Tap dansende zeemeeuwen

Door het vele eetbare afval in de stad leven er veel zeemeeuwen in Amsterdam. Maar als je bij de Landelijke tuinvogeltelling goed oplet, dan zie je de zeemeeuwen ook tap dansen op het gras. Door het snelle danspassen komen de regenwormen naar boven. En die regenwormen zijn een lekker tussendoortje bij alle het eten dat wij op straat gooien.

Even terug vroeg een buurvrouw om een tip. Zij wil graag regenwormen in haar tuin hebben. Al geloof ik niet dat zij op tap dansende zeemeeuwen zit te wachten ….

Regenwormen leven van plantenresten. De dode plantenresten worden eerst voor verteerd door bacterien en schimmels. En na dat voor verteren zijn de regenwormen aan de beurt. Waarbij de regenwormen niet alleen door zeemeeuwen worden gegeten. Maar mollen, egels, muizen en merels lusten ook graag een sappige regenworm.

Door in je tuin alle afgevallen bladeren en andere plantenresten te laten liggen geef je dus extra voedsel aan regenwormen. Maar de tuingrond kun je ook met een dikke laag stro bedekken. En er zijn tuinders die karton gebruiken om de grond te bedekken. (Elders krijg ik de informatie dat karton de PFAS-waarden vergroot. Waardoor het gebruik van karton juist wordt afgeraden.) Het organische materiaal verteerd langzaam en wordt uiteindelijk het voedsel voor regenwormen. Het zorgt ook dat de bovenlaag vochtig blijft. En dat vocht is weer een goede voedingsbodem voor de regenwormen. Maar wat ook belangrijk is, het houdt de grond bedekt en donker. Regenwormen hebben een hekel aan zonlicht.

Een mooie term voor het bedekken van de tuingrond is mulchen. Op deze manier zullen de regenwormen zich thuis voelen in je tuin. En misschien krijg je dan ook wel tap dansende zeemeeuwen op bezoek?

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, Natuur en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

27 reacties op Tap dansende zeemeeuwen

  1. Sjoerd zegt:

    Haha, daar zit ik niet op te wachten… Ik heb liever wat mezen in de tuin, en dat lukt wonderbaarlijk goed.

    Geliked door 2 people

  2. Vrouw van zegt:

    Mooi verhaal, maar Ehmm waarom wil ze regenwormen in de tuin?

    Like

  3. Rebbeltje zegt:

    Zag gister een regenwormen hotel…
    Regelmatig eten geven en je hebt water en mest voor de hele tuin.
    Groetjes

    Geliked door 1 persoon

  4. Matroos Beek zegt:

    Het is dat ik zo’n afkeer heb van wormen, maar zolang ze onder de aarde blijven, kan ik ze best tolereren als noodzakelijke opruimers en voer voor vogels.

    Geliked door 2 people

  5. joke_dev zegt:

    In mijn jeugd hadden we veel regenwormen, pieren noemden we ze, in de tuin. Met de riek staken we de grond omhoog en de regenwormen boven. De kippen kwamen aanlopen met de haan op kop.

    Geliked door 2 people

  6. Karel zegt:

    ja de tuinen zijn of te bedekt met steen
    of anders is alles zo strak en netjes opgeruimd
    wormen zijn nodig in de grond , net als vallend blad en ander natuurlijk spul wat er van nature in een tuin is

    Geliked door 1 persoon

  7. Op tapdansende meeuwen zit ik niet te wachten, maar de merels zullen straks weer welvaren bij de regenwormen onder ons bladerdek dat hooguit hier en daar een heel klein beetje opzij wordt geschoven door vroege voorjaarsbloeiers. 🙂

    Geliked door 1 persoon

  8. Villasappho zegt:

    Ze doen met dat trappelen het tikken van de regen na, daardoor komen wormen naar boven. Bladeren zijn ook een goede bescherming tegen de vorst, lekker laten liggen in de borders vinden de egels ook fijn.

    Geliked door 1 persoon

  9. gewoonanneke zegt:

    Mooi verhaal. Mijn tuinaarde zit vol wormen. Ik laat ook alles heel de winter over staan en liggen op de tuin. Als ik er in aan het werk ben zit de merel al te wachten tot ik wegga. Zo nu en dan gooi ik een wormpje binnen zijn bereik en dat smikkelt ie dan lekker op. Zo leuk.

    Geliked door 1 persoon

  10. Happy Hulk zegt:

    Heel belangrijk is de wormenpoep, dat is humusvolle bemesting.

    Geliked door 2 people

  11. Leve de compostbak bij ons thuis! Wat daar leeft aan diertjes is onvoorstelbaar.

    Geliked door 1 persoon

  12. bentenge zegt:

    Wij mulchen ons gras en dat werkt denk ik. Maar die tapdansende zeemeeuwen mogen wat mij betreft in Amsterdam blijven 🙂

    Geliked door 1 persoon

  13. Spontanity zegt:

    Ook van dansende zeemeeuwen hou ik niet.
    Sorry!
    Te vaak een flats op mijn hoofd gehad.
    Ben er al over aan het schrijven naar de woningbouwvereniging.
    Dit loopt de spuigaten uit.

    Geliked door 1 persoon

  14. Ik krijg vandaag die dansende meeuwen niet meer uit mijn hoofd. Fijn verhaal Rob.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.