Oogstfeest Wormenhotel Kantershof

Een jaar lang hebben 25 bewoners van Kantershof en twee klassen van de basisschool Samenspel in Kantershof de wormen in hun Wormenhotel gevoerd. Het rauwe keukenafval, fruitresten en klein tuinafval brachten zij naar het Wormenhotel. En  nu gaan ze feest vieren. Bacteriën en schimmels hebben de plantenresten eetbaar gemaakt voor de wormen. En gezamenlijk hebben zij een prachtige voedingsbodem gemaakt voor kamerplanten en tuinplanten. Bij deze compost maakten de wormen ook een zeer voedzaam percolaat. Dit percolaat wordt ook wel wormenthee genoemd. Het is een zeer sterk geconcentreerd vloeibare plantenvoeding, een soort plantenelixer De compost wordt verdeeld en gebruikt door de Wormenvoerders van het Wormenhotel Kantershof.

Het wordt niet alleen oogsten van compost en percolaat. Maar het wordt ook feesten. Gijs van Deuren rijdt voor het Oogstfeest samen met zijn vriend muziek makend door Kantershof. Alle bewoners uit Kantershof zijn welkom. Gijs en Maksim nodigen iedereen uit. De kinderen spelen spelletjes en krijgen een aardigheidje. De ouderen drinken koffie of thee. En voor iedereen worden er verse wafels gebakken. Toos Tuin geeft uitleg bij het Wormenhotel en helpt bij het oogsten van de compost en het percolaat.

Bij de start van het Wormenhotel waren er op 9 maart 2019 allemaal tegenslagen. Maar gedurende het jaar stond iedereen klaar om kleine en grote problemen op te lossen. De betrokkenheid van de Kantershoffers was groots.

Natuurlijk is samen compost maken goed voor het milieu. En naast de elektrische laadpalen voor de auto’s is de plek aan het begin van de woonwijk een uithangbord voor alle bewoners van Kantershof. De papier-, glas-, plastic- en kledingbak laten zien dat de bewoners van Kantershof iets over hebben voor het milieu. Zoals iedereen zich ook grote zorgen maakt om de Klimaat Crisis. Met simpele en concrete afvalscheiding kan iedereen een steentje bijdragen voor het milieu.

Om te laten zien dat er nog veel meer mogelijk is staat er ook een elektrokar bij het Oogstfeest. Met zonnepanelen is deze elektrokar zelfvoorzienend. In de electrokar is van alles te zien van een kookgastransitie. Zonder aardgas kun je ook goed, makkelijk en lekker elektrisch koken. De elektrokar wordt belangeloos beschikbaar gesteld door de stichting CO Force. Deze stichting ondersteunt en stimuleert alle bewoners initiatieven op het gebied van verduurzaming en de energietransitie.  Dennie Armelita, Energiecommissaris van de Stichting CO Force is ook aanwezig om vragen te beantwoorden en informatie te geven. En dat sluit goed aan bij het project van de v.v.e. carports Kantershof. Het plan is om 8.000 m2 zonnepanelen op de daken van de carports aan te leggen. U leest het goed. Dit wordt dan een van de grootste zonnepanelen projecten van Amsterdam. Voor, door en met de bewoners georganiseerd. Natuurlijk zijn dit soort initiatieven alleen maar mogelijk met een goede en hechte sociale cohesie. En  wie dan nog durft te zeggen dat Kantershoffers zich niet bezig houden met het milieu en de Klimaat Crisis ….

De mensen van de Praktijk Gemeenschap VoedselBos Amsterdam-ZuidOost laten ook hun gezicht zien. Zij delen een klein plantaardig geschenkje uit. Samen met de initiatiefnemers van Bloemenlint/Bijenlint willen zij Kantershof vergroenen tot een mooi en rijk Voedselbos. Misschien komt de verantwoordelijke groen ambtenaar zelfs met en positief bericht over het Bloemenlint/Bijenlint.

 

De voorzitter van de stichting ZuidOost GroenBewust wil ook graag iets vertellen over deze nieuwe stichting. Het beschermen van de Natuur en Stilte in Amsterdam-ZuidOost zijn  de twee hoofd doelstellingen van deze stichting.

Tijdens het Oogstfeest spelen Gijs en Maksim een muzikale groene improvisatie. Dit wordt musiceren als reactie op de steekwoorden vanuit het publiek.

Aansluitend op het Oogstfeest worden er tussen Koornhorst en de Torenflat Kouwenoord Vlinderstruiken aangeplant.

En iedereen die dit leest is natuurlijk ook van harte welkom!

Oogstfeest Wormenhotel Kantershof op de parkeerplaats Kantershofstraat op 14 maart 2020 van 14.00 tot 15.00 uur.

Een kleine fotoimpressie:

Oogstfeest wormenhotel in het zonnetje

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, eten en drinken, gezondheid, Kinderen, Natuur, persoonlijk. Bookmark de permalink .

17 reacties op Oogstfeest Wormenhotel Kantershof

 1. Pingback: Oogstfeest wormenhotel Kantershof op 14 maart - 1104 en zo

 2. fialas zegt:

  prachtige dieren, die wormen, die rottende andijvie omzetten in vruchtbare compost. Mijn kippen eten ze niet, maar de merels zijn er verzot op. Gelukkig zijn er weer merels, het Usutu virus is uitgewoed.

  Geliked door 1 persoon

 3. Onze compostbak thuis is één hotel van wormen, kevers, vliegjes,… Mooi om al die wezentjes bezig te zien!

  Geliked door 1 persoon

 4. Het oude Nedelandse gezegde is nog steeds van kracht : ” Eendracht maakt macht ” .
  Deze wijk geeft een heel goed voorbeeld !
  Succès met het oogstfeest en met het planten van de budleia / vlinderbloem struiken , dat wordt dan ook een kleurig vlinder spectakel als die gaan bloeien !
  Een grote pluim voor de initiatiefnemers en de bevolking (y)
  Zuidelijke groetjes,
  hanny

  Geliked door 1 persoon

 5. Karel zegt:

  ha die Rob
  goed te lezen dat na de tegenslag , de buurt en allen betrokkenen zich zo hebben ingezet
  dan mag er nu bij de oogst ook wel een feestje zijn
  en mijn wens is dat vele van de gemeentehuis komen meevieren en bovenal luisteren
  en het dan over de stad verspreiden 🙂

  ja ik had muts op en handschoenen aan op de fiets vanochtend
  maar als ik wandelde van Vreeland naar Hilversum , gingen die in de tas
  maar de jas , bleef aan , in het open veld was de wind flink en fris

  rustende groet

  Geliked door 1 persoon

 6. Een leuk en leerzaam feestje voor jong en oud.

  Geliked door 1 persoon

 7. Suskeblogt zegt:

  Onze compostbak is een universum op zich. Daar leeft van alles in.

  Geliked door 1 persoon

 8. Rebbeltje zegt:

  Vind het een leuk idee om er een feestje van te maken.
  Zo mooi als je het dak van het hotel oplicht en je ziet de bedrijvigheid eronder.
  Groetjes en fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

 9. Sjoerd zegt:

  Mooie initiatieven daar in Kantershof, een voorbeeld voor de rest.

  Geliked door 1 persoon

 10. Bertie zegt:

  Gaan de wormen ook een dansje wagen?

  Geliked door 1 persoon

 11. Spontanity zegt:

  Dit feestje sla ik over.

  Geliked door 2 people

 12. gewoonanneke zegt:

  Wat een superleuk initiatief en zo zie je maar als je mensen ergens bij betrekt werkt dat in meer richtingen goed uit. In mijn tuin zitten gelukkig heel veel wormen die goed werk voor me doen. (En de merels zijn er ook dol op)

  Geliked door 1 persoon

 13. Villasappho zegt:

  Pieren, zoals wormen hier genoemd worden, vind ik plezierig om naar te kijken maar ikz et er geen feesthoedje voor op.

  Geliked door 1 persoon

 14. Marion zegt:

  Ha, wat tof om hier het eindresultaat te lezen. Ik kan me nog herinneren dat ik er een jaar geleden over las. Wij hadden hier een slakkenhotel. Hopelijk dit jaar weer volgeboekt!

  Like

 15. Rob Alberts zegt:

  Een korte foto impressie van het Oogstfeest:

  Oogstfeest wormenhotel in het zonnetje

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.