Incidenteel / structureel

Als puber maakte ik mijn eerste begroting. Zo graag als ik het ouderlijk huis verliet, zo graag wilde ik ook uit de beklemmende zorgen van mijn hospita ontsnappen.

Met al mijn creativiteit rekende ik mij naar een maandtoelage. Het bedrag dat mijn hospita kreeg voor haar zorgen tjdens mijn schoolweken was mijn uitgangspunt. Vanaf maandagmiddag tot vrijdagochtend was ik tijdens de schoolweken welkom.

Kamerhuur en mijn eten gebruikte ik in mijn begroting. Dat er bijvoorbeeld ook nog geld nodig was voor kleding vergat ik gemakshalve. Dat ik ook meubels voor mijn kamer nodig had berekende ik niet. Zoals ik ook geen spullen voor een keukentje meerekende.

Iedereen kan nog veel meer posten opnoemen die ik niet meenam in mijn begroting. Ook vergat ik dat het handig was om een bankrekening te openen …. Over mijn financiele ontsporingen zal ik het verder niet hebben. De vergissingen die ik heb gemaakt zal ik nu ook niet beschrijven.

Met mijn Agrarische Lerarenopleiding kreeg ik een Tweede Graads bevoegdheid “Agrarische Economie”.

En jaren daarna kreeg ik het “Gouden Telraam”. Als plaatsvervangend lid van de commissie financien van het Stadsdeeel Amsterdam-ZuidOost ondekte ik kleine rekenfoutjes in de Jaarbegroting van het Stadsdeel.

Begrippen als Incidenteel, Structureel en Reserveringen lijken heel moeilijk. Toch weet iedereen met een zelfstandig huishouden waar ik het over heb. Waarbij iedereen ook aan financieel plannen en begroten doet.

Als ik het nieuws volg dan verbaas ik mij. Maar dan word ik ook bezorgd.

Vanaf het moment dat ik mag gaan stemmen gaat er iets mis. Op elk beleidsterrein worden de problemen op de lange baan geschoven. Soms wordt er daardoor heftig aan de deuren van de overheid gerammeld. Mooie en loze woorden klinken er dan.

In de Begrotingsdebatten van de Tweede Kamer ben ik ooit geciteerd. Niet met een oplossing maar met een simpel probleem. Mijn toenmalige directeur wilde dat ik zelf het dak opging om de lekkages in mijn leslokaal te verhelpen … Voor mijn kooklessen kreeg ik toen een budget van een halve eurocent per leerling / per les voor verbruiksartikelen en investering en onderhoud van mijn kooklokaal.

Gedurende mijn leven zijn vooral de veel verdieners en de grote bedrijven door onze overheid geholpen en ondersteund. Het aantal bezoekers van de Voedselbank is tegelijkertijd gestegen. Het aantal dak- en thuislozen is gestegen. Het aantal mensen onder bewindvoering met grote schulden wordt groter en groter. De wachtlijsten voor de zorg zijn langer geworden. Klassen van basisscholen worden naar huis gestuurd. Vakken in het Voortgezet Onderwijs worden niet gegeven. Leerlingen voor het Speciaal Onderwijs staan op wachtlijsten. Ziekenhuizen gaan failliet en worden gesloten. De gemeten luchtkwaliteit in mijn straat is zo lang ik daar woon nog nooit goed geweest. En dan kunnen anderen nog meer schijnende problemen binnen de Nederlandse samenleving opnoemen.

Nederland is gebaat met structurele oplossingen. Van incident naar incident hobbelen vraagt om erkenning en herkenning van de bekende problemen. Problemen afschuiven naar anderen is niet de oplossing. Nederlandse problemen komen niet uit het Buitenland ….

Een deel van de oplossingen zie ik bij de veel verdieners en de grote bedrijven. Maar ook mijn spaarpotje en toekomstig pensioen zijn beschikbaar voor echte oplossingen.

Dit als aftrap voor 2020!

 

 

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in persoonlijk, Politiek en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

22 reacties op Incidenteel / structureel

 1. Dit lezend, word ik plaatsvervangend boos. Inderdaad, onbegrijpelijk, dat in een tijd waarin bestuurders en directeuren, die mislukken met een gigantisch bedrag weg mogen, er zoveel mensen afhankelijk zijn van de voedselbank. Het mag dan over het geheel genomen goed gaan in dit land, maar eigenlijk gaat het heel erg slecht. De bestuurders moeten zich diep schamen, maar zij zijn de schaamte al lang voorbij. Een sombere groet van Burro

  Like

 2. Begeleiding van mensen die de touwtjes niet aan elkaar knopen zou een soort vrijwilligerswerk zijn die ik zou zien zitten. Moeilijk te vinden, echter…

  Geliked door 2 people

 3. Herman Stel zegt:

  Ik word plaatsvervangend boos als ik dit lees. Er is inderdaad veel mis in dit land, waar mededogen en sociale instelling zeldzame begrippen zijn geworden.

  Like

 4. Nederland zal anders moeten gaan stemmen wil je (en ik ook) gelijk krijgen. Herverdeling van middelen, andere prioriteiten en reëler begroten zijn delen van de oplossing maar eerst zal de mentaliteit moeten veranderen.

  Like

 5. Plaatsvervangend boos word ik als ik dit blog lees. Het valt inderdaad niet uit te leggen, dat zo veel mensen gebruik moeten maken van de voedselbank, terwijl een toenemend aantal mensen zich verrijkt over de ruggen van de zwakkeren in de maatschappij.

  Like

 6. Karel zegt:

  het grote geld regeert
  er bij kwam Brussel , en wat kost die wel niet
  de politiek is smerig , werkt samen met het grote geld
  een oplossing draag ik zo 123 ook niet aan , maar anders stemmen zou een oplossing kunnen zijn
  dat ziekenhuizen failliet kunnen gaan , ligt niet aan de doktoren en verplegend personeel , maar aan de vele zeer dure managers 😦
  ons landje moet zich schamen , dat er voedselbanken moeten zijn , wat meer aan eigen bevolking denken en minder aan die van ver over de grens

  bedroefde groet

  Geliked door 1 persoon

 7. Oudmaarnietversleten zegt:

  Jij hebt nog een begroting gemaakt en ervan geleerd , de meesten hebben het al uit gegeven voor ze het in handen hebben en weten niet eens waaraan, dat is veel erger.

  Like

 8. En dan ook nog voor 75 miljoen de lucht in schieten.

  Like

 9. Ferrara zegt:

  Hopelijk is anders stemmen een deel van de oplossing. Vroeg leren budgetteren scheelt een hoop sores in je eigen huishoudknip en kan ook nog eens zorgen voor het welbekende appeltje voor de dorst.

  Like

 10. Matroos Beek zegt:

  Op hoop van zegen.
  Warme groet.

  Like

 11. Bertie zegt:

  Goede log Rob.
  Structuur aanbrengen, dat zou in veel zaken al een verbetering zijn.

  Like

 12. Ik voorzie een onheilspellende toekomst voor heel wat geldleners (starters) die -nu het bijna gratis te lenen is- zich in de nesten werken. Zij worden straks een speelbal van schuldeisers, wanneer de (hypotheek-)rente omhoog gaat…… Niemand garandeert een blijvend lage rentestand in deze gemanipuleerde en ongezonde financiële wereld.
  Ik heb geen schulden en slechts een ‘boerenverstand’ van geldstromen, maar dit wat nu speelt….. brrrr! (Rillingen over mijn lijf.)

  Like

 13. Sjoerd zegt:

  Politiek is niet mijn sterkste kant, ik haat politieke spelletjes… En daar gaat het vaak fout.

  Like

 14. Jokezelf zegt:

  Rob Albers for president!

  Like

 15. Kakel zegt:

  Deze regering schuift alles op de lange baan. Ik ben totaal ongeschikt voor de politiek; ik ben veel te direct. Dat trage en bewegingloze onderhandelen…
  Laten we hopen dat het in 2020 beter gaat. Hoop verloren, al verloren.
  Lieve groet.

  Like

 16. basdew1922 zegt:

  Goed werk!

  Op de middelbare, in de derde klas, hadden we tweemaal een proefwerk over het maken van winst/verlies rekeningen en balans opstellen. Had ik een 9,5 voor en was ook de enige keer dat ik een 10 op mijn rapport had 😀

  En fin, mijn vader was destijds boekhouder – dus de appel valt niet ver van de boom, zullen we maar zeggen. Tegenwoordig doe ik vrijwilligerswerk bij Humanitas bij de thuisadministratie, mensen helpen hun financiën op orde te krijgen.

  En alvast een mooi 2020 gewenst.

  Like

 17. wdfyfe zegt:

  Most administrators don’t understand simple economics. If Johnny has four apples and he eats five of them somebody else doesn’t have an apple. Happy New Year, buddy. It’s going to be a good year.

  Like

 18. meninggever zegt:

  Net als bij die eerste begroting maak je nu ook weer een selectieve vergissing voor wat betreft het opheffen van tekorten in een begroting. Die vul je niet aaan door ondernemers extra te belasten of de lasten voor burgers gewoon op te hogen, nee, dat doe je door te bezuinigen. Je kan slechts uitgeven wat je bezit en niet wat je denkt bij een ander weg te halen. Daarbij zijn de maatschappelijke problemen zodanig dat je niet kunt stellen dat dit op het bordje van ondernemers thuis hoort. Juist in die wereld weet men wat debet en credit inhoudt. En wat je niet hebt moet je dan maar door harder werken zien te verdienen. Simpele economische berekeningen. Ik ben nooit een overheidsmens geweest. Altijd in het bedrijfsleven. Knoeperhard werken. Geen schulden maken als het niet hoefde, slechts als je zeker wist dat je het ging terugverdienen deed je een beroep op banken. Bij verliesgevendheid greep je in. Wat ik nu vaak zie bij overheden en aanverwanten is dat men de problemen van een negatief saldo gewoon vooruitschuift. En de eigen organisatie niet vermindert. Nee…dat moeten anderen dat maar betalen. Vraag is nu maar of die enorme overheidslasten wel nodig zijn. Volgens mij niet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.