan dat wolven hoogst zelden loslopend vee als prooi neemt.
      De maatregelen omdat dan weer te voorkomen zijn eenvoudig en simpel.

      Vossen lopen zeer regelmatig door de straten van Amsterdam. Wolven zullen dat waarschijnlijk nooit doen.

      Stille groet,

      Like

  19. Willem zegt:

    Of de wolf een gevaar vormt, of een verrijking is van de Nederlandse natuur, laat ik in het midden. Wat me wel wat lijkt is de wolf te introduceren in het (natuur?)park de Oostvaardersplassen. Het is een strak omheind gebied en je kunt er eventueel ook wat grotere roofdieren in loslaten. Het grote voordeel zal zijn dat de wildstand, -is er echt sprake van wild in de Oostvaardersplassen?- enigszins in toom gehouden zal worden en we niet iedere winter weer die oeverloze discussie hebben over het wel of niet bijvoeren van de grote grazers. Merkwaardig genoeg gaat het overgrote deel van de protesten nooit over de kleinere diertjes als hazen en konijnen .
    Eigenlijk een oplossing waarbij het mes aan twee kanten snijdt

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      De dieren in de Oostvaardersplassen en de Amsterdamse Waterleiding Duinen blijven de gemoederen bezig houden. Ja, van mij mag daar door de wolf op gejaagd worden. Al ben ik bang dat ook die omheinde gebieden te klein zijn voor een redelijk natuurlijk evenwicht.

      Stille groet,

      Like

      • Willem zegt:

        Ik geef het eerlijk toe dat ik altijd een beetje kregel wordt van de heiligheid die de Oostvaardersplassen onderhand gekregen hebben bij een grote groep mensen. Veelal mensen die weinig idee hebben wat natuur precies inhoudt, maar zichzelf wel kennis ervan toemeten op wetenschapsniveau, terwijl het vaak het kleuterschoolniveau amper ontstegen is.
        Hoe je het wendt of keert, maar om een afgesloten terrein ‘echte’ natuur te noemen, moet het wel vele tienduizenden vierkante kilometers groot zijn en dan nog blijft menselijke controle en ingrijpen bij tijd en wijle nodig. Ruimte die wij in Nederland gewoonweg ontberen. Daarom ben ik dan ook van mening dat Nederland geen echte vrije natuur kent dat zichzelf in balans houden kan.

        Geliked door 1 persoon

  20. bentenge zegt:

    Interessant ! Dank je wel Rob.

    Geliked door 1 persoon

  21. Happy Hulk zegt:

    En weer blijkt dat de mens niks snapt van de natuur. (rubber kogels)

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.