10 jaar Open Air Amsterdam

Stichting Zuidoost Groenbewust waarschuwt voor de gevolgen van de schade die -onder andere- dance festivals veroorzaken voor mens en natuur, flora en fauna.

Het gaat voor de mens, en zeker voor kinderen en jongeren, om ernstige schade op het gebied van de gezondheid, om fysiek en psychisch lijden, om verminderde studieresultaten, arbeidsongeschiktheid en alle daaruit voortvloeiende hoge zorg- en andere maatschappelijke kosten.

Er bestaat een causale relatie tussen festival lawaai en gezondheidsschade bij omwonenden. Slaapdeprivatie en stress leiden tot obesitas en diabetes 2, depressie, verminderde cognitie, hart- en vaatziekten en andere aandoeningen als gevolg van aanhoudende verhoogde stress-waarden. Kinderen zijn extra gevoelig voor deze invloeden, de schade als gevolg van lawaai wordt al gezien bij ongeboren baby’s. Divers recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat slaapdeprivatie van grote negatieve invloed is op obesitas en diabetes bij kinderen, mogelijk groter dan de beschikbaarheid van ongezonde voeding en bewegen.

Deze gezondheidsschade kan niet worden ‘gecompenseerd’. Gezondheidsschade bij onze kinderen kan niet worden gecompenseerd bij andere kinderen in een ander deel van Nederland. Voor natuurschade geldt overigens hetzelfde, zeker hier in het unieke laagveen- en veenweidegebied waarin de Gaasperplas ligt. Het is een hardnekkig fabeltje van de festival-industrie dat het park vanzelf herstelt van ieder jaar weer een festival en dat blijvende schade elders kan worden gecompenseerd.

Lawaaicumulatie

De omgeving van AmsterdamOpenAir wordt daarnaast geteisterd door andere bronnen van lawaai, er is sprake van hoge cumulatie-druk. Zes festivaldagen vanuit het Gaasperpark, exclusief de soundchecks, 10 festivaldagen vanuit Mandelapark, ooit een gezellig voetbalfestijn voor de jeugd, nu vooral ronkend boembasgeweld. Dan nog het lawaai dat uit het Arenapark en het Ouderkerkerplasgebied op en over ons losgelaten wordt. Het hele jaar door zijn er kleinere en grotere wijk-evenementen, buurtfeesten en particuliere feesten: het is nooit meer stil.

Omdat Schiphol inmiddels twee en soms wel drie routes over Amsterdam-ZuidOost laat lopen en toestellen tegenwoordig ook veel lager mogen vliegen, neemt de lawaaidruk en daarmee de gevolgschade toe.

Leerprestaties

Daarnaast valt het festival weer precies in de voorbereidingsperiode voor het tweede tijdvak van de vo-schoolexamens. Tijdens het cruciale weekend voorafgaand aan de examens, wordt het onze getalenteerde ZuidOoster jongeren weer heel moeilijk gemaakt te studeren. Ook veel hbo en universiteitsexamens en -tentamens zijn rond deze periode gepland.

Milieuschade

Festivals brengen mobiliteit en daarmee ongewenste (o.a. CO2) uitstoot mee. Mobiliteit en uitstoot die onze stadsbestuurders nadrukkelijk willen terugdringen. Ten eerste is er de mobiliteit rond het festival zelf: aanvoer, opbouw, bevoorrading, afbouw, materialen ed. Ten tweede de enorme uitstoot van de tienduizenden bezoekers en artiesten. Veel artiesten vliegen naar Amsterdam, een fors aantal bezoekers ook. AOA meldt trots in diverse interviews en op de eigen site dat een groot deel van de bezoekers uit het buitenland komt. Slechts een klein deel komt uit de directe omgeving.

Er is een enorm elektriciteitsverbruik, veelal wordt de benodigde elektriciteit door zwaar vervuilende dieselgeneratoren opgewerkt ondanks alle greenwashende PR. Het is bezoekers verboden eigen voedsel of drinken mee te nemen. Plastic flesjes voor het kraanwater dienen te worden gekocht, eigen flessen mogen niet mee naar binnen. Ter plekke bereid voedsel kost veel stroom, uitstoot en verpakkingsmateriaal.

Duizenden bezoekers roken. Na het festival liggen er tienduizenden giftige sigarettenpeuken in de natuur. Het nieuwe gras dat moet worden ingezaaid na het festival, groeit slecht op niet afbreekbaar gif en beland direct in het grondwater. Vanaf het water is bovendien goed te zien hoeveel bezoekers de buitenruimte als wc gebruiken, duizenden liters urine belanden in het grondwater en beschadigen de natuur.

Welzijn en financiële schade

Het park wordt grotendeels afgesloten voor de omwonenden. Juist tijdens de mooiste dagen van het jaar, is het park niet toegankelijk, maar afgesloten. De stichting ZuidOost GroenBewust maakt sowieso ernstig bezwaar tegen het afsluiten én commercieel uitbaten van de publieke openbare ruimte.

De financiële schade voor de samenleving (ziektekosten, gemiste werkdagen, herstel natuur ed) is veel groter dan de financiële baten vanuit het festival..

Van heel veel omwonenden is overigens de eigen of andere buitenruimte ook niet te gebruiken door het lawaai. De meesten zitten binnen, ramen en deuren dicht, oordoppen in.

Het AmsterdamOpenAir, AOA, dupeert daarbovenop een grote groep mensen die werkzaam zijn in onregelmatige diensten en dus overdag moeten slapen. Het gaat dan vaak om mensen die alert moeten zijn en tijdens hun dienst verantwoordelijk zijn voor levens van anderen: verpleegkundigen, piloten, artsen, technisch personeel van Schiphol, zorgmedewerkers, buschauffeurs, politie-agenten. Maar ook leraressen, winkelmedewerkers, ondernemers, zorg assistenten, mantelzorgers, marktverkopers, juristen, kunstenaars en ouders hebben hun rust en slaap nodig. Jonge kinderen, zieken, ouderen, onze kwetsbare buren. Het gaat om de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van ons, bewoners.

Conclusie

Het belang van ons als bewoners én dat van de natuur, de flora en fauna is groter dan de belangen van de festivalbezoekers en de festival-ondernemers. De vele festivals in Amsterdam-ZuidOost, waaronder Amsterdam Open Air gaan de draagkracht van mens, buurt en natuur te boven. Bezoekers kiezen er zelf voor om hun gezondheid te laten schaden, omwonenden en natuur niet. Festivals als deze kunnen prima in de Arena, de parkeerterreinen erachter of in de RAI gehouden worden. Daarvoor hoeven de natuur en de bewoners van Amsterdam-ZuidOost niet als exotisch décor te dienen. Wij moeten op onze volksvertegenwoordigers, bestuurders van de gemeenteraad én het stadsdeelbestuur kunnen vertrouwen. Het is hun expliciete opdracht om de belangen van ons, bewoners, te behartigen, ons te beschermen, voor óns kiezen

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, Driemond, gezondheid, Kinderen, Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op 10 jaar Open Air Amsterdam

 1. Karel zegt:

  ja Rob
  deze festivals horen binnen in een geluid dichte hal te zijn
  maar er zal wel flink aan worden verdient en dan schuift met zelfs de eigen gezondheid aan de kant

  bezorgde groet

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Heb het al eens eerder op dit forum gezegd “omwille van de smeer likt de kat de kandeleer”. Enerzijds zijn dergelijke lawaaierige bijeenkomsten een manier om Amsterdam op de (wereld)kaart te zetten, anders dan als stad waar drugs vrij verkrijgbaar zijn en de politie niet optreedt en inkomsten te genereren. Dan wordt de andere kant, de hinder die de burgers ondervinden, redelijk gemakkelijk naar de achtergrond verschoven.
   Van de andere kant lees ik ook in het hele stuk de behoefte om Amsterdam te ontlasten van de overbevolking. Maar mijn ervaring is dat een ‘echte Amsterdammer’, wat dat ook zijn mag, het al verschrikkelijk vindt de stad te verlaten, en een reis naar Diemen al een onderneming is, vergelijkbaar met een wereldreis.
   Dus als Amsterdam iets minder zijn (haar?) best doet dergelijke lawaai-evenementen binnen te halen, bereid is Schiphol te laten blijven wat het nu is en de uitbreiding ervan bijvoorbeeld naar Maastricht of Eelde laat gaan en niet zo halsstarrig vasthoudt aan Lelystad, in wezen weinig anders dan Amsterdam-Noord-Oost, als locatie ervoor en men ook accepteert dat West-Nederland, dus ook Amsterdam, vol is, dan kan het misschien nog wel goed komen.
   Dat is de mening van een niet-Amsterdammer die er na zijn pensionering, nog maar eenmaal een korte tijd geweest is.

   Like

   • fialas zegt:

    kom nou, niet maar Eelde of Maastricht, daar wonen ook mensen…de festivalitis is een nationale kwaal die vanuit Den Haag zou moeten worden aangepakt.

    Geliked door 1 persoon

    • Willem zegt:

     Naar mijn mening zou Maastricht een uitstekende locatie zijn voor vervanging van Schiphol. Lekker centraal in Europa en korte wegen naar andere delen van Europa. Alles wordt toch opgehangen aan de heilige economische voordelen die het eventueel te bieden heeft. Hoe kun je het anders verklaren dat er de laatste 10 jaar zulke gedrochten ontwikkeld zijn om de algemene voorzieningen om zeep te helpen. Denk alleen maar aan het stelsel van ziektekostenverzekeringen en hoe zich dat ontwikkeld heeft.

     Like

 2. Veel bla-bla, weinig slagkracht.
  Jammer dat logische en natuurvriendelijke bevindingen het wederom moeten ontgelden bij natuurvijandige, milieuschadelijke activiteiten. ‘Geld’ heeft een kwalijke invloed op de mens.

  Geliked door 1 persoon

 3. Spontanity zegt:

  Ik ben nooit een festivalganger geweest.
  Ben er ook geen voorstander van.

  Geliked door 1 persoon

 4. Een duidelijk en logisch verhaal!

  Geliked door 1 persoon

 5. fialas zegt:

  De festivalltis dateert van jaren her. Ik herinner mij nog een troonrede ten tijde van premier Wim Kok waarin ook een pleidooi werd gehouden voor het binnenhalen van evenementen.Dat was toen ingestoken door EZ, zonder inspraak van Volksgezondheid en Milieu.

  Geliked door 1 persoon

 6. meninggever zegt:

  Het leven in de grote stad…het is voor veel kennelijke dorpsbewoners erg wennen. Een grote stad is druk. Men kent er evenementen, kantoren, winkels, verkeer, een luchthaven, een waterhaven, spoorlijnen, metro’s en buren. Wie dat niet wil, moet echt elders gaan wonen. Je kunt omwille van het dorpse wat je thuis gewend was, niet een hele stad veranderen. Ik zelf heb meestal meer last van de verbouwingswoede bij de buren dan van alle factoren die een stad om me heen aan geluid opleveren. Ben ook een stadsbewoner van geboorte. In vroegere woonhuizen konden we op 1 hoog horen hoe het liefdesleven van onze buurlieden op de 3e er aan toe ging. We hadden garages in de woonstraat, verhuisbedrijven, MKB-ers, straatmuzikanten, schoonmakers, en een drukke doorgaande straat om de hoek. De klokken van de vele kerken luidden en toch sliepen we prima. Nog even over Schiphol, dat ligt er al 100 jaar. En al die tijd vliegt men over de (randen van )stad. Dat men de randgemeenten heeft uitgebreid met woningen die nu zowat op de start- en landingsbanen uitkijken is een gevolg van de bouwwoede van politieke stromingen in heden en verleden. En veel nieuwe bewoners klagen op voorhand over het lawaai. Kies dan niet voor deze omgeving en ga naar Oost-Groningen terug of Nijmegen. Dan nog even feitelijk, sinds 1967 loopt de aanvliegroute voor baan 27 (Buitenveldertbaan) van Weesp in rechte lijn over de zuidelijke omgeving van Amsterdam naar Schiphol. Het was het linkse Amsterdamse stadsbestuur dat in 1970 de Bijlmermeer opleverde. Precies onder die aanvliegroute. Waaronder ook Amstelveen en Buitenveldert vrolijk bouwden. Feiten, geen vooroordelen! Het tangiale stelsel van banen op Schiphol dateert al qua planning uit 1948. En Amsterdam omarmde dat als de oplossing voor de toekomst. Conclusie…..stop met bouwen in en rond de stad en plan eindelijk eens stedelijke bouw in de Noordelijke provincies voor de rustzoekers. Wellicht is daar dan ook werk te vinden. Want wie dat laatste wil en in Amsterdam (of Rotterdam of Den Haag) gaat wonen moet leren omgaan met de nadelen die daar aan verbonden zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.