Ambtenaren en een paarse Krokodil

Waar haalt een ambtenaar status, prestige en eergevoel vandaan? Gaat het om het budget dat besteed mag worden? Gaat het om de grootte van het team waar leiding aan gegeven wordt. Is het aantal burgers dat afhankelijk is van besluiten en beslissingen de maatstaf.

Voor bewoners en bewonersgroepen zijn de ervaringen vooral hetzelfde. De ambtenaar waar men mee te maken heeft is het beroemde boek van Kafka aan het herschrijven. Bij elk contact met de dienstdoende ambtenaar overheerst een nachtmerrieachtige, onheilspellende sfeer (kafkaësk ) van bureaucratie en het onpersoonlijke handelen en reageren.

Nee, u heeft het verkeerde aanvraag formulier op de verkeerde manier ingevuld en te laat ingeleverd bij het verkeerde loket. Nee, bewonersparticipatie is lastig, ongemakkelijk, niet volgens het protocol, te duur. Nee, deze week speel ik met mijn collega’s het spelletje van het kastje naar de muur.

Natuurlijk speelt het proces van interne en externe adviseurs ook een rol. De eigen schoorsteen moet altijd blijven roken. Beleidsadviseurs, Communicatie-adviseurs, Participatie-adviseurs, Opbouw- medewerkers, begeleiders van het Democratisering proces, Verbinding agenten, contactpersonen, regelneven. Namen veranderen, functies verschuiven, promoties worden gemaakt, lege bureaus worden opgevuld.

Waarbij de grootste rampspoed ontstaat door ambtenaren die verder weg wonen.

Van, door en met burgers is iets dat de burgers en bestuurders willen. Maar de ambtenaar bepaalt ….

Kunnen we ook op een andere manier gaan kijken? Wanneer het aantal bewoners telt dat met een tevreden gevoel over de overheid praat? Wanneer het geluk, veiligheid en geborgenheid in een straat, buurt, wijk, stadsdeel, stad, regio, provincie of land het uitgangspunt wordt?

Natuurlijk, ik ben naïef en een dromer. Toch gun ik alle ambtenaren werkplezier.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Paarse_krokodil

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, persoonlijk, Politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

24 reacties op Ambtenaren en een paarse Krokodil

 1. marjanne56 zegt:

  Ik zal het de zoon meegeven 😉 Hij werkt met plezier voor zichzelf en daardoor zal het resultaat te merken zijn voor de ‘burger’.
  Alleen niet meteen morgen, want te groot land en te veel mensen en regels.
  17 miljoen mensen en 16.999 milj. met een eigen wensenpakket.

  Geliked door 2 people

 2. Ik droom met je mee !

  Geliked door 2 people

 3. shivatje zegt:

  Ik haal toch nog veel voldoening uit mijn functie. 😉
  Zal ook zijn voor wat je bij iemand terecht moet zijn of komen.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 4. Bertie zegt:

  Natuurlijk ken ik Kafka maar toch troffen we af en toe een menselijk ambtenaar.
  Naar mijn ervaring zijn het de mindere goden die mensen afschepen, heel vervelend. Het lijkt of ze hun onwetendheid niet willen erkennen.
  We zagen het bij de politie, in gemeentehuis, bij het ziekenfonds.

  Geliked door 1 persoon

 5. Sjoerd zegt:

  Ik sluit me bij je aan, we hebben gewoon teveel ambtenaren…

  Geliked door 1 persoon

 6. Het leven van een ambtenaar loopt ook niet altijd over rozen, soms zitten ze vast in harnas dat hen van bovenaf werd aangemeten…

  Geliked door 1 persoon

 7. er zitten ook goeie bij zegt de optimist in mij.
  Maar vaak is het ook de beperkte ruimte die de organisatie aan de ambtenaar biedt.

  Geliked door 1 persoon

  • Karel zegt:

   ha die Rob
   ik heb een afgrijselijke hekel aan ambtenaren gekregen , jaren geleden
   was nog niet zo lang terug uit Canada , en reed van het werk op Schiphol via de Gaasperdammerweg naar huis , ik wist dat als de radio stopte , het achterlicht uitging , kwestie van een zekering , dus ff hand onder dashboard en het ging weer aan , dat kon toen nog bij de auto’s
   ja hoor , een mooie witte Porsche achter me , en aan de kant , ik leg het de agent uit , en hij zegt thuis ff verhelpen , prima , maar weet U dat het rijbewijs bijna is verlopen , wist niet eens dat , dat kon , en nu vraag ik
   naar het gemeentehuis en laten verlengen , aldus ik daarheen
   geef het rijbewijs af aan een jongeman en vraag of hij het ff kan verlengen
   zijn wedervraag gelijk , dus niet een antwoordt op mijn vraag
   of ik een uittreksel heb , een wat vraag ik , wat is dat
   een bewijs dat U bestaat zegt die snotaap gggrrr
   dus ik ben kwaad , en zeg hem , in mijn taal
   ik sta vlak voor je en je hebt een nog geldig identificatie bewijs van mij in je handen
   O man ik was hels
   moet je zo’n stukje papier kopen natuurlijk , ik zuinig er op voor vele jaren , wat er opstaat is zelfs vandaag de dag nog het zelfde , op de leeftijd na
   maar ik had het weer eens nodig , en het bleek ongeldig
   al die lui willen is je geld

   heb ik met 1 van en te doen vraag ik het een broer van mij te doen , die is zelf ambtenaar

   pppfffttt ik zou willen dat ik dit ooit vergeten kon 😦

   Geliked door 2 people

 8. Vrouw van zegt:

  Wat ik de laatste jaren heb geleerd is om me er niet meer druk over te maken. Heb ik er invloed op of het zegeltje, stempeltje, paraafje of anderszins op de juiste plek staat? Ja, dan doen we dat. Maar ik hou er altijd rekening mee dat het vandaag maandag is (of welke dag dan ook) en het vandaag weer allemaal anders moet.
  Veel kalmerende groeten vanaf ons heerlijke eiland.

  Geliked door 1 persoon

 9. Lekker ambtenaren bekritiseren is een veel voorkomend en lekker makkelijke hobby. Maar zonder die ambtenaren zou het ook heel snel een zootje worden. En dan zou je het gemopper eens moeten horen.

  Geliked door 2 people

 10. Ach, de ene ambtenaar is de andere niet. Het is in feite altijd en overal hetzelfde verhaal. Je bent ervan vooral van afhankelijk om de juiste persoon op de juist plek te treffen.

  Geliked door 1 persoon

 11. Matroos Beek zegt:

  Ik ben eigenlijk ook een ambtenaar… het enige wat ik hierover kan zeggen, is dat ik vaak frustraties oploop omdat ik de zaken niet gedaan krijg wegens ambtenarij met veel omwegen. Vervelend, maar op den duur leg je je erbij neer want het voelt als vechten tegen de bierkaai. En zo word je zelf ook een typische ambtenaar. Desalniettemin probeer ik het niet te zijn.
  Hartelijke groet.

  Like

 12. Suskeblogt zegt:

  Bedankt voor je werkplezier dat je me toewenst. 🙂

  Like

 13. joke_dev zegt:

  Ik waan mij in het land van Kafka, Stad Praag. Te Kafkaiaans voor mij.

  Geliked door 1 persoon

 14. Happy Hulk zegt:

  Waren we allemaal maar Hulken.

  Geliked door 1 persoon

 15. matroos zegt:

  Dan laten we de politie, schoonmakers,ziekenhuis personeel,onderwijzers,vuilophalers en zo nog wel wat meer even buiten beschouwing, die doen hun stinkende best.

  Geliked door 1 persoon

 16. Willem zegt:

  Ambtenaren zitten ook in een merkwaardige spagaat, laten we daar ookrlijk over zijn. Godfried Bomans kon dan leuke grappen maken over ambtenaren zoals dat in alle overheidsgebouwen de gangen vpprzien werden van een middenstreep om te voorkomen dat diegenendie te laat op hun werk kwamen en diegenen die te vroeg naar huis gingen, elkaar voor de voeten zouden lopen.
  De huidige praktijk is dat de overheid zegt dat ‘overbodige’ regels afgeschaft moeten worden en soms gebeurd dat ook daadwerkelijk. Het mechanisme dat dan optreedt is dat voor elke afgwschafte regel een nieuwe regel komt die uitsluitend tot doel heeft om te kunnen controleren of de afgeschafte regel ook daadwerkelijk niet meer gebruikt wordt.
  En natuurkundigen maar bij hoog en bij laag beweren dat het perpetuum mobile niet bestaat.

  Like

 17. Willem zegt:

  Nog even een aanvulling op mijn vorige berichtje; excuses voor typfoutjes; op dit moment heb ik wat problemen met mijn ogen en kan niet goed lezen wat ik schrijf.

  Like

 18. meninggever zegt:

  Ambtenaren zijn een ander soort ras vrees ik. Zij leven echt tijdens de kantooruren en daarbuiten niet. Regels zijn regels. Ik kom er in de komende weken op terug als ik beschrijf wat ik met de douane-ambtenarij in het verleden meemaakte. Overigens maak ik graag een uitzondering voor de politie. Daar heeft men mij onlangs geweldig geholpen. Klantvriendelijk en snel. Het kan dus echt wel…

  Like

 19. douryeh zegt:

  Zijn ambtenaren niet zelf gewoonweg de paarse krokodil…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.