Een nieuwe bril IV

Na mijn veertigste verjaardag kreeg ik een werkbril aangemeten. De naam “werkbril” bleek de verzachtende term voor een leesbril te zijn. De mensen met steeds korter wordende armen zullen verstopt en onzichtbaar voor anderen ook zo’n brilletje bezitten. Brildragend vanaf mijn vijfde verjaardag heb ik hier geen moeite mee. De volgende uitvinding draag ik dan ook al jaren met heel veel plezier.

Bifocale bril

De volgende belangrijke innovatie in de geschiedenis van de bril was de uitvinding van de bifocale bril. Dit maakte het mogelijk om één bril te gebruiken in het geval een persoon zowel bij- als verziend was. Benjamin Franklin (1706-1790), Amerikaans diplomaat, wetenschapper en opticien, wordt wereldwijd erkend en bewonderd als de uitvinder van de bifocale bril en andere praktische uitvindingen. De volgende doorbraak in de behandeling van brekingsafwijkingen was teweeggebracht door de beroemde Nederlandse oogarts Franciscus Cornelis Donders (1818-1889) met zijn uitmuntend werk op het gebied van refractie en astigmatisme. In 1862 publiceerde hij een monografie waarin hij een uitvoerige beschrijving gaf over het meten en correctie van astigmatisme met cilindrische lenzen. Een paar jaar daarvoor, in 1848, had Donders een ander artikel gepubliceerd over ”het gebruik van prismatische lenzen voor de behandeling van scheelzien”.

Tot slot: aan het begin van de achttiende eeuw werden brillen niet op de neus gedragen, maar in de hand voor de ogen gehouden. Ze heetten fassamano. Dit waren brillen voor de aristocratie en de rijken, voornamelijk in Frankrijk, als een uiting van intelligentie, status en rijkdom. Pas in 1730 creëerde de Londense opticien Edward Scarlett de voorloper van de moderne bril met de glazen aan twee pootjes die op de oren rusten.

De twee pootjes van mijn bril zijn van hout gemaakt. Als natuurliefhebber draag ik deze bril dan ook met heel veel plezier.

De cursieve teksten van deze brillenserie komen uit een artikel van:

De geschiedenis van de bril

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, persoonlijk en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Een nieuwe bril IV

  1. meninggever zegt:

    Nu maar hopen dat het Nederlands hout betreft en niet afkomstig is uit een oerbos dat speciaal voor brillenproductie is gekapt…..Maar zonder dollen, wens je veel succes met het korter maken van de armen via deze uitvinding. Het duofocale ken ik al enige tijd en ik vind het een geweldige uitvinding…

    Geliked door 1 persoon

  2. Karel zegt:

    waarom zou ik mijn leesbrilletje voor anderen vestoppen hihi

    schaats groet

    Geliked door 1 persoon

  3. matroos zegt:

    Ben toch blij dat ik mijn bril niet hoef vast te houden,kom ik handen te kort.

    Like

  4. Bertie zegt:

    Een leesbril hoort er intussen helemaal bij.
    Gelukkig hoef ik hem niet vast te houden, lijkt me knap lastig. 🙂

    Geliked door 1 persoon

  5. shivatje zegt:

    Oei geen FSC erbij gekregen.
    Ach er gewoon van genieten want je hebt om tenslotte dagelijks nodig.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

  6. Matroos Beek zegt:

    Wat een geweldige uitvinding toch!
    Blije groet van een multifocale brildrager.

    Geliked door 1 persoon

  7. een wel heel praktische uitvinding
    en hout komt er bij mij niet aan te pas
    een ver-ziende groet.

    Geliked door 1 persoon

  8. Ik kreeg zo’n multifocaal ding vijf jaar terug van mijn werkgever cadeau. Een beetje compensatie voor de schade aan onze ogen bij constant schermwerk (maar zo werd het niet begrepen door hen).

    Geliked door 1 persoon

  9. Sjoerd zegt:

    Ik wist niet dat de ontwikkeling van de bifocale lens al zo oud was…

    Geliked door 1 persoon

  10. Veel bril/lees plezier gewenst!

    Geliked door 1 persoon

  11. Trudy zegt:

    Houten pootjes, dat is mooi, zeker aan de glazen, onder het lichaam is minder maar ook mooi dat voor veel een oplossing is.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.