Groene Moslims en meer

Even terug zit ik te praten met de voorzitter van ZuidOost GroenBewust. Hij wil graag vanuit de grondgedachten van de verschillende religies, godsdiensten en  geloofsovertuigingen kijken naar de natuur, het milieu en het klimaat. Respectvol met je eigen lichaam omgaan, de medemens, planten, dieren en onze omgeving staat in alle heilige geschriften beschreven. Of we het dan hebben over De Thora, het Oude Testament, het Nieuwe Testament, de Koran, de 4 Veda’s, de Bhagavid Gita, Goeroe Granth Sahib de medemens, planten, dieren, de natuur en onze Aarde worden besproken en beschreven.

De achtergronden van Voedselwetten van de Thora, de Bijbel en de Koran zijn ook verbonden met het respectvol omgaan met je eigen lichaam en alle levende dieren. Lopend door een winkelcentrum met fastfood grazende wandelaars zie ik hier weinig van terug. Kijkend naar schrijnende Nederlandse nieuwsberichten van brandende stallen, veetransporten en slachterijen zie ik hier ook niets van terug. De gevolgen van de Klimaat Crisis in onze eigen Nederlandse Natuur of bij de verdwijnende Tropische regenwouden zijn voor mij schokkend en vreselijk.

Over de Taibah Moskee schreef ik eerder een enthousiast verhaal m.b.t. tot het verduurzamen en de energietransitie van deze Moskee. Van een van mijn buren krijg ik de volgende link toegespeeld; https://www.groenemoslims.nl/about/ Ik copieer even het gedeelte waarin deze groene Moslims zichzelf voorstellen.

Visie
Stichting Groene Moslims is een organisatie die moslims vanuit een religieuze visie op duurzame ontwikkeling wil betrekken bij oplossingen voor het klimaatprobleem en het armoedeprobleem. De Koran en het voorbeeld van de profeet bevatten  veel aansporingen voor een duurzame omgang met de aarde, natuurlijke hulpbronnen, dieren en medemensen.

We werken met verschillende partners en betrokkenen samen. De inspiratiebronnen kunnen verschillend zijn, maar het doel is hetzelfde: het creëeren van een betere samenleving voor ons en onze kinderen.

Doel
Groene Moslims bevordert het milieubewustzijn van moslimconsumenten en ondernemers en zet aan tot duurzaam consumeren en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Groene Moslims behartigt de belangen van bewuste consumenten en stimuleert de productie en verkoop van milieuvriendelijke, duurzame producten.

De voorzitter van ZuidOost GroenBewust wil diverse bijeenkomsten gaan organiseren. ZuidOost GroenBewust wil breed met Joden, Christenen, Moslims, Hindoes en Sikhs bespreken wat wij kunnen betekenen voor alle planten, dieren en de natuur.  Respectvol omgaan met je eigen lichaam, de medemens, planten, dieren en onze omgeving zoals in verschillende Heilige geschriften beschreven wordt het thema van deze bijeenkomsten. Ik kijk er naar uit om deze bijeenkomsten bij te wonen.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, eten en drinken, gezondheid, Kinderen, Natuur, persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Groene Moslims en meer

 1. Ben je al uit quarantaine, Rob?

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Ik laat heel af en toe mijn neus buiten mijn voordeur zien.
   Stille groet,

   Geliked door 1 persoon

   • In je voortuin ! Fijn als mensen een tuin hebben, dan kunnen ze toch nog even ‘naar buiten’, bij gebrek aan tuin en balkon, zet ik de vensters wijd open en zit ik zo in de frisse lucht en zon 😉 … Voordeel aan het huisarrest : haast geen autos, dus ook geen stank of geen lawaai …. ‘zo heerlijk rustig’ … en, binnen genoeg te doen met creatieve hobbys, sociale media lezen en schrijven, gelukkig heeft internet op het moment geen virus !!!

    Like

 2. Karel zegt:

  mag dat wel mensen groen noemen 🙂
  de mens maakt de natuur en zo de planeet kapot
  en zelfs van oorlogen is niets geleerd , nu deze virus toestanden gaan ze ook niets van leren
  het is een goede zaak al deze initiatieven , maar dan moet het wereldwijd gebeuren , en dat zie ik voor eerst niet gebeuren 😦

  groene groet

  Geliked door 1 persoon

 3. Dank je wel Rob, voor dit bericht. Het is op dit moment helaas niet de tijd om met mensen af te spreken en fysiek bij elkaar te gaan zitten. Maar idd: ieder kontakt met een geestelijk leider of voorzitter van een geloofsgemeenschap wordt op prijs gesteld. Wie vragen heeft of mailt naar zogroen@zuidoostgroen.nl krijgt altijd antwoord. Dan kunnen we voor tzt een afspraak maken. Vriendelijke groet, Gerard Korthof, vz ZOgroen, Amsterdam Zuidoost.

  Like

 4. Rebbeltje zegt:

  Respectvol omgaan met je eigen lichaam is altijd wel slim
  En of je het nu groen of paars noemt 🙂
  Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

 5. Eigenlijk is het best jammer dat voor veel mensen dat geloof nodig is bij hun houding tegenover onze eigen Gaia. Ook zonder geloof moet het logisch zijn.

  Geliked door 1 persoon

 6. Sjoerd zegt:

  Ik zou ook benieuwd zijn naar deze verrassende insteek.

  Geliked door 1 persoon

 7. Spontanity zegt:

  Dat zijn dromen.
  Denk ik.
  In de buurt waar ik woon komen geloven nooit samen.
  Echt niet.
  Denk ik.
  Wat Toos van Holstein zegt: ook zonder geloof….

  Geliked door 1 persoon

 8. Zolang het uitgangspunt “mens” heet te zijn, gaat het m.i. bij voorbaat mis. 😦

  Geliked door 1 persoon

 9. Goede morgen Rob,
  Zo veel als ik over diverse geloven las, kom ik tot de conclusie dat in oorsprong de meeste religies ongeveer dezelfde richtlijnen tot de Natuur en samenleving hebben… (Alleen het aspekt “geloven-in” lag mij nooit… ik ontwikkel liever een “Weten” )
  Maar belanghebbende ‘leiders’ ‘pasten dat aan’ door de tijd voor macht en gewin …
  Maar het bleef altijd ‘geloven in ‘ en ‘gehoorzamen aan’…
  Ook zonder geloof kan men béter met millieu, dier en mens omgaan,
  al zou ik ook graag gaan horen en zien wat men in deze bijeenkomsten voorstelt…
  Groetjes van een altijd nieuwsgierige / leergierige / hanny

  Geliked door 1 persoon

 10. Emigrant zegt:

  Vreemd genoeg scoort het onsympathieke regime in Iran nogal goed op ecologisch gebied.Ik noem alleen al de grote herbebosssingsprojecten. Het zou kunnen dat er de laatste tijd wat minder van terecht komt door de diverse crises die over het land gekomen zijn.

  Geliked door 2 people

 11. meninggever zegt:

  Het blijft wel opvallend dat we heel boos zijn vanuit groenlinkse hoek op de president van Brazilie die ‘niets doen tegen de junglebranden in de Amazone’ maar vrij vergevingsgezind aankijken tegen de soortgelijke en even vernietigende jaarlijkse branden in Indonesie, het grootste moslimland ter wereld. Waar de hele regio last van heeft overigens. Als je echt iets wilt doen aan het milieu moet je iets vergeten….geloof, ideologie, cultuur. Gewoon als mens redeneren en snappen dat wat je vernielt voorlopig niet meer terugkomt. Dat is pas echt humaan gedacht. Ik heb niks met geloven als leidraad. Zal duidelijk zijn…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.