De Taibah Moskee geeft warmte

De Taibah Moskee is vanaf het eerste moment een duurzaam gebouw. De buitenmuren zijn geisoleerd en en de verwarming zit in de vloeren. Om de gigantische gasrekening om laag te krijgen liggen er zonnepanelen op het dak van de Taibah Moskee.  Deze zonnepanelen maken de benodigde electriciteit voor  warmtewisselaren. En die warmtewisselaren verwarmen weer de Moskee.
De Taibah Moskee bij Kraaiennest heeft nu het ambitieuze plan om de vier Torenflats aan de Karspeldreef te gaan verwarmen. De gemeente wil de K-buurt Aardgasvrij maken. En de Taibah Moskee werkt daar graag aan mee.
Met zonnepanelen en warmtewisselaren wordt de Taibah Moskee energieneutraal. De volgende stap van de Taibah Moskee is om samen met de verhuurder de Key en de gemeente Amsterdam om de Torenflats aan de Karspeldreef te verduurzamen. Het volledige dak van de Taibah Moskee ligt binnenkort vol met zonnepanelen. Met warmtewisselaren onderin de torenflats kunnen zo alle woningen aardgasvrij verwarmd worden.
De K-buurt voor 2040 Aardgasvrij maken. Dat is de doelstelling van de gemeente Amsterdam. Een heel team aan beleidsambtenaren is hiervoor aan het werk. De Taibah Moskee heeft de ambitie om hier voor 2030 aan te voldoen. Het wachten is nu op het gemeente team Aardgasvrij om hier aan mee te werken. En de cooperatie de Key moet natuurlijk ook een bijdrage voor leveren.
Voor de Moskee gangers maar ook voor de directe buren een  duurzaam streven!
Mooi dat de Taibah Moskee hierin het voortouw neemt.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie, gezondheid, Natuur, persoonlijk, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

27 reacties op De Taibah Moskee geeft warmte

  1. Ik heb de moskee gegoogled. Mooi gebouw, lijkt wel ‘vakantie in Amsterdam’.
    Prachtig initiatief, inderdaad.

    Geliked door 1 persoon

  2. Een prima initiatief.

    Geliked door 1 persoon

  3. Bertie zegt:

    Geen gek idee!

    Geliked door 1 persoon

  4. Sjoerd zegt:

    Dat lijkt me een echt duurzame oplossing, alleen de meeste zon hebben we in de zomer, als je geen verwarming nodig hebt… Hoe lossen ze dat op.

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      De te gebruiken warmtewisselaren gaan de warmte voor de verwarming leveren. Deze opgewekte warmte wordt tussen de moskee en de betrokken torenflats met een klein warmtenet naar behoefte uitgewisseld. De benodigde elektriciteit wordt door de zonnepanelen op het dak van de Taibah Moskee opgewekt. De benodigde capaciteit is beschikbaar als het hele dak van de Moskee vol ligt met zonnepanelen. Voor de Taibah Moskee werkt het systeem. Een bestuurslid van de moskee heeft hiervoor de benodigde kennis. Door samen te werken met de vier naburige torenflats wil de Taibah Moskee haar betrokkenheid met de energietransitie en de buurt laten zien.

      Like

  5. Kakel zegt:

    Dat is nog eens een duurzaam plan! Wat je met elkaar en een beetje goede wil kan bereiken.
    Onze zonnepanelen doen het ook in de winter, hoor.

    Geliked door 1 persoon

  6. Ferrara zegt:

    Een dergelijk initiatief moet je warm onthalen.

    Geliked door 1 persoon

  7. Spontanity zegt:

    Daar kunnen ze hier in Den Haag nog wat van leren.

    Like

  8. een lovenswaardig initiatief Rob

    groeten

    Geliked door 1 persoon

  9. Matroos Beek zegt:

    Echt mooi initiatief Rob!

    Geliked door 1 persoon

  10. gewoonanneke zegt:

    Goed initiatief is dit…..

    Geliked door 1 persoon

  11. Karel zegt:

    ja en betalen ze gelijk de bouw subsidie terug

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      De Taibah Moskee heeft geen subsidie ontvangen.
      De bouw van de Moskee en de aanschaf van de zonnepanelen zijn betaald uit donaties van de gelovigen.

      Stille groet,

      Like

      • Karel zegt:

        Na de wet wijziging kwam er een einde aan de Wet Premie Kerkbouw en konden moskeeën niet meer bij de overheid aankloppen voor medefinanciering. Plaatselijke overheden maakten daar uitzonderingen op. Zo kon de bouw van de Taiba moskee in de Amsterdamse Bijlmer in 1984/1985 nog rekenen op gemeentelijke subsidie van een kwart miljoen gulden; 15% van de totale bouwkosten. De rest, schrijft islamoloog Kees Wagtendonk in het boek Van vreemde Herkomst, werd ​bij elkaar gebracht door de eigen achterban, giften van het bedrijfsleven, Rabita, de bekeerde popster Cat Stevens (alias Yusuf Islam), de Saoedische prins Abdel Aziez en andere vermogenden particulieren.

        fijn weekend groet

        Like

  12. Wat goed zeg! Het lijkt me geweldig als een gebouw energieneutraal is. Ik wou dat ons huis dat ook was.

    Geliked door 1 persoon

  13. Pingback: Over een (hart-)verwarmende moskee... - 1104 en zo

  14. Villasappho zegt:

    Tof ook voor de moskee, denk dat het een aardige duit kost die steeds warm te houden. Zo hebben ze er nog meer profijt van net als andere huizen.

    Geliked door 1 persoon

  15. bloggersterk zegt:

    Mooi streven! Maar wat een lange planningen…. 2030…2040. Duurzaam is langdurig, maar geldt niet voor planningen 😉

    Like

  16. Ik ben een jaar of twee geleden aanwezig geweest bij een soortgelijk (maar breder?) project in Den Haag. Daar werkten aan de hand van een stappenplan een tiental gebedshuizen van verschillende religies samen en gezamenlijk aan het verduurzamen van hun gebedshuizen. Dat was zeer verbindend en bijzonder inspirerend. Opdrachtgever was de gemeente Den Haag. Is dit eenzelfde project in Amsterdam?

    https://www.iofc.nl/haagse-gebedshuizen-maken-werk-van-duurzaamheid

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Dank voor deze aanvullende info.
      De Taibah Moskee heeft een relatie met een Haagse Moskee.
      Maar dit initiatief van de Taibah Moskee heeft nog geen relatie met de Gemeente Amsterdam.
      Maar jouw info helpt misschien wel om de Gemeente Amsterdam te overtuigen om het initiatief over te nemen en te ondersteunen.
      Vriendelijke groet,

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.