Veilig in en om School

Jaren terug volgde ik een VIOS- overleg in Amsterdam-Watergraafsmeer. School bestuurders, school directies, de politie en de gemeente Amsterdam maakten plannen en afspraken. Van elke school werden de kleine schoffies uitgenodigd op het politiebureau. Al die leerlingen bedachten samen met de buurtagenten regels voor in en om de school.

Hieruit ontstond een  veiligheidsconvenant  voor alle scholen en dus alle leerlingen in Amsterdam-Watergraafsmeer. Elke school liet de directeuren, mentoren en alle leerlingen een veiligheidscontract ondertekenen. Een activiteit die elk schooljaar in de eerste lesweek opnieuw werd gedaan.

Voorlichting was een belangrijk onderdeel van dit convenant tussen scholen, gemeente en de politie. Elke klas kreeg in de eerste maand van een schooljaar aangekondigd bezoek van een groep politie agenten. Eerst werd de docent/mentor gefouilleerd. Daarna werden zijn tas en zijn bureau doorzocht. De uitleg; op school en op straat heb je geen verboden zaken bij je. Drugs, wapens of gestolen goederen zijn niet toegestaan. Gedurende het schooljaar werd dit nog een keer gedaan. Fouilleren, tassen en kluizencontrole voor alle leerlingen van de school.

In mijn eerste school waren ook de vergaderingen van het buurtpreventieteam Radiobuurt in Amsterdam-Watergraafsmeer. Een nieuwe directeur vond dat maar niets. Hij kwam met frisse nieuwe ideeen. Buurtbewoners waren niet meer welkom in de school.  Maar ook de schooltuin werd verboden terrein voor de buurt. Een stevig hoog afgesloten hek kwam er om de school. Het waakzame oog van de buren in de avonden, weekenden en vakanties was direct verdwenen.

Nu hoor ik alleen maar berichten over wapens en drill raps. Jongeren die zich onveilig voelen en met de meest vreselijke wapens rondlopen.

Ik vraag mij dan af zijn er geen convenanten meer tussen scholen, gemeente en de politie? Wordt er niet meer samengewerkt om leerlingen het gevaar van wapens drugs en ergere zaken te verduidelijken?

Even terug werd een leerling van mijn eerste school in de Watergraafsmeer op straat vermoord door een leeftijdgenoot …

https://publicaties.dsp-groep.nl/getFile.cfm?file=01_28_Handboek%20veilig%20in%20en%20om%20school%20in%20Amsterdam_82-2001.pdf&dir=rapport

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, gezondheid, Kinderen, Onderwijs, persoonlijk, Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Veilig in en om School

 1. Bertie zegt:

  De betreffende vernieuwer met de ‘frisse’ ideeën zou de opdracht moeten krijgen de zaken terug te draaien op straffe van een forse boete.

  Geliked door 2 people

 2. Niets tegen controles maar het gaat om mentaliteit. Wij zouden het niet in ons hoofd halen wapens te dragen, laat staan mee naar school te nemen. Het is allemaal veel egoïstischer geworden, het sociale is grotendeels uit de samenleving verdreven.

  Geliked door 2 people

 3. Karel zegt:

  ja Rob
  ik wordt als ouderwets versleten , kan ik hebben hoor , heb een brede rug
  maar terug naar de tijd van mijn schooltijd is in mijn ogen de oplossing
  orde en respect voor een ieder

  bedroefde groet

  Geliked door 2 people

 4. perdebytjie zegt:

  Klink so bekend.Hierdie week is twee leerlinge ontvoer voor hul skole en verlede week is twee dood van messteke.

  Geliked door 1 persoon

 5. Matroos Beek zegt:

  Een mes is een wapen. Wapenbezit op school is verboden. Forse sanctie aan koppelen. Punt. De kordaatheid is ver te zoeken en dat weet de jeugd maar al te goed.

  Geliked door 1 persoon

 6. Sjoerd zegt:

  Je zou het wel verwachten, maar ook hier weet ik het niet.

  Like

 7. Ja, wapenbezit en het gebruik is ervan door jongeren is uiterst zorgwekkend de laatste tijd. En dat geldt helaas niet allen voor Amsterdam Het lijkt landelijk schering en inslag.
  Vanmorgen is een 14-jarige verdachte van een steekpartij eind vorig jaar in Drachten, waarbij een leeftijdsgenoot is doodgestoken, op vrije voeten gesteld. Een 16-jarige medeverdachte blijft vast zitten …

  Like

 8. Villasappho zegt:

  Ik denk dat de meeste scholen geen mensen meer hebben om zoiets te regelen en de politie ook niet.

  Like

 9. Wat een vooroorlogs idee van die meneer… Waarom begrijpt men de werking van ‘samen’ niet meer tegenwoordig? We leven meer tegen elkaar dan met elkaar, zo lijkt het. Jammer, want zeker een school zou het goede voorbeeld kunnen leveren…
  Ontzettend schrijnende noot onder aan je stukje… Warme groet,

  Geliked door 1 persoon

 10. Rebbeltje zegt:

  Als je wapens nodig hebt om je veilig te voelen dan klopt er iets niet…toch?
  Geen wapens op scholen zou mooi zijn.
  Daar ligt ook een grote taak voor de ouders die allemaal willen dat hun kinderen veilig naar school kunnen.
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 11. Ferrara zegt:

  Verschrikkelijk, het lijkt wel of het steeds verder uit de hand loopt.
  Als je ziet met welk wapentuig jonge kinderen gespot worden. Doodeng.
  Het veiligheidsconvenant waar jij over schrijft leek goed te werken. Blijkbaar is daar niets van over, hoe kan dat toch gebeuren. Gebrek aan mankracht?

  Geliked door 1 persoon

 12. Het wiel moet blijkbaar altijd weer opnieuw worden uitgevonden, ook nu weer bij dat schoolconvenant.

  Geliked door 1 persoon

 13. Willem zegt:

  Helaas, maar wel waar; teveel beleidsmakers denken dat ze denken, maar vergeten ondertussen dat het denken van gedachten een nogal zinloze bezigheid is. Wel een aardige stelling; Is denken van gedachten echt denken? Welk filosofisch ingesteld persoon weet hier wat -hoop ik- zinnigs te zeggen
  Maar wat je onderwerp aangaat; zou het kunnen dat teveel de mening postgevat heeft van “moet kunnen’ omdat er vanuit overheidszijde te weinig sturing aan gegeven is. Ik pleit nadrukkelijk niet voor een overheid die overal en altijd de touwtjes strak in handen heeft, maar ik krijg het laatste tiental jaren wel sterk de indruk dat de overheid ernstig verzuimd in het aangeven van de kaders waarin we moeten leven. Sommigen noemen dat te ver gaande veramerikanisering. Misschien hebben ze gelijk.

  Geliked door 1 persoon

 14. Triest, kan er niks anders over zeggen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.