Mijn cv

Sollicitatieplichtig krijg ik van alle kanten tips en aanwijzingen m.b.t. mijn cv. Elders is mijn cv op het internet voor iedereen leesbaar. Maar hier wil ik het over een andere cv hebben. Van verbeterd rendement cv ben ik over gestapt naar een hoog rendement cv. En omdat ik ook graag onder een warme douche sta geeft de hoog rendement combiketel ook nog eens het warme water in mijn huis.

Al bijna mijn hele leven word ik door Gronings Aardgas verwarmd. Al herinner ik mij ook de ijsbloemen op mijn slaapkamerraam. En was ik trots als een klein kind wanneer ik de steenkolen uit de schuur mocht halen voor de kachel in onze woonkamer. Die ene gitzwarte kachel werd vervangen door gevelkachels in elke kamer. En in onze nieuwe huis kregen we vloerverwarming.

Maar nu heb ik zelf radiatoren en een hoog rendement combiketel. En voor het warme water heb ik een zonneboiler met twee zonnepanelen op mijn dak staan.

Maar wat wordt de toekomst? Ik wil graag Aardgasvrij gaan leven. Al ben ik ook heel gecharmeerd van ‘Gaasperdam SLIM naar QuickFit Aardgasvrij’. Vanuit het riool met een vergister biogas maken als vervanging van fossiel aardgas vind ik een uitstekende oplossing. Bestaande leidingen van het riool en het aardgasnet blijven gebruiken.

Via winddelen en windvangers krijg ik een groot deel van mijn electriciteit. Zoals ik ook investeer in een aantal lokale zonnepanelen trajecten.

Maar wat ik nu moet doen met mijn cv? Ja, dat weet ik nog steeds niet …

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie, persoonlijk, Politiek, windenergie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

35 reacties op Mijn cv

 1. Dat is een vraag waar ik ook al heb bij stilgestaan. Onze woning werd optimaal geïsoleerd en het verbruik is zeer laag geworden. Maar om nu die investering in een energievriendelijke ketel op gas weg te gooien en onze investering van drie jaar terug heb ik ook geen zin…

  Geliked door 1 persoon

 2. joke_dev zegt:

  Dingen waar ik weinig over weet helaas en men zou mij het eens grondig moeten uitleggen. Tot mijn 15 jaar geleefd naast de Leuvense stoof en ijsbloemen op de ruiten. Daarna tot mijn 23 een kolenkachel en dan in Leuven 3 jaar een gaskachel. Vanaf 26 cv op aardgas. Een warmte waar ik niet echt aan wen…

  Geliked door 1 persoon

 3. je kunt niet alles tegelijk. Qua isolering van het huis hebben we nu alles wel rond en de zonnepanelen leveren gemiddeld 50% van wat we gebruiken. De CV moet nog maar even wachten. Overigens heb ik met mijn oude zonnepanelen alweer last van de remmende voorsprong, er wordt nog steeds van alles nieuw ontwikkeld.

  Geliked door 1 persoon

 4. Karel zegt:

  ik geniet nu de 2de winter van de cv , en wat ben ik blij
  alles is goed geïsoleerd ook , verbruik is laag
  wat is dit comfortabel vergeleken met de tijd van de potkachel

  Geliked door 1 persoon

 5. voor mijn HR- gasolieketel kreeg ik een flinke ondersteuning van de overheid
  en nu krijg je daar nog moeilijk een vergunning voor
  het kan verkeren..wist Bredero

  Geliked door 1 persoon

 6. Sjoerd zegt:

  Ik wacht het nog maar even af, ik twaalf zonnepanelen en een HR ketel en verbruik maar 800 m3 per jaar…

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Ik verbruik 400 m3 gas en 1100 kWh elektriciteit per jaar. Dat maakt het terugverdienen van een investering ook een stuk lastiger.
   Al is elke verduurzaming altijd een waardevermeerdering van het huis.

   Groene groet,

   Like

 7. Matroos Beek zegt:

  Wij ook niet Rob… We verhuizen in 2021, maar in de nieuwe woning is er nog steeds aardgas, weliswaar met HRketel. Ik hoop op de uitvinding van een nieuw soort gas. Zoniet zal het op langere termijn mogelijks een warmtepomp worden…
  Duurzame groet

  Geliked door 1 persoon

  • Karel zegt:

   O weg van dat mooie plekje 😦

   Like

   • Matroos Beek zegt:

    Ja Karel, de kogel is door de kerk. Ik zal er verder niet veel over praten op mijn blog. Ons paradijsje vroeg teveel onderhoud. De kapitein kan dit niet allemaal meer behappen. De twee gastenverblijven vragen heel veel van ons beiden. Het is altijd leuk geweest, maar nu is de tijd rijp om te stoppen. Het gebied is ook totaal aan het veranderen door het toerisme. Het is genoeg geweest. Toevallig botsten we in het buitengebied van Terneuzen op een flat met zicht op de brede Westerschelde en zicht op de polder. Geen tuin meer, maar wel groot terras. De tuin is nu de polder ernaast en het uitzicht op het water is magnifiek. Desalniettemin zal het afscheid van ons plekje hier wel pijn doen. De verhuis is pas voor volgend jaar: september 2021, dan komt de flat vrij.

    Geliked door 2 people

   • Matroos Beek zegt:

    Ja, iedereen schrikt. Onze familie, onze buren… een drastisch besluit, dat wij goed hebben overwogen en afgewogen. Ik kan hier niet alle goede en slechte redenen opsommen, maar je kan meer lezen bij de reactie van Karel. Het afscheid zal pijn doen, maar we gaan naar een mooie plek, 35 km stroomopwaarts.

    Geliked door 2 people

 8. Kakel zegt:

  Je eerste zin bracht me toch even in verwarring (-:
  Ook wij hebben een HR-ketel plus zonnepanelen.
  Toen ik als kind in Rotterdam woonde, groeiden ook de bloemen op mijn raam. Ik vond het fascinerend, maar wel erg koud.
  Energieke groet!

  Geliked door 1 persoon

 9. staartje zegt:

  Grappig en schrijnend. . Ik houd me actief bezig met eenvoudig taalgebruik . Dat doe ik samen met laaggeletterden. Een van hen vertelde dat toen een instelling om haar CV vroeg, ze stomverbaasd zei: ‘ik heb geen CV, maar een houtkachel’ . Ze werden nog boos ook. Dat is ook NL.
  Overigens heel goed dat je streven aardgasprijs is,

  Geliked door 2 people

 10. gewoonanneke zegt:

  Ik weet er geen oplossing voor. Maar ben je werkzoekende? Misschien heb ik iets gemist maar dacht dat je op een school werkte ergens.

  Like

 11. Ja, dat is een probleem waar velen vroeger of later voor komen te staan. Onze HR-ketel is nu 10 jaar oud, ik kan alleen maar hopen dat hij blijft draaien tot er meer duidelijkheid is op dit gebied. Als de huidige ketel één dezer dagen de geest geeft, hebben te maken met een acuut probleem. 😦

  Like

 12. meninggever zegt:

  We laten ons allemaal gek maken met namaakcijfers en angsthazerij. Daarbij, een belangrijk thema, wie zal dit allemaal betalen? Een beetje ombouw van een gemiddeld woonhuis gaat ons naar verwachting tussen de 50-100 mille kosten. Terwijl we bij de oosterburen zien dat men daar massaal overschakelt van bruin/steenkool en olie op aardgas. Want dat is zoveel schoner. Leg het mij maar uit. De windmolens (en Duitsland heeft het halve land vol staan met die dingen) leveren niet het rendement wat nodig is om een modern land overeind te houden. Ik ben nu bezig met de verbetering van de isolatie van het huis. De HR-ketel, elektronisch geregeld en Zweeds, moet nog even mee. Keulen en Aken zijn ook niet op een dag gebouwd en helaas openen zich geen groenlinkse schatkisten om me te helpen investeren…..Integendeel…

  Geliked door 2 people

  • Willem zegt:

   Of het namaakcijfers zijn laat ik in het midden, maar de komst van het Groningse aardgad werd ook in Nederland gezien als een schoon alternatief voor de zware stookolie en (Limburgse) steenkool en begon men ook aandacht te krijgen voor de reiniging van rookgassen; o.a. afvangen van vliegas dat in de beton- en cementindustrie een zinnige toepassing kreeg, rookgasontzwaveling met als eindproduct gips(platen) zodat er minder ‘nartuurgips’ gebruikt hoefde te worden. In de jaren ’90 ‘exporteerde’ Nederland de opgedane kennis van rookgasreiniging van industriële gebruikers zelfs naar het buitenland In Polen staan een aantal elektriciteitscentrales die hun rookgassen reinigen dankzij de kennis die Nederland destijds geleverd heeft
   En wat vandaag nog energiezuinig is, zal morgen behoren tot de categorie energieslurpers. Het leukste voorbeeld daarvan vind ik bij mij thuis. Ik bewoon mij woning al sinds begin jaren ’70 en al die tijd heb ik daar een plantenbak midden in de woonkamer, ver van de ramen in gehandhaafd. Tot in de jaren ’80 hingen daar een paar ‘groeilampen boven die gezamenlijk 400 watt per uur vroegen. De lampen brandden 16 uur per dag. Daarna heb ik er vele jaren Tl-buizen boven gehad; gezamenlijk ca 200 watt per uur. Al een forse besparing en na enig geëxperimenteer met spaarlampen ben ik nu zover dat er 31.5 watt aan LED-lampjes boven hangt en de planten het beter doen als ooit tevoren. En hoe je normen zich ook aanpassen aan het denken in termen van energiebesparing merkte ik zeer recent. Mijn eega was verrukt van een staande lamp en had haar oog laten vallen op een exemplaar waar een LED-lamp bij hoorde van 10 watt. Wat een energieslurper was mijn eerst gedachte. Veertig jaar geleden zou ik het niet geloofd hebben dat een lampje van 10 watt zoveel licht geven kon.
   De belangrijkste les voor mij was wel het gelijk van Albert Einstain: ‘Alles ist nur relativ’

   Geliked door 1 persoon

   • meninggever zegt:

    LED-verlichting maakt hier ook 85% van de verlichting uit. Alles wast vervangen kan worden met dat spul vindt ook plaats. Helaas zijn die lampen in aanschaf niet meteen de goedkoopste. Of ze beter zijn voor planten weet ik niet. Die zetten wij meestal in (al dan niet volwaardig) zonlicht en daar doen ze het prima. Toch vind ik nog steeds dat we in dit landje erg doorslaan en menen dat je met een opgeheven vingertje de wereld kunt redden. Dat mag zo zijn, ik wil daar graag de financiering bij. En die mankeert. Allemaal particulier inititatief. Behalve voor hen die huren en in gebouwen wonen waar men het centraal kan regelen. Elke andere woning is gevoelig voor flinke uitgaven op dit gebied. En wat is het resultaat voor het totale klimaat??? Nauwelijks meetbaar…Vandaar mijn opmerking over angsthazerij….

    Like

   • Mijn ‘huis-jungle’ staat in het daglicht wat door de ramen binnenvalt… groeit tot het plafond en kost niks !
    Nadeel van Gronings aardgas : de huizen ter plaatse zakken nu in de grond… Ook in Frankrijk heeft men Gronings aardgas …
    Onder meer, maar ook door die kans op verzakking van grond ( en bebouwing ) is men hier tégen de -franse- gaswinning uit de grond…
    groet, hanny

    Like

 13. Bertie zegt:

  Geen idee wat ik zal doen, het lijkt een fanatieke hobby te worden: hoe kan ik het beste, duurzaamste, voordeligste, groenste, klimaatvriendelijkste en meer, leven.
  Ik doe het met een paar zonnepanelen, voordelige cv-ketel, isolatie en een verstandig gebruik van alle dingen.
  Het is genoeg.

  Geliked door 1 persoon

 14. Happy Hulk zegt:

  In Duitsland stapt tegenwoordig iedereen over op aardgas!!!!
  En hier gaan ze over op warmtepompen, die vaak stuk gaan en het gewenste rendement niet halen.
  En de hetze over het milieu viert hoogtij, vaak door politici die er ook de ballen verstand van hebben.

  Like

  • Willem zegt:

   In Nederland werd het Groningse aardgas in de jaren ’50 ook gezien als een schoon alternatief voor zware stookolie en steenkool. Duitsland is nog steeds een grootverbruiker van steen- en bruinkool, dus het gebruik van aardgas zal zondermeer milieuwinst betekenen. Bedenk echter ook dat de milieuwinst van vandaag de verspilling van morgen is. Dat is altijd zo geweest en zal waarschijnlijk ook zo blijven. Einstein zei het al “Alles ist relativ”

   Like

   • Happy Hulk zegt:

    Klopt!
    Alles heeft 2 kanten.
    Zelfs een bal.
    Je zou zeggen, die is toch rond?
    Toch heeft een bal een binnen en een buitenkant.

    En als we terugkeren naar de verwarming uit onze ‘jeugd’, toen we nog met dierenvellen rondliepen, heb je tegenwoordig de partij van de dieren op je dak.

    Hoe dan te handelen?

    Like

 15. Happy Hulk zegt:

  Hier is het zo koud in ons 100 jaar oude huis, wel gerenoveerd, dat ik met een slaapmuts de nacht doorbreng. Zie mijn blog?

  Geliked door 1 persoon

 16. bentenge zegt:

  Ik weet het ook niet. Maar als kleine jongen haalde ik bij mijn grootouders ook kolen uit de schuur met de “kolenkitte”.

  Geliked door 1 persoon

 17. Spontanity zegt:

  Ik ben zo blij dat ik niet sollicitatie plichtig ben.
  En ik douche koud af 🙂

  Geliked door 1 persoon

 18. douryeh zegt:

  Elektrische apparaten op tijd vervangen; toch maar elektrisch koken; voorzichtig wat eerste zonnepanelen neerzetten, voor bijvoorbeeld de computers.

  Geliked door 1 persoon

 19. Pingback: Blog Rob Alberts over zijn cv/CV - 1104 en zo

 20. Dat er gas ontstaat in het riool heb ik gemerkt !
  Kwam bij mij thuis samen met een vriendin buiten, zij ging weer naar huis en ik moest nog een boodschap doen. het rook, nee erger, het stonk ontzettend naar gas ! echt een penetrante sterke gaslucht. We keken rond, niks te zien , liepen snel door, om de hoek rook het nog steeds, maar naarmate we verder liepen werd die gaslucht minder.
  Ik was er niet gerust op, stel je voor dat er een ontploffing ontstaat …
  Vriendin zou voor alle zekerheid de brandweer bellen vanuit haar huis, ik hoopte dat die er zouden zijn voordat ik terug thuis kwam…
  (thuis heb ik geen gas, alles electrisch ,dus het kon niet van bij mij komen).
  Na de boodschappen in het dorp, terug naar huis. De gaslucht was intussen sterk verminderd…
  Zou de brandweer al geweest zijn ?
  Nee, want nog een tijd later hoorde ik de sirene, ging naar buiten om hen op te wachten. waar nu geen gasje meer te ruiken was !
  Dag mevrouw, hebt u gebeld ? Ja, maar al een hele tijd terug… en ik vertelde wat mijn vriendin hen ook al per telefoon verteld had blijkbaar.
  Een van de mannen had een apparaat in de hand, maar dat registreerde géén gas !
  Ze keken over het hele stuk straat tot om de hoek alles na, niks te signaleren …
  “Er loopt hier nergens een gasleiding ” – dat hadden ze dus tevoren bekeken-
  zei men mij, ” maar het kan uit het riool komen “. Op mijn vraag ” maar dat riool-gas is ook onplofbaar ? ” werd niet geantwoord…
  Enfin, we zeiden gedag en ik ging gerustgesteld weer naar binnen… dacht even aan het liedje ” if that’s all there is …” en dààr zijn ze ( na een hele tijd pas ) met zo’n enorme brandweer auto en volle sirene voor uitgerukt …
  Nou ja, beter voor niks dan een explosie hè … die had al plaats kunnen hebben voor de tijd dat ze eindelijk kwamen…
  Dat gas uit het riool moet inderdaad ook te gebruiken zijn door de gemeenschap,
  Waarom doén ze dat niet eigenlijk ? Geen gelijkmatige ‘produktie’ misschien , of…
  geen druk genoeg ?
  Zuidelijk groet, hanny

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.