Henriette Roland Holst Huis; Zorg om Wonen

Geregeld kom ik in het Henriette-Roland-Holst Huis. Een kopje koffie  en een versnapering zijn niet de eerste reden van deze bezoeken. Maar met het daaropvolgende flesje bier is het wel een manier om er een gezellige en ontspannen avond van te maken.

Ouder wordend zijn de gezondheid en de daarbij behorende ziekenhuisbezoeken standaard gespreksonderwerpen. Jammer genoeg komt er steeds vaker een ander gespreksonderwerp naar voren. Hoewel er ook dit jaar niet een echte winter voorbij komt, de niet functionerende verwarming is een vervelend terugkerend onderwerp. Natuurlijk is het bij oudere mensen normaal dat er lichamelijke gebreken komen. Zoals ook bij een ouder gebouw lekkages en een slechte isolatie steeds normaler worden. Kieren en gaten in de buitengevel zijn voor oudere en kouwelijk aangelegde mensen vervelend en lastig. Een verwarmingssysteem dat met plakband, elastiekjes en paperclips aan elkaar hangt is natuurlijk onbetrouwbaar. En ondoorzichtige en onbegrijpelijke stookkosten zijn vooral vervelend voor ouderen met een kleine uitkering.

Het personeel in het Henriette-Roland-Holst Huis doet er alles aan om het woongenot van de bewoners  te vergroten. De complexiteit van de organisaties Woonzorg en Evean maken dit alleen niet even makkelijk. Het gegeven dat er al jaren wordt bezuinigd op Zorg en Huisvesting is een belemmerende en storende factor. Bewoners en personeel van Woonzorg en Evean hebben hier samen last van. De bureaucratische en kafkaëske afwikkeling van klachten is ook voor de bewoners en medewerkers een ramp.

Nee, een oplossing heb ik niet. Deze blogpost is vooral een constatering.

Toch kijk ik uit naar het volgende bezoek. De koffie, de versnapering en het flesje bier smaken mij elke keer weer. De scherpe of flauwe Amsterdamse humor die we dan uitwisselen maakt dat ik telkens weer vrolijk naar huis ga.

Bezoeken jullie iemand in een seniorenwoning, beschermd wonen of verzorgingshuis ???

https://www.woonzorg.nl/

https://evean.nl/locatie/henriette-roland-holst

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie, gezondheid, persoonlijk, Politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op Henriette Roland Holst Huis; Zorg om Wonen

 1. Bertie zegt:

  Ja, ik bezoek bijna wekelijks iemand. Ze woont in een fijne flat, een aanleunwoning met alles drop-en-dran, Ook degene die in het verzorgingshuis wonen worden keurig verzorgd, de kwaliteit van de gebouwen is erg goed.
  Jammer dat het niet overal zo gaat.

  Geliked door 1 persoon

 2. fialas zegt:

  heb ik 10 jaar gedaan. Doris was dementerend maar in heel lichte mate.We gingen samen overal naar toe, de natuur in en naar muziekuitvoeringen in het conservatorium.Je kon met haar voor de dag komen. We zongen op een bank in het park Zarah Leanderliedjes en toen we eens in Kanne in een café zaten merkte ik dat zij vloeiend Frans sprak. Dat ze Duits sprak wist ik al, ze had een leidende funktie gehad gehad bij een Duits verkoopkantoor in Aken. Ik besefte niet dat zij zou veranderen. Maar dat gebeurde toch, op het laatst herkende zij mij niet meer. Ik heb veel foto’s van haar gemaakt, het was een mooie trotse vrouw, 82 jaar is zij geworden. Soms mis ik haar nog.

  Geliked door 1 persoon

 3. Matroos Beek zegt:

  Ik vind het triest dit te lezen… Ik kom regelmatig in het rust en verzorgingstehuis bij een hoogbejaarde tante. Blij dat het daar toch lekker warm is voor haar.
  Verder zorg ik mantel voor mijn moeder samen met mijn zussen. Wij zorgen dat ze goed te eten heeft, dat de verwarming het optimaal doet, en dat het haar kortom aan niets ontbreekt. Dit doen we samen met de hulp van de verpleging die twee keer per dag aan huis komt en de familiale zorg die poetst en kookt. Veel hulptroepen die zorgen voor optimaal comfort. Blij dat ik daar aan kan bijdragen want mijn moeder verdient alleen het beste. Ik mag er niet aan denken dat ze kou zou lijden ergens in een tochtige zorginstelling. Ik heb te doen met de kougevoelige ouderen die daar wonen.
  Bekommerde groet.

  Geliked door 1 persoon

 4. Sjoerd zegt:

  Nee, ik kom er nooit meer…

  Geliked door 1 persoon

 5. Neen, maar ik zou het moeten doen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Spontanity zegt:

  Om antwoord te geven op je laatste vraag, nee.

  Geliked door 1 persoon

 7. HesterLeyNel zegt:

  My moeder was van haar 90ste tot haar 96ste jaar in ’n versorgingsoord en ons het haar amper elke dag besoek. Nie almal is gelukkig om so goed versorg te word nie en ouer mense kry swaar, veral in die winter. Daar is nie voldoende sorg vir oumense in hierdie land nie.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ferrara zegt:

  Tot 2003 in die branche gewerkt en onder, voor die tijd, goede omstandigheden. Het bewuste huis is inmiddels geheel verbouwd en van alle moderne gemakken voorzien.
  Nu bezoek ik als vrijwilliger voor de bieb aan huis een mevrouw die in een gerenoveerd appartement woont in een voormalig verzorgingshuis. Zij woont comfortabel.
  Zo triest dat er in ons land nog woonplekken voor ouderen zijn waar het comfort niet op orde is.

  Geliked door 1 persoon

 9. Doet de verwarming het niet meer? Wat erg…. Dat zou juist voor deze leeftijdsgroep in orde moeten wezen. Ik hoop dat dat snel wel zo is!
  Ik lees je blogs wel, maar kan dikwijls niet reageren omdat WordPress zo veel beveiligingen heeft ingebouwd dat ik niet altijd op ‘Leuk’ mag klikken of een reactie kan geven.
  Warme groet,

  Geliked door 1 persoon

 10. wdfyfe zegt:

  I used to visit my mother in a well kept facility. Unfortunately, there are some elderly care places which are not up to those standards. I like the stories though. cheers

  Geliked door 1 persoon

 11. djaktief zegt:

  Ja ik bezoek regelmatig wat oudere familie leden. Soms ga ik met ze op stap als dat nog gaat. Soms doe ik mee aan een activiteit in hun huis of ga ik gewoon langs met een bloemetje. Ook schrijf ik regelmatig kaartjes naar mensen. Post voelt als een cadeautje.

  Geliked door 1 persoon

 12. meninggever zegt:

  Met een nog zelfstandig wonende schoonmoeder van 92 jaar oud weet ik wat dit is. Ze regelt nog veel dingen zelf, maar klaagt ook over de koud terwijl de kachel op 23 graden staat. Wij doen haar boodschappen, nemen haar soms mee op een tripje naar een geliefd restaurant waar ze dan de helft eet van wat ze zelf heet uitgekozen. Maar ze geniet nog. Ik denk dat ze in een thuis niet echt lang te leven zou hebben. Veel te zeer op haar zelf ingesteld v.w.b. woon en leefwensen.

  Like

 13. Karel zegt:

  mogge Rob
  dus niet op de koffie in het Henriette-Roland-Holst Huis
  maar in alle rust de koelkast en andere kastjes leeg eten

  kop op groet

  Geliked door 1 persoon

 14. omabaard zegt:

  Ook hier even bijgelezen 🙂
  Jarenlang bezocht ik mijn vader in een woonzorgcentrum, het was er altijd (net niet snik)heet. De innerlijke temperatuur van de oude mens is ontregeld.
  Fijn dat jij dat doet, het speelt in mijn hoofd om het als vrijwilliger te doen, maar ik ben een beetje bang van de confrontatie met de leeftijd…..

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.